Join This Site

Monday, 21 January 2013

13 Jam A380 - Part 19 dan Part 20



Salam alaikum n Hi ! ;) 

Hokay, my until then in d last post was like it gona take ages rite ? Haha. Nah, dont worry I'm not that emo girl. Just taking some time to reflect about my life. I think all of us need it rite ? But then, still, thanks to all of your concern. Grin. Hehe. 

Hmm... I read all the comments. 

Alhamdulillah for whatever I already have now. 

It's true when we compare ourselves with others, we know everyone have their own stroke in life. And the definition of happiness vary between each individual. So does reality. My reality. Your reality. Her reality and his reality are all different.   

Some of us might say : Naik private jet ? Come on la, bertapak di bumi nyata ! 

But then if u went to Regent's Business School say in London, some of them would say :  What ? Naik kapal terbang share dengan orang yang kita tak kenal ? Sama-sama ? Owh (sambil buat mulut ternganga sebab dia biasa naik private jet) 

So which reality is reality ?

Even reality is so subjective isnt it ? 

But no matter which reality we are facing, there is only one thing we need to survive in this world. 

TRUST. 

Believe in our potential to survive and to create a better us. If we dont recognize our own potential then how we wana create a plan in order achieve our dream and goal ? 

It might sounds weird when Harry Borrison make me feel like a pang on the cheek. Make me think and think and think on - how I'm arranging my life

Harry Borrison (again ? haha) know what he want. He is a step ahead in life. He posess the INTJ's quality, the master mind. Aided with million dollars at the age of 12 make him so much like Carlos who became the richest guy in this world after buying hundreds of companies during the economy down turn. While Harry Borrison, is an active investor. He used Warren Buffet's style to gain income. The only thing he lack of is emotional control (even he appears calm most of the time), but what to expect from a guy who experience Borderline Personality Disorder ? An insecure feeling. Too scared of being abandoned ? ( this send me a parental alert - abandoning ur kids when they are young will effect their psychology). and this piece of work make me realize how detail and clever the script writer is. which turn out to be an inspiration to me.

Bila tengok Harry, it makes me analyse myself. 

What potential do I posess ? 
What weakness do I have ? 
Am I following my emotion too much ?

Alhamdulillah, now I could grin and smile after re-setting my goal. I know what I'm lacking of, and I found oppurtunities in my current position. Cuba untuk menambah apa yang kurang, dan gunakan kelebihan untuk menampung kekurangan. I hope the path I just draw will be a nice sailing. It does not need to be smooth, but enough if its paid off. Kalau kita usaha, pasti berhasil, kalau tak dapat apa yang kita nak, pasti kita dapat pengajaran yang lebih berharga  ;) 

For all those yang make a reflection juga, I know ur feeling and its good when u take a time to think and to know yourself. (Bukan depressing yourself ! )Kalau kita tak kenal siapa diri kita, siapa lagi yang akan tolong kita ? Our biggest aid and biggest enemy after all is diri kita sendiri  =)


By that, then I shall let you read Part 19 and Part 20. Moga hari ini trillion times better than yesterday. and a person who dont know their end point will easily lost. Hence, set ur goal guys ! and good luck !

Sorry for this long mumbo jumbo which sounds more like an allocution ! haha

Lots of love,
Xx Eve xX

13 Jam A380 ---
Part 19

“ Kenapa  Hana ? ” wajah  Lienda  tampak  keliru  dengan  reaksi  aku.

“ Tak…. Telefon  saya  dah  kehabisan  bateri…. Saya  tak  ingat  alamat  rumah…”

“ Awak  guna  telefon  apa ? ”

“ LG ” jawab  aku  dalam  hela  nafas  berat. Kenapalah  dengan  aku  ni ?

Linda  senyum  manis. Tenang. “ Saya  ada  charger  LG, tapi  kat  rumah. Kalau  awak  okay  boleh  pergi  rumah  saya  dulu. Dekat  je,  dalam  kampus. ”

Tangan  Linda  aku  capai. Menggenggamnya  erat.

Thanks  Linda !!! ” girang  aku  bersorak.

" Nak  jalan  ke  nak  naik  bas ? " soal  Linda  dengan  senyuman  lebar.

Kedua  belah  tangan  yang  penuh  dengan  plastik  membeli  belah  tadi  aku  angkat  sedikit.

" Kalau  rajin  tolong  angkatkan  satu....kita  jalan nak ? "

Barangan  di  dalam  plastik  tidaklah  berat  mana  pun  tapi  saja  nak  menduga  Linda. Dia  senyum  lebar, menghulurkan sebelah  tangannya  mahu  mencapai  beg  plastik  di  tangan  kanan  aku. Laju  aku  alihkan.

" Just...joking ! Tak  berat  pun, jom  jalan ! Saya  rindu  lah  dengan  angin  England  ni. "

" Meh  la..saya  tolong... " gesa  Linda  dengan  tangan  yang  masih  dihulurkan. Aku  gelengkan  kepala  sambil  kaki  melangkah  meninggalkan  Linda.

" Hana, salah  jalan  la...! " kuat  si  Linda  ketawa. Aku  turut  sama  tertawa. Langkah  terhenti  di  situ. Kembali  berpusing  pada  Linda  dan  berjalan  ke arahnya  yang  masih  di  tempat  tadi. Angin  malam  menghembus  tenang. Pukul  6.15  petang  tapi  hari  sudah  gelap.

" Ni...ikut  sini... " dalam  tawa  yang  masih  bersisa  dia  mengunjukkan  ke  arah  kiri  kami. Aku  angguk  beberapa  kali  sambil  melangkah  mengiringi  Linda. Berjalan  di  samping  gadis  yang  baru  aku  kenali. Susur  bangunan  kami  lintasi  satu  persatu. Kereta  masih  galak  menggunakan  jalan, agak  sesak  tapi  tidak  sesesak  di  Malaysia.

" Selalu  ke  jalan  sesak  macam  ni ? " soal  aku  pada  Linda  bila  melintasi  satu  jalan  kecil.

" After  office  hour " jawab  Linda  pendek. Mata  memerhatikan  jalan  yang  penuh  dengan  kereta.

" Not  as  bad  as  Kuala  Lumpur, at  least. " aku  senyum  riang. Dia  ketawa  perlahan  sebelum  tersenyum  lebar. Mata  menjauh, mungkin  teringatkan  bumi  Malaysia. Seburuk  mana  pun  Malaysia, itulah  nama  yang  terpahat  di  hati. Kami  sama-sama  tersenyum  sendiri. Bagaikan  memahami  apa  yang  bermain  di  benak  masing-masing. 

" Dah  lama  awak  dok  sini ? " tanya  aku  sambil  berjalan. Memerhatikan  wajah  Linda  yang  cantik. Hidung  mancung, kulit  tidak  terlampau  cerah  dan  tidak  juga  gelap, mata  almond, bibir  penuh  dan  alis  yang  elok  terbentuk. Wajah  Linda  pasti  jadi  kegilaan  mat  saleh  telah  aku. English  biasanya  lebih  suka  orang  yang  berkulit  tan  dan  tampak  eksotik  berbanding  yang  berkulit  terlampau  cerah  seperti  aku.

Dia  berpaling  dengan  senyuman  di  bibir.

" Ni  tahun  ke  empat... "

Aku  angguk  perlahan.

" Awak  ambil  Master  Engineering ? " tebak  aku  lagi. Biasanya  Master  Engineering  yang  mengambil  masa  empat  tahun  bersekali  dengan  degree.

" Tak  adalah, financial... ni tahun ke  tiga. Sebelum  ni  saya  belajar  di  London  untuk  A - Level. "

Tubuh  Linda  aku  pandang  sekali  lagi. Pakaiannya  biasa  sahaja. Biasanya  anak  orang  kenamaan  dan  yang  berduit  yang  ke  sini  untuk  mengambil  A- Level, atau  budak  pandai  yang  terpilih  tapi  bilangannya  sangat  sedikit. Boleh  bilang  dengan  jari. Kalau  berlaku, pasti  ada  masuk  mana-mana  surat  khabar  sebelum  ini.

" Wah...cool... "

Bila  Linda  diam  aku  mencicip  lagi.

" Tajaan mana ? " soal  aku  tidak  mahu  kalah  dengan  persoalan.

Dia  tunduk  sekejap  sebelum  kembali  memandang  aku  dengan wajah  yang  tenang.

" Panglima  Holding "

Panglima  Holding ?

Siapa  tak  kenal  Panglima  Holding. Sekarang  dikendalikan  oleh  anak  tunggal  pemilik  syarikat, Tengku  Adam  Kamil. Sayangnya  dah  beristeri. Kacak. Anak-anak  pun  semuanya  kacak-kacak, si  isteri  pula  cantik. Tak  boleh  nak  buat  apa-apa  dah, hanya  boleh  pandang  dan  kagum.

