Join This Site

Wednesday, 27 June 2012

BAB 21

 
Quick update ! Yes, sibuk giler sekarang ni. Thanks guys for supporting. Sorrylah kalau ada salah eja etc, tak sempat nak check ye  ~


------------------The Wedding Breaker Bab 21 -------------------------


Sudah  dua  hari  Adam  asyik  menelefon  dan  setiap  kali  tu  jugalah  dia  tidak  akan  menjawab.  Kalau  berdepan  dengan  Adam  je  hatinya  berlembut.  Mana  hilang  kebenciannya  pada  Adam  sebelum  ini.  Memandangkan  dirinya  sendiri  pun  sudah  tidak  boleh  dipercayai  lagi,  jadi  perkara  yang  terbaik  adalah  cuba  mengelak  daripada  berhubung  dengan  Adam  lagi.  Biarlah  kalau  Adam  kata  dia  cuba  ambil  kesempatan  sekalipun,  dah  dapat  duit  donation  terus  cabut, angkat  kaki.  Adam  dulu  lagi  teruk,  dah  dapat  mahkotanya  sebagai  seorang  gadis,  dia  dibiarkan  penasaran  sorang-sorang. 

‘ Serve you right Datuk Adam Kamil ’ – Ariana mencebik sendiri. Tiba-tiba  marahnya  pada  Tengku  Adam  semakin  menjadi-jadi.  Kebaikan  Adam  hilang  sedikit  demi  sedikit.  Selagi  mereka  tidak  bersua  selagi  itulah  dia  boleh  kekal  mengingati  apa  yang  Adam  telah  lakukan  padanya  dulu.

“ Hey…kau nape mencebik sorang-sorang ni ? Haha ” tergelak Irfan  melihatkan  perlakuan Ariana Rose.  Elok-elok  duduk  sorang-sorang  pun  boleh  mencebik  macam  tu.  Nasib  baiklah  cun,  tak  adalah  orang  kata  tak  betul  pula. 

Ariana tengok  kawan  sepejabatnya  dengan  muka  kosong, “ Ganggu  imaginasi  aku  la  kau  ni.  Ni  kenapa  masuk  bilik  orang  tak  ketuk  pintu  dulu ? ”

Irfan  ketawa  lagi.  Ariana  ni  asyik  buat  muka  toya  je  akhir-akhir  ni.

“ Alah  kau  ni,  macam  tak  biasa ”

Irfan  masih  tersenyum  memandang  gadis  di  hadapannya. 

“ Kau  kenapa….senyum-senyum…? Apa  hal ? Aku curious  ni ”

“ Kau ni  aku  saja  je  nak  amati  kecantikan  kejadian  Tuhan, salah ke ? ”

Ariana  mencebik  lagi.  Hee,  kalau  dilayan  si  Irfan  ni  melalut  memang  boleh  sampai  ke  bulan.  Ke  bintang  pun  boleh. 

“ Tidak  salah…tapi  ko  ingat  pandang  ni  tak  kena  bayar  ke ? Ha, nak  masuk  ofis  aku  tadi  pun  ada  tol  tau ? ”

Irfan  ketawa  lagi.  Ariana…Ariana….dah  setahun  mereka  bekerja,  sekali  pun  tidak  nampak  Ariana  keluar  dengan  mana-mana  lelaki.  Bila  di  ajak  bercinta  pun  Ariana  tolak.  Katanya  tidak  minat.  Kadang  tertanya  juga,  kot-kot  Ariana  ni  lesbian  ke…Atau  perempuan  kat  depannya  ni  minat  dengan  yang  kaya-kaya je.  Macam  si  Harith  tu,  ada  la  juga  dia  dengar  gosip-gosip  liar  pasal  Ariana dan  Harith.  Dulu  ada  desas  desus  Ariana  dengan  anak  billionaire  sampai  termengandung  tapi  habisnya  gosip  tinggal  gosip.  Kalau  kata  Ariana  mengandung  memang  dia  tak  percaya,  tiap-tiap  hari  jumpa  si  Ariana  ni,  tak  nampak  langsung  macam  orang  mengandung. Bersentuhan  dengan  lelaki  pun  tidak. 

“ Jom  keluar  lunch ” ajak  Irfan  bersahaja. 

“ Kau  terlambat  20  minit ”

Irfan  angkat  kening.  Apa  maksud  Ariana ? 

“ Aku  ada  lunch  date  lah ” bersahaja  Ariana  bangun.  Tas  tangannya  diambil  dari  dalam  kabinet. Bersedia  untuk  keluar.

