Join This Site

Saturday, 5 January 2013

Sweetheart Bab 4, 5, 6



Salam n Hi ! 

Just 2 more days cuti. Quickly writing up A380, but it didnt go quick enough. I dont know why it took ages to finish up a week time span for Hana's life. but yeah I couldnt post it yet, yeah I know how hopeful you guys are, but trust me, sometimes I can puke alone right in front of the lappy facing the same thing everyday ( I mean literally, lol) . Need to finish up the sweetheart thingy before d cuti end taf, its a teori project like I mentioned before.

I  dont know other writers, but sometimes I do wonder what people are looking for in their readings, esp novel. Like if you wana find out facts about life, u can always open up books. Like u know straight fwd book, thats what i normally did. Bullet point. Easy.

And I did some surveys, there are readers whom want knowledge in their reading, and some say its the ease in the language, is it really the content ? Or does it have to do with style of writing ? 

If  its the content, like infos, how much u can take in a novel ? What is the dosage ? What kind of knowledge ? 

Or maybe it d melow delow lovey part where some claim inappropiate somehow does long for it.Ahah, caught. haha. nah just joking. 

Or its actually the way a writer write their book ? 

and Sweetheart is actually a subject of experimentation. thanks for your reaction towards it which helps me analyze things and helps me determine my writing teori. I didnt say it make me a good writer when i understand this sort of thing, but somehow it helps to understand some part in writing world and become a guideline in writing A380.


p/s : Did u realize A380 just took 2 days in Hana's life. Just simply 2 days and its spanning into 17 parts ! Owh M Geee ! Anyway, how long do you expect a novel shud be, figure 1000 never hit my mind. I never read any novel which reach 1000 pages. Never and will not ever.

p/s : Have a lovely weekend guys ! 
 

Bab 4

Tiga  berita  menimpa  Ilhan  dalam  satu  hari,

‘Congratulation  Ilhan, you won !’ – Raihanna
‘Ilhan, will you be my girlfriend ?’ – Zack
‘Ilhan, put  a  second  thought  about  Zack’s  proposal’ – Fath  Azmi

Selepas  diumumkan  keputusan  pilihanraya, Zack  ajak  berjumpa  dan  Ilhan  tidak  mahu  menolak  sementelah  Zack  yang  banyak  memberikan  sokongan  padanya  selama  ini. Elok  sahaja  mereka  sedang  menjamu  selera, Zack  ucapkan  ayat  keramat.

‘ Ilhan, will  you  be  my  girlfriend ? ’

Elok  sahaja  Fath  Azmi  ada  berdekatan  meja  mereka. Asalnya  Fath  hanya  datang  membeli  groceries, kemudian  dia  menegur  Zack  dari  jauh. Tidak  lama  selepas  itu  dia  muncul  lagi  dengan  nasi  penuh  di  pinggan  dan  segelas  air.

Lama  Ilhan  diam, tidak  tahu  apa  perlu  dijawab  olehnya.

‘ Let  me  think ’ itu  yang  Ilhan  rancang  untuk  diberitahu  kepada  Zack, tapi  Fath  Azmi  lebih  dulu  datang . Selamba  menarik  kerusi  dan  duduk  bersama. Bahu  Zack  ditepuknya  mesra.

“ Hard  conversation ? ” tebak  Fath  dalam  senyuman  nakal. Zack  sudah  semacam  riak  wajahnya. Mungkin  bengang  dengan  adanya  Fath  di  situ  tanpa  diajak.

Ilhan  senyum  pada  Fath. Rasa  canggung  beraja  bila  terasa  Fath  tahu  apa  yang  sedang  berlaku.

“ No. Just  makan-makan. ” Ilhan  laju  menipu. Zack  memandang  tajam.

“ I  just  proposed  Ilhan  to  be  my  girlfriend ”

Ilhan  buat-buat  ketawa. Segan  dan  malu  dengan  Fath. Terasa  nak  cekik  Zack  sebab  terlampau  berterus  terang.

“ Weird  enough  rite? Girl- friend, kawan  perempuan. I  am  already  one.

“ I  mean  a  special  one  Ilhan. ” Zack  tidak  peduli  Fath  Azmi  yang  sedang  menyaksikan  mereka. Zack  jenis  yang  keras  dan  tak  mudah  menyerah  kalah  kalau  dengan  sesuatu  yang  dia  mahu. Itu  Fath  kenal  sangat.

