Join This Site

Sunday, 14 October 2012

13 Jam A380 - Part 8 (Finale)

Assalamualaikum wbt and Afternoon !

Alhamdulillah  safely  arrived  last  two  days :) Still  settling  down - u know  nak  beli  stok makanan, nak  get  to  know  the  place, jalan  mana  nak  lalu  etc. This  city  is  kinda  bigger  than  the  one  yg  Eve  study  dlu...so...its  a  bit  more  challenging  and  lively :) And Autumn is here, current  suhu  is  like 10 - 6 - 3 degree..so  expect  me  to  be  lazy  utk  menaip. Tangan  cam  not  that  laju  menaip  anymore. I dont live in university's accommodation - tinggal  kat  private accommodation...so  a  bit  colder  dalam rumah. Grr~ lol.

Well enough with me rambling. hehe. Thankss for all yg wish and here your Haydar is back ! Esok I'm going to school and the serious series of life will begin.

Enjoy !

------------------




Part 8 (Finale)

Tangan  Haydar  mula  memegang  bahu  aku. Mesra. Hati  yang  berdebar  sakan  semakin  kuat  bunyi  genderangnya.

“ Jom  lie  down ” ucapnya  sebelum  menarik  aku  berbaring  bersamanya  di  tangga  paling  atas  itu.

Mad ! But  who  cares ?

Sama  berbaring  di  atas  karpet  merah  di  situ. Sama-sama  menghela  nafas  panjang. Entah  tanda  kelegaan  atau  tanda  memanggu  bebanan  berat  di  bahu…

Sekali  lagi  aku  mengharapkan  ini  adalah  Emirates  A380,  bukan  MAS A380. Lying  down  like  this  while  seeing  the  galaxy-look-alike  ceiling  is  heaven ! Tambah  pula  ada  Haydar  di  sebelah..

“ Haydar… I  wish  this  is  Emirates… ”

Dia  ketawa  perlahan. “ Kalau  ni  Emirates  you’re  not  going  to  see  me. ”

“ Will  it  be  better  if  we  didn’t  see  each  other’s ? ”

Terdengar  keluhan  nafasnya  yang  berat  dan  dalam…Entah  kenapa  dan  entah  bagaimana  tangan  ini  boleh  melingkar  di  dadanya. Memeluknya  erat…Kepala  ku  sembamkan  pada  dada  bidangnya.

You’re  crying  Hana ” aku  sendiri  tidak  menyedari  air  mata  yang  sudah  tumpah. Melatari  kanvas  bajunya. Yang  aku  tahu  dia  membalas  pelukan, memeluk  kepala  ku  sebelum  mencium  ubun-ubunku.

Aku  ketawa  perlahan. “ Am  I ? ” Soalan  bodoh  terpacul  dari  mulutku. Dia  diam, menguatkan  pelukan.

Aku  sendiri  tidak  pasti. Elokkah  perjumpaan  kami  ini ? Atau  hadirnya  hanyalah  mimpi  indah  yang  akan  membuatkan  hati  ini  tertanya-tanya  bila  ia  akan  muncul  kembali,  terus  merindu  dan  merindu…

Hana…. Why ? ” suaranya  penuh  bimbang. Berat.

No…justing  thinking  about  our  departure  soon…
Dia  diam  lagi. Hanya  tangannya  yang  sibuk  mengusap  rambutku. Lidahnya  masih  kelu. Nafasnya  masih  kedengaran  berat  di  pendengaranku.

“ Hidup  ni  selalau  macam  tu  Hana…like  the  ice  cream… it  melts… Semua  did  not  last…kecantikan…harta…ilmu…semua  boleh  berakhir  dan  berkurangan…so  does  love…sebab  tu  wujudnya  kenangan… ”

Ya  Allah…beratnya  hati  mahu  menerima  kata-kata  Haydar…tapi  aku  akui  itulah  hakikat. Hakikat  kewujudan  dunia  yang  bersifat  sementara.

Is  this  life  is  just  a  game ?

Did  you  think  that  we  created  you  in  play ( without  a  purpose)  and  that  you  will  not  be  brought  back  to  Us ?  [Quran 23 : 115]

Kedua-dua  ayat  yang  aku  lihat  terpampang  di  kertas  A3,  dipegang  oleh  dua  Scottish  yang  giat  berdakwah  di  bumi  bukan  Islam. Bumi  Scotland…Hati  pernah  tercuit  dan  dipaut…setiap  waktu  bila  dosa  bertingkah,  hati   pasti  mengingati  ayat  ini…tapi  aku  tetap  lemas  dalam  permainan  dunia. Hendak  lagi  ada  Haydar  bersama.

Suaranya  bergema  lagi. Mengembalikan  aku  pada  realiti.

But  memory  remain  Hana… Please  stop  crying,  and  make  this  as  your  gift  to  me. The  best  gift  I  ever  had…

Owh  My….semakin  memberat  hati  ini…Pipi  yang  terasa  membahang  dan  air  mata  yang  semakin  galak  mahu  tumpah.

‘Deep  breath  Hana. This  plane  is  going  to  crash  and  you  both  will never  depart’  kata-kata  yang  menjadi  perangsang  untuk  aku  terus  melayang  senyum. Membuang  sedih. 

Walau  suara  satu  lagi  tetap  mahu  menyampuk, ‘ If  the  plane  crash  will  the  heaven  welcome  you ? ’ Ah,  dosa…Pohon  satu  lagi  nyawa,  ya  Tuhan !

Badan  Haydar  aku  tolak  menjauhi. Tidak  terlalu  jauh,  tapi  cukup  agar  ada  ruang  antara  kami. Wajah  aku  palingkan   ke  arahnya. Memandang  tepat  pada  matanya. Hidungnya  yang  mancung. Wajahnya  yang  maskulin. Matanya  yang  tajam  bagaikan  si  bald  eagle…Semuanya  sempurna. Sangat  sempurna.

Bila  lama  diperhatikan  terukir  senyuman  indah  di  wajahnya, “ Kenapa  pandang  macam  tu ? Do  I  look  that  irresistible ?

Gurauannya  aku  balas  dengan  senyuman  tenang. Wajahnya  tetap  aku  pandang  begitu. Ah,  biarlah, tinggal  beberapa  jam  sahaja  lagi. Sejam  sebelum  mendarat  pasti  kami  terpaksa  kembali  ke  kerusi.

Haydar…. Kalau  awak  dihidupkan  kembali,  what  will  be  your  wish ? ”

Aku  nampak  wajahnya  yang  berkerut. Pandangannya  yang  dalam,  terasa  menyentuh  hingga  ke  lubuk  hati  paling  dalam.

“ Maksud  awak ? ”

“ Awak  cakap,  hidup  kan  macam  ais  krim,  tiada  yang  kekal…nyawa  kita  pun  sama…Kalau  awak  dihidupkan  semula,  what  will  be  your  wish ?

Dia  menelan  liur. Nampak  halkumnya  yang  bergerak. Tangannya  mula  naik  memanggung  kepalanya  sendiri. Nafasnya  ditarik  panjang.

I  never  think  of  that  yet  Hana….” dia  diam  seketika  sebelum  menyambung  lagi. “Sibuk  dan  selalu  sibuk  dan  sibuk  lagi  dengan  harta,  dunia…kadang  betul  kata  Tuhan  it  is  a  test. Bukan  saya  pilih  untuk  terus  hidup  macam  ni,  tapi…kalau  bukan  saya  yang  uruskan  who  will do  that ? My  family….My  employees… Being  born  in  my  family  is  like  having  a  heavy  baton  need  to  be  passed  to  each  of  the  members…from  one  generation  to  another… ”

“ Saya  tahu,  tak  senang  nak  jadi  awak… Orang  selalu  nampak  yang  bahagia, duka  dan  lara  kita  simpan. Biar  kita  jadi  sumber  inspirasi,  yang  stress  dan  tension  kita  letak  ke  tepi… We  are  a  great  drama  maker  kan ? ”
Dia  tertawa  kecil  sebelum  mengangguk.