Irfan  turut  bangun. Macam  tak  percaya  Ariana  keluar  date. What  a  surprise  bisiknya.  Terdetik  rasa  cemburu  di  hatinya  dengan  lelaki  yang  berjaya  melembutkan  hati  Ariana  Rose.  Sudah  setahun  dia  cuba  menggoda  Ariana  tapi  sekali  pun  tak  berhasil. 

  With  who ? ”

“ Eh,  biarlah  rahsia…” Ariana  ketawa  mengusik. Pintu  biliknya  dikunci  sebelum  mereka  menuju  ke  lif.  Ariana  berjanji  dengan  Harith  untuk  makan  di  luar.  Kata  Harith  dia  dan  kawannya  ada  projek  kemasyarakatan  yang  agak  best  untuk  dibuat,  kalau  Ariana  berminat  boleh  dia  beritahu  mengenai  projek  tu  waktu  lunch  ni  memandangkan  petang  nanti  Harith  tidak  ada  di  pejabat.

Ariana  memang  menjarakkan  hubungannya  dengan  Irfan. Dengan  mana-mana  lelaki  pun  sebenarnya.  Dia  hanya  keluar  bila  ada  hal  rasmi  atau  penting.  Kalau  tak,  jangan  haraplah.  Lagipun  si  Irfan  tu  dah  ada  kekasih.  Tak  silapnya  baru  3  bulan  bercinta.  Daripada  jadi  bahan  amukan  kekasih  Irfan  lebih  baik  dia  jarakkan  pergaulan  mereka. 

Bila  sampai  di  lobi  mereka  berjalan  beriringan  sebelum  Ariana  ke  sofa  di  kawasan  menyambut  tetamu  dan  Irfan  ke  cafĂ©.  Ariana  mengambil  tempat  di  sofa  sambil  membelek  majalah tahunan  Kementerian. 

“ Kring…Kring…! Kring…!  Kring  !”  telefon  yang  berbunyi  meminta  perhatian turut  mendapat  perhatian  beberapa  tetamu  yang  berada di  lobi.  Disangkakan  Harith,  rupanya  si  Datuk  muda.  Ariana  garu-garu  kepala  yang  tak  gatal.

‘ Nak  angkat ?  Ke  tak  nak ? ’

Habis-habis  berfikir  diangkat  juga.  Kalau  dah  2  hari ada  60  misscall  yang  dia  dapat,  lebih  baik  dia  jawab  panggilan  Tengku  Adam  Kamil  yang  tak  tahu  cara  nak  berputus  asa  tu.  Darah  pahlawan  mana  la  yang  Tengku  Adam  kutip..menyusahkan  orang  betul,  telahnya.

“ Hello. Ariana ! ”  suara  Adam  kurang  sabar.

Ariana  buat  muka.  Call orang,  lepas  tu  nak  marah-marah, apahal ? 

 “Assalamualaikum…”  sengaja  Ariana  memerli. 

“ Waalaikummussalam ”  sempat  lagi  Ariana  memerlinya,  telah  Adam. “ Jom,  lunch

Lunch ? 

Bukan  ke  Adam  kerja  kat  Kuala  Lumpur.  Jauh  betul  datang  lunch

  Tak  boleh ”


Why  can’t  you ? ”

Wah..wah…ajak  orang  lepas  tu  paksa-paksa  pula  lelaki  ni. “ Ada date

Menyirap  darah  Adam.  Dah  la  dia  call  berpuluh  kali  tak  reti-reti  Ariana  nak  angkat.   
Ingatkan  lepas  keluar  siap  ke  Sabah  bagai  haritu  hati  Ariana  dah  berubah. Memang  berubah,  berubah  jadi  dingin  pula.  Susah  betul  nak  faham  jiwa  perempuan  ni.  Kalau  perempuan  lain,  haramlah  dia  nak  ajak  keluar  makan  macam  ni,  sanggup  datang  dari  Kuala  Lumpur  pula  tu. 

  Dengan  siapa ? ”  nada  suara  Adam  yang  berbaur  cemburu  sangat  jelas  kedengaran  di  telinga  Ariana.

Datuk...Thanks  for  inviting  me,  tapi  honestly  Datuk,  please   respect  my  privacy. Bye ” hampir-hampir  dia  mematikan  panggilang  suara  Adam  masih  bergema  memanggil  namanya.

“ Ariana....Wait...