Ilhan  mengalihkan  pandangan. Jauh  ke  luar  café.

Dalam  hati  bersoal : Apa  ni ???

Dalam  hati  juga  berkira-kira : Crime  no.1  as  a  student  is  to  have  a  boyfriend. Mushy-dovey-love  which  everyone  knows  wouldn’t  last.

What  is  it  for  by  the  way ?

Zack  belikan  makanan  setiap  malam. Ya  kemudahan  untuk  dia, but  is  that  all  what  it  meant  with  having  an  affair ? Love  affair  at  this  age ?

It  is  true  that  my  late-late  grandmom, might already have 3 kids or maybe 5 at this age, but come  on  lad, its  21st  century !


“ Sorry  Zack, give  me  some  time  please ” itu  yang  terluncur  di  mulut  Ilhan  bila  dia  tidak  mahu  memalukan  Zack  dengan menolak  proposal  di  hadapan  Fath. Fath  jeling  Ilhan  sekilas  sebelum  memandang  Zack. Selamba  Fath   menyambung  makan.

“ Okay, take  your  time  Ilhan  and  thanks. ”

“ Korang  tak  nak  beli  kuih ? 4  Seringgit  kita  boleh  share. ” soalan  Fath  yang  agak  tidak  sesuai  dengan  suasana  menjulur  masuk  tidak  kena  masa.

Ilhan  dan  Zack  pandang  Fath  serentak. Pandangan  pelik. Fath  jongket  bahu  akhirnya.


Tak  lama  kemudian  Zack  minta  diri  bila  kawan-kawannya  menelefon. Mereka  berjanji  untuk  ke  PD  petang  Sabtu  itu. Esok  malam  baru  kembali  ke  kolej. Fath  pula  masih  elok  menjamu  selera  di  meja  yang  sama. Usai  Zack  berlalu  Fath  terus  letakkan  sudu  dan  garfu  di  tangan. Memandang  Ilhan  tepat  ke  wajahnya. Buatkan  Ilhan  rasa  semacam.

Ruang  café  yang  masih  terdapat  beberapa  pelajar  di  dalamnya. Masing-masing  sibuk  buat  hal  sendiri.

“ Put  a  second  thought  about  Zack’s  proposal. Or  many  thought possible.”

Berkerut  dahi  Ilhan, sangkanya  Fath  menyebelahi  Zack.

“ Sounds  like  you’re  not  giving  him  much  credit ” tebak  Ilhan.

Fath  Azmi  termenung  panjang. Menarik  nafas  dan  menghembus  kuat.

“ We’re  like  brothers  Ilhan  and  brothers  do  know  each  other  well. It’s  your  choice  after  all, but  still…Get  to  know  him  first. Don’t  fall  for  him  yet. Do  you  have  all  that  girls’  relationship  rules ? ”

Ilham  jeda. Tidak  pernah  bercinta, maka  tidak  pernah  ada  rule.

“ Erk…em.. no. ”

“ Then, let  me  tell  you  something. You  should  at  least  have one  or  more. ”

“ Like ? ”

“ Like… okay  lemme  tell  ya  bout  ma  girlfriend  and  me, ”

Ilhan  tertawa. Okay, Fath  Azmi  dah  ada  gf, kalau  diberitahu  Raihanna  mahu  dia  menangis.

“ Focus ” arah  Fath  bila  Ilhan  masih  ketawa. Terus Ilhan  diam  dan  mendengar  dengan  teliti.

“ A  girl, should have  a  pride. And  crown  her  pride. ”

Berkerut  dahi  Ilhan  cuba  memahami.

“ A  girl  with  pride  know  how  much  herself  worth. ”

“ Fath, say  it  in  simple  words. I’m  not  good  in  linguistic. ”

Kali  ini  Fath  pula  ketawa. Orang  terror  science  memang  biasanya  tidak  terror  bahasa.

“ Macam  ni  Ilhan… I  just  highlighting  that, no  matter  what  happen  in  the  future, you  kena  value  yourself  highly. Jangan  mudah-mudah  bagi  laki  pegang  tangan, or  you  know,  do  whatever  a  guy  want  just  to  prove  you  love  that  person. I  mean  doesn’t  matter  who.”