“ Ayah  saya  dulu  pun  kontraktor… ” aku  mula  membuka  pekung  di  dada. Terasa  diri  dipandang  olehnya  walaupun  mata  aku  menegak  ke  siling. Jauh  dalam  akal  fikiran  dan  memori  lama, “ Class  A  contractor… busy  is  common… but  to  win  the  deal ? Bukan  mudah…Bukan  sebab  kerjanya  macam  buruh  binaan…tapi  GAMES… Permainan  orang  bisnes  is  often  harsh. The  bigger  we  are,  the  harsher  it  gets… ”

“ Now ? ”

“ Now…we  open  up  a  café ”

“ So  construction  business ? ”

“ Anak  ayah  hanya  ada  tiga  dan  semuanya  perempuan. Saya,  Hani  dan  kakak, Hazra. Kakak  suppose  to  take  the  lead…tapi  dia  pun  macam  saya ” aku  ketawa  perlahan. Dia  mula  memberikan  perhatian  yang  lebih  mendalam  dari  tadi. “ Kak  Hazra  tua  lima  tahun,  tapi  dia  kahwin  mat  saleh. Tak  nak  balik. Now  lives  in  London. So  papa  was  hoping  for  me  and  Hani…. But  again,  bila  saya  balik  I  refused  to  do  it…”

“ What ? ” dia  tampak  terkejut.  Aku  mengangguk  mengiyakan.

“ Saya  tak  boleh  hidup  dengan  memberi  rasuah  or  shitting on  people, I  mean  used  the  cable  Haydar… I  can’t  play  that  game. No. I  tried  for  few  years,  tiap  kali  balik  cuti  musim  panas  I  helped  my  dad  with  the  business  but  I  hates  it. I  hate  the  way  it’s  being  played. Cara  bersih  is  just  a  bullshit, you’re  not  going  anywhere  with  that. ”
Terasa  tangannya  memegang  kemas  tangan  aku,  seperti  cuba  memberikan  kekuatan.

“ I  know…. ” katanya  lemah.

“ Sebab  tu  saya  respect  awak….You  manage  to  make  it  trough… ”

“ Then  how  an  A  Class construction  company  jadi  H’s  Café ? ”

I  took  the  lead  for  a  few  months,  then  there  was  one  day,  I  showed  a job  offer  to  my  papa. Saya  cakap  saya  nak  letak  jawatan. Short  notice,  and  I’m  shooting  to  Amsterdam  for  that  job  but  papa  tak  nak  pisang  berbuah  dua  kali. Dia  tanya  what  he  can  do  so  that  I  quit  the  idea, I  told  him  my  plan.. ”

Dia  ketawa  lagi.  Kali  ini  kedengaran santai  dan  lucu.

“ Tak  sangka  a  woman  like  you  could  be  that  stubborn

Aku  turut  sama  ketawa. Don’t  judge  a  book  by  its  cover !

“ I  do  what  I  want  Haydar…but  anyway  at  least  I  tried  to  please  papa  at  first…just..I  hidup  sekali  je  Haydar…Hidup  I  sekarang  akan  tentukan  hidup  I  yang  akan  datang,  yang  selamanya  dan  kekal  tu. Kalau  I  asyik  bagi  rasuah,  play  dirty  games,  I  will  end  up  in  the  hellfire ” aku  batuk  sedikit  sebelum  menyambung  lagi. “ Well..even…apa  yang  kita  buat  ni  pun  mendekatkan  kita  pada  neraka..but…well… ”

Dia  ketawa  sakan. “ Kalau  dah  nak  buat  tu  buat  je  lah  Hana. Don’t  act  innocent !

Aku  mencebik, so  direct  ah  Mr  Haydar ? Play  harsh  huh ?

“ Mana  ada…I  sedar  diri  la,  at  least  I  mengaku  I  tahu. ”

“ Tahu  tapi  buat  juga  tu  maksudnya  degil. So  you ”

Amboi,  sedap  dia  menembak.

“ You ? Tahu  ke  tak ? ”

Dia  ketawa  lagi. Ketawa  mengejek  la  tu, “ Tahu…I  pun  degil  juga. Suka  buat  dosa,  macam  you  la…Kalau  ada  pasangan  syurga,  pasti  ada  pasangan  neraka  kan? Bahagia  tak  bermaksud  akan  ke  syurga,  sebah  dosa  pun  boleh  membahagiakan  kan ? ”

“ Hmm mmmm…. Kalau  sama-sama  masuk  neraka,  yang  bahagia  pun  terus  jadi  tak  bahagia…Hmmm… ”

“ Kenapa  panjang  sangat  hmmm tu ? ”

No…just  thinking… Boleh  jadi  ustaz  la  you  ni ” aku  ketawa  mengekek. Dia  pula  yang  mencebik.

“ Anyway  you  tak  habis  cerita  lagi,  apa  jadi  pada  company  papa  you ? ”

“ Owh, sorry. Distracted. Easy, papa  jual  share  pada  business  partner,  we  become  minority  shareholders..so  other  shareholder  take  the  lead,  bonus  still  dapat  macam  biasa  just  kurang  dari  dulu  la. Duit  jualan  share  we  open  up  H’s  Café ”

“ Clever ” pujinya  dengan  senyuman  herot  menggodanya  itu. Ouch,  melt…melt…

“ I  pun  nak  buat  macam  tu… Kan ? ”

Erk. Terkedu. No…No..

“ Eh…Jangan  Haydar…. ”

“ Hidup  sekali  je  kan ? ”

“ But  tu  kan  business  yang  arwah  papa  you  bina  sedari  dulu… ”

“ Papa  you  pun  kan ? ”

Aku  telan  liur. Memang  aku  lebih  suka  kalau  dia  pun  macam  aku,  a  free bird.  Tapi  tak  bermakna  aku  suka  bila  dia  juga  sudah  terpengaruh  dengan  cara  hidup  aku. Tambah  lagi  kalau  keputusan  tu  membuta  tuli.

“ Yes… Tapi  just  stay  Haydar,  be  strong. We  only  have  one  company,  you  punya  banyak  anak  syarikat…hundreds  of  it ! Fly  to  London  if  you  miss  me  or  if  you’re  stress.  You  need  a  drug,  just  come  to  me ”

Saat  mata  bersatu.  Detik  rasa  seperti  membeku. Tangannya  yang  melingkar  di  jari  jemari  sendiri  terasa  seperti  sutera  nan  lembut  dan  membelai.

Dia  senyum. Senyuman  lembut  dan  tenang. Senyuman  penuh   kasih  sayang. Tangannya  yang  satu  lagi  bermain  dengan  anak  rambutku.

“ Awak  sudi  jadi  cocaine  saya ? ”

Aku  ketap  bibir.  Terlanjur  mulut  berbicara. Tapi  tak  kan  hadir  aku  hanya  seperti  cocaine  versi  pakai  buang ?

Let  time  decide  that ” tuturku  lembut. “ Mana  tahu  awak  dah  tak  perlukan  cocaine  lagi  lepas  ni ” aku  senyum  mengusik. Dia  pula  berwajah  serius. Berfikir  mungkin.

“ Where  should  I  go  to  find  you ? ”

“ A380 ” aku  ketawa. Dia  pula  buat  muka.

“ No,  seriously ”

Aku  terdiam  bila  panahan  matanya  semakin  mencengkam  jiwa  dan  perasaan. Bibir  ku  ketap  sebelum  jawapan  di  beri. Bersediakah  aku  untuk  berjumpa  dia  lagi ? Kalau  dia  sibuk  dengan  dunia  perniagaannya,  aku  juga  ada  kesibukan  aku  sendiri. Bila  kajian  dibuat,  manusia  sudah  tidak  bertapak  dalam  jiwa  Hana  Sofea. Kalau  tidak,  tak  kan  mungkin  supervisor  ku  beriya  mengajak  aku  menyertai  kumpulannya  walaupun  tika  itu  pengajian  aku  masih  tinggal  setahun  lagi ? Sanggup  pula  dia  carikan  penaja  jika  duit  adalah  isunya.

“ Turun  nanti  saya  beritahu  awak ”

“ No,  I  don’t  take  that  as  an  answer ” Haydar  sudah  berkalih  mengiring. Memandang  ku  yang  berbaring. Terasa  canggung  pula  berkedudukan  begini. Pipi  pun  sudah  membahang  merah.