Aku  melayangkan  sengihan  lebar. Hebat  juga  Linda  ni  kalau  ditaja  oleh  Panglima  Holding  pasti  punyai  prestasi  akademik  dan  credibility  yang  hebat. Setahu  aku  hanya  10  orang  yang  dipilih  oleh  syarikat  tersebut untuk  mendapatkan  biasiswa  ke  luar  negara  setiap  tahun, dan  30  orang  di  dalam  negara.

Bahu  Linda  aku  peluk  bila  beg  plastik  semuanya  aku  pegang  dengan  tangan  kanan.

" Hebat  la  awak  ni  Linda ! 10  orang  dari  berpuluh  ribu  yang  memohon !"

" Rezeki  je  Hana... " dia  masih  tenang  seperti  tadi. Memandang  aku  dengan  senyuman  manisnya.

Kami  melalui  jambatan  sebelum  membelok  ke  kanan. Melalui  jalan  yang  lebih  kecil. Berhampiran  stesen  keretapi. Kawasan  letak  kereta  agak  luas  di  sebelah  kiri  kami. Linda  berhenti  di  situ. Memandang  kiri  dan  kanan.

" Kita  lintas  kat  sini " ucap  dia  sepatah  sebelum  kembali  memandang  kiri  dan  kanan  jalan. Nampak  selamat, kami  mula  melintas. Terkedek-kedek  aku  berlari  bila  ternampak  kereta  menghampiri.

Bila  sampai  di  jalan  seberang, kami  sama-sama  tertawa.

" Jauh  lagi ? " soal  aku  bila  kami  mula  menghala  ke  jalan  kecil  dan  lebih  sunyi  dari  jalan  besar  tadi.

" Sikit je  lagi. Hujung  jalan  ni  kita  cross  bridge, then terus  sampai ! " ceria  si  Linda  memberitahu. Dia  berhenti. Memerhatikan  aku  dan  menghulurkan  tangannya. Meminta  plastik  beg  yang  dipegang  aku. " Meh  saya  bawa  pula. Macam  dah  termengah  je  gaya  ni.." dia  ketawa  mengusik.

Plastik  yang  lebih  ringan  aku  hulurkan  pada  Linda. Dia  menyambut  ceria  sebelum  kami  kembali  berjalan. Sudah  lama  tidak  berjalan  begini, mengah  tu  memang  ada. Di  Malaysia  aku  biasa  menggunakan  kereta. Nak  ke  kedai  yang  jaraknya  500  meter  pun  guna  kereta, inikan  pula  nak  berjalan  dengan  beg  beli  belah  dengan  jarak  hampir  2 km.

" Kawan  awak  yang  tumpangkan  rumah  tu, belajar  kat  sini  jugake  Hana ?" soal  Linda  sambil  berjalan  perlahan. Mengamati  gelap  malam.

Giliran  aku  pula  yang  tunduk  memandang  lantai  bumi. Mencari  kata  yang  sesuai. Tadi  aku  beritahu  kawan  yang  tumpangkan... Macam  mana  kalau  suatu  hari  aku  bawa  Emmel  ke  kampus ? Apa  aku  nak  beritahu  Linda  nanti ? Nak  mengaku  anak  aku ? Anak  angkat ? Atau  apa ?

" Tak...kawan  saya  tu...dah  habis  belajar. Dah  kerja  dah... " senyuman  segaris  tetap  aku  layangkan  pada  Linda. Menyorok  rasa  di  hati.

Dia  mengangguk  perlahan.

" Awak  study  bidang  apa ? "

" PhD  in  Sustainability " jawab  aku  pendek.

Dia  ketawa.

" Ya  Allah... saya  kena  panggil  akak  ke ? " soalnya  lagi. Tangannya  memegang  tangan  aku. Mesra.

Aku  geleng  beberapa  kali.

" Saya  25, awak  umur  berapa ? "

" 22 " jawabnya  laju.

Aku  mengerutkan  dahi.

" Panggil  Hana  ajalah, saya  rasa  tua  nanti. " aku  ketawa. Dia  pun  sama. Tanda  hormat  elok  dipanggil  akak, tapi  sementelah  aku  tidaklah  nampak  tua  sangat  dan  masih  belum  berkeluarga, aku  lebih  suka  di  panggil  dengan  nama  sahaja.

" Okay, Hana. " putusnya  perlahan.

" Kat  sini  memang  banyak  chav  ek ? " soal  aku  terus  pada  Linda  yang  sama-sama  berjalan  perlahan-lahan  di  sisi  aku. Kadang  berjalan  begini  mampu  menjadi  terapi  untuk  aku. Terapi  untuk  minda  yang  sedang  sesak.

Linda  tidak  terus  menjawab  persoalan  aku. Pandangannya  dilontarkan  ke  kiri   kanan  jalan. Memerhatikan  sekeliling  sebelum  kembali  memandang  anak  mataku.

" As  what  you  can  see... " jawabnya  dengan  senyuman  segaris  di  bibir. Di  pekan  dan  di  jalanan  banyak  remaja  bermasalah. Dari  segi  pakaian  dan  percakapan  mereka  pun  sudah  dapat  dikenali  mereka  golongan  terbiar. Golongan  yang  tiada  pendidikan  tinggi, tiada  pekerjaan  dan  moral  yang  rendah. Seawal  belasan  tahun  sudah  menyorong  troli  bayi. Bapa  entah  ke  mana. Setiap  bulan  kos  hidupnya  di  taja  oleh  kerajaan. Mendapat  elaun  bulanan, diberikan  rumah  percuma. Duit  hasil  cukai  rakyat, digunakan  untuk  menampung  golongan  seperti  mereka. Cukai  di  sini  boleh  mencapai  50%  bagi  mereka  yang  berpendapatan  lebih  dari  GBP 150,000  setahun  dan  untuk  golongan  professional  biasanya  20%.

Dengan  berbuat  begitu, kes  jenayah  seperti  kecurian  dan  rompakan  dapat  di  kurangkan.

Betul.

Tapi  pelacuran, kecurian, tetap  berlaku  dan  yang  lebih  teruk, anak-anak  kepada  golongan  seperti  ini  biasanya  terbiar. Mendapat  pendidikan  di  sekolah  tapi  bila  pulang  ke  rumah, ibu  dan  ayah  tiada  untuk  membimbing  mereka. Habisnya  kitaran  hidup  si  ibu  dan  ayah  diadaptasikan  dalam  kehidupan  mereka  pula. Hanya  bantuan  kewangan  yang  diberikan, tapi  tidak  ditekankan  kemahiran  mengendalikan  kehidupan  agar  mereka  mampu keluar  dari  peribadi  sebegitu. Habisnya  mereka  semakin  selesa  tidak  bekerja  dan  selesa  berpelesaran.

" Tak  suka  betul  tengok  dorang  ni " aku  mencebik  bila  melihatkan  dua  ibu  muda  menyorong  troli  bayi  di  jalan  seberang  sana. Punting  rokok  elok  di  bibir. Asap  berkepul  disedut  sang  anak. Jijik  aku  memandang  mereka. Dengan  pakaian  gaya  pelacur. Murahan. Ah, tak  tahan  mata  melihat.


Bila  terpandangkan  pandangan  Linda  pada  aku  baru  aku  tersedar  yang  apa  yang  aku  cakapkan  itu  bagaikan  mengguris  hati  Linda.

Aku  ada  cakap  benda  yang  salah  ke ?

Bibir  aku  ketap.

" Er... Saya  salah  cakap  ke ? " soal  aku  ragu-ragu  bila  Linda  memandang  aku  sayu. Tampak  sedih. Pandangan  yang  membuatkan  aku  rasa  bersalah.

" Tak  adalah... " dia  menggelengkan  kepalanya  sambil  tunduk  memandang  lantai  bumi. "Hinakan....orang  macam  tu... " perlahan  Linda  bertutur. " Orang  selalu  pandang  rendah....ya  lah, tak  ada  pendidikan.... moral  pun  tak  ada..." suara  Linda bagaikan  menjauh. Laju  dia  berjalan. Kepalanya  masih  tunduk  memandang  ke  bawah. Langsung  tidak  melihat  aku.

" Dorang  ni  sekali  pandang  macam  pelacur " tebak  aku  sambil  kepala  memandang  ke  arah  dua  perempuan  yang  sudah  menjauh.

Bila  mata  kembali  aku  alihkan  pada  Linda. Jantung  aku  bagaikan  terhenti. Seluruh  tubuh  bagaikan  menggigil. Lemah  segala  sendi  yang  ada.