Tekun  Ilhan  mendengar. Scary  itu  ayat  yang  pertama  terkeluar  di  mindanya. Does  love  needs  you  to  hold  people’s hand ? Urgh. Gay.

“ I  don’t  do  that  gay  thing ” kata Ilhan  dengan  muka  jijik. Jalan  pegang  tangan ? Berpelukan ? Atau  mungkin  sampai  bercium ? Sebab  cinta ?

Euuu…

Masih  belum  dikira  teori  biologi  yang  bakteria  penuh  melata  di  tubuh  manusia. Belum  dikira  dead  skin  cells yang  sentiasa  ada  tapi  tak  nampak  di  mata.

No. Ilhan  traumatize  bila  mengingatkan  semua  itu.

“ I  won’t  do  that. ”

“ Banyak  perempuan  cakap  macam  tu, I  mean  I  guess  every  girl  would  but  once  swayed  by  the  guy  she  loved  and  she’s  all  ready  to  trade  her  own  crown. Lose  it  to  a  person  who  don’t  even  deserve  it. You  know  what  I  mean ? ”

“ Yeah…yeah… I  do… ”

“ I  have  vast  friends, types  of  them…and  I  just  don’t  want  you  to  fall  into  the  wrong  category. ”

Beberapa  kali  Ilhan  mengangguk. Lain  benar  Fath  Azmi  kali  ini. Bila  Fath  Azmi  begini, bercakap  dengannya  dari  hati  ke  hati, rasa  sangat  serasi. Bagai  masuk  dengan  dirinya. Mudah  sahaja  nasihat  ditelan  walaupun  hakikatnya  Ilhan  Arissa  keras  kepala  orangnya.

“ I  do  have  a  girlfriend ” Fath  menyambung. “ but  all  this  puppy  love  hardly last. I  live  with  that  reality  and  I  make  my  girlfriend  understand  that  too. And  base  on  it, it’s  useful  for  a  girl  to  have  their  own  relationship’s  rule.”

“ Is  there  is  any  book  I  can  refer  to ? ” soal  Ilhan  telus. Fath  Azmi  ketawa  sakan. Ilhan…Ilhan  geek  sangat. Sampaikan  soal  begini  tidak  diambil  peduli. Just  not  so  balance  bagi  Fath.

“ Okay  you  ada  pen  and  memo  pad  or  book ? ” tanya  Fath terus. Ilhan  keluarkan  keduanya  dari  beg  sandang. Dia  sentiasa  bawa  buku  nota  dan  pen. Itu  penting.

Pen  dan  buku  bertukar  tangan. Buku nota  dibelek  oleh  Fath. Di bawa  ke  tengah  meja. Tekun  keduanya  memerhati.

“ Rule  no.1 ” umum  Fath  sambil  menulis. “ Never  say  I  love  you. ”

Ilhan  angguk  bagaikan  murid  darjah  satu.

“ Do  you  know  why ? First, it’s  for  your  husband. Second, men  love  to  chase  you  just  to  hear  this  and  left  you  once  they  get  it. Third, when  you  say  love, they  will  claim  how  much  you  love  them. So  don’t  say  it  at  the  first place. If  they  are  true  enough, they  will  wait. ”

“ Rule  no.2 ; skin  ship  is  utterly  wrong. Crime ! This  will  make  you  utterly  cheap. Leave  the  guy  if  he  don’t  respect  you. A  respected  woman  won’t  easily  be  touched  and  let  others  touch  them.”

Fath  Azmi  pandang  Ilhan  yang  masih  khusyuk  memandang  wajahnya. Cute  betul telahnya. Ah, sempat  lagi  Fath ! Cepat-cepat  dia  mengingatkan  diri  sendiri.

“ Rule  no.3 ; Don’t  date ! Never  go  out  for  dating. ”

Ilhan  kerut  muka.

“ You  tak  keluar  dating  ke ? ” soalan  telus  lagi  dari  Ilhan. Jarang  dia  dengar. Fath  Azmi  telan  liur, dia  keluar  juga  tapi  jarang  sangat. Keluar  pun  ramai-ramai. Untuk  perempuan  yang  bertempat  di  hatinya, Fath  Azmi  junjung  tinggi  maruah  si  gadis.