“ Kalau  saya  nak  cari  awak ? ” soalan  dibalas  soalan. Permainan  biasa  buat  kami.

“ Nazim  Construction. Easy ”

Haha ! Easy ? Easy  la  sangat…bukan  aku  tak  tahu,  bos  besar  tempatnya  bukan  di  bilik,  di  luar. Merata-rata  ke  sana  sini.

Then… well… ” tergagap  aku  mencari  jawapan..Dia  pula  sudah  tersenyum  herot,  sukalah  tu  tengok  aku  tergagap  sambil  blushing  macam  budak  first  time  jatuh  cinta.
Kali  ini  keningnya  pula  diangkat. Sajalah  tu  dia  nak  mengusik.

“ Yep, Level  2  Office, Sustainability  Department,  Surrey  University ”

Dia  senyum  lebar,  “ Gosh, I’m  dating  a  student ! ”

A-What ? Dating ? Since  When ?

Who ? ” ye, soalan  bodoh  but  yes  I  just  blurted  it  out.

Dia  ketawa  tapi  dahinya  berkerut.

“ You – Me ”

Is  this  real ? Ah,  memanglah  real,  dia  kan  boyfriend  4  jam  aku. Ah,  sewel  sekejap.

“ Ah,  sorry  I  lupa  u  boyfriend  4  jam  I ”

“ You  boleh  lupa  Hana ? It  just  about  few  minutes  ago ”

“ Temporary boyfriend,  who  needs  to  remember  it  forever ? ” aku  senyum  sumbing. 

Mengusik. Sebelum  ketawa  sakan.

Dia  pula  buat  muka : I  seriously  I  can’t  believe  this !

“ Maakk !!! ”  siapa  sangka  aku  yang  menjerit  begitu ? Serius  takut  dan  berdebar  sakan! Haydar  terus  bangun  menegak. Aku  pun  sama. Tangannya  sudah  memegang  erat  tangan  aku. Wajahnya  concerned.

“ Hana,  better  we  go  back  to  our  seat ” arahnya  seraya  menuruni  satu  persatu  anak  tangga. Aku  hanya  mengangguk. Ya  debaran  di  dada  semakin  menggila. Tadi  bukan  main  lagi  aku  menuturkan  charm; the-plane-gon-crash-and-we’re-not-going-to-depart. Now  its  all  real !

Bila  sudah  sampai  di  kaki  tangga,  serentak itu  juga  announcement  dibuat  oleh  kapten  krew. Menyuruh  semua  penumpang  duduk  dan  memasang  tali  pinggang  keledar. Krew  kapal  juga  disuruh  duduk.

Chaos  -  is  the  right  word  to  describe  it.

Mata  melilau  melihat  situasi. Kaki  hanya  melangkah  mengikut  arah  Haydar  hinggalah  diberhenti  dan  menyuruh  aku  duduk  sebelum  dia  juga  turut  duduk  kemudiannya.

“ Wear  your  seat-belt  Hana. It  must  be  hurricane.”

Aku  pernah  lalui  hurricane  moment  before  tapi  never  once  this  bad.

“ Are  we  going  to  fall ? and  die ? ” terpacul  juga  soalan  itu  dari  mulut  aku. Soalan  yang  keluar  tersekat-sekat. Kapal  terbang  terasa  terumbang  ambing. Jelas  aku  ketakutan. Haydar  yang  berada  di  sebelah  cuba  memegang  tangan  aku  tapi  aku  jauhkan.

“ There  is  no  way  I  would  die  doing  sin! ” tuturku  laju  sebelum  menyesalinya  bila  wajah  Haydar  tampak  terluka. “ I’m  sorry…I  just  freak  out..and  I  nak  doa… Pray  handsome, pray! I’m  scared ”

Dia  mengukir   senyuman  tipis  sebelum  mengangguk. “ Don’t  worry  Hana,  I  had  gone  through  this  many  times  and  still  alive ”

Aku  hanya  mengangguk  dan  tersenyum  tipis. Itu  dia…who  knows  Tuhan  nak  tarik  nyawa  aku  sekarang ? Ah,  Hana  too  troubled  for  the  sin…Kalau  tak  buat  salah,  there  is  no  need  to  be  worried. Trapped.

Ya  Allah…I’m  sorry…Terribly  sorry… I  won’t  do  this  anymore…I  will  pray  5  times  a  day – will  never  skip  it  even  for  a  shopping…I  wont  be  in  this  impermissible-nasty  relationship. I  will  try  to  be  a  good  muslimmah,  please…give me  one more chance. Please  Dear  God…Please…

Amen.

Terasa  air  mata  sudah  bertakung. Pipi  membahang  panas. Tekun  aku  berdoa  dalam  hiruk  pikuk  kapal  terbang  yang  bagaikan  sedang  dirempuh  ombak. Mata  dikatup  kemas. Mulut  sudah  melafaz  shahadah…
*********************

“ Hana… Dah  sampai ” suara  Haydar. Takut-takut  aku  buka  mata. Putih. Lampu  putih…atau ? Else ? Sampai  mana ? Alam  barzakh ? Alam   barzakh  putih  ke ? Tak  ke  alam  barzakh  tu  is  all  about  me-and-two  angels  questioning  my  actions ? Kenapa  pula  suara  Haydar  ada  sama?

“ Where ? ” soal  ku  bodoh  sekali  lagi. Haydar  ketawa  kecil. A  chuckle  to  be  precise.

“ London ”  dia  menyambung  ketawa. “ Awak  ingat  mana ? ”

Mata  aku  buka  luas-luas. Haydar. Kerusi  merah. Flight  attendants. Manusia  yang  sedang  bersedia  untuk  turun  dari  perut  kapal. Ah,  masih  hidup. Good. Relief.

Thanks  Dear  God ! – ucap  aku  kuat  dalam  hati.

Now  its  time  to  keep  my  promise, with Him not  him.

“ Alhamdulillah…” terpacul  ayat  itu  dari  mulut  aku. Dia  senyum  lagi. Kepalanya  digelengkan  beberapa  kali  melihatkan  telatah  aku.

“ Jom, turun. ” ajaknya  gaya  kasual. Aku  angguk  seraya  turut  sama  bangun. Handbag  aku  capai. Dia  pula  mengambil  briefcase  di  atas.

“ Itu  je  yang  awak  bawa ?” soalku agak  pelik. Dia  mengangguk.

“ Pakaian  dah  ada  kat  rumah  sini,  plus I’m  staying  for  a  night  only

Oh…ya  lah,  kaya  macam  ni  tak  kan  tak  ada  rumah  di  London? Senang  dan  lebih  jimat  kalau  selalu  datang  di  sini. Nak  lagi  di  UK  banyak  SALE !

Kami  berjalan  melepas  pintu  kapal  sebelum  sampai  ke  UK  Boarder. Dia  setia  di  sisi. Tidak  pula  memegang  seperti  tadi, mungkin  sudah  cuak  bila  di  marah  tadi. Atau  mungkin  juga  kerana  kedua-dua  tangannya  occupied  dengan  briefcase  dan  coat.

Selang  beberapa  saat  aku  ke  hadapan,  berjumpa  dengan  officer,  dia  pula  melangkah  ke  hadapan tapi laju  sahaja  di  siap. Aku  pula yang terpaksa  menunggu  dalam  15  minit. Standard  procedure  tapi  UK  Boarder  di  Heathrow  agak  leceh  berbanding di  airport  lain. Mujurlah  aku  sudah  awal-awal  lagi  bersedia  dengan  semua  dokumen  yang  diperlukan.

“ Alright, this  is  your  passport. Thank  you ” si  pegawai  lelaki  mengembalikan  passport  aku. Laju  sahaja  aku  melangkah  meninggalkannya. Siapa suka  duduk  berlama-lama  di  UK Boarder? Tak  pepasal  dia  panggil  lagi.

Keluar  sahaja  dari  pintu,  Haydar  masih  ada  di  situ. Masih  setia  menunggu. Jam  di  dinding  aku  perhatikan. Sudah  pukul  6.30  pagi. Mesyuaratnya  dua  jam  setengah  lagi. Laratkah  dia ? 

