Join This Site

Friday, 4 January 2013

Sweetheart Bab 3



Bab  3

 (lol - haha)

“ Gravitation is  a  natural  phenomenon  where  an  object  with  mass  attract   each other  with  a  force  proportional  to  their  masses. So  we  see  an  object  will  fall  to  the  ground  when being  dropped. That  is  the  result  of  gravity. ”

Miss  Dona  bersuara  selepas  menconteng  satu  rumus :

g = F/m

Kelas  Miss  Dona  kali  ini  digabungkan  bersama  Kelas  Mr  Hamdi  atas  sebab  Mr  Hamdi  perlu  berkursus. Ilhan   duduk  di  barisan  paling  belakang, Ilhan  jarang  duduk  di  hadapan. Dia  lebih  suka  memerhati  dari  jauh.

Zack  pula  mengambil  tempat  di  sebelah  Fath  Azmi. Lajur  yang  sama  tapi  baris  yang  berlainan  dari  Ilhan. Sekejap  dia  mendengar  suara  Miss  Dona, sekejap  dia  asyik  memandang  Ilhan. Fath  Azmi  yang  berada  di  sebelah  menjeling  rakannya  sambil  memberikan  isyarat  mata  supaya  Zack  buang   tabiat  buruk  skodeng  begitu.

“ Each  planet  have  different  gravity, and  we’ll  experience  a  different  gravity  on  the  moon. You’ll  see  people  floating  continuously, and  that  is  because  of  the  gravity  value  there  is  just  1.622  m/s², while  Earth’s  gravity  is  9.8 m/s². Gravity is  like  something  pulling  whatever  object  which  have  mass, including  us. ”

Kelas  mengangguk. Ilhan  memerhati. Miss  Dona  menyambung  lagi.






“ As  all  of  us  know ,Force  is  a  product  of  mass  and  acceleration, hence  Weight  is  a   product  of  mass  and  gravity.  If  you  guys  wana  lose  weight, please  go  to  the  moon  and  you’re  1/6  of  your  original  weight. Easy ! ” Miss  Dona  ketawa  dan  kelas  turut  sama  tertawa. 
  

“ And  like  if  you’re  punching  someone, with  the  same  mass  of  hand, the  force  you’re  giving  that  person  will  depend  on  how  quick  you  move. The  acceleration  of  your  hand. So, if  you’re  tiny, make  sure  you  punch  it  quick ! ”


Kelas  ketawa  lagi. Bingit.


“ As  we  all  know, from  the  momentum’s  equation  we  could  derive, force  equation. Force  is  actually  changes  in  momentum  over  time. Where  linear  momentum  is  a  vector  quantity.”

Terpapar  beberapa  teori  di  papan  putih.

F = ma


F = mg


F = dp/dt  = (m1v1 – m2v2) / (t1-t2)

Kelas  diam  menyalin  nota. Ilhan  masih  memandang  kaku. 


Mass..

Mass….

Mass…..


Tangannya  diangkat. Miss  Dona  dan  kelas  memerhati. Mata  Zack  lekas  menjeling.

“ It  seems  like  mass  is  very  important  in  Einstein’s  Theory  of  Relativity  and  gravitation  is  like  our  main  and  huge  answer  on  WHY  each  and  every  particle  in  this  universe  remain  intact. ”

Miss  Dona  mengerutkan  muka. Bila  masa  dia  ajar  Theory  of  Relativity ? Tapi  dia  tunggu  lagi  patah  ayat  Ilhan, pelajar  kebanggaannya, dan  terkadang  pelajar  yang  boleh  buat  dia  pening  kepala.

The  sun, the  star, the  earth  are  all  coalesce. Base  on  this  theory  of  relativity, we  understood  why  we  remain  intact  even  the  earth  is  moving  relative  to  its  time  zone  in  1000  mph,  it  is  moving  relative  to  the  sun  in  67000 mph  and  our  solar  system  is  moving  relative  to  the  centre  of  galaxy  more  than  half  a  million  mile  per  hour. All  are  moving  in  constant  velocity  hence  none  of  us  realize  that  the  big  momma (earth)  is  actually  doing  its  work  nonstop. ”

Kelas  diam. Terkebil  memandang  Ilhan. Miss  Dona  gigit  bibir. Apa  Ilhan  nak  tanya ?

“ And  all  this  theories  relate  to  one  important  thing ”

Ilhan  tarik  nafas. Miss  Dona  pun  sama.