“ Ramai-ramai  la…macam  friends  outing. ”

“ Ooo… ” Ilhan  angguk  faham. Elok  juga  kalau  Fath  Azmi  dibuat  guru  kehidupan  dia. Kalau  bab  subjek  kering  macam  sains  dan  math  itu  kacang  buat  Ilhan, tapi  kalau  masuk  bab  sajak, bahasa  melayu  atau  apa-apa  bahasa  yang  poetic  dia  naik  juling. Kalau  bab  perhubungan, dia  fail. Dia  tak  peduli  orang.

“ One  you  keluar  date, rule  no.1  dan  no.2  akan  ranap. ” ugut  Fath  dalam  nada  tegas  dan  serius.

Serentak  itu  juga  Ilhan  mengangguk  bagaikan  seorang  askar  yang  baru  dibriefkan   strategi  perang. Intense  and  innocent , itu  yang  Fath Azmi  nampak  dalam  mata  Ilhan. Atas  sebab  itu  juga  dia  sangsi  dengan  kawan  baiknya  sendiri. Dia  tahu  Zack  ikhlas, dia  tahu  banyak  yang  Zack  dah  buat  selama  ni, tapi  knowing  Zack, dia  tahu  juga  yang  Zack  akan  go  extra  mile  in  a  relationship. Any  relationship.

“ Lagi ? ” soal  Ilhan  pada  Fath  bila  lama  Fath  terhenti.

Hold  this  three  sampai  ada  laki  cakap  aku  terima  nikahnya. Tiga  tu  pun  bukan  senang   
nak  jaga  tu. ”


 “ Owh….” Terangguk-angguk  Ilhan. Dia  sengih pada  Fath. Cool. Hidup  tak  ada  kakak, tak  ada  abang  di  sisi  jadilah  macam  ni. Ada  buku. Ada  nenek  je. Nenek  mana  nak  ajar  benda-benda  macam  ni. Nenek  hanya  akan  cakap, Ilhan  belajar  elok-elok, jangan  dekat  dengan  lelaki. Tapi  kalau  nak  kira  dah  selamat  dah  ajaran  nenek  tu, kalau  tak  dekat  dengan  lelaki  tak  kan  sampai  ada  couple-couple. Lovey  dovey.

“ Cool  juga  kau  ni  Fath… ” Ilhan  sengih. “ Nak  teh  tarik ? Aku  belanja. ”

Fath  Azmi  sengih. “ Boleh  juga, boleh  borak  lama  sikit  dengan  you  Ilhan. I’m  not  gona  stay  long  here, you  must  be  happy. ”

Ilhan  kerut  dahi. Dari  dulu  kalau  bercakap  dengan  Fath, hanya  dia  yang  bahasakan  diri  aku – kau, Fath  akan  mengitikkan  dia  dengan  you- i.

“ Nak  ke  mana ? ”

“ Hmm.. I  nak  pindah  pra- universiti… kat  Standford  University. Amek  Accounting  and  Finance. ”

Ternganga  Ilhan. Tiba-tiba  terasa  kosong  dan  bakal  kehilangan. Dah  tak  adalah  si  pencabar  utama  dia.

“ Bila  pindah ? ”

“ Masuk  bulan  Sembilan…by  right  bulan  tujuh  settle  application  dengan  university. So… dalam  few  weeks  later  maybe  I  shall  say  goodbye. ”

Ilhan  ketap  bibir.

“ Should  stay  in  touch ” putus  Ilhan.

“ Sure ” Fath  senyum.

Sepetang  mereka  habiskan  dengan  berborak  pasal  macam-macam. Fath  Azmi  macam  kata  kunci  untuk  mengenal  kehidupan  bagi  Ilhan. Ilhan  ratu  buku  tapi  dia  cetek  ilmunya  mengenai  kehidupan  social. Dia  tidak  peduli  tapi  dia  juga  tahu satu  masa  semua  tu  akan  datang  menimpa  dia. 5  tahun  sekolah  berasrama  yang  semuanya  perempuan. Ilhan  tidak  pernah  peka  dengan  gender  lelaki. Bila  ke  kolej  lelaki  samada  jadi  sama  macam  kawan-kawan  perempuannya  atau  pencabar  bagi  dia. Dan  hanya  Fath  Azmi  yang  jatuh  sebagai  pencabar, yang  lainnya  sama  seperti  kawan-kawan  perempuannya. Termasuklah  Zack.


That’s  is  how  they  started  and  10  years  spun  like  a  second.