What  a  life…

Dia  senyum  bila  ternampak  aku. Senyuman  morning  glory  dan  aku  membalas  dengan  intensity  yang  sama.

Coffee   later ? ” ajak  aku.

“ Sure ” dia  membalas,  masih  dalam  senyuman  lebarnya. Kami  turun  ke  bawah. Menuju  ke  tempat  mengambil  bag. Dia  juga  turut  menunggu walaupun  bagnya  tiada. Usai  sampai  dia  juga  yang  mengangkatnya  walaupun  sempat  dia  mengomen  bag  berat  macam  batu.

Sebelum  keluar  dari  tempat  ketibaan  Haydar  sempat  memohon  untuk  ke  washroom  terlebih  dahulu. Katanya  last  preparation  sebelum  ke  tempat  mesyuarat.

Mad.

How  a  person  lives  like  him ? For  sure  THAT will  never  be  me. Never.

10  minit kemudian  dia  keluar. Looking  fresh. Mungkin  dia  masuk  cuci  muka,  fikir  aku.

Wow ! You  looks  better ” aku  senyum. Dia  pun  sama. Siap  bagi  smirk  face  yang  seksi  dan  menggoda  lagi.

Costa  Café  menjadi  pilihan  kami. Aku  yang  pilih. I  love  the  vanilla  latte. Starbuck  coffee  is   bit  stronger. Dia  pula  terus  dengan  Espresso  tanpa  gula. Haha,  dah nama  Espresso,  letak  gula  buat  apa? Tak  berkesan  punya…!



Kami  duduk  saling  berhadapan  di kerusi  kulit  dengan  meja  kopi  rendah. Dia  asyik  melilau  pada  deretan  kedai.

“ Why ? ” soal  aku  pelik.

“ I  nak  beli  new  shirt  and  salin  right  away…but  tak  ada  yang  buka  lagi. ”

“ Wait  until  7  then ” pujuk  aku  agar  dia  tenang. Dia  mengangguk  seraya  meneguk  beberapa  teguk  Espresso  pekat. Dari  tempat  aku  pun  sudah  boleh  bau  kopi. Laptopnya  dibuka. Di  letakkan  di  atas  meja  kami. Matanya  sudah  leka  di  skrin  computer. Mungkin  melihat  slideshow  buat  kali  terakhir.

So,  this  is  the-realit-Haydar ?

Intense.

Busy.

Aku  sibuk  memerhatikannya  dari  atas  mug  latte. Sambil  mulut  meneguk  perlahan-lahan..Enjoying   my  last  view  of  him. Dan  dia  pula  sangat  tekun  hingga  aku  yang  di  hadapan  pun  bagaikan  tiada.

“ Stop  looking  at  me  like  that ” ujarnya  dalam  tawa  kecil. “ I  can’t  focus ” Dia  ketawa  seraya  memandang  aku  tepat  ke  mata.

Membahang  rasa  muka  ni. Kulit  aku  yang  cerah  dan  boleh  dikategorikan  putih  pun   sudah  terasa  bertukar  warna. Malu  okay !

“ You  look…gorgeous…. ” Owh  My ! Why  on  earth  ayat  ni  pula  yang  keluar ?? Ah,  Hana  where  is  your  mind ?

Dia  ketawa  lagi. Kepalanya  digelengkan  perlahan. Wajahnya  sendiri  sudah  bertukar  kemerahan.

“ You  turn  me  on  baby… ” tuturnya  dalam  nada  sensual. Meremang  bulu  roma! Aku  tunduk,  malu.  Apakebenda  aku  buat  ni ? Minta  satu  nyawa,  sekarang  sudah  dapat. Tak  kan  masih tak  reti-reti  nak  bertaubat.

“ I…well..dont  meant  it  that  way, I  mean..well..thats  the  truth, you’re  gorgeous..” the  truth  is  the  truth  by  the  way.

Thanks,  you  too…but  it’s the  way  you  look  at  me  while  saying  it…seriously  do  turn  me  on..” suara  sensual  lagi. Di  pagi  hari ? Owh  no !

“ Ehemm.. ” aku  berdehem  kuat. Melarikan  pandangan  pada  gelas  latte  sebelum menghirup  baunya. Sekaligus  ignoring  Haydar. Dia  ketawa  kecil,  dapat  menghidu  niat  aku  yang  cuba  lari  dari  topik,  mungkin.

“ Buat  lah  kerja  tu ” arah  aku  lembut  sebelum  tangan  mencapai  magazine  di  rak  di  tepi  tempat  kami  duduk. Mata  aku  tancapkan  pada  majalah,  langsung  tidak  memandang Haydar  lagi.

Usai pukul 7.15  pagi,  Haydar  bangun  untuk  membeli  pakaiannya. Laptop  dan  barangannya  ditinggalkan  di  Costa. Aku  masih  lagi  berada  di  situ.

Beberapa  minit  membelek  majalah  tanpa  arah  tujuan,  suara  perempuan  datang  menegur. Bila  dipandang,  nenek  Fido  rupanya. Aku  bangun  bersalaman  sebelum  mengajaknya  duduk,  tapi  dia  memilih  untuk  duduk  di  meja  bersebelahan,  tambah  lagi  kerusi  di  meja  kami  hanya  ada  dua.

Fido  datang  dengan  dua  mug  kopi  dan  some  pastries  and  a  slice  of  cake. Senyumannya  lebar. Rambut  serabainya  masih  lagi  berserabai. Fesyen  ke  apa ?

“ Hana…! Glad  to  see  you  again. Grandma  did  mention  about  bumping  on  you  tadi ” tuturnya  laju  dan  meriah. Ada  Fido  terus  jadi  ceria. Are  we-in-funfair kind of  mood.
Aku  melayang  senyuman  seindah  suria  juga. Matching  his. “ Yup ! Glad  to  see  you  again  too ”

“ Where  are  you heading  soon ? ” soalnya  sambil  mengambil  tempat  duduk  di  hadapan neneknya  dan  berhadapan  dengan  aku. Tangannya  laju  mencapai  pastry.

“ Surrey ” jawabku  pendek.

“ Ya  Allah..! Memang  berjodoh  kita  ni  Hana…Nenek  pun  tinggal  di  Surrey ” senyuman  nenek  semakin  melebar. Aku  terkebil-kebil,  tapi  tetap  melayangkan  senyuman. Okaylah  tu  ada  kenalan  Malaysian  di  Surrey nanti.

“ Owh..so  Fido  je  lah  kat  London ? ”

“ Mana  ada…Fido  pun  tinggal  di  Surrey… ”

Okay, mental  note – Fido kerja  di  London  tapi  tinggal  di  Surrey.

“ Jauh  la  ulang  alik  nak  kerja  kat  London  kan ? ” soalku  pada  Fido  yang  terdiam  sedari  tadi.

“ Dia  urus  hotel  dengan  restoran  family  kat  London  tu…tak  adalah  ke  sana setiap  minggu  Hana…”

Dahi  aku  mula berkerut. Air  muka  Fido  juga  sudah  nampak  agak  keruh. Tertahan-tahan  dia  menahan  pastry  yang  ditelan. Gaya  hampir  tercekik. Elokla,  orang  menipu  mudah  dapat  karma  Tuhan.

“ Dulu…I  kerja  kat  Eon, I  baru  take  this  family  job  few  …er..years  ago. ”

Aku  mengangkat  sebelah  kening. Serentak  itu  juga  aku  Nampak  Haydar  sedang  berjalan  menghampiri. Bila  dia  sudah  dekat,  aku  kenalkan  dia  dengan  Fido  dan  neneknya. Haydar  sopan  bersalaman.

Hana, I  need  to  go ” ujar  Haydar  agak  tergesa. “ Need  to  meet  the  presenter,  ada  one  important  thing  I  need  to  declare  with  that  guy  before  proceed  for  the  meeting. He  text  me  that  he  will  be  in  the  office  by  8.00 am. So  I’m  taking  the  train  now. ” laju  Haydar  explain. Langsung  tidak  duduk. Bajunya  sudah  bertukar.