  Yes ... ? ”  malas-malas  Ariana  menjawab.  Susah  betul  nak  melepaskan  diri  dari  cengkaman  Tengku  Adam  Kamil.  Dia  memang  tidak  boleh  memberikan  peluang  pada  Adam.  Dia  tahu  dirinya  cepat  berlembut  bila  dengan  lelaki  itu.  Marahnya  sekejap,  selebihnya  mulalah  mencair  bila  lelaki  berdarah  Tengku  itu  menunjukkan  segala  jenis  kebaikan  dan  romantikanya. 

  Ariana.  Don’t  go  out  with  other  guy ” tegas  suara  Adam.  Terasa  seperti  ada  satu  perasaan  pelik  di  jiwanya, tapi  siapa  Adam  nak  mengarahnya  macam  tu ? 

“ Ariana ! Sorry,  dah  lama  tunggu ?? ”belum  pun  sempat  dia  menjawab  suara  Harith  terlebih  dahulu  menyapanya.

Dia  menjauhkan  telefon  bimbitnya  dari  telinga.  Membiarkan  Adam  ditalian.

“ Owh  tak  adalah,  baru  je ”  Ariana  bangun  berdiri  di  sebelah  Harith  yang  sudah  sedia  menunggu. 

  Let’s  go ” Harith  tersenyum  manis  padanya.

Ariana  membalas  senyuman  sambil  kakinya  berjalan  seiring  dengan  Harith,  telefon  bimbitnya  ditekapkan  ke  telinga. Tanpa  mendengar  butir  bicara  dari  Adam  dia  terus  mengucapkan  selamat  tinggal  dan  mematikan  talian.  

Adam  memandang  telefonnya.  Skrin  telefon  dipandangnya  lama. Bagai  tidak  percaya  dengan  apa  yang  didengarnya.  Ariana  Rose  benar-benar   keluar  dengan  lelaki  lain  dan  persoalan  yang  maha  besar  yang  berlegar  di  benaknya  ialah ‘ siapa  lelaki  itu ? ’

Memang  tak  boleh  jadi,  fikir  Tengku  Adam  Kamil.  Tadi  dia  duduk  di  sofa di  lounge  area  di  Pullman  Hotel,  sekarang  dia  sudah  bangun  mundar-mandir  tak  tahu  nak  ke  mana.  Terbayang-bayang  Ariana  Rose  di  bawa  oleh  lelaki  lain.  Makan  bersama.  Berkongsi  makanan  dan  minuman ?  Ya   lah  orang  tengah  angau  bercinta,  makan  sikit  pun  kenyang  asal  dapat  berkongsi.  

Ni  memang  tak  boleh  jadi.  Tingkasnya  lagi.  Baru  Sabtu  lepas  mereka  main  suap-suap,  kongsi  makanan,  sekarang  Ariana  buat  semua  tu  dengan  lelaki  lain  pula ? Ariana  cuba  mainkan  dia  ke  apa ? 

  Er...Sir...are  you  okay ? ” sapaan  seorang   petugas  hotel  mengejutkan  Adam.  Nampak  sangat  dia  dah  macam  orang  gila  berbaris  dalam  Pullman.  Adam  buat  muka  bodoh,  perangai  sombongnya  datang  balik. 

I’m  okay.  Thanks  jawabnya  pendek.  

Terbatal  niatnya  untuk  makan.  Dia  terus  berjalan  ke  tempat  meletakkan  kenderaan.  Usai  keluar,  bangunan  Kementerian  Ariana  yang  merentas  tasik  Putrajaya  dipandangnya.  Bila  dia  kembali  memandang  ke  depan  elok-elok  sebuah  kereta  Mercedes  CLK200  berhenti  di  hadapannya.  Nasib  baik  dia  masih  tercangak  di  situ,  kalau  dia  jalan  sambil  mata  melilau  ke  bangunan  kerja  Ariana  tak  ke  dah  kena  langgar  sekarang  ni ? Mati  dalam  kisah  cinta  yang  tragis...Adam  menggeleng-gelengkan  kepala  bila  monolog  dalamannya  sudah  jauh  ke  laut.

Seorang  perempuan  turun  dari  kereta  manakala  kereta  tadi  berlalu  mencari  tempat  meletakkan  kenderaan. Dia  pandang  sipi-sipi  sahaja  perempuan  yang  berjalan  ke  arah  pintu  masuk  hotel. Malas  dan  tidak  berminat,  tapi  entah  kenapa  bagai  ditarik-tarik  keinginannya  untuk  melihat  perempuan  tersebut  dengan  lebih  jelas.  