" Linda !!!! " suara  yang  tadinya  bagaikan  tersekat  berbunyi  jua.

" Booommm !! "

Sudah  terlambat. Linda  sudah  terbaring  di  jalan. Kereta  yang  merempuhnya  terhenti  di situ. 
Bunyi  rempuhan  tadi  bagaikan  satu  trauma  dibenak  aku. Aku  yang  bagaikan  lembik  tetap  aku  arahkan  ke  tempat  Linda  terkulai  layu.

" Linda...!!! " tubuh  Linda  aku  pegang  erat. Mengangkat  dia  ke  pangkuan  aku. Mata  Linda  semakin  mengecil. Hampir  tertutup, bagaikan  orang  mamai.

" Owh  My  God...!!! Owh  My  God...! " seorang  perempuan  muda  dalam  usia awal  20-an  berlari  ke  arah  aku  dan  Linda. Cemas. Pasti  dia  si  pemandu  tadi.

" Call  the  ambulance ! " arah  aku  pada  perempuan  berambut  silvery  blonde. Laju  perempuan  itu  mengangguk  sambil  tangannya  menggigil  mencapai  telefon  di  dalam  bagnya.

" It  hurts... " bisik  Linda  lemah. Makin  kuat  aku  meraung. Takut. Menggigil  tangan  memegang  tubuh  Linda. Tangan  yang  tadinya  kering  terasa  basah. Aku  angkat  perlahan. Memerhatikan  cecair  merah  pekat  yang  sudah  membasahi  tangan. Terasa  lembik  seluruh  badan. Berpinar  mata  aku  tika  ini  tapi  aku  gagahkan  diri  untuk  merempuh  detik  yang  menakutkan  ini.

" Awak  okay, Linda... Awak  okay... " mulut  yang  menipu. " Tahan  sikit  je... "

Linda  angguk  perlahan. Matanya  tertutup  lemah.

" Linda, saya  nak  call  siapa  Linda ? " terpacul  soalan  itu  dari  mulut  aku. Aku  hanya  cuba  mengelakkan  Linda  dari  tidak  sedarkan  diri. Bimbang  jika  ada  gegaran  di  kepalanya, atau  luka  dalaman  keadaan  akan  menjadi  teruk  jika  dia  tertidur  atau  pengsan.

Matanya  kembali  di  buka.

" Sam.....Samuel... "

Aku  anggukkan  kepala  beberapa  kali. Apa  lagi  yang  perlu  aku  tanyakan ? Linda  jangan  tidur ! Stay  awake !

" Linda...stay  awake... " merembes  air  mata  aku  keluar  tanpa  aku  sedari. Kejadian  begini  tidak  pernah  aku  lalui. Takut. Cemas. Bimbang. Semua  beraja  di  hati. Ikutkan  hati  kecil  ini, pasti  aku  sudah  pengsan  di  sini. Pengsan  melihatkan  darah  yang  mula  membasahi  tangan  aku  dan  baju  Linda.

Aku  tahu  kereta  yang  dipandu  tadi  agak  laju. Keluar  terus  dari  kawasan  meletak  kenderaan  menuju  ke  luar  simpang. Linda  pula  tanpa  memandang  kiri  dan  kanan  terus  melintas  dengan  kepalanya  masih  tertunduk  seperti  tadi. Tubuh  Linda  melayang  ke  tepi  jalan. Terhentak  dengan  kuat  di  atas  serpihan  kaca  yang  ada  di  situ.

Bodoh  betul  orang  kat  sini ! Mabuk  pecahkan  botol ! Asal  mabuk, pecahkan  botol ! Dibuang  merata-rata... !

Tengok  apa  dah  jadi  pada  Linda.... Darah  pekat  yang  sedari  tadi  keluar  tanpa  henti  dari  rusuk  kiri  Linda  aku  perhatikan  lemah. Serpihan  kaca  yang  agak  besar  dapat  aku  rasa  dari  belakang  badan  Linda.
 


Part  20 


" Mana  Linda ??? Linda !!! " 

Cemas.

Lelaki  tinggi  yang  meluru  masuk  ke  kawasan  kecemasan  aku  perhatikan  tidak  berkelip. Wajahnya  cemas. Bimbang. Dia  tercari. Mungkin  tercarikan  Linda  dan  tercari  orang  yang  menelefonnya  tadi, aku. 


" Awak  Samuel ? "

Perlahan  aku  melangkah  ke  arahnya. Dia  yang  berdiri  di  tengah  orang  ramai. Matanya  melekat  pada  wajah  aku  sebelum  memandang  aku  atas  bawah  dengan  mata  membundar. Mungkin  terkejut  dengan  darah  yang  jelas  melata  di  baju  aku.

Mulutnya  yang  ternganga  dan  pandangan  yang  sukar  aku  mengertikan. Pandangan  yang  maha  berat  untuk  aku  rasakan. Pandangan  yang  buatkan  aku  rasa  bersalah  pada  dia  yang  berada  di  hadapan  aku  kini.

Kedua belah  bahu  aku  dipegangnya  erat. Dia  menunduk. Matanya  tajam  menikam  kedua  anak  mata  aku.

" Apa  dah  jadi  pada  Linda ? Mana  dia ? " perlahan  dan  terketar  suaranya.

Bibir  aku  ketap  dari  menahan  sendu. Aku  masih  trauma  menyaksikan  apa  yang  terjadi  tadi. Melaluinya  sendiri.

" Er...kat  dalam.... "

" Dah  berapa  lama ?? " gesanya  dalam  suara  cemas.

" 30  minit " terketar  aku  menjawab. Turut  cemas  bila  dia  bertanya  begitu. Aku  tunduk  memandang  lantai. Tidak  sanggup  memandang  anak  matanya  lagi. Rasa  bersalah  mencengkam  walaupun  bukan  aku  yang  melanggar  Linda.

Dia  menggenggam  rambutnya  sendiri. Memandang  ke  atas  dengan  resah  sebelum  kembali  menjeling  ke  arah  aku. Merah  padam  wajahnya.

" Siapa  yang  langgar  Linda ? "

Aku  alihkan  pandangan  ke  arah  perempuan  muda  yang  namanya  Helena  Patrick. Wanita  muda  yang  turut  nampak  resah. Polis  berdiri  bersama  dengannya. Aku  sendiri  telahpun  berurusan  dengan  pihak  polis  tadi. Memberikan  segala  testimoni  apa  yang  berlaku.

Salah  Helena  yang  memecut  dan  salah  Linda  yang  tidak  memandang  kiri  dan  kanan  sebelum  melintas.

Samuel  terus  melangkah  ke  arah  pihak  polis  dan  Helena  yang  berdiri  di  satu  sudut. Menguruskan  soal  laporan  kemalangan  yang  berlaku. Aku  hanya  memandang, tidak  mahu  melangkah  sama. Takut  dengan  apa  yang  Samuel  akan  lakukan  nanti. Biarlah  dia  sesama  bangsanya  yang  uruskan.

" Miss  Hana " panggil  jururawat  yang  baru  keluar  dari  bilik  kecemasan. Aku  terus  meluru  ke  pintu  yang  separa  terbuka.

" Awak  kenal  ahli  keluarga  Linda ? "

Ahli  keluarga  Linda ?

Aku  baru  sahaja  mengenali  Linda.

Aku  geleng  sebelum  pantas  mengubah, " Ada, saya  kenal.  "

Aku  berpaling  pada  Samuel  tapi  Samuel  lebih  dulu  perasan  akan  kehadiran  jururawat  di  hadapan  aku. Dia  terus  datang  menghampiri  kami.

" Dia   orang  terdekat  dengan  Linda " ujar  aku  pada  jururawat. Samuel  yang  tadinya  memandang  aku  kini  tepat  memerhatikan  si  jururawat.

" Saya  keluarga  dia. Macamana  dengan  Linda ? " tebak  Samuel  laju  dan  resah. Langsung  tidak  menunggu  si  jururawat  bersuara.

Wajah  Samuel  aku  perhatikan. Keluarga  Linda ? Samuel ?

Lelaki  tinggi, bermata  biru langit, berbadan  sasa  dan  kulit  tan  aku  perhatikan. Sempurna. Pakaiannya  juga  kemas. Langsung  tiada  iras  Linda. Siapa  dia  pada  Linda ?