“ Owh, okay ” itu  sahaja  for  our  departure ? Haydar  tidak  menipu  tentang  his  reality.
Briefcase  dan  coatnya  sudah  di  tangan. Dia  berdiri. Memandang  dari  atas. Membuat isyarat  agar  mengikutnya  sekejap. Aku  bangun  membontoti  Haydar.

Apabila  sudah  agak  jauh  dari  pandangan  Fido  dan  neneknya  Haydar  mula  berhenti. Memandang  aku  tepat  pada  mata. Aku  telan  liur. Menunggu  kata-kata  hebat  yang  bakal  buatkan  hati  aku  pecah  atau  luluh  sebentar  lagi.

“ Hana, thank  you  for  last  night… but  I  cant  have  cocaine  all  the  time. ” anak  mata  Haydar  masih  menikam  hingga  ke  lubuk  hati. Aku  mula  gigit  bibir. Cuba  menahan  perasaan, tapi  bukan  tangisan. Aku  takkan  menangis.

“ I  cant  have  martini  all  the  time  too Haydar. Farewell ” ucapku  lembut  seraya  mengulas  senyum. Dia hampir  memelukku,  tapi  aku  elak. Bukan  kerana  terasa  dengan  kata-katanya,  tapi  kerana  janji  aku  dengan  Tuhan  saat  akhir  di  dalam  A380  tadi.

Dia  menunjukkan  wajah  keliru. Terkilan.

“ Awak  bukan  boyfriend  saya  lagi ” aku  senyum  lebar. Mengusik. Mood  morning  glory  kembali  menerjah. Kalau  dia  boyfriend  sekalipun  pelukan  dan  sentuhan  hanya  untuk  si  suami. “ Good  luck  with  your  meeting, caiyo ! ” kata  ku  dengan  gayanya  sekali. Dia  tersenyum  pahit.

You  made  that  decision  Haydar  and  you  will  live  with  it – kata  hati  bermonolog  seraya  kaki  sudah  berpaling  ke  Costa. Selangkah  demi  selangkah. Orang  kata  kalau  saling  menyukai  pasti  akan  sama-sama  berpaling  nanti, hati  kata  mahu  tapi  ego  kata  tidak. I’m  a  lady  after  all….

“ Hana ! ” suara  dia. Aku  senyum  seraya  berpaling. Terasa  seperti  ingin  naik  ke  bintang.

“ Good  luck  with  your  phD ! ” laungnya  dari  jauh. Aku  mengangguk. Tangan  melambai  ke  arahnya. Kaki  melangkah  ke  belakang.

“ Ouch !”

“ Mind  your  step  lady ” suara  garau  memberi  amaran. Sakit  juga  terlanggar  batu  bergerak  ni. Aku  mendongak  memandang  si  lelaki. Berkot  kemas. Breath  takingly  handsome ! Tapi  muka  masam  macam  singa. Eww.

“ Sorry ” sekali  lagi  maaf  aku  pohon  dia  hanya  mengangguk  kecil. Aku  terus  ke  Costa, kembali  berjumpa  dengan  Fido  dan  neneknya. Mereka  sudah  siap  bersarapan.

“ Hana, balik  dengan  kitaorang  je  lah  ya ? Singgah  rumah  nenek  dulu. Hmm? ” pelawaan  nenek  sukar  untuk  ditolak  tapi  untuk  berlama  dengan  Fido  si  penipu  ni  malas  pula.

“ Tak  pe  lah  nek…susahkan je… ”

“ Apa  yang  susahnya…? Jom, nenek  jarang dapat  jumpa  Malaysian  kat  sini. Ada  students  kat  Surrey  tu  pun  jarang  dorang  datang  area  rumah  makcik…”

Fido  sudah  bangun. Troli  yang  penuh  dengan  bag  aku  ditolaknya  tanpa  perasaan. Nak  je  aku  laung  sambil  marah-marah,  but  again, I’m  a  lady..!

Nenek  bangun, memaut  tangan  aku  seraya  berjalan. Hana  tak  lari  la  nek ! Ah, belum  sempat  nak  feeling  dengan  departure  dengan  Haydar  kena  pula  layan  dua  beranak  ni. Ya  Allah…apalah  ujiannya  ni ? Ujian  ke ? Atau  nikmat ? Untung  duit  train  ke  Surrey.

Selang  beberapa  meter  nampak  si  Fido  menolak  troli  bag. Bag  kecil  dia  dan  nenek  juga  diletakkan  atas  troli  yang  sama. Dia  berhenti  dan  melambai  pada  kereta  yang datang. Aku  kecilkan  mata.

Apa  tu ?

Roll  Royce  Phantom  Extended Wheelbase - limosine ?

What  the …..?





Dan  kereta  betul-betul  berhenti  di  hadapan  Fido. Nenek  berjalan  santai  ke  arah  kereta  dan  si  Fido. Driver  seorang  mat  saleh  keluar  memunggah  bagasi  ke  dalam  bonet  kereta. Aku  telan  liur. They  must  be  really…really….rich !

All  of  a  sudden  aku  terasa  kecut. Nak  terkencing pun  ada. Hati  berdebar  bagai. Siapa  dorang  ni ? Ah,  kepala  mahu pusing.

“ Grandma ! ” aku  berpaling  pada  suara  yang  memanggil, serentak  dengan  nenek. Ah  lelaki  batu  tadi. Yang  masam  dan  sombong. Cucu  nenek  juga  ke? Jauh  benar  pakaiannya  dengan si  Fido.

Nenek  mengukir  senyum. Mereka  berpelukan. “ Fawwaz ! ”

Bila  pelukan  dileraikan  Fawwaz  memandang  aku  dengan  wajah  berkerut. Aku  buat  muka  bodoh. Nenek  mencapai  tangan  aku  seraya  berjalan  ke  kereta.



Aku  dan  nenek  duduk  di  belakang, Fawwaz  dan  Fido  di  tengah. Mereka  menghadap  pemandangan di  luar. Agak  jakun  merasa  limosine,  tapi kejakukan  berjaya  aku  sorokkan.

Fido  sakan  bercerita  dengan  Fawwaz  tentan  percutiannya  di  Malaysia. Sawah  bendang, mengail  ikan…semua  diceritakan  pada  Fawwaz. Teruja  betul  bunyinya. Katanya  rangkaian  hotel  mereka  nanti  mahu  dimasukkan  unsur-unsur  kemelayuan.  Baguslah  tu,  telahku. Nenek  di  sebelah  sudah  melayan  tidur. Kata  nenek  dua  beradik  ni  kematian  mak  dan  ayahnya  sedari  usia  mereka  18  tahun,  dan  Fido  14  waktu  itu. Ayah  mereka  jutawan  dari  Arab  Saudi  yang  bermastautin  di  England,  ibunya  pula  kacukan  English  dan  Melayu, anak  nenek  sendiri. Nenek  dan  datuk  yang  datang  menjaga  mereka  selepas  kematian  arwah  ibu  dan  ayah  Fido  dan  Fawwaz,  tapi  arwah  datuk  meninggal  dua  tahun  lepas. The  English  man  is  datuk  mereka. Nenek  pula  purely  Malay. 

Aku  pandang  ke  luar, daun-daun  masih  kehijauan. Ada  sedikit  warna  kekuningan. Tanda  Autumn  sedang  dalam  perjalanan. Melihatkan  gelagat  Fido  yang  kelakar  dan  Fawwaz  yang  icy  stone  but  so  cheerful  bila  dengan  adiknya  buat  aku  lupa  sekejap  pada  Haydar. Ah,  still  it  is  a  gift  from  God.  An  experience  with  him. And  now  I  know  him. The  old  him  and  the  current  him…

Will  I  trade  my  life  for  money  and  materials  like  Haydar ?