********

Bab  5

2010…


It  had  been  10  years  Ilhan  Arissa… ’ Fath  Azmi  capai   Arai RX-7 GP Frost Motorcycle Helmet.  Kawasan  lot  parking  di  pejabatnya  agak  lengang. Ada  beberapa  teman  sepejabat  yang  turut  sama  berinjak  pulang  bersamanya. Esok  pagi  Ilhan  Arissa  sampai  dari  England. Empat  tahun  Ilhan  ke  sana. Empat  tahun  Ilhan  menyepi. Fath  Azmi  tidak  merasa  pelik, dari  facebook  dia  tahu  Ilhan  berubah. Ilhan  memang  sudah  banyak  berubah  dari  pertama  kali  mereka  berjumpa. Pertama  kali  Ilhan  ke  England, sewaktu  master  degree, masuk  tahun  kedua  Ilhan  menelefonnya  dari  UK. Dia  pula  sudah  mula  bekerja  di  Manhattan  waktu  itu. Tahun  pertama  dia  bekerja.

 

“ Fath… ” bunyi  esak  tangis  Ilhan. “ Fath  I  broke  rule  no.1  and  now  he  left  me. ”

 

Fath  tarik  nafas  panjang. Waktu  tu  pukul  2.00 pm  di  Manhattan  dan  8.00  pm  di  England.

Sewaktu  bercinta  dengan  Zack  Ilhan  memang  mengikut  peraturan  yang  dia  reka  untuk  gadis  bernama  Ilhan  dan  terbukti  lama  kelamaan  Zack  naik  rimas. Sepeti  yang  Fath  agak. Itulah  Zack. Zack  yang  pasti  mahukan  skin  ship  dalam  perhubungan. Kalau  ikhlas  Zack  takkan  complaint  pasal  benda-benda  macam  tu. Ayat  Zack  yang  buatkan  Ilhan  bengang.

 

‘ Kita  bercinta  ke  apa  ni  Ilhan ? You  never  say  you  love  me. You  don’t  wana  go  on  a  date, and  I  nak  pimpin  tangan  you  pun  you  act  like  it  is  such  a  huge  crime. ’

 

Dan  dia  paling  bangga  bila  Ilhan  bertindak  bijak.

 

‘ Leave  me  then. Take  me  the  way  I  am, or  leave  me. Your  choice. ’

 

Ingatan  lama  buatkan  Fath  Azmi  tersenyum. Laju  dia  bangun  berpura-pura  ke  tandas. Waktu  kerja  mana  boleh  gayut. Etika.

 

‘ Arif  cakap  apa  kat  you  Ilhan ? What  happen ? ’ sampai  dalam  tandas  terus  dia  bersuara  perlahan. Bertanya  Ilhan  yang  tengah  menangis.

 

‘ I  think  I  love  him  too  much… and… sometimes  I  feel  like  breaking  the  rules.. but  I  can’t  act  against  my  principles…. My  act contradicted  my  mind… and  I  told  him  I  love  him, and  I  wish  we  could  get  married. A  lot  of  our  peers  are  doing  it. ’

 

‘ Apa  dia  cakap ? ’

 

‘ He  cant. We’re  too  young  and… he  chose  to  leave  me. ’

 

‘ Then  you’re  safe  Ilhan. Be  grateful  that  you’re  not  wasting  your  time. There  is  someone  better  for  you  and  God  knows  best… ’

 

Esakan  Ilhan  makin  berkurangan. ‘ C’mon,  good  girl  don’t  cry  rite ? ’

 

Ilhan  ketawa. Fath  Azmi  mula  mengukir  senyum. Selepas  Arif  Ilhan  sudah  pencen  dari  bercinta. Ilhan  mula  sedar  yang  jodoh  tak  perlu  dikejar  begitu. Kalau  Tuhan  sudah  takdirkan  it  will come, crawling  to  you. There  is  no  need  to  chase  for  something  which  you  know  isn’t  real, like  running  for  a  shadow. You’ll  never  grab  it. So  let  God  do  His  job  and  she  focused  on  hers.”

 

 

“ Fath, tak  nak  lepak  mamak  dulu ? ”

 

Lily  teman  sepejabatnya  yang  berbangsa  cina  bertanya  dari   keretanya  yang  diletakkan  beberapa  meter  dari  motor  Kawasaki  ZX 10R  Fath  Azmi.