" Pesakit masih  tak  sedarkan  diri. Tiada  hentakan  atau  luka  dalaman, tapi  pesakit  kehilangan  banyak  darah  kesan  daripada  luka  yang  dia  alami  di   bahagian  belakang  badan. Terdapat  3  tempat  yang  tertusuk  kaca  yang  agak  dalam  dan  terkena  salur  darah  utama. Pihak  hospital  terpaksa  melakukan  blood  transfusion  pada  pesakit, kami  memerlukan  persetujuan  daripada  ahli  keluarga  pesakit. "

Samuel  angguk  rakus. Mata  masih  tertancap  pada  si  jururawat.

" Tapi, jenis  darah  pesakit  sangat  jarang  dijumpai, hanya  1%  daripada  populasi  dunia  yang  ada  jenis  darah  ni. O  negative. Kami  kehabisan  bekalan  darah  yang  sama. Darah  jenis  lain  tidak  sesuai  untuk  pesakit... Kalau  awak  ahli  keluarga  pesakit, mungkin  jenis  darah  kamu  sama... "

Samuel  yang  tadinya  kelihatan  bimbang  kini  senyum  lebar. Kedua  belah  tangannya  memegang  erat  bahu  si  jururawat.

" Saya  O  negative " ujarnya  terus. Tampak  lega  sedikit.

" Boleh  ikut  saya  untuk  buat  ujian  darah  terlebih  dahulu ? "

" Ya " laju  si  Samuel  bersetuju. Kakinya  deras  melangkah  mengikut  si  jururawat. Polisi  untuk  menderma  darah, perlu  membuat  ujian  darah  terlebih  dahulu. Mengesahkan  darah  bebas  dari  penyakit.

Mujur  Samuel  O  negative, sama  seperti  Linda. Aku  menarik  nafas  lega. Takut  dan bimbang  yang  beraja  di  hati  sedari  tadi  semakin  lesap  dalam  diri  bila  mengetahui  keadaan  Linda, dan  mengetahui  sudah  ada  penyumbang  darah  yang  sesuai  untuk  Linda. Aku  sendiri  AB  postive. Darah  yang  paling  banyak  menerima  tapi  kedekut  dalam  memberi.

Aku  kembali  ke  kerusi. Menanti  dalam  resah  yang  tak  sudah.

" Hana.... " suara  Helena  mencuit  perhatian  aku. Aku  berpaling  padanya. Dia  duduk  di  sebelah  aku  dengan  wajah  yang  sedih. Sedari  tadi  tiada  siapa  yang  datang  menemaninya  di  sini.

" Saya  minta  maaf.... " merembes  air  matanya. Wajahnya  yang  putih  pucat  dengan  rambut  silvery  blond  mengingatkan  aku  pada  Emmel  di  rumah. 



Emmel ?

Fawwaz ?

Nanti  mereka  tercari... dah  pukul  8  lebih  sekarang  ni... Telefon  di  tangan  aku  genggam  kemas. Telefon Linda. Telefon  aku  kelam. Tidak  mampu  berfungsi  lagi.

" Saya  harap  tak  jadi  apa-apa  yang  buruk  pada  Linda... " tangannya  turut  aku  genggam  kemas. Aku  tahu  dia  pasti  risau. Apa  nak  di  kata  kalau  Linda  sendiri  yang  melintas  melulu ?

" Saya  pun  harap  dia  okay... Saya  dah  hampir  keluar  dari  simpang  bila  Linda  melintas... Saya  ingat  dia  nampak  kereta  saya... "

Aku  angguk. Aku  tahu. Aku  juga  berikan  testimoni  yang  sama.

" Kalau  awak  kenakan  saman  pada  saya.... Saya  tak  mampu  nak  bayar  Hana...Peguam  pun  saya  tak  mampu  nak  upah " melirih  suara  Helena. Di  sini  agak  ketat  peraturannya. Aku  pasti  Samuel  pasti  mahu  menyaman  Helena.

" Soal  tu  boleh  kita  bincang  kemudian ? Itu  semua  bergantung  pada  Linda. Awak  dan  dia  lebih  tahu, dan  saya  pasti  sekitar  kawasan  ada CCTV. Biar  polis  selesaikan. " tangannya  aku  tepuk  beberapa  kali.

" Awak  baliklah  dulu  Helena... "

" Saya  tunggu  sampai  Linda  sedar " jawab  Helena  terus. Muktamad  bunyinya. Kesian  pula  melihatkan  Helena. Dia  nampak  telus  dan  baik.

Tak  sampai  beberapa  minit, dua  pegawai  polis  yang  menguruskan  kes  datang  menghampiri  kami. Memohon  diri  untuk  berlalu. Katanya  akan  kembali  esok  pagi  atau  bila  Linda  sedar  sepenuhnya  untuk  mengambil  laporan  dan  butiran  maklumat.

Helena  duduk  bersama  aku  di  kerusi  menunggu. Minit  berlalu  tapi  bayang  Samuel  masih  tidak  kembali.

" Kreukk... "

Bunyi  perut  sendiri. Ah, malu !

Helena  pandang  aku. Dia  senyum  lembut.

" Nak  saya  belikan  makanan ? Saya  memang  nak  keluar  makan  kejap" soalnya  perlahan.
Lapar  pula  perut  ni. Sedari  tadi  aku  hanya  minum  bergelas  kopi. Makanan  berat  langsung  tidak  di  sentuh. Aku  senyum  malu-malu  tapi  kepala  mengangguk  mahu.

" Tolong  belikan  saya  seafood  sandwhich. "

" Kalau  awak  nak  makanan  halal, saya  boleh  belikan. Saya  pun  Muslim." katanya  lagi. 

Luas  mata  aku  terbuka. Kejutan  untuk  aku.

Helena  aku  pandang  atas  bawah. Pakaiannya  seperti  chav  di  sini. Skinny  jeans, jumper, rambut  silvery  blond  dan  ankle  boot. Cute  pada  pandangan  aku  tapi  label  chav  tetap  ada. Orang  yang  sudah  lama  di  UK  pasti  tahu  bagaimana  chav  berpakaian.

" Owh " itu  sahaja  yang  aku  mampu  katakan  sebelum  tersenyum lebar  pada  Helena. " Kalau  macam  tu  tolong  belikan  saya  doner  kebab. "

Dia  senyum  sebelum  bangun  berdiri.

" Okay. " jawabnya  tenang  sebelum  keluar  dari  pintu  bahagian  kecemasan. Kereta  Helena  tidak  kemek  atau  rosak  apa-apa. Elok  di  parkir  di  hadapan  hospital  setelah  polis  habis  memeriksa.

Dalam  keadaan  begini. Dengan  bau  hanyir  darah  yang  masih  melekat  di  badan  terasa  agak  menjengkelkan  untuk  makan,  tapi  bila  perut  sudah  berbunyi  begini  aku  tak  dapat  menolak  hakikat  yang  aku  perlukan  tenaga. Entah  apa  nasibnya  nanti...dengan  telefon  yang  tidak  bercaj. Tidak  dapat  menghubungi  Fawwaz  mahupun  Fido... Rumah  pun  aku  tak  tahu  apa  alamatnya...

Ah  Hana... Paling  tidak, aku  harap  dapat  menyalin  pakaian.

**********

Empat  jam  berada  di  The  Royal  Surrey  Country  Hospital. Tiga  puluh  minit  lagi, jam  akan  menginjak  ke  pukul  12  tengah  malam. Mata  sudah  mula  mengantuk. Sejuk  juga  mencengkam  hingga  ke  tulang. Pakaian  sudah  aku  ganti  dengan  yang  baru  dibeli  petang  tadi. Helena  masih  setia  di  sisi. Makanan  yang  Helena  belikan  sudah  habis  dimakan. Usai  Helena  keluar  tadi, aku  ke  tandas  menyalin  pakaian  dan  membersihkan  diri  sendiri.

Blood  transfusion  sudah  berjaya  dilakukan. Linda  selamat. Stabil  kini. Helena  tampak  lebih  lega. Samuel  lebih  lagi.

Sekejap  sahaja  Samuel  keluar  berjumpa  aku  dan  Helena. Lelaki  bertubuh  sasa  itu  masih  nampak  berserabut  memikirkan  soal  Linda. Tidak  banyak  yang  diperkatakan  oleh  Samuel. Runsingnya  sangat  jelas  di  mata  aku. Hendak  menegur  pun  tidak  sanggup. Habisnya  aku  dan  Helena  diam  sahaja  memerhatikan  Samuel  yang  bagaikan  cacing  kepanasan. Bila  doktor  yang  merawat  Linda  keluar  sekali  lagi, memberitahu penerimaan  badan  Linda  terhadap  darah  yang  didermakan  oleh  Samuel  barulah  masing-masing  mula menarik  nafas  lega.