I  don’t  think  so…

I  had  rather  be  free  like  now,  and  as  for  Haydar, I  hope  he  can  sometimes  take  a  chill  pill..Hope  God  ease  his  burden…

Mata  kembali  memandang  ke  hadapan. Sesekali  bertembung  dengan  pandangan  tajam  si  Fawwaz  dari  cermin  pandang  belakang. Lelaki  kacak  dengan  badan  athletic,  rupa  paras  mengalahkan  model…tapi  icy  cold…

Life  is  a  mystery -  like   a  puzzle. You  discover  one  and  yet  there  is  still  another  loop  waiting  to  be  uncovered…

And  no  matter  what,  apa  sahaja  yang  Allah  berikan,  pasti  yang  terbaik  buat  hambaNya. Apa  yang  aku  mahu  tak  selalunya  yang  aku  perlu. Tuhan  lebih  tahu. Dan  pastinya  Tuhan  lebih  tahu  lelaki  terbaik  buat  aku. Selagi  akad  belum  di  lafaz, misteri  jodoh  masih  belum  terungkai…

Hampir  sejam  dalam  kereta  bila  dicampur  trafik  dan  si  dua  beradik  tadi  minta  berhenti  di  hentian  akhirnya  kami  sampai  ke  rumah  mereka. Rumah  ke?




Aku  pandang  sekeliling. Pagar  tinggi, pokok  dan  taman  yang  luas  mata  memandang. Siap  ada  maze  lagi. Laluan  berbata  merah  dari  awal  pagar  hingga  ke  dalam. Ni  dah  gaya  mansion  lama…Gaya  istana  ni…liur  di  telan  lagi…Saat  aku  turun  menurut  mereka  telefon  berbunyi.




‘ tweet tweet ’

Tweet  baru  dari  seseorang  yang  aku  follow. Syed  Haydar  the  young  tycoon.  My  4  hours  ex-boyfriend.

‘ The  best  13  hours  in  life – Morning  glory – If  destiny bound us together again, I’ll  never  let  u  go ’

And  I  smile - if  it's  destined  to  be,  it  will  be.



--p/s : when God decide on something, dont make a fuss if u dont like it. Live it trough and always search for the hikmah. There must be one or more :)

-p/ss : what d u think u will do if u r Hana ? Seriously lemme know.

Do you think I should update about my life here - but of course not about me ! haha. Just the story mixed between the reality and the fantasy I encounter while living here. Anyone think i should just press LIKE but I wont do it often. 


133 comments:

  1. I think kan Eve, u better make this mini cerpen as your next project (novel)...hehe..sayang kalau tak sambung..

    -syu-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe syu...maybe ? tetiba ada novel kan? haha i dont know la babe...tgok mood n keadaan.lol but dont be shock if tetiba jadi novel kan ;p

      Delete
    2. if u nak lepaskn tension study ke, n what so ever, u type n luahkan je apa yg u nak conteng..make these 8 episode of mini novel as a prolog (pnjang gle prolog)..hehe.. at least jln cerita dah nampak arah tujunya n dah agak kukuh for middle n epilog of this novel...n good luck in what ever u do k..

      -Syu-

      Delete
    3. hehe isnyaAllah Syu :) terasa tak sanggup pula nak lepaskan 3 heroes ni.Prolog sounds like a good idea ;D

      haha amboiii emmyline! ;p terus sokong ek ;p

      Delete
  2. A purrrfecttt ending. Ats a380 mcm fantasy giler, bila touchdown london, reality hits back. Thanx for the journey eve. Skrg kumpol duit nk naik a380.. Ewahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha better do ;p - aim Boxing Day babe! lol

      Delete
  3. If i were hana, ill check on fawwaz. I dun think hana can live the life that haydar has. Tpii, fawwaz pun young tycoon jg kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah Fawwaz n fido both are young tycoon just richer than Haydar n a bit laid back :) - kalau Tuhan dah bagi semua, susah betul nak wat pilihan kan...;p

      Delete
    2. I nak hana pilih haydar walaupun fido dido & fawwaz mawas tu lebih kaya dr haydar!! Setia pada yg satu..huhuhu

      K.Fidd

      Delete
    3. i agree wit k.fidd 2....if i am hana (awwwh....bestnyer) even though fido n fawwaz is better great rich n young tycoon...i will choose haydar...tetap pilih that haydar...sebab hana tahu the real haydar...and the sweet time they have been trough 4 13h...sayang kalau ending x best...fido n mawas punya watak boleh jadik watak antagonis jer kut...may b eve blh buat 1 novel lg kesinambungan cerita A380, the real n serious life begin after landing...lagipun mana la tau jumpa balik...haydar akan kotakan janji..never let hana go again..sanggup atau x haydar lepaskan semua untuk hidup dgn hana...wahahaha... me atau mis eve yg jadik author ni... melampau la pulak..pandai2 jer kan...(marah c'kit eve) lol

      Delete
    4. Haha kak Fidd.. nampak KAYA je ye ? ouch ! ;p

      haha waaah dah jauh dah berangan tu emmyline ;p kikiki we'll see dalam season 2 aka full novel nnti *berangan dah, nak tulis je tak sempat hehe

      Delete
    5. wah season 2...this is a gud news..woo happy ni:D...

      Delete
    6. lol yippiee emmy hehe doakan ye :)

      Delete
  4. Bestt..thank u eve..love the ending..

    Saya dah makin tamak..nk a380 become novel after this..


    xoxo
    Farra

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dah ramai minta novel ni...lol..okay, noted (as a note la..kalau rajin berangan cuti krismas..maybe..but we'll see..lol)

      Delete
    2. Thanks..love u..good luck study ya eve..love u

      Farra

      Delete
    3. lurve u too babe! n thanks..doakan selalu ye *opss terus teringat nak kena study now bila u sebut study.haha

      Delete
    4. Eve...I macam tak nak release kn Haydar tp bila jumpa Fido n Fawwaz...what a life ! Allah takkan tarik sesuatu tanpa berikan yg lebih baikk!itu janjinya..
      Good luck 4 your PHD! Can't wait for your first novel in Nov. ? Bule dapat sign tak?
      Hehe

      Delete
    5. Hehe..haah eve dpt autograf x???wish have it..

      Now tgh buat revision TWB..

      Farra

      Delete
    6. Oh yess Anissa ! U r so damn right ! :D Allah selalu memberi apa yang terbaik, cuma kita je tak nampak lagi..Allah loves us more than ourself do.. :) and thanks for d wish babe :D ..sign u kena beli online or..g bli kat Karya Seni masa awal2 dia jual TWB ni..sbb signature terhad..

      lol Farra! revision TWB ? haha mak aih, ingat revise journalke..haha.terbaiks!

      Delete
  5. Buat la novel sis. Kami sanggup tunggu. Lagipun bulan nov, dah ada distractor. So takda la rindu sgt your writing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aih makin tempted ni..nak berangan fawwaz...haha u ni kan anon...lol

      Delete
  6. Thank you sis. Take a good care ok..... Setuju juga dgn suggestion diorang tu... Buatlah novel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah Aida :) doakan A380 bebetol muncul as novel nnti hehe. n u pun take care okay :D

      Delete
  7. wah...ada character baru la....interesting.....update soon ya....xsabar nak tau what happen next....=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi anon, terus nak soh sambung, ni mmg dah budget bukan finale gayanya ni.lol

      Delete
  8. yup..novel plssssssssssssssssss......

    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..doakan jadi novel yee ;p

      Delete
  9. baru habis baca dengan penuh emosi.... hope u can do a novel for hana n haidar .... becoz this is not finale for me its jus a started for yr new novel Tadaaaaa ..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss agree wit you Marsita...

      Delete
    2. yesss agree wit you Marsita...

      Delete
    3. ouch kak marsita, u selalu tangkap lentok dgn Hana Haydar ni kan? hehe.terharu2. insyaAllah..thinking about it again, a prolog sounds really good jg actually.hehe

      Kak Hass : hee insyaAllah..doakan kay :D

      Delete
  10. best,tp x puas lah..jadikan novel ye..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol insyaAllah.. doakan kay anon! ;p

      Delete
  11. Best....blh buat novel coz Ada hero baru ...., tq Evelyn ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Np n thanks jg Eeyta :) Owh Fawwaz...*sambil berangan.hehehe

      Delete
  12. reality or fantasy....... jodoh...who knows.... que sera sera.....
    cik writer..... jadikan cite ni novel pls.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah jodoh, no one knows kan Aida..a life's biggest mystery.. :) insyaAllah doakan I will have d time n d mood ye ;)

      Delete
  13. Erkkk Eve!!!!!! Boleh tak buat cerita ni jadi novel?? Angau laaaa..huhuhu

    Kak Fidd

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi Fidah, angau ekk...hihihi...akak pon..ahaksss...ne tau, Eve terjumpa soulmate dia kat sana kan, trus ada idea nk smbg ceta nih...smbg la Eve....:)

      Delete
    2. hahaha kak Fidd yg dah meroyan! insyaAllah kak Fidd! I will try ;)

      Delete
  14. make it as novel novel novel!take care eve kt new place!bes of luck in ur studyyy!:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol insyaAllah anon ;D - take car u too kay ;)

      Delete
  15. Replies
    1. btol3..tetiba plak ade sambungan psl si Fido n kemunculan si Fawwaz tu...jeng3! muahhahahhah

      -mummy-

      Delete
    2. Farra Joe : gantung tak bertali ;p haha.