Gadis  sederhana  tinggi,  berbaju  kurung  moden  ikut  tubuh  warna  pink  lembut  dengan  rambut  hitam  pekat  yang  beralun  cantik  mengurai  hingga  ke  siku.  Adam  senyum.  

Ariana  Rose  menunduk  sehabis  boleh.  Harith  pula  elok-elok  pergi  berhenti  di  hadapan  Adam,  dan  sebanyak-banyak  restoran  di  Putrajaya  dia  pilih  Pullman  Hotel. Nasib  baiklah  bila  dia  turun  Adam  bagaikan  tidak  melihatnya.  Laju-laju  dia  cuba  membolosi  pintu  masuk  hotel.  

Ariana  tersentap  bila  tangannya  dipegang  tiba-tiba.  Bulat  matanya  memandang,  siapalah  yang  berani  main  sentuh-sentuh  dengan  dia  ni ? 

Ariana,  you  come ! ” Tengku  Adam  Kamil  yang  dia  cuba  mengelak  sudah  terpacak  di  hadapannya.  Memandangnya  dengan  senyuman  lebar. 

Ariana  terkedu.  

Tengku  Adam  Kamil  ingat  dia  datang  Pullman  untuk  makan  tengah  hari  dengan  dia  ke ? Ya  Allah....silap  besar.  Silap  besar. Gumam Ariana  dalam  gundah  yang  teramat.  

What’s  wrong  guys ? ”  serentak  dengan  itu  jugalah  Harith  datang  entahlah  sebagai  penyelamat  atau  Harith  pun  tak  cukup  kuat  mahu  melawan  Tengku  Adam  Kamil.  Bukan  lawan  gusti,  ni  lawan  kuasa.  

Adam  pula  yang  tersentak.  Wajahnya  bertukar  tegang.  Matanya  melirik  tajam  ke  arah  Ariana.  Bertambah  berdegup  jantung  Ariana  bila  dipanah  mata  Adam.  

‘Ya  Allah...janganlah  kau  biarkan  aku  mati  kerana  heart  attack  ya  Allah...’ sempat  lagi  Ariana  berdoa  pada  Tuhan.  Tuhan  sajalah  yang  mampu  membantunya  tika  ini.

Harith  yang  tidak  tahu  jalan  cerita  terus  tersenyum  bila  melihat  Datuk  Wira  Tengku  Adam  Kamil  ada  di  situ.  Laju  sahaja  dia  menegur, “ Datuk...buat  apa  kat  sini ? ” 

Tangan  Harith  yang  menghulurkan  salam  disambutnya  acuh  tak  acuh.  Dia  senyum  sekilas. Berat  benar  rasanya  mahu  mengalihkan  pandangan  dari  merenung  wajah  kaget  Ariana  Rose.  Jadi  lelaki  ini lah  teman  lelaki  Ariana ?  Patutlah  sedari  awal  lagi  nampak  mesra.  Memang  ada  hubungan  rupanya. 

I  suppose  to  have  a  date  with  my....sleeping  partner ” Adam  pandang  Ariana.  Saja  mahu  melihat  apa  reaksi  perempuan  itu.  

Sleeping  partner ? 

Peluh  sejuk  mula  merintik  di  badannya.  Wajahnya  yang  sudah  merona  merah  membuatkan  Adam  tidak  sanggup  untuk  mengenakannya  lagi. Harith  pula  tercengang  tanpa  kata.  

Tiba-tiba  Adam  ketawa.  Bahu  Harith  ditepuk-tepuk, “ I  was  joking ! ”

Tawa  Harith  pula  yang  pecah  di  situ. Lawak  ke ?  Soal  Ariana.  Lawak  ke  kalau  buat  orang  macam  tu ? Buat  lawak  dengan  kisah  silam  mereka.  Ariana  jeling  pada  Adam.  Tajam.  Dalam  sinar  kemarahan  ada  riak  kesedihan  dalam  anak  mata  hitam  itu. Adam  telan   liur.  Dia  sudah  terlebih  kata,  terlampau  mengikut  perasaan  cemburu  dan  marahnya  dengan  sikap  Ariana. 

“ Jom Datuk,  join  us ” ajak  Harith  selamba. Ariana  bertambah  gusar. 

Do  you  mind ? ” Adam  berpura-pura  bertanyakan  pendapatnya. Ariana  pandang  Harith,  kalau  boleh  dia  tidak  mahu  Adam  ikut  sama.  Setiap  kali  berjumpa  pasti  perasaannya  turun  naik  macam  naik  roller  coaster.  Dia  mahukan  ketenangan  seperti  dulu ! 