Linda  masih  perlu  dijaga  di  wad. Bila  lukanya  makin  pulih  barulah  dia  boleh  dibawa  pulang. Kami  masuk  melihat  keadaan  Linda  bersama, tapi  Samuel  memohon  untuk  menjaga  Linda  di  situ. Sepatutnya  waktu  pelawat  hingga  pukul  8.00  malam, tapi  Samuel   
tetap  berdegil  dengan  pihak  hospital  dan  peliknya  dia  dibenarkan  untuk  berada  di  situ.

Aku  dan Helena  duduk  menunggu  di  luar. Di  kerusi  berbaris  di  ruang  menunggu. Berjam  bersama  Helena  baru  aku  tahu  dia  sudah  5  tahun  memeluk  agama  Islam. Dia  bekerja  di  Guildford  Train  Station  sebagai  cashier  dan  tadi, dia  dalam  perjalanan  pulang  ke  rumahnya  selepas  habis  bekerja. Katanya  dia  tinggal  sendirian. Menyewa  bilik  di  satu  flat. Patutlah  sedari  tadi  tiada  yang  datang  menemaninya  di  sini.

" Kenapa  awak  pilih  Islam ? " soal  aku  padanya  bila  keadaan  agak  sunyi  di situ. Kami  sama-sama menghirup  kopi  panas  yang  dibeli  dari  vending  machine.

Dia  senyum  segaris. Tunduk  memandang  lantai  sambil  menguis  kakinya. Nafasnya  dihela  berat.

" Cinta " jawabnya  sepatah.

Aku  mengukir  senyuman  lebar. Senyuman  memahami  hati  seorang  perempuan. Betapa  cinta  membolehkan  segalanya.

Cinta  yang  buatkan  si  Romeo  sanggup  menelan  racun.

Cinta  yang  buatkan  Kasim  menjadi  buta.

Cinta  juga  mampu  menjadikan  seseorang  gila.


Hakikat  cinta  yang  cukup  subjektif. Satu  entiti  yang  wujud  dan  dipercayai  ada  tapi  tiada  siapa  yang  mampu  membuktikan  kezahiran  cinta.

Dimana  cinta ?

Bagaimana  cinta ?

Apa  itu  cinta ?

Jawapannya  yang  berbeza  tapi  setiap  manusia  mengungkapkan  cinta  itu  ada. Wujud.

" Kahwin ? " soal  aku  lagi. 

Dia  angguk. Senyuman  masih  terukir  di  bibirnya.

" Baguslah " jawab  aku  tenang. Bahagia  untuk  dia  juga, tapi  bila  Helena  melihat  ke  atas  bagaikan  menjauh  baru  aku  tersedar  yang  Helena  tinggal  sendirian. Apa  jadi  pada  perkahwinannya ?

" Saya  cintakan  seorang  lelaki  Muslim. Saya  tukar  agama  saya. " ucap  Helena  perlahan  dalam  hembusan  nafasnya.

" Tapi  Allah  tarik  cinta  saya.... " dia  tersekat  mahu  menyambung. Hela  nafasnya  kedengaran  berat. " Apa  maknanya  saya  menjadi  muslim  bila  lelaki  yang  saya  suka  tu  menghancurkan  cinta  saya ? "

Aku  pandang  wajah  Helena  yang  tampak  memerah. Pandangan  tanda  mengambil  berat  seorang  saudara  se Islam.

" Saya  hilang  cinta  saya  satu  persatu.... " berat  suaranya  menyapa  gegendang  telinga  aku. Bagai  menghenyak  rasa  di  hati  ini. " Bila  satu  persatu  saya  kehilangan, barulah  saya  sedar  dan  mula  mengenal  cinta  Tuhan... "

Aku  diam  lama.

Bagai  kena  apa  yang  Helena  perkatakan  dengan  aku. Bagai  mengena  dengan  jiwa  ini  tapi  aku  sendiri  tidak  tahu  kenapa.

Aku  hilang  Haydar  tapi  aku  masih  ada  Tuhan... Kenapa  aku  sibuk  mencari  cinta  Haydar  sedangkan  cinta  Tuhan  aku  langsung  abaikan ?

Kenapa  bila  diri  ini  tidak  terpanggil  hatinya  untuk  menunaikan  solat, aku  tidak  bimbang  dan  kecewa. Kecewa  kerana  bila  hati  sudah  tidak  dipanggil  untuk  bersujud  pada  Tuhan  mungkin  Dia  sudah  tidak  peduli  dan  tidak  sudi  untuk  mendengar  hati  kita ? Hati  aku.

" Awak  dah  lama  jadi  Muslim  Hana ? " soalnya  pada  aku  buatkan  aku  terpempan. Mata  terkebil  memandangnya.

" Sejak  lahir " aku  senyum  pada  dia.

Sejak  lahir. Itu  jawapan  aku. Tapi  langsung  tidak  bermakna  aku  lebih  baik  daripada  dia. Kadang  walaupun  dilahirkan  dalam  keluarga  yang  beragama  Islam. Agama  yang  paling  pesat  berkembang  di  benua  Eropah  di  kala  ini, aku  mengambil  mudah  dengan  segalanya. Segala  perihal  Islam.

Aku  tahu  aku  Muslim  tapi  setakat  mana  aku  cuba  mengenal  apa  itu  Islam?

Muslimkah  aku  bila  apa  itu  Islam  pun  aku   tidak  tahu  dengan  mendalam ? Penuh  dan  lengkap ?

" Awak  beruntung " ucapnya  telus. " Dari  kecil  awak  dah  dapat  baca  Al-Quran...dah  kenal  dan  tahu  apa  yang  Allah  sampaikan  melalui  buku  panduan  tu... Tak  perlu  tergadah  jatuh  dan  melalui  jalan  sukar  untuk  kembali  bangun… "

Aku  telan  liur. Kesat.

Tahukah  aku  perihal  Al-Quran ? Apa  yang  aku  tahu ? Baca  pun  merangkak. Maksudnya  surah  Al-Quran  pun  aku  hanya  tahu  beberapa  surah  lazim yang  perlu  dihafal  sewaktu  belajar  di  sekolah  dulu.

" Awak.... tahu  baca  Al-Quran ? " tanya  aku  pada  dia. Terus.

Dia  angguk.

" Dengan  membaca  Al-Quran  baru  saya  jumpa  cinta  Tuhan "

Wajah  Helena  nampak  tenang. Bahagia  bila  dia  mengucapkan  ayat  itu. Aku  duduk  bersandar  pada  kerusi. Rasa  berat  di  hati. Bagai  ada  kekurangan  dalam  diri  ini.

" Macamana  awak  boleh  faham  Al-Quran ? "

Dia  ketawa  perlahan  sambil  memandang  wajah  aku. Tangan  aku  ditepuknya  mesra.

" Hana...awak  ni...kan  ada  terjemahan  Al-Quran, sekali  dengan  penerangan  peristiwa  kenapa  setiap  surah  diturunkan... "

" Owh... " aku  angguk. Senyum  sumbing  untuk  menutup  keaiban  sendiri. Aib  kerana  tidak  ambil  peduli  tentang  semua  itu.

Terdetik  soalan  di  hati, kenapa  Helena  tidak  memakai  tudung ?

Tapi  aku  sendiri  pun  tidak  memakainya.

Layakkah  soalan  itu  aku  tanyakan  pada  Helena sedangkan  aku  sendiri  tidak  mengamalkannya ?

" Awak  dengan  Linda  dah  lama  kenal ? " aju  Helena  bila  aku  diam  agak  lama. Mungkin  dia  tahu  aku  kekok  bila  berbicara  soal  semua  itu.

Aku  ketawa  perlahan. Lucu  dengan  apa  yang  menimpa  kami.

" Baru  kenal  hari  ni... "

Helena  turut  tersenyum.

" Tuhan  lebih  tahu. Dia  yang  temukan  kita  semua  kat  sini " ujarnya  tenang. Aku  angguk  mengakui  kata-kata  Helena. Walaupun gadis  di  hadapan  aku  ni  gayanya  seperti  chav  yang  aku  sering  hinda  dan  memandang  rendah, tapi  tutur  bicara  dan  pandangan  dia  tentang  kehidupan  jauh  lebih  terkedepan  daripada  aku  yang  lebih  berpindidikan.

Apa  guna  pendidikan  kalau  perihal  kehidupan  tak  mampu  kita  fahami  dengan  baik ? Pendidikan  sepatutnya membuatkan  kita  berpandangan  lebih  jauh, bukan  soal  bidang  yang  kita  pelajari  semata, tapi  soal  bagaimana  kita  memandu  arah  kehidupan  kita.

" Awak  nampak...matang.... Awak  macam  dah  pakar  dengan kehidupan  ni..." puji  aku ikhlas. Dia  senyum  sambil  membuang  pandang  pada  sekeliling.