      Mummy : hehe.. siap ada soundtrack tu mummy ;p - life is a mystery kann.. ;)

      Delete
  16. so sweet. w/pun teringin ending yg lebih happy for hana & haydar... tp kira oklah coz tercapai hajat hana & haydar hayal spending time dgn dia. akal & action always x sekata tp selalunya yg dosa jugak kita akn ikut w/pun sah2 tahu salahnya... eve, jdkan lah novel. rugi x pnjgkan cite ni.... teringin nak tau si haydar tu g x h cafe, or dia just sell his share, dia cari x si hana kat surrey, fawaz tu syok kat hana ke? life dia mcm haydar ke, alahai ave so many Q need u to answer la.. novelkan ye.. akak doakan mood berangan tu sentiasa dtg ok so leh tulis d story.. good luck dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak norana... sy setuju sangat dengan pendapat akak...biar la fawwaz tu syok sorang2...yg penting nak tau...apa tindakan haydar seterusnya...nak ke x nak

      Delete
    2. Kak Norana : Yeah so truee kak ! Love that u realize it - akal dan action always collide..even we know its wrong we still do it...

      Ouch, banyak ur Qs ni kak ;) hehe. InsyaAllah semuaa tu akan terjawab nnti :) doakan A380 jadi novel ye, which means I have quality time to write up insyaAllah :)


      hehe emmyiline ! you pun dah meroyan cam kak fidd yeee ;p

      Delete
  17. tweet...tweet...how I wish Eve u continue this, probably with 'Autumn in Surrey'...really nice story.
    All d best Eve, study smart, may Allah bless ur journey always, may He grant u more ideas, strength to write...do update us always...caiyo!
    <3 Eve, Arianna & Hana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Autumn in Surrey best jugak...tp x nak la pula ending mcm autumn in my heart..ahaks

      Delete
    2. Suesue - hey my tweet buddy ! lol thanksss deary for the wishes. LOVING it :) Haha Autumn in Surrey ? skali ending terjadi mcm Autumn in My heart kan ammy? haha

      Delete
  18. Eve , ramai minta buat novel and i want it too . Cerita ni best sangatsangat . Kalau Eve buat novel , for sure i akan beli punyalah .
    - syida -

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch thanks syida, insyaAllah insyaAllah, doakan eve siapkan my project paper before winter and by doing so i can put my brain in berangan mode.lol

      Delete
  19. errrrrrrr?????????????????

    mcm bukn last ajerrr

    i rasa lah.....:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? nampak sangat dalam kepala penulis pun nak sambung lagi haha

      Delete
  20. Huaaaaaa!!! I love u hayd, always will n always have. Adam as well. Eh eh fawwaz too!! Eheh apasal love byk ni. Hahahaha. Lol

    ReplyDelete
  21. dah ending??? arghhhhhhhhhhhhhh nak lagi... gimme more...buat A380 season 2 plak boleh tak?? pleaseeee...im begging you....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yeah season 2, insyaAllah ;p - dah mcm drama bersiri la plak gayanya.lol

      Delete
  22. Jdikn la novel plz.... Plz..... Plz...... Tak puas la lgi mahu nak baca ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe insyaAllah..doakan ye...project paper siap, isnyaAllah bleh la otak ni melilau ke alam fantasi sekejapps. mtak2 dalam 2 weeks time bleh siap.hahaha.kasi tebal habis kali ni. *mak aih

      Delete
  23. Salam, sangat suka dengan ending tu, sokong kalau jadi next novel. Saya rasa kalau Fido or Fawwaz dengan Hana pun okey some more Hana minat cafe business who knows join venture....anyway thanks n congrats to you Eve. Fantasi n reality memang tak boleh dipisahkan I like it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch u see what i see Seri Ayu...! ;p

      Delete
  24. arrrrrrrrrr kak eve...sambung la agi tak pun buat cita ni jadi novel.. best gila... xpuas kut baca... alaaaaa.... apa yg jadi kat haydar ngn hana eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha it needs a 600 pages to discover what happen nursyafika ;p haha

      Delete
  25. Assalammualaikum Eve, dh abes ke? mcm masih bley disambung je...( hheeh..kak plak yg terlebih ni )...if sambung jd novel ke apa menarik jugak, skrg ni tak sabar tunggu nov nikh...TWB! Untuk Eve di perantauan,semoga dibawah lindungan ALLAH SWT dan ceria2 selalu, amin!!! ~ Kak Aminah

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss kak aminah for the doa :D doakan selalu ye :)

      Delete
  26. Macam mana muka dua beradik tu,muka rojak banyak sangat campur tapi sedap mata memandang sama sedap macam sedapnya rojak buah . . . kalau nak buat buku pu ok jugak niii tapi ending perlu la senada n seirama dengan permulaan cerita tak mau tergesa2 or cincai sebab nak habiskan cerita dateline dah dekat . . apa2 pun selamat berjaya Eve

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha dateline ? ouch babe i dont write base on dateline, bunyi cam penulis sepenuh masa je tu.no no no. even a dateline cannot push me.haha. *Penerbit baca ni sure tak mo hire i jadi penulis.haha.

      Delete
  27. salam eve....buat novel cerpen ning, lagi best....by the time u abis study, novel nie pun complete....he3x.... akak like 1 juta x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyeee Ameera! :D kalau eve habis study n novel ni complete it will take 3- 4 years kak! ;p haha. buku thesis eve siap skali la cmtu. hehe then eve push semua org beli dua2 buku my Energy Management + A380.haha

      Delete
  28. Haydar said..i cant always be ur coccaine

    Life is a mystery, a puzzle

    Bkn aje dlm cerita but in our life too

    So make a best out of it

    Eve..such a sweet ending!!Yup k sal sokong eve buat citer base on ur life there..of coz noy ur real story but another Fairy Tales perhaps..u knows better
    tq so much!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes kak! make d best out of it...even if reality hurt..owh Haydar how r u...:)

      hehe my real life here...now there is nothing interesting yet except my new officemates...my handsome looking officemate who just come back from Greece for a holiday...and my projects.lol but insyaALlah one day :)

      Delete
  29. best la.. tak puas dengan endingnya...
    tak sabar nak tgk syed haydar bersaing dengan fawwar untuk dapatkan hana..
    nak lagi please..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini kali la...i pun nak tengok juga haydar bersaing dgn fawwaz n fido berebutkan si hana tu..

      Delete
    2. wanie n emmy : will they compete ? it will be a long story ;p

      Delete
  30. awesome!!!
    this is not the final one coz the story has just began i guess...
    eve,im pretty sure that ur readers want it more...including me..lol..
    ur next novel maybe??