Tapi  demi  satu  imej  professional  yang  setia  dibimbitnya  Ariana  melayangkan  seulas  senyuman, “ No,  of  course  not.  Please  join  us ” 

Adam  senyum  tanda  kemenangan.  Jarang  orang  mahu  melepaskan  peluang  mengajaknya  makan  bersama. Itulah  untungnya  ada  pangkat  dan  darjat. Kalau  dia  orang  kebanyakan  ada  Harith  nak  ajak  dia  bersama ? Adam  senyum  sinis  dengan  aturan  alam. Walaupun  bertuah  kerana  dilahirkan  dengan  kemewahan,  dikurniakan  pangkat  dan  darjat,  tapi  semua  itu  menyukarkannya  untuk  membezakan  antara  yang  ikhlas  dan  yang  cuba  menangguk  dari  kuasa  yang  dia  ada. 

Mereka  beriringan  masuk  ke  dalam  hotel  menuju  ke  Restoran B’s  yang  menyiadakan  pelbagai  jenis  makanan  di  situ . Harith  setia  di  sebelah  Ariana.  Adam  menyaksikan  dengan  hati  yang  ngilu.  Ngilu  bila  perempuan  yang  dia  dambakan  lebih  dekat  dengan  lelaki  lain.  Teman  lelakinya  sendiri.  Baru  teman  lelaki,  bukan  suami,  bisik  Adam  dalam  diam. 

Sampai  di  pintu  masuk  pelayan  restoran  sudah  sedia  menyambut  mereka.  Adam  siap  sedia  memilih  buffet  untuk  3  orang  sekaligus  membayar  harga  makanan. 

Jejak  je  dalam  restoran,  memang  macam-macam  ada! Terus  meleleh  saliva  Ariana  memandangnya.  Ariana  yang  sentiasa  dengan  pretty-face-image  akan  kalah  bila  berhadapan  dengan  makanan.  Adam  senyum,  sikap  Ariana  sudah  boleh  dihidu  olehnya. 

Ariana  mengambil  tempat  di  sebelah  Harith,  Adam  pula  memilih  untuk  berada  di  hadapan  Ariana.  Sengaja  dia  buat  muka  tak  malu. Harith  memandangnya  pelik  tapi  lelaki  itu  hanya  pendamkan.  Nampak  sangat  ke  dia  cuba  mengorat  Ariana ? Kalau  nampak  lagi  bagus, detik  hatinya.

“ Awak  dengan  Ariana  dah  lama  ke  kenal ? ” soal  Adam  sejurus  selepas  punggungnya  mencecah  kusyen  tempat  duduk. 

Harith  senyum.  Ariana  buat-buat  tak  dengar. 

“ Saya  dah  lama  kenal  dia...dia  je  lah  yang  baru  kenal  saya ”

Ariana  pandang  Harith.  Apa  maksud  si  pegawai  khas  Menteri  ni ? Bunyinya  macam  dah  lama  Harith  intai  dia.  Intai  lah  sebab  tengok  dalam  diam. Tegurnya  tidak. 

“ Eh  nama  awak  satu  Kementerian  tahu  kot  Encik  Harith...Teruk  sangatlah  kalau  saya  tak  kenal...” Ariana  bertutur  lembut.  

‘ Encik  Harith ’ – pandai  Ariana  nak  kelentong  dia.  Ada  ke  teman  wanita  yang  memanggil  kekasihnya  Encik ?  Bukan  kah  Encik  tu  satu  panggilan  formal ? Adam  senyum  lagi.  Ariana  makin  gusar.  Terus  terang,  Tengku  Adam  Kamil  adalah  satu-satunya  lelaki  yang  dia  tidak  mampu  membaca  gerak  geri  dan  fikirannya. Lelaki  yang  sentiasa  buat  dia  berdebar,  fikirannya  bercelaru  dan  tindak tanduknya  langsung  tidak  mengikut  akal  yang  waras.

 Awak  pun  famous  Ariana...awak  je  yang  tak  tahu...” Harith  jeling  Ariana.  Jeling  manja  gitu.  Adam  capai  gelas  berisi  air  sejuk  yang  dituangkan  oleh  pelayan  tadi.  Terus  diminumnya  dengan  rakus.  Panas ! 

“ Tak  nak  ambil  food  ke ? ”  soal  Adam  memotong  perbualan  keduanya. Makin  dilayan  makin  sesak  dadanya. 