" Saya  belajar  melalui  Al-Quran. Saya  belajar tak  tinggi  Hana, sebab  tu  kerja  pun  cashier  je. Itupun  mujurlah  ada  yang  nak  mengambil  saya  bekerja... Saya habiskan  sekolah  menengah, umur  16  saya  dah  kahwin... tapi... percaya  tak  kalau  saya  cakap, apa  yang  saya  belajar  di  sekolah  tak  mampu  untuk  buatkan  saya  jadi  orang  yang  kuat  menghadapi  realiti  dunia  ni... Tak  mampu  mendidik  saya  untuk  berjalan  di  bumi  ni  tanpa  perlu  tersungkur. Tak  mampu  untuk  mengajar  saya  untuk  bangun  bila  terjatuh...."

Dia  diam  sejenak. Anak  matanya  kembali  menikam  kedua  mata  ini. Telus.

" Al - Quran  yang  ajar  saya  bagaimana  untuk  hidup  di  dunia  ni  Hana. Untuk  hidup  dalam  senyuman. Apa  sahaja  yang  berlaku, alhamdulillah  saya  masih  mampu  tersenyum... Sampai  kini... "

" Verily, in  the  remembrance  of  Allah  do  heart  find  peace "

Satu  ayat  dibacakan  pada  aku.

" Wisdom  yang  menarik " omen  aku  padanya. Wisdom  yang  sangat  tepat  sebenarnya.

" Itu  ayat  Tuhan, surah  Ar-Ra'ad  ayat  28. Banyak  lagi  wisdom  lain. Saya  suka  baca  Al-Quran ! " ujar  Helena  riang. Jelas  terpancar  keceriaan  dan  ketenangan  di  wajahnya  bila  berbicara  soal  Al-Quran.

Al-Quran.....

Kitab  atau  dalam  bahasa  melayunya  adalah  buku. Kompilasi  ayat-ayat  dari  Allah  khas  untuk  hambaNya  yang  bergelar manusia. Disampaikan  melalui  Jibrail  kepada  Rasulullah  s.a.w... Ditulis  dan  dihafal  oleh  para  sahabat. Didengar  dan  terus  diamalkan. Sebati  di  jiwa, di  minda  dan  terpahat  pada  perbuatan  mereka. Al-Quran  yang   tidak  pernah  sekali  pun  diubah  semenjak  610  Masihi  dulu. Tidak  seperti  buku  agama  lain  yang  dikumpul  dari  manuskrip  lama  atau  kompilasi  surat-surat  bishop. Al-Quran  adalah  kata-kata  Tuhan  yang  sebenar...

Aku  tahu  semua  itu, tapi  kenapa  selama  ini  tidak  aku  pegang, baca  dan  cuba  fahami ?

Persoalan  'kenapa'  bergolak  di  minda  dan  hakikatnya, mencari  jawapan  kepada  persoalan  ini  lebih  sukar  dari  mencari  jawapan  kepada  soalan  matrik  kuasa  16.

Kerana  hati  yang  licik  pasti  tidak  akan  menjawab  dengan  terang  dan  telus.

Jeda  antara  kami  bila  aku  makin  tenggelam  dalam  persoalan  diri  dan  hakikat  dunia  dan  kehidupan. Helena  juga  diam, sepi. Mungkin  turut  sama  tenggelam  dalam  kotak  mindanya  sendiri.

" Hana ! " satu  suara  kuat  melaungkan  nama  aku. Membawa  aku  kembali  ke  realiti. Mata  terus  tercari  empunya  suara. Meliar  ke  sekelilinga  ruang  dan  terhenti  di  hadapan  kaunter.
Melihat  si  pemanggil  aku  terus  bangun  meluru  ke  arahnya. Hati  melompat  gembira. Tanpa  berfikir  tangan  terus  melingkar  memeluk  empunya  badan  yang  tinggi  dan  sasa. Kepala  disembamkan  ke  dadanya  yang  bidang.

" Saya  ingat  saya  dah  tak  boleh  balik  rumah.... ! " aku  mengogoi  dalam  esakan. Air  mata  merembes  laju.

Dia  kaku.

Tidak  kembali  memeluk  aku  seperti  aku  memeluknya.

Sesaat. Sepuluh  saat. Dua  puluh  saat.

Dia  masih  diam  tidak  beriaksi. Aku  angkat  muka  memandangnya  yang  jauh  lebih  tinggi. Merah  padam  mukanya. Kaku  bagaikan  tidak  bernyawa. 

" Er...sorry....Fawwaz... " kedua  belah  tangan  yang  memeluk  badan  sasa  Fawwaz  aku  uraikan  segera. Bagai  terkena  renjatan  elektrik. Aku  menapak  ke  belakang  agar  ada  ruang  antara  kami.




bersambung...

p/s : Love...Love... Love ;)

p/s : Sweetheart Eve hold dulu. Sampai 13 Jam A380 siap yeah. I had better focus on one at a time instead of updating things base on my mood.





your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

96 comments:

  1. Hoyeeee.......trpeluk fawwaz....nnti nk crita fawwaz ngn hana plak dlm kapal.bru bleh bat sape lg rmtik...huhu

    ReplyDelete
  2. Tertunggu2 setiap entry eve.. Thanks eve :)

    ReplyDelete
  3. fawwaz in d hse... yeah..yeah..yeah!!!

    ReplyDelete
  4. penantian berakhir... hihihi

    ReplyDelete
  5. Laaaaa ingatkn haydar.... #eh tetiba plak haydar muncul kt hospital kan...arrrrrr kak eve...rindu haydar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kan!..rindu kat hydar :)


      Delete
    2. Rindu haydar gak... tp harapan mkin tipis nmpknya sob sob sob o(╯□╰)o

      Delete
  6. ♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♡♥♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡ start to blooms......

    ReplyDelete
  7. Eve...heeeeeee...Marah betul la dgn Hana ni..suka suki je peluk fawwaz!! Kalau peluk Haydar takpelah jugak!! Ahakss ;P

    ReplyDelete
  8. Penantian yg berbaloi...great eve, can' wait for n3...

    ReplyDelete
  9. Eve...heeeeeee...Marah betul la dgn Hana ni..suka suki je peluk fawwaz!! Kalau peluk Haydar takpelah jugak!! Ahakss ;P

    ReplyDelete
  10. Linda niey adk agkt ariana 2 kn?? rendu TWB...

    ReplyDelete
  11. fawwaz is back! yippie...suka sgt bila ada reminder of TWB - samuel n linda. thnx eve...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah..i like fawwaz better than haydar..

      Delete
  12. fuh!! akhirnya hero dtg!!
    baru t'pikir nk kene linda ngan fawwaz..ghupernye bini org daaa..kikikiki..tak suka part hana hina golongan chav...cos kita xtau ape problem diaorg smp jadi camtu..ofkos linda kecik hati.. sobb sobbb..
    byk ilmu dlm A380..hrp kita sama2 dpt manfaatnye
    thanks eve..

    ReplyDelete
  13. Cik Eve, silalah sambung :-))

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Eve

    ur n3 makin best..citenya makin menarik!..sangat suka & tersentuh bila tis chapters cite pasal Al Quran...makin buat saya sangat2 jatuh cinta kat Quran & makin jatuh sayang kat Allah..now,rase nk bukak jer tafsir,makin bersemangat..honestly,tafsir Quran lah yg byk 'wake up' me & guide to siratul mustakim!..bila 'mentelaah' tafsir terasa sgt dekat dgn Allah & hati rase sgt2 tenang..tenangnya hanya Allah ya tahu..:-)
    seriously,suke sgt bila cite pasal tafsir Quran..it makes me excited!..hehhe


    dari chapter 17 tu asma dah agak dah yg watak Linda tu adalah Linda adik angkat AR..masuk bab Linda & Samuel cite makin best & makin buat saya sgt teruja dg A380..hahah


    thanks eve 4 tis informative chapters!

    *Amoiiwhitelily*

    ReplyDelete
    Replies
    1. i am agree with you dear...=)

      Thanks to eve because of your informative writings..love it!!

      keep it up eve..~wink2~

      Delete
  15. entah entah Helena tu mama Emmel..... hohoho.... twisted minded jap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sy pun fikir benda yg sama..

      Delete
    2. Sy pun rs cam tu gak...

      Delete
  16. Another great story..especially bout Quran..thanks dear...

    ReplyDelete
  17. thanks eve for the new entry...looking forward for more...
    learn new word "chav". didn't know the meaning..have to google..then...oooooo
    thants why i love reading novels..new word..new things...new experience...d important things...opened up the mind...

    tq..tq..tq..

    ReplyDelete
  18. Helena mesti mama emmal kan?
    nmpak nyer bkn HANA bkn dengn Fammaz ler..
    really wish Hana n Fammaz together.. <3

    ReplyDelete
  19. thnx kak eve....
    rndunya kak eve,,,
    kl laa sy thu siap kak eve .. :D

    ReplyDelete
  20. nanti cite la jugak macam mana kisah cinta Samuel dgn Linda :D

    ReplyDelete
  21. yeah fawwaz dh dtg!!!really miss u, eve...next n3 pls...hahaha tamak betul...

    ReplyDelete
  22. yeye2.. fawwaz dtg ambik hanna..

    terbaik la cik writer, tahniah & gud luck 4 next n3

    ReplyDelete
  23. thank for the update... rindu sgt kat 13 jam A380..

    Abf fawwaz dtg jemput nyek? next entry please...

    ReplyDelete
  24. like..like..miss your n3 very much

    ReplyDelete
  25. salam..kak eve..wahh..LINDA ni kesinambungan TWB nampaknya.. exciting btul!

    ReplyDelete
  26. Suka kalau hana ngan fawwaz lagi

    ReplyDelete
  27. Eve... Tqvm.. bnyk betul info yang bole dpt dlm penulisan eve ni... Terbaik la Eve:-)...

    ReplyDelete
  28. #Eve> bila hydar nak kluar? ..

    dah bertambah watak ni..mulalah nak buat cerita versi sendiri ni...hahaa... linda semestilah dengan samuel...helena?..adakah dia dgn fawwaz?..jeng..jeng...lagi..Linda kan rapat dgn T.Adam..mana tau Hydar ni sepupu dgn TA..kebetulan pulak Hydar ada kat london..dia p melawat Linda ..terjumpalah hana balik..amacam cerita versi i ni, ok tak eve? hahahaa...nak juga si hydar ni :)

    ReplyDelete
  29. Yeay...fawwaz..fawwaz...fawwaz...<3 <3 <3

    ReplyDelete
  30. Fawwaz! I love you! Will you be my iman? (Oopss,perempuan lamar laki)hihi, oh eve, I'm really like fawwaz, you give him to me ok, plez.. (muka kasihan) and hana tu biar je ngan haydar n me with fawwaz..haha.. lol thinking sudah ni bah..

    ReplyDelete
  31. Spontan...hahahaha tak pa terpeluk je pun...Fawwaz jgn marah marah ni kat hospital niiii ingat sikit, faham keadaan Hana ok dia truma ....

    tapi macam mana Fawwaz boleh tahu yg Hana kat Hospital ekkk???

    Ke Helena call Fawwaz unt mintak tolong??
    ke Fawwaz datang nak melawat Linda sebab dia kawan baik Samuel hmmmmm

    Fikir Yana ... fikir...hahaha
    Tak mo la fikir , biar Eve yg tolong fikirkan yeee

    Sayang Eve....

    ReplyDelete
  32. thank you Eve, mesti ada je info baru yg boleh dapat drpd story Eve nie. sharing is caring kan :)

    and and rasa mcm Helena tu mommy Emmel lar. heh. btw, suka tengok Fawwaz dengan Hana rather than Haydar. eceehh, suka hati je kan. hehee.

    #Murni Tan

    ReplyDelete
  33. :) ...speechless..:) ..

    ReplyDelete
  34. erm hrp2 fawwaz tue xde ape2 hubungan cinta ngan helena tue...x mau!!!hana+fawwaz so sweet lupakan aje haydar...hehe...tq EVE -ct-

    ReplyDelete
  35. assalam k.eve. love ur writing style muchy much. byk sgt pengajaran yg nad blh amik dr karya2 k.eve. thanks! may Allah bless :)

    ~nad

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. seriously, this part bersangkut paut dengan TWB ada linda,samuel n tengku adam kamil.love it. n great job sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah ! The Wedding Breaker ! Linda and Samuel , Tengku Adam Kamil. Luv it !

      Delete
  38. ooppssss... terpeluk Fawwaz la pulak..... terpeluk ye, bukan sengaja..... Fawwaz jgn marah yea... alahai Hana..... excited sgt.....
    Linda n Samuel...... Adam n Ariana..... miss uolz so much.....

    ReplyDelete
  39. Izzati:

    Finally,yg ditunggu sejak sekalian lama telah diupdate oleh kak Eve!!!
    thank a lot and big hugg to u my lovely sister..:)

    i feel vibrant when i read your munjo jumbo up here!...
    only one thing we need tu survive in this world...that is TRUST..i agree with u sis..
    kalau kita sendiri tak percaya dengan kemampuan diri kita sendiri,siapa lagi nak percaya?siapa yg akan bantu kita untuk capai ape yg kita inginkan...Allah SWT dah bgi kite peluang untuk hidup di atas bumiNYA..jdi kita yg perlu mencorak masa depan kita..untuk jdi baik atau untuk jadi jahat...walau betapa perit pun kehidupan yg terpaksa ditanggung..kita perlu sentiasa bersyukur dan bersabar dlm menghadapinya...TRUST YOUR SELF!...tq u sis for ur precious words for me,today..i feel happy..:)

    ade 2 part sekali kak Eve update...ada ilmu yg bnyak dpat dipelajari...watak Linda,Samuel dan TAK pun ada msuk sekali..suke sngat2...dan watak Helena..seorang hamba Allah yg mencari cinta sebenar...walaupun die masuk islam sebab die nak kahwin dgn lelaki muslim tpi dri jauh dri sudut pandangan izzati,ade "something" yg ada dlm dirinya yg sngat bernilai..sebab tu kita tak leh tgok luaran semata-mata..ada sisi baiknya jugak..:)

    dalam entry kali nie jugak kak Eve ceritakan pasal Al-Quran..sngat bermakna...izzati akan rasa tenang bila melihat dan membaca al-Quran...in shaa Allah..perlahan-lahan cuba memahami maksud setiap ayat suci Al-Quran...itu yg lebih baik..

    yeahhh!my hero is back...Fawwaz...dan dan Hana terpeluk Fawwaz..oppss!ape yg akan terjadi seterusnya ek?suspen jer..i will wait for the next chapter...continue writing sis Eve...i love what u write..ur writing make me feel good...tq..love u..muahhss

    ReplyDelete
  40. ohhhh...'terpeluk' aje pun. but i like....muehhheeehheee...suka kalau dpt gandingkan hana dgn fawwaz.

    ReplyDelete
  41. As salam....

    Finally Eve.....good job....ya...am still want for more and more....keep up!!!!! I know that u r a strong woman.

    sis mb..

    ReplyDelete
  42. finally..tq eve.. just wondering.. this story will end in this blog or ..... same like TWB???

    ReplyDelete
  43. ahhhhh ... sweet ! cute la hana and fawwaz ni ! heheheheh ! LIKE !!!

    ReplyDelete
  44. starting to fall in love with fawwaz ! and i rasa helena tu mama emmel laaa ... <3 <3 <3 ... update more eve cant wait !!!! tq

    ReplyDelete
  45. i really hope one day i could meet u in person !i just love the way you write !

    ReplyDelete
  46. kak eve nak hana dgn hydar.. give my hero back.. huhu

    ReplyDelete
  47. sedihnyaa part ni~ sobsob but luckily everything is okay~ but just curious about how fawwaz manage to find hana~ :D

    ReplyDelete
  48. wowowowowow!berapa byk wow da...tp bab ni ada linda,samuel,adam la..mesti ada related kan nnti story ni dgn twb kan?can't wait masa buku ni dah diterbitkan nnti!

    ~nisa nadhirah~ <3

    ReplyDelete
  49. Eve, please please please (dgn mata kuyu minta simpati) make fawwaz be hana's adam. I hope they are meant to be together

    ReplyDelete
  50. best tak sabar nak tunggu cite selanjutnya...
    apa jadi pada hana dan fawwal lepas ni...

    ReplyDelete
  51. Reflecting is good :) It gives us a sense of direction in a way .

    Your sis ,
    The turning 40 sis on diff ppl , diff strokes comment

    ps Aishh all these heroes ...how can I root for only one ? ;) Dunno why I choose Haydar still

    ReplyDelete
  52. Linda n Samuel TWB pun ada.. Sure best ni...
    jgn2 Helena tu mama Emmel tak?....
    can't wait 4 next episode....
    -shalinda-

    ReplyDelete
  53. Hehe...suka..suka..dah xtau dah nk suka hydar ker fawwaz ni...dua2 best..hoho...alah xsengaja 2 terpeluk, fawwaz jgn la marah2 ek, a'ah mesti helena 2 mama emmel, camne ek fawwaz tau hana kt hospital 2? bleh clearkan x eve,en3 ni bnyk sedarkan diri saya tentang islam n sedarkan diri atas kelalaian selama ni,good job writer,teruskan berkarya yea n kalau bleh cepatkan la skit next en3 2 haha..xsbr la plk nk tnggu lama2

    ReplyDelete
  54. Baru hr ni terjebak dlm alam fantasi u eve..tp siyess..mmg sgt berbaloi dok menebeng selama 8 jam kat sini..perghhh klu keje tu mmg dhpatut balik lah kan.. mmg TERBAIK arr.. dh khatam semua entry dlm ni. Neway.. TWB dh ulang 2 kali baca sbb sgt best... ckup rempah ratusnya.. bkn novel KOSONG semata2... EVE FIGHTING!!

    ReplyDelete
  55. arh!!!!!!!!!!!! kn fawwaz da malu... hana pon agak2 la happy pon... :D
    nnti mesti Helena tgok pelik kata islam tpi peluk laki sesuka hati.... hurm...x bgos x bgos.... Hana ni pon kot yer pon happy agak2 la... x malu ke.... <<< sory kak eve emo jap ^^
    -Thanks kak eve for this entry-
    -Song Hyun Sun-

    ReplyDelete
  56. serious... ble bce chpter nie bnyak sngat owh.... owh... woah.... owh da phm.... hehehehe<<<<<< ayat2 lmbat tangkap pon da kluar... ^^
    it's a good entry.. sbb smbung cter between linda and samuel..... mula2 mmg x dpt detect sngat linda... panglima holding....pastu tgok samuel bru mcm OWH!!!! *big owh.... ^^
    hehehhehe.. intresting...... lgi jauh lgi intresting.... :D

    love u kak eve
    -Song Hyun Sun-

    p/s terlupa nk post skali tdi yg ats ^^

    ReplyDelete
  57. best3x....sambil baca ade info yg mendidik jiwa..mmg teruja habislah..
    jgn lupe bgtau if novel ni keuar kat pasaran.. :)

    ReplyDelete
  58. Do understand your situation in juggling with time so my deepest appreciation for this meaningful entry.. Reality of life, very interesting chapter of why do man exist. Think and re-think for a positive heading. Your mind is absolutely far matured compared to the time gifted by HIM upon your entrance to this beautiful world of HIS. You're such a lucky lady (if I would be able to position you there as you're so young :-D), your surroundings had really exposed you to what life is.. So lucky! As I always say, keep on exploring and sharing dear!

    This entry, am caught pleasantly surprise with the appreances of Sam and Linda with cameo of TAK too. For me learnt that, don't jump into conclusion! and you really made my day as Fawwaz is there for her in time of need. Its a big wonder the relation between Helena and Fawwaz... My mind is exploring.. Are they? Till then Eve, take care and may Allah always bless you!



    ReplyDelete
  59. Wah! Ni ncm sekuel The Wedding Breaker je.. Tetibe plak bley ade Linda & Samuel tu.. Hehe..

    ReplyDelete
  60. eve the present untuk sapa yang beli TWB awal u kaan .sapa yang dapat sticker ke dapat ? hadiah ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak untuk org yang 30 terawal post gambar dgn novel TWB. 25 dari semenanjung, 5 dari sabah/serawak/brunei..

      Delete
    2. Tak laaa . Entry lepas eve cakap sapa yang beli TWB yang terawal !

      Delete
  61. I want more! teruja bila linda sebut nama samuel tu.. rasa mcm.. yes! boleh jmpa samuel lagi! terkejut bila dengar kata2 helen.. rasa mcm terkelu terkaku tersenyap. kenapa aku mcm tu hah? rupanya bnyak lg yg kita sbnarny perlu blajar eventhough kita ni zahir muslim.

    ReplyDelete
  62. Byk nyer info dlm n3 nih.... ada part yg trkena btg hidung sendiri... syabas Eve..dlm menulis you dpt memberi 'peringatan' kpd org lain juga...
    Hari2 tggu n3 baru....harap2 Fawwaz dgn Hana....;)

    ReplyDelete
  63. sy rasa helena tu ibu emmel... btw sweet ~

    ReplyDelete
  64. urm . . kak eve , hana sembang dgn helena tu dlm b.melayu ke ? ? ? yg nurse tu pun ckp dlm bm ? ?

    ReplyDelete
  65. Eve..mcm tau2 je..ni tv9 tyg 'i miss you'..kategori wajib tgk ni...
    ~ aminah~

    ReplyDelete
  66. so creative :) campur dgn watak TWB..i like <3

    ReplyDelete
  67. linda tuu , adik agkt ariana dlm citer TWB knn ? omg omg omg !! excited bila igt citer TWB ! hehehe , btw , 13 jam - A380 mmg sgt best ! dua dua cerita you ponn same2 hebat :) i really adore them :) <3

    ReplyDelete
  68. seriously! it's Yoo Seung Ho from I MISS YOU, kan????!!!,
    wahhh.. my bias.... ngehngehngeh,
    btw, suke sangat bace ceghite kat blog ni,
    keep it up!! (n_n;)

    ReplyDelete
  69. sy harap sgt novel ni akan dibukukan. sangat2...menarik minat saya!!

    ReplyDelete
  70. la..la..la...akhirnye Hana d jmp jln blk...so sweeeeeettttt

    ReplyDelete
  71. Great post! I'll be confident to include a hyperlink to this article... Check out my internet site Synthetic Putting Greens.

    My web-site ... pheromones that attract women

    ReplyDelete
  72. I'm not specific the location you're acquiring your information,
    but fantastic topic. I should commit a even though learning far more or comprehending far more.
    Many thanks for superb info I was looking for this
    details for my mission.

    my website ... weight Gain muscle Mass diet

    ReplyDelete
  73. Say you're a mexican pair, or one of you is Mexican...Can it be considered portion of normal Mexican culture for that guy or the woman to bop with other Men/Women even when you're
    within a relationship or married?

    my web page - Date Women

    ReplyDelete
  74. thanks for dropping by!

    Look into my web-site six pack shortcuts download dvd

    ReplyDelete
  75. Thanks for these wonderful tips! These are all totally doable and a lot less expensive than my dentist in Gilbert, AZ would
    charge for whitening trays. I love eating crunchy fruits and
    veggies already but have a difficult time remembering to floss at night so that is something I can
    work on. Thanks again!

    Also visit my web blog :: dental pro 7 price

    ReplyDelete
  76. I literally drooled looking at these pics. Outdoor residing envy is
    the worst.:)

    Feel free to surf to my website; buy arrow sheds

    ReplyDelete
  77. It's been banned my pal.

    Feel free to visit my site; mike chang six pack Shortcuts download

    ReplyDelete
  78. Genuinely very good submit. I`ve tried some facebook strategies but failed.
    Extra key phrase targeting can be a excellent notion.
    But the way to discover pictures that work?

    My web-site :: how to get women

    ReplyDelete
  79. i feel eat fruit will be the greatest.:D

    my weblog mike chang monster mass free

    ReplyDelete
  80. I do not comply with any set pattern; I just publish
    about something that comes to mind in the minute.


    Also visit my webpage buy precision nutrition system

    ReplyDelete
  81. In regard to CupidDating's comment up there, it is a huge turnoff when I see someone automatically placing down gamers for pursuing a hobby. When a guy says something like that, I immediately think, "Oh, another douchebag who can't stand
    somebody with a different interest." If they waited in line all evening for tickets for the favorite band alternatively, would you still consider they're silly?

    Here is my web site ... online dating sites free email

    ReplyDelete
  82. Kyle, you have to do some reading, Hulk beats
    Thor all the time, picks up his hammer, and trashes Asgard, when Odin is asleep.
    Superman has too several weaknesses, so Hulk wins again.


    Also visit my web page ... natural cures ed premature ejaculation

    ReplyDelete
  83. wah!!! Akak guna 'watak sampingan' TWB. Time tgk Panglima holdings tu saya tak rasa apa2 lagi tpi bila ada nama penuh Adam baru sy ingt pasal Linda.

    ReplyDelete
  84. Sorry, however you fail to realize the distinction between school and education.
    Med student, rocket scientist, parents or just a
    bum I never give a? shit. I do not conform to the norm simply because absolutely everyone else says I have
    to. Btw - your logic sucks.

    Feel free to visit my web page ... premature Ejaculation Treatment video

    ReplyDelete
  85. In front of my treadmill is a picture of me & my Dad
    in a half marathon we did a couple years again. Totally motivating to operate and
    look at that picture..reminds me to run harder or
    run further, even if I'm stuck indoors on a treadmill!

    Look at my web site - workout routines at home for women without equipment

    ReplyDelete