    #tetiba rsa nk naek a380..hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yanims...agree wit u..eve plz bt novel

      Delete
    2. hehe yeah as u wish my dear yanims n emmy : mss in its wayy.hehe ;p

      yes, sila naik A380! caiyo2 lol

      Delete
  31. luv it!!!tp setuju dgn sume org..jlu jd novel,sure best tahap 14 juta la...hehe..gud luck 4ur study!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh 14 juta kali tuut huda ;p thankss 4 d wish ye huda ;p always doakan ye ;p hehe

      Delete
  32. Love it....should make it a nvl...lgpun ending mcm tergnt je...n also ada watak br...gd luck...take cr n study smart.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks masudah ;) ending mmg tak end lg.haehe insyaAllah will try to finish up d manuskrip ;)

      Delete
  33. Hoh! dah ending ke? Tak puas rasanyerrr ni.... sambung la lagikk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tetiba tak endd lagi lady ;p hahaha

      Delete
  34. A salam, Eve, publish to novel la...suka sgt2. Tk sbr tggu 'The Wedding Breaker' to publish this coming november. Semoga sukses sllu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah now TWB pun tak keluar lg, ada hati si Eve ni menulis karya baru.ah what with me.haha adoooy

      Delete
  35. Hai Eve, baru abis baca....whoaaa...spt selalu, terbaek!!
    tp asa cam tk nk ceta nih, smpai kat cni je, leh tk akak cam tamak kit ek? hihihi
    nk laaaaaagiiiii...wat novel leh? ttp gak nak tau apa kesudahannya kisah Haydar & Hana, sapa soulmate dorang? ahaksss...demand sungguh kan...
    plisssss Eve.....(^____^)
    "if destiny bound us together again, I'll never let you go." cam ada bunga2 ceta nih ttp akan ada sambungan nya kan Eve...tgh doa byk2 nih, supaya Eve smbg ceta nih...heee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu...i agree wit u maleen...let the story begin again...mcm cerita TWB kalau dah jodoh...tetap jodoh...ala jodoh la tu ..tetibe jer jumpa n couple dlm masa yg singkat..sweet n terlebih romance lg tu...mimpi jadi kenyataan

      Delete
    2. kak maleen : owh yes..now its a novel tapi tak habis karang lagi, doakan my reality aint too harsh me ya so i can finish up my manuscript n have d right mood to write. lol

      emmy : how their story end kan ? ;p hehe

      Delete
  36. Nak lagi!!! sambung la pasal hana & haydar, they both sweet!!! Jgn pisahkan mereka!! and kalau boleh sambung la buat novel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azrina : haha u make me remember 'jgn pisahkan aku dan dia' an old song tak ingat sape nyanyi.lol

      laju je menyokongnya emmy ye ? haha

      Delete
  37. dah habis ke ni?..uwaaaaaaaaa nak lagi :'(

    ReplyDelete
  38. Tolongla jangan abis... huhuhu...... sambungla lagi.... (^_^)

    ReplyDelete
  39. salam Eve...
    pls jadikan novel...biar ambil masa lama untuk siapkan this lovely story but still ade sambungn ceritanya.I'm sure ramai sanggup tunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak jumelia ;)
      insyaAllah insyaAllah d full mss try o finish up by Dec of Jan :) doakan ya :)

      Delete
  40. Love it! Really love it! Hehe. Nak versi novel blh? Ngeee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehe ouch u now dah jadi novel dah A380 ni.hehe

      Delete
  41. sambung ke 2nd season plak.. x puas laa. the best story i ever had.. i nak tengok the end of jodoh diorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau bab jodoh mmg misteri nusantara kan..? ;p okay jam jas ;p season 2 wud come :)

      Delete
  42. Dear eve please continue the story don't end it here yet.... There's still a lot more to be told....... I love the plot please make a novel out of it....... You are the best writer ever..... Idk why but please make a story out of fido,fawazz or maybe hydar and show the good news and happy ending.... Hehheheheheeeee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, eve do continue...let us know the gud news from u

      Delete
    2. Bellaa : hahaa happy ending is a must ! of coursee if its not happy its not the end rite ;p hahaha.tapi happiness vary.wahaha. thanks bellaa for d compliment very happy bila u like it :) insyaAllah doakan d mood ada, d masa ada :)

      ouchyy emmiline, yeah u sure meroyan ni kan sbb dah final haha, tu pasal i sambung jg part 9.lol.

      Delete
  43. argghhhh!!!!!sedihnya...
    kenape dah habis? nak lagi nak lagi nak lagi....please.... =)
    baru habis baca, tp sy dah rindu dgn cerita ni...harap writer bleh sambung lg ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yeah dah sambung roahan! ;p u all la ni yg meroyan i pn meroyan jg nak sambung berangan.hehe ;p

      Delete
  44. eve, gud luck...n study smart..dont b notty..alwayz remember us becoz we are ur fans n we a always here to support u in prayer....happy Autumn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ouch amboi u sempat nasihatkan i jangan notty2 ehhh?haha. no no i tak notty.lol. n thankss emmyline! thanks for d prayer ;D

      Delete
  45. Dear Eve, Hopefully u can make this mini to novel..^^.. i really enjoy this storyline..anyway..aja aja fighting.. thanks for giving us a nice stry

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh dear bittersweet, haha i nak wat novel panjang2 tu nti utk you.hahaha

      Delete
  46. Salam Eve,

    I just luvvvvvv the story. I wish u could resume with the story of Hana n Haydar.
    Besides, who know's maybe Fawwaz will like her too(my imagination).

    Anyway wish u all the best with ur study n in writing as well.
    May Allah swt will always be with u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah and thanks for d dua zue ;) - gotta see what happen ssooon ;p

      Delete
  47. kak eve..... best cam selalu~ hehehe... tapi kan xtau kenapa, saya rasa cam dh jatuh hati kat fawwaz w'pun watak dia keluar split second jek.. huhuhu.. ottoke!! saya tahu ramai penyokong haidar tapi i stand for fawwaz (cecece.. padahal sblm ni beria dok tangkap cintan ngan haydar)tolong sambung lagi pleaseeee~ 1 more chapter pn jadi la.. huuuuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itss okayy haha now fawwaz ada pengikut. haydar does and fido pun! ecewah, haha. yeah baru sambung semalam lol

      Delete
    2. dah makin jatuh cinta dh ni ngan fawwaz.. nk lompat katak jek tengok ada entry.. yeah, team fawwaz

      Delete
  48. agreed with zue. maybe fawwaz has attracted with hana.. but he doesn't realize it.. or maybe his ego hide his feeling..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol something to ponder over kan jam jas... ;)

      Delete
  49. so this is the end? I thought you will make an end to Haydar-Hana love story.. so eve perhaps there's a conjunction in this story?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yes dear there will be, will try to finish up d manuskrip in Dec insyaAllah, hehe

      Delete
  50. Great..suka sangat eve..maybe eve boleh cek balik sebab ada masa hana panggil nenek n ada masa panggil makcik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waha yeah i baru perasan, thanks for telling me. okay..so now i need to decide dia nak panggil nenek ke mak cik, i tot i remain panggil mak cik d whole parts. rupanya ada part yg i terlepas panggil nenek... :)

      Delete
  51. Please2x.... a happy ending for Haydar n Hana.... I'm sure when we were younger, there were incidents such as this...but we moved on and forgot about it....We chose a different path.... seriously you touched my heart with this piece..... (reminding myself that I'm happily married......hahaha)

    ReplyDelete
  52. make it novel. surely I'll buy it! :D

    ReplyDelete
  53. haizzz....tetibe lk fawaz klua...suspense + curious...awk mmng handal wat org tkleh brnapas...(need more air plzzzz)

    ReplyDelete
  54. dear eve,
    your story is sweet and hilarious..
    “ There is no way I would die doing sin! ”...hahaha...i can't stop laughing.. :D
    well..you got yourself another reader.. you novel surely will join in my novel collection..
    cheers..

    ReplyDelete
  55. Dear Eve,

    Just got to know your blog... and already falling in love with your 13 jam A380.
    Love your TWB dah 3 kali repeat baca... Such a talented writer...Looking forward to
    13 jam A380 di pasaran and it will be in my personal collection.

    May Allah bless you...

    ReplyDelete
  56. My progrаmmer іs trying to сonvince mе
    to move tο .net from PHP. I hаve alwаys ԁislikеd the idea becаusе оf the costs.
    But he's tryiong none the less. I'νe been using Movable-tyρe οn а numbeг of
    websiteѕ for about a yеar anԁ am concerned abоut ѕwitching to аnother
    platfοrm. I have heard grеat things about blogengine.
    nеt. Is there a wаy I сan transfer all my ωordpresѕ contеnt into it?
    Αny help wοulԁ be greatly apρreciated!


    My blоg post - http://Www.propertyclearance.org.uk/2012/07/12/have-a-look-at-most-effective-data-about-home-clearance-st-albans

    ReplyDelete