 

“ I  need  to  get  a  good  sleep  tonight  Lily ! Maybe  next  time ” Fath  senyum  mesra  pada  Lily. Fath  memang  rapat  dengan  semua  orang, murah  senyuman  dan  suka  membantu  itu  yang  buatkan  ramai  yang  menyukai  Fath  Azmi. Motornya  dihidupkan. Bunyi  enjin  motor  mula  mengaum  dan  Fath  membelah  malam  ke  rumah  keluarganya  di  Taman  Melawati.

 

Jalan  sunyi  tapi  masih  berpengguna. Senang  juga  untuk  dia. Waktu  kerjanya  di  luar  alam. Masuk  pukul  4.00  pm  dan  balik  pukul  12  malam. Ikut  waktu  UK  sebab  dia  bekerja  untuk  ibu  pejabat  UK. Esok  awal  pagi  Ilhan  Arissa  akan  sampai  ke  Malaysia, memikirkan  perkara  tu  Fath  Azmi  jadi  excited  semacam  walhal  tidaklah  dia  nak  menjemput  Ilhan  di  lapangan  terbang. Dah  lama  tak  berbual  dengan Ilhan. Tengokkan  diri  Ilhan  yang  baru  Fath  Azmi  naik  segan. Respect. Awek  sendiri  datang  KL  dari  UMS  pun  dia  tak  teruja  begini.

 

‘ It  had  been  too  long  Ilhan  and  I  hope  you’re  done  with  all  your  wishes. Your  dream  and  your  ambition… ’ detik  hati  Fath  Azmi  mencicip  lagi.

 

Empat  tahun  lepas  Ilhan  bertanya  dia, “ I’m  not  happy  with  salary, and  I  get  an  offer  to  continue  my  study  in  Cambridge. Should  I  go ? ”

 

Waktu  tu  Ilhan  sedang  bekerja  di  Cyberjaya  dengan  Intel.

 

‘ Sayang  kalau  tak  pergi. Cambridge  kot  Ilhan… ’

 

‘ Yeah, but  I  freak  out. You  know  I’m  sure  will  be  stressed  for  the  whole  4  years  to  keep  up  with  all  the  freaking  nerd  prof. ’

 

Fath  ketawa  kuat  walaupun  waktu  tu  dia  tengah  berparty  dengan  kawan-kawannya  di  rumah  Amran.

 

‘ You  used  to  be  nerd  before, you  sure  know  how  to  handle, but  4  years ? It’s  too  long  Ilhan… but  if  that  is  what  you  want, shoot  for  it. ’

 

Sebulan  lepas  tu  Ilhan  betul-betul  menyambung  pelajaran. PhD  kali  ini.  Beberapa  bulan  pertama  Ilhan  masih  menghubunginya  dan  dia  menghubungi  Ilhan. Tak  lama  lepas  tu  Ilhan  mula  menyepi, cakap  dalam  telefon  pun  tak  lama  atau  bagai  mengelak.

 

‘ Conversation  between  men  and  women  is  not  permissible ’ – itu  kata  Ilhan.

 

Sejak  hari  itu  dia  hormat  keputusan  Ilhan. Ilhan  mula  menutup  aurat  dengan  baik. Mula  tidak  meletakkan  gambar  sendiri  di  facebook. Dia  tahu  Ilhan  cantik, dan  menjadi  kebiasaan  bila  gambar-gambar  Ilhan  mendapat  perhatian  kawan-kawan  lelaki  tapi  sudah  bertahun  dia  tidak  melihat  gambar  Ilhan  di  fb  atau   di  mana-mana. Dia  pernah  tanyakan  Ilhan  soal  itu, kata  Ilhan, “ I  feel  cheap  when  people  look  at  me  and  only  see  my  physical  beauty, they  overlooked  everything  else  right  afterward. I’m dishonoured. ”

 

‘ I  hope  you’ll  see  me  Ilhan. ’ Fath  Azmi  berkira  dan  memohon  dalam  hati. Sudah  lama  dia  menunggu. Empat  tahun  lepas  sepatutnya  dia  lakukan  apa  yang  dia  mahu  lakukan  kini, tapi  bila  dia  beritahu  Ilhan  dia  single, Ilhan  buat  bodoh  je. Alih-alih  Ilhan  cakap  nak  ke  UK  lagi  sekali. So  the  subject  is  being  dropped  again. Now  Ilhan  umurnya  28  tahun. Dia  juga  28  tahun.