“ Owh..sorry !  Lupa  tadi ”  balas  Harith. Adam  sudah  bangun  dari  duduk.  Harith  turut  mengikut.

  Ariana,  shall we ? ”  soal  Harith  lagi  sebelum  Adam  sempat  membuka  mulut  untuk  mengajak  Ariana. Sekali  lagi  geramnya  semakin  bertambah.

“ Tak  pe...tak  pe...you  guys  jalan  dulu.  Saya  nak  ke  washroom  sekejap ”  Ariana  terus  bangun  menuju  ke  washroom.  Dia  gugup  berhadapan  dengan  Adam.  Sangkanya  mereka  tidak  akan  berjumpa  lagi.  Hatinya  terpaut  dengan  kebaikan  Adam,  tapi  egonya  menentang  atas  apa  yang  sudah  Adam  lakukan  ke  atas   dirinya  dulu.  Walaupun  Adam   sudah  semakin  berubah  tapi....sejarah  tidak  mungkin  dapat   diubah.

Ariana  membasahkan  sedikit  rambutnya  di  bahagian  dahi  supaya  mudah  dia  berfikir  dengan  baik  selepas  ini. Penampilannya  disemak  sebelum  keluar  dari  washroom.  

‘Perfect’ – bisik  Ariana  sebelum  melangkah  keluar. 

“ Ariana ” suara  lelaki  menyapanya  seraya  dia  membuka  pintu  tandas. 

Ya  Allah, terkejutnya ! Membuntang  matanya  memandang  empunya  suara. Adam  siap  bersandar  pada  dinding  di  sebelah  pintu  utama  washroom. 

“ Washroom  lelaki  kat  depan  Datuk ” ujar  Ariana  masih  beriak  tenang.  Walhal  dalam  hati  bergoncang  hebat. 

Langkahnya  terhenti  bila  Adam  menghalangnya.  Ariana  berhenti.  Tangannya  disilangkan  ke  dada.  Wajah  Adam  Kamil  diperhatikannya  sepenuh  hati.  

  What  ? ” 

  Harith  bukan  boyfriend  you  kan ? ”

“ Datuk  tak  ada  hak  nak  tahu ...” Ariana  cuba  melewati  tubuh  Adam  yang  masih  menghadangnya  tetapi  Adam  lebih  cepat  mengubah  kedudukan. 

I  want  to  know  and  I  need  the  answer ”

“ If  yes  so  what ?  and  if  no  then  what ? ” Ariana  bertanya  mencabar. 

Adam  mendekati  Ariana.  Ariana  mengundur  ke  belakang  sehingga  badannya  tersentuh  dinding  lorong  memasuki  washroom. Tangan  Adam  mengepung  tubuh  gadis  di  hadapannya.

Answer  me  Adam  memaksa.  Memaksa  dan  mengugut. Mukanya  serius. 

Not  yet ” 

Adam  senyum  sinis. Not  yet  maksudnya  akan  jadi  pasangan,  tapi  sekarang  tidak  lagi.  Dalam  proses  mengenali. 

Never   Ariana  or  you  will  regret  it.. ” serius  suara  Adam.  Ariana  telan  liur.  Bergetar  jiwanya.  Menyelinap  perasaan  takut,  tapi  ah,  malas  dia  mahu  ambil  pusing.

“ Datuk  Wira  Tengku  Adam  Kamil,  I  don’t  want  to  create  a  show  here,  okay. You  know  how  drama  queen  I  can  be  right ? And saya  lapar  ni ! Its  almost 2.00 p.m ! Saya  nak  masuk  pejabat  lagi.  Datuk  tak  apa  lah,  bos.  So  can  you  please  appreciate  our  time ? ” 

Adam  ketawa  lembut, “  Kalau  kena  pecat,  awak  kerja lah  dengan  saya. It’s  not  a  big  deal ”
Ariana  buat  muka. Adam  ketawa  lagi.  

Apa  yang  lucunya ?  Benci  betul  dengan  gelagat  Tengku  Adam  Kamil  yang  suka  berlagak  macam  dia  hak  Tengku  Adam  sedangkan  tidak. Dia  tahu  selagi  dia  berkeras  selagi  itulah  Tengku  Adam  akan  menghalangnya.