“ Mass.” Ilhan  mencongteng  sesuatu  di  buku  memonya. Menconteng  bumi  dan  planet-planet  yang  ada.

“But  what  is  the  origin  of  mass ? ”

Kemudian  dia  menconteng  lagi. Menconteng  zarah-zarah  dan  particle  yang  kononnya  membentuk  setiap  jisim  yang  ada.

Lama  kelas  diam  termasuklah  Miss  Dona. Dalam  hati  Miss  Dona  berbisik, ‘ masalah  betul, ajar  budak  ‘terpilih’  ni. ’

Nak  kata  dia  tak  tahu ?

Masalah  untuk  air  mukanya  selaku  pensyarah  di  situ. Dah  lama  dia  tinggalkan  degree   
fizik, sepanjang  mengajar  yang  dia  fokuskan  hanyalah  pada  silibus  yang  ada. Menekankan  peperiksaan  semata-mata.

“ Fath  Azmi ? Awak  ada  jawapan  untuk  soalan  Ilhan ? ”

Terkebil  Fath  memandang  pensyarah  mudanya. Dia  pula  yang  kena. Bahang  dia  dengan  Ilhan. Suka  tanya  soalan  pelik-pelik, tak  masuk  exam  pun.

“ Kalau  Ilhan  tak  tahu, saya  lagi  tak  tahu  Miss. ” jawaban  yang  kononnya  humble  dari  seorang   Fath  Azmi. Dalam  hati  mahu  juga  dia  mencanak  Ilhan. Dahla  mata  pelajaran  fizik  adalah  satu  subjek  yang  langsung  tidak  penting  untuk  Fath  Azmi  buat  masa  sekarang. Dia  akan  mengambil  jurusan  Accounting  and  Finance !

Miss  Dona  pandang  jam  dinding  di  belakang. Tinggal  lima  belas  minit  lagi.

“ Okay, semua  orang  cari  apa  origin  of  mass. Kelas  lusa,  saya  soal. ” akhirnya  itu  yang  diputuskan  oleh  Miss  Dona. Seisi  kelas  mula  bising. Tak  puas  hati  dengan  Ilhan.

“ Apa  ni  Ilhan….homework  lain  dah  la  berlambak, kau  tambah  lagi. ”

“ Tak  masuk  exam  la  Ilhan…! ”

Suara-suara  mencemuh  membingitkan  kelas. Ilhan  diam.

“ Hoi, malu  la  dengan  Ilhan, dia  boleh  fikir  sampai  Theory  of  Relativity, kau  apa  ada? Belajar  ni  sebab  nak  faham, bukan  nak  jawab  exam  je ! ” Zack  bangun  memarahi  mulut-mulut  yang  bising. Ilhan  pandang  Zack.

Zack.

Nama  Zack, diri  Zack  mula  mendapat  tempat  di  hati  Ilhan.

Kelas  mula  bersurai. Ilhan  mula  mengemaskan  barangannya. Saffar  yang  duduk  di  sebelahnya  mula  bangun, menanti  Ilhan.

“ Nak  ke  mana  Saf ? ” tanya  Ilhan  bila  kerusinya  mula  ditolak  ke  belakang.

“ Pustaka ” jawab  Saf  sepatah.

“ Okay, tapi  gi  makan  dulu. Lepak  jap. ” ajak  Ilhan. Saffar  bersetuju  sahaja.

Mereka  beriringan  keluar. Dari  ekor  mata  Ilhan  sempat  mencuri  pandang  pada  susuk  tubuh  Zack  yang  berada  di  kerusinya. Kelas  Zack  masih  ada  satu  lagi  slot  yang  bertempat  di  bilik  yang  sama.

Dua  kali  Zack  bersuara  untuk  dia.

Walaupun  mulut  dan  badan  tidak  bereaksi  tapi  hati  mula  memahat  satu  persatu  layanan  Zack  padanya.

“ Kenapa  kau  tanya  pasal  mass  tadi  Ilhan ? ” soal  Saffar  bila  mereka  agak  jauh  dari  bilik  tadi.

“ Curious. ” jawab  Ilhan  pendek  sebelum  menambah  lagi. “ Aku  pelik. Orang  sains  banyak  gunakan  hipotesis  untuk  setiap  pembuktian  dan  menganggap  sesuatu  tu  betul  bila  terbukti  betul  walaupun  dalam  hipotesis  tu  ada  gunakan  subjek  yang  mereka  sendiri  tidak  pasti  apa. ”

“ How  true  is  true  when  you’re  not  even  sure  about  a  certain  fraction of  theory  you’re  making ? ” tebak  Ilhan  lagi. Meluahkan  persoalan  di  mindanya.