 

Is  there  is  any  possible  reason  for  Ilhan  to  keep  on  searching  for  something  else  to  do ? Knowing  Ilhan  Fath  tahu  it  is  possible. Mungkin  Ilhan  nak  travel  satu  dunia  sambil  menulis  travelog, but  that  can  wait  and  they  can  do  it  together. He  too  wish  for  the  same  thing…

 

Knowing  Ilhan  juga  dia  tahu  Ilhan  is  now  a  commitment  phobic. A  product  of  a  divorced  family. Ibu  Ilhan  meninggal  waktu  Ilhan  usianya  10  tahun, ayah  Ilhan  berkahwin  lain  dan  tinggal  di  Saudi  Arabia. Tinggal  Ilhan  dengan  si  nenek  yang  sudah  tua. Syukurnya  nenek  Ilhan  masih  ada  hingga  kini. Tinggal  dengan  ibu  saudara  Ilhan  di  Gombak.

 

Esok…..

 

Fath  Azmi  senyum  lagi. Kalau   superbike  helmetnya  ni  open  face  helmet, mahu  orang  kata  dia  angau. Fath  Azmi  menggeleng  beberapa  kali. Motor  dipecutnya  laju. Mahu  lekas  sampai. Lekas  tidur  dan  lekas  bangun.

 

 

 

Bab  6

 

Telefon  di  tangan  ditekan  tapi  kemudiannya  di  lock  balik. Unlock, kemudian  lock  lagi.

 

“ Fath… kenapa ? ” soalan  ibu  yang  sudah  separuh  abad  menyedarkan  Fath  yang  dia  berkelakuan  begitu  sedari  awal  pagi  lagi.

 

To  call  or  not  to  call – ayat  sama  yang  diulang  tayang  beberapa  kali  oleh  Fath  dalam  benaknya.

 

“ Tak  adalah  umi… ” Fath  cuba  berdalih, tapi  hati  ibu  lebih  tahu  gundah  anak. Teh  susu diletakkan  di  hadapan  si  anak. Wajah  Fath  diperhatikan  olehnya.

 

“ Ada  something  bugging  ur  mind  Fath…umi  tahu… ”

 

Fath  senyum.

 

“ Do  you  think  it’s  a  good  time  for  me  to  get  married ? ” tanya  Fath  terus. “ Umi  rasa  Fath  dah  boleh  start  bina  rumah, start  memahat   dan  memaku  sebuah  keluarga ? ”

 

Datin  Rahmah  senyum  lebar. Dah  agak  dah…kata  hatinya  lagi.

 

“ Dah  lama  dah  bolehnya  Fath…Fath  je  yang  tak  nak  lagi… ”

 

Fath  senyum  malu-malu. Sejak  bila  Fath  pemalu  ni ?

 

“ Dengan  Lisa  ke ? Dia  kan   ada  setahun  lagi  kat  university ? ”

 

Teh  di  cawan  diteguk  Fath. Perlahan. Menikmati  air  tangan  si  ibu  yang  dia  sayang.

 

“ Bukan  umi… Ni… ” Fath  unlock  telefon  di  tangan. Pergi  ke  camera  roll  dan  mula  menunjukkan  si  gadis  yang  mahu  diambil  sebagai  calon  isteri. Kalau  umi  setuju, maka  semuanya  smooth. Tunggu  side  Ilhan  je.

 

“ Kejap  umi  pakai  spek  ni  dulu. ” mengecil  mata  Datin  Rahmah  memerhatikan  si  gadis  di  skrin  telefon  Fath  Azmi. Anak  ke  tiganya.

 

“ Cantik  orangnya…. Pakai  pun  sopan… ”

 

Bila  itu  yang  keluar  dari  bibir  tua  si  ibu  Fath  mengukir  senyum. Signal  green  light  sudah  muncul.

 

“ Ok ? ” tanya  Fath  lagi.

 

“ Bawak  lah  jumpa  umi  dulu, kena  tengok  akhlak  macam  mana. Si  Lisa  macam  mana  Fath ? Kesian  budak  tu… ”

 

Setiap  kekasih  hati  Fath  Azmi  memang  dia  sedarkan  dari  awal  lagi  yang  cinta  begitu  mungkin  dan  tidak,  akan  berakhir  di  jinjang  pelamin. Bila  Ilhan