“ I’m  not  interested

“ Saya  bagi  awak  three  times  than  your  current  salary

No  but  I  have  a  better  offer ” 

Wah,  Ariana  pun  dah  pandai  buat  deal ?  Adam  senyum  nakal.  Adam  menanti  butir  bicara  Ariana. Kalau  Ariana  setuju  untuk  ada  hubungan  dengan  dia  sanggup  dia  membayar  berapa  sahaja  yang  Ariana  mahu. Bukan  untuk  dibawa  ke  bilik  tidur   sekali  pun.

We  can  stay  as  a  friend. So  shall  we get  in  and  eat ? Saya  kalau  lapar  saya  makan  orang ! Ha...” 

  Promise  me  that  you  will  answer  my  call  next  time ? ”

“ Yes  Datuk  Adam...as  long  as  Datuk  tak  call  saya  setiap  10  minit  sekali  okay? Just  for  something  important,  saya  akan  jawab ”

Ariana  cuba  bergerak  lagi,  Adam  berjalan  beriringan  dengannya. Tangannya  dipegang.  Ariana  mengerutkan  muka,  tidak  suka  dengan  perlakuan  Adam. 

Let  me  go

“ Stop  calling  me  Datuk.  Dulu  tak  pula  awak  nak  panggil  saya  Datuk ”  Adam  memandangnya  penuh  makna. 

Dulu ?

Adam  maksudkan  sewaktu  dia  diculik  dulu ?

Sewaktu  ‘perkara’  tu  berlaku ?

Ariana  ketap  bibir.  Sabar  wahai  hati....perkara  tu  tidak  pernah  berlaku. Tidak  pernah !  Jerit  hatinya  lagi.

  Okay  Adam  let’s  go  Ariana  membalas  dalam  geram.  Dia  terus  melangkah  pergi  dengan  Adam  cuba  berjalan  beriringan  dengannya.  Kaki  Adam  yang  panjang  memudahkan  dia  mengejar  Ariana. 

Bila  sampai  di  meja  makan  Harith  memandang  mereka  dengan  penuh  curiga.  Ariana  buat  muka  selamba.  Pinggannya  juga  sudah berisi  makanan. Pasti  Harith  yang  mengambil  untuknya. 

  Sorry...tadi  my  mom  call then  bump  on  Datuk

“ Owh...Risau  juga  tadi  ingatkan  kenapa  lama ” 

Ariana  buat-buat ketawa.  Adam  hanya  mendengar  penipuan  Ariana.  Ariana  masih  memanggilnya  Datuk  dan  dia  tidak  suka. 

  Saya  dah  ambilkan  food  untuk  awak  Ariana.  Hope  you  like  it ” Harith  tersenyum  manis.  Ariana  pula  nampak  macam  control  ayu.  Dengan  dia  tak  pula  Ariana  ni  nak  control  ayu..Makanan  dalam  pinggan  Ariana  diperhatikannya. Daging  dan  ayam,  Ariana  lebih  sukakan  makanan  laut.

  She  likes  seafood  better ” bersahaja  Adam  menjawab.  Ariana  menjelingnya  tajam. Harith  terpaku  sekali  lagi.  

Owh...don’t  worry. He  was  jesting  with  you. This  smells  nice.  Thanks  a  lot ! ”  

Ariana  menghadiahkan  senyuman  manis  pada  Harith.  Harith  kembali  tersenyum  walaupun  hatinya  terasa  semakin  gusar.  Ragu-ragu  dengan  hubungan  antara  gadis  yang  dia  cuba  dekati  dengan  lelaki  di  hadapannya,  Tengku  Adam  Kamil.  Jutawan dan  kerabat  diraja,  malah  jauh   lebih  berpengaruh  darinya  sendiri.

Cepat-cepat  Ariana  menyuapkan  makanan  di  mulutnya.  Cuba  menenangkan  suasana.  Dia  membiarkan  Adam  dan  Harith  berbual  sesama  mereka.  Harith  memberitahu  mengenai  projek  yang  diperkatakan  kepadanya  awal  tadi.  Bunyi  menarik,  tapi  hari  minggu  memang  dia  sudah  ada  program  lain.


Perlahan-lahan  Ariana  makan,  masih  banyak  yang  berbaki.  Dia  memang  kurang  suka  masakan  pedas  tapi  demi  menghormati  encik  Harith  dia  cuba   habiskan. Adam  yang  sibuk  bercakap  sesekali  menjeling  Ariana. 

“ Dah,  let  me  finisih  it.  Take  mine…kalau  tak  suka  cakap  je  awal-awal…you  like  seafood  and  something  sweet  and  not  spicy  kan ? ” Ariana  terkedu. Adam  sudah  mencapai  pinggannya. Ditukar  dengan  pinggan  Adam. Menonong  Ariana  memandang  Adam.  Harith  pula  ternganga.  Terkejut  sangat  kot. 