Saffar  diam  mendengar.

“ Macam, semua  ni  kan  mengolah  pasal  teori  alam  semesta. Teori  Black  Hole, Energy  theory, the  famous  E = mc^2, they are  all  related  to  mass. ”

“ Aku  lagi  suka  anggap  mass  is  rather  like  an  object  which  er…have  mass.. ? ”

Ilhan  ketawa  sakan. Ah, kesian  kawannya  si  Saffar, suka  benar  dia  jadikan  Saffar  tempat  dia  meluahkan  persoalan  di  minda  sampaikan  Saffar  pun  kadang  boleh  naik  pening. Lama-lama  mungkin  Saffar  pun  boleh  jadi  macam  dia. 

Still, you’re  not  explaining  about  where  is  this  mass  come  from. ” reda  tawa  Ilhan  dia  menyambung  dalam  tenang, “ Aku  baca, scientist  still  couldn’t  figure  out  the  origin  of  mass…. ” suara  Ilhan  kendur. “ banyak  teori  yang  dikemukakan,  tapi  masalahnya  mass  related  to  gravitational  interaction, and  tak  ada  teori  gravitational  interaction  yang  match  dengan  standard  model  of  particle  physics. ”

“ Hmmm… kalau  Einstein  tak  boleh  jawab, aku  lagi  lah  tak  boleh  jawab  Ilhan  oi”

Ilhan  ketawa  mengekek. “ Hmm  kalau  tu  lah  jawapannya, patutlah  sampai  sekarang  tak   ada  new  scientist  yang  boleh  challenge  Einstein. ” Ilhan  jongket  kening  pada  teman  sekelasnya.

"You  know, ramai  orang  salah  faham. Science  can  even  be  wrong. I didnt  say  all  of  them, science  is  theory. When you say  theory it can be right and wrong. Macam Einstein  punya  teori  graviti, bukan  dia  je  yang  buat  teori  tu, ramai, tapi  Einstein  came  out  with  the  simplest  one. but  somehow, science  just  explains  about  whats  happening  around  us, and  even  so  there  still  many  other  thing  which  remain  unanswered...."

Saffar  yang  akhirnya  hanya  tersenyum  dan  diam. Sama-sama  melangkah  ke  dewan  makan, mengisi  perut  Ilhan  yang  kerap  lapar.

*************

Habis  solat  di  surau, Ilhan  naik  ke  bilik  prep. Raihanna  dan  Saffar  juga  bersamanya. Elok  dia  membentang  buku, memasang  earphone, seorang  lelaki  berdiri  di  hadapannya.

Bila  diangkat  muka, ianya  Fath  Azmi.

Pelik, tingkah  Ilhan.

Keningnya  dijongketkan  tanda  bertanya  kenapa. Raihanna  yang  berada  di  sebelah  mencucuk-cucuk  pehanya  dengan  pen. Gatal  la  tu, telah  Ilhan.

Fath  buat  signal  juga, lawan tak  bercakap  dengan  Ilhan. Signal  supaya  Ilhan  keluar  sekejap. Ilhan  tarik  nafas  sebelum  bangun  menurut.

Beberapa  mata  memandang  mereka. Dia  tahu  Fath  hot  stuff. Arif  teman  rapat  Fath  di  kolej  juga  ada  bersama. Kalau  dari  segi  rupa, Ilhan  sukakan  Arif  tapi  ramai  sangat  teman  sekelasnya  yang  gilakan  Arif  sampaikan  ada  yang  mengugut  supaya  dia  menjauhi  Arif.

Apakaaah ???

Tak  daya  dia  nak  berebut. Tak  ada  masa. Bukan  boleh  buat  laki  pun. Kalau  boleh  dibuat  laki  pun, bukan  dia  nak  berkahwin  sekarang. Tak  sesuai !

Arif  hulurkan  sebungkus  nasi, siap  dengan  air  dan  kuih. Ada  chocolate  lagi  di  dalam  plastic  tersebut. Berkerut  muka  Ilhan.

“ Korang  demam  ke ? Ke  bagi  zakat ? ” soal  Ilhan  selamba. Ada  ke  orang  bagi  zakat  dengan  makanan ? Entah.

Tersengih  Arif  memandang  Ilhan. Fath  menggelengkan  kepalanya. Minah  selamba  ni  memang  tak  faham.

“ Ambil  la…penat  orang  beli. ”

Plastik  di  ambil.

“ Thanks ! ” jawab Ilhan  mahu  berlalu.

“ Ehhh, tak  kan  nak  pergi  macam  tu  je ? ” suara  Arif  naik  satu  oktaf. Memaku  kaki  Ilhan  di  situ.

“ Tak  nak  tahu  sape  bagi ? ”

Ilhan  jungkit  bahu.

“ Ish….budak  ni… Kesian  tahu  orang  yang  beli. ” membebel  pula  si  Arif  ni. Ilhan  buat  muka.

“ Siapa  beli ? Cakap  thank  you  kat  dia. ”

“ Zack. ”

Zack  lagi ?

Hati  Ilhan  tak  tahu  nak  menguntum  senyum  bahagia  atau  nak  sangsi ? Ah, apa-apa  pun   yang  penting  rezeki  jangan  di  tolak.

“ Owh… cakap  terima  kasihla  kat  dia. Boleh  makan  malam  ni. ” Ilhan  tayang  giginya  yang  tersusun  rapi. Arif  is  too  dear  for  Ilhan. Sweet  as  a  friend  tapi  nak  bermimpi  bersama  Arif ? Rasanya  tak  mungkin  sebab  Ilhan  tak  pernah  peduli  pasal  semua  tu.

Ilhan  kembali  ke  mejanya. Bila  ditanya  oleh  kawan-kawannya  Ilhan  hanya  beritahu  yang  dia  kirimkan  nasi  pada  Fath  Azmi. Malamnya  waktu  supper, nasi  dan  minuman  yang  diberikan  oleh  Zack  dimakan  bersama  kawan-kawannya. Rezeki  perlu  dikongsi. Itu  satu. Duanya, bimbang  juga  kalau  ada  ubat  guna-guna, walaupun  sangatlah  tidak  masuk  dek  akal  si  Zack  yang  sangat  moden  nak  buat  macam  tu, tapi  langkah  berjaga-jaga  itu  perlu !

Kalau  jadi  betul ? Hmm  bermadulah  mereka  bertiga  nanti.

************

Seminggu  berlalu, dan  setiap  malamlah  Ilhan  akan  mendapat  bekalan  makanan  dari  Zack. Bila  bertembung  Zack  buat  muka  biasa. Tidak  pula  menegur. Bila di  dalam kelas  Zack  selalu  lantang  mempertahankan  dia  atau  menyokong  dia  dalam  apa  jua  keadaan. Samada  debate  dalam  kelas  bahasa  Inggeris, atau  soalan-soalan  fizik  daripada  Ilhan yang  agak  sukar  difahami  rakan-rakan  yang  lain.

Orang  kata  hati  perempuan  macam  kerak  nasi, mungkin  perumpaan  tu  betul.

“ Ilhan, ko  tahu  tak  nama  kau  tercalon  untuk  calon  Majlis  Perwakilan Pelajar ? ” berkerut  muka  Ilhan. Siapa  yang  nak  kenakan  dia  ni ? Dia  bukan  ada  parti  bagai  nak  bertanding. Orang  lain  masuk  sebab  tubuhkan  parti.

Muka  Arif  dipandangnya  tak  berkelip. Nasib  Arif  kacak, bolehlah  dipandang  lama-lama. 



“ Betul  ke  ni  Arif ? ” selepas  beberapa  minit  mengamati  keindahan  ciptaan  Tuhan  barulah  Ilhan  bersuara. Saja  ambil  kesempatan.

“ Ya  Allah…. Tak  percaya  nanti  tengok  kat  notis  board. ” beriya  Arif  memberitahu. Arif  ketua  kelas  mereka. Dia  pula  penolong  ketua  kelas. Sesuai ! Sesuai  untuk  menghenyak  hati  perempuan-perempuan  yang  sukakan  Arif.

“ Hisk…Masalah  la  Arif… Aku  bukan  ada  parti…kalau  tarik  diri  boleh  tak ? Siapa  yang  nak  pedajal  aku  ni  Rif ? ”

Arif  ketawa  mengekek. Bergema  dewan  makan. Nasib  dah  kurang  orang.

“ Menang  punyalah  Ilhan, ni  kitaorang  sokong  kau ! Aku  tak  tahu  siapa  yang  calonkan…tapi  jangan  risau  lah. Ko  bagi  la  conspiracy  theory  in  democratic  election, or  ko  highlight  la  manifesto  Carl  Marxist, ko  kan  suka  benda-benda  tu. ” Arif  ketawa  lagi.

Pap.

Arif  terdiam.

Ha, nak  sangat  gelakkan  orang  tengah  cuak, dah  dapat  penyepak  kat  kaki. Perlahan  je  pun… Ilhan  tersenyum  nakal. Arif  buat  muka, nak  balas,  perempuan.

 “ Ko  tahu  ke  procedure  apa ? ”soal  Ilhan  setelah  lama  berfikir. Ganyang  jelah. Siapa  suruh  lantik  dia. Hah, menyesal  orang  yang  nak  kenakan  dia  nanti. Fikir  Ilhan, kasi  sampai  menang  nanti !

“ Senang  je, ko  berkempen, then  manifesto  pastu  orang  vote. ”

Ilhan  angguk  beberapa  kali. Dia  nak  berkempen? Harapan  sajalah. Yang  tinggal  manifesto  je  la.

“ Bila  manifesto ? ”

“ Dua  minggu  lagi Ilhan, cuak  ke ? Tak  kan  ko  cuak. Ko  famous, jangan  risau.”

Ilhan  sengih  nakal. Kelakar. Famous ? Hmmm  macam  jauh  je  dari  kebenaran.

Hari  demi  hari, orang  lain sibuk  berkempen, Ilhan  diam  sahaja. Menjalani  hari-harinya  seperti  biasa. Dia  langsung  tidak  ambil  port  dalam  benda-benda  macam  ni. Paling  dia  tak  suka  nak  tayang  diri, saja  nak  bagi  orang  kenal. Itu  bukan  Ilhan.

Malam  manifesto  orang  lain  siap  buat  gimik  bagai. Ilhan  naik  tangan  kosong. Hati  berdebar  juga  tapi  apa  nak  takut ? Bukan  mengadap  Tuhan, manusia  je  pun.

“ Assalamualaikum wr wbt… ”

Salam  dijawab  ala  kadar. Ilhan  tanya  lagi, minta  jawab  ala  konsert  rock  star. Ada  aum! Semua  jawab  dengan  lebih  bertenaga  ada  yang  siap  ketawa.

Lepas  tu, terus  Ilhan  pot  pet  pot  pet  itu  ini  sampai  dia  sendiri  lupa  apa  dia  cakap. Yang  pasti  habis  sahaja  dia  berucap, baru  dia  perasan  sekumpulan  lelaki  yang  memegang  sepanduk  nama  Ilhan.

VOTE  FOR  ILHAN !

WE  WANT  ILHAN !


Dari  atas  pentas  bersaksi  ribuan  orang, Ilhan  saksikan  Zack  yang  mengetuai  mereka  semua. Zack  yang  mula  bersorak  “ Ilhan ! Ilhan ! We  want  Ilhan ! ” sampai  ke  sudah. Sampai  dia  turun  suara  sorakan  masih  kedengaran.

Hati  Ilhan  mencicip  lagi….

Walaupun  kawan-kawannya  datang  mengucapkan  tahniah  yang  manifestonya  dapat  sambutan, tapi  jauh  dalam  hati  Ilhan, dia  terfikirkan  Zack.

Adam  Zachery…
 
p/s: Thanks reading ! Hehe mmg kerap Eve update.keh3. Tgal few days je lagi my cuti. Ohoho !

your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

32 comments:

  1. confirm Ilhan menang punyer.. Zack oh Zack, x berputus asa bdk nie nk ambik hati Ilhan..
    gud jobs Eve.. ;)

    ReplyDelete
  2. love it!tak sabar tunggu next part..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee thanks shanie, myabe cpat je next part ni dtg. stuck dgn A380, maka tulislah sweetheart.hahaha

      Delete
    2. ooh,yeah.sy tunggu..hehe.ap pn,suka ngn ilhan's character..

      Delete
  3. Eve, nak n3 lagi.... ;) 1000x like :P

    ReplyDelete
  4. OMG!!!!!! Kak eve...arif tu sweet mcm nichkhun ke??? Maigodddddddd!!!!!! I'm arif Stan !!!! Yeayyyy best3

    ReplyDelete
  5. Arif.... Hurrrmmmm.
    Ilhan sgt complex...mcm origin of mass..hohohoho sapelah yg blh tackle dia
    nie?

    ReplyDelete
  6. Wahh..remind me time kelas fizik dulu..

    ReplyDelete
  7. salam 2013 cik eve...bace n3 ni teringat mase skolah besar dulu2...where anything & everything seems so complex...hahahaha thks dear, nostalgia kejap...:)

    ReplyDelete
  8. I know nothing about phy.cuz I'm bio student.tp pnah blaja time spm dulu.phy mnarik but I can't handle it right..but 4 me,sape2 yg pndai phy is genius!

    ReplyDelete
  9. Pening baca berkaitan sains nie. Nak2 teori pecah kpla rasa. Kalau teori sejarah ok skit. Sains memg boom.....

    ReplyDelete
  10. bpe rmai dude pun yg jadik puppy luv Ilhan, rsenya si Fath ttp akan jadik hubby dia, kn kn?

    # hri2 checkout ur block :) xcited..

    ~addin

    ReplyDelete
  11. hye . xtahu knapa but this story look like its not u as the writer . its quite different and it cant excite me to read it . :( sorry , just an opinion .

    ReplyDelete
  12. i luvvv scienceee...ahaks..pecah palo nk paham eve oiii...hehhee..

    ReplyDelete
  13. zack ni gaya take care abis dgn Ilhan tp bila jmpe buat2 x tau je..sbr je la..

    ReplyDelete
  14. huhuhu best.. lepas ni update plak A380.. lama sgt tggu..

    ReplyDelete
  15. huh...knp x suke bila zack yg nak menangi hati ilhan???huhuhuhuhh bosannn

    ReplyDelete
  16. nak fath! Xnak zack!!

    ReplyDelete
  17. Teringt time ambik spm brpuluh tahun dulu... Cerita2 cengini la yg aku pulun hehe

    ReplyDelete
  18. Izzati:

    sape yg tak ambik subject fizik msa time sekolah dulu mmg tak faham teori di dalam entry kali nie..ahaha..poyo je..even dulu saya mmg student science dan bergelumang dgn phy,chem,bio selama dua tahun..mcm satu siksaan...teori yg Ilhan tanya dekat miss Dona tu pun izzati tak berape nak faham..ahahha...sikit2 jelah kalau faham pun..nsib baik ambik pure science dulu..sekarang msuk form 6 dah ubah sains sosial lak..hehehe

    btw,a nice story...Ilhan nie memang "sesuatu" betullah..die boleh berfikir di luar jangkaan org lain..bestnya jdi org bijak mcm Ilhan..ahaha..tpi saya redha dan bersyukur dengan apa yg dikurniakan oleh Allah kepada saya...:)

    ReplyDelete
  19. Yeah that's so true. Masa form4 dlu penah gak tnya ckgu mass tu apa? Nak kata weight, weight tu bnda lain ckgu pun bg jwpan mcm si saffar ni jgak. Smetimes rsa sciene ni menipu je.. but still I love physics! Suka gaya zack macho and gentle tak memaksa tapi mencuba. Nice one kak eve!

    ReplyDelete
  20. bgus la... sape yg x prnh ambil fizik msti trnganga kn? tp anggap je ni ilmu tambahan utk korang... anyway, I love physics... muahhhh...muahhhh... hahaha... ter'over' la plak~ tq miss writer for the sharing... utk top up ilmu... ^_^
    ~permata biru~

    ReplyDelete
  21. Aduhai teringat zmn blaja dolu2...mmg pening ble blaja physics...sape2 yg terer physics mmg dikagumi la...hehe...

    ReplyDelete
  22. Dοes your blog havе a contact page?
    I'm having problems locating it but, I'd like
    to shoоt you an e-mail. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

    Feel free to surf to my weblog :: emergency plumbers birmingham

    ReplyDelete
  23. WOW juѕt ωhat Ӏ wаs
    looking fоr. Came here by ѕeaгсhіng for
    tіnnіtus

    Also viѕit my sіte; ringing in ears treatment

    ReplyDelete
  24. Јust wіsh to say youг articlе is as amazing.

    The сlarіty in yоur poѕt is јust excellent and i could assume yоu're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

    my weblog - recreation

    ReplyDelete
  25. It is perfect tіme to make some plans
    for the future аnd it is time to be hаppy.
    І have read this post and if I could I wіsh
    to suggest you some interesting things or tipѕ.
    Maybe you could write next articles refеrring tο this article.

    I ωant to reаd mогe things about it!


    My weblog :: emergency locksmith

    ReplyDelete
  26. Ӏ'm not sure why but this weblog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check baсk lateг anԁ ѕee if
    thе problеm still exists.

    Looκ at my webpage how to get bigger boobs naturally

    ReplyDelete
  27. Amazing! Thіs blog loοks exactly likе my olԁ οne!

    Ӏt's on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

    Here is my page: Emergency Plumber Solihull

    ReplyDelete