No.. ” Ariana  cuba  menolak.  Malu  dia  dengan  Harith. 

Ariana,  we  even  share  more  than  this ” ayat  statement  maut  dari  Adam. 

“ Uhuk! !! ”  Harith  yang  sedang  makan  terus  terbelahak. Ariana  pula  tertunduk  diam.  Laju-laju  dia  menyuapkan  makanan.  Mahu  cepat  habis.  Cepat  balik ! Mahu  mati  terkejut  kalau  dia  berlama-lama  dengan  Harith  dan  Adam  di  situ. Bila  jam  sudah  mencecah  pukul  2.00 pm  Ariana  sengaja  buat-buat  sibuk  menyemak  jam  tangan. 

“ Eh,  dah  dekat pukul  2.00...Kami  minta  diri  dulu  la  Datuk..” Harith  yang  baru  tersedar  akan  hakikat  waktu  terus  meminta  diri. 

Adam  pandang  Ariana.  Lama. Berat  hatinya  mahu  melepaskan  Ariana  pergi  tapi  dia  tahu  Ariana  bekerja. Harith  ternantikan  jawapan  Adam.  Dia  tidak  perlukan  persetujuan  Adam  untuk  pergi,  tapi   dia  tidak  mahu  kelihatan  seperti  orang  yang  tidak  pandai  menghormati  orang  lain. Tindak  tanduk  Datuk  Adam  yang  memandang  Ariana  bagai  tidak  mahu  melepaskannya  disedari  olehnya.  Hatinya  bertambah  gusar.  Bimbang.  Adakah  bunga  yang  cuba  dipetiknya  sudah  milik  orang ?  Adakah  mereka  ada  hubungan  terlarang  atau  hubungan  dalam  diam ? Dia  juga  tahu  reputasi  Datuk  Adam  yang   punyai  ramai  perempuan. Dia  bimbang  Ariana  akan  terpedaya  dengan  sikap  Prince  Charming  Datuk  Tengku  Adam.

  Okay ”  jawapan  Datuk  Adam  mengembalikan  lamunan  Harith.

Thanks  Ariana  sempat  bersuara  sebelum  mereka berlalu  keluar.  Adam  masih  menikmati  makanannya.   Dia  hanya  mengangguk.  Mood  Adam  sudah  berubah  menjadi  dingin  dan  Ariana  malas  mahu  ambil  pusing. Dia  tidak  akan  pernah  memahami  Tengku  Adam  Kamil.


 “ Er..awak  dah  lama  ke  kenal  Datuk  Adam  Kamil ? ” soalan  Harith  sewaktu  mereka  dalam  perjalan  pulang  ke  pejabat  membuatkan  Ariana  tersentak.  Dia  tidak  mungkin  akan  berterus  terang. Ariana  berpura-pura  tenang. Mukanya  yang  sedari  tadi  memandang  ke  luar  beralih  untuk  memerhatikan  Harith  yang  sedang  memandu.

First  time  waktu  perasmian  tu ” dia  senyum  sebelum  menyambung “ then  kebetulan  kawan  saya  di  Polo  Club  kenalkan  dengan  Datuk  Adam.  Dia  berminat  untuk  donate  anak-anak  kurang  upaya...so  ni  baru  kali  ke  tiga  kitaorang  jumpa ”

“ Owh...”  Harith  menarik  nafas  lega.  Gaya  macam  dah  kenal  lama,  tapi  dia  diamkan  sahaja.
Bila  Harith  sudah  tidak  bertanya  mengenai  Adam, Ariana  terasa  lebih  tenang. Bila  sampai  di  pejabat  mereka  terus  menaiki  lif  ke  pejabat  masing-masing.  Harith sempat  bertanya  mengenai  majlis  yang  mereka  akan  hadiri  esok.  Ariana  memang  akan  pergi.  Bajunya  pun  sudah  tersedia.  

Baru  sahaja  dia  melabuhkan  punggung  di  kerusi  kerja,  telefonnya  berdering  lagi.  

Mesej. 

‘ I  wil  forgive  you  this  time  Ariana..but  no  second  time. No  one  can  touch  you  but  me,  remember ? ’ – Datuk Tg Adam Kamil

Ugutan  lagi ! Mendidih  suhu  darah  Ariana. Telefonnya  terus  dimatikan. Benci !



Bored ? Enjoy it ? or LIKE it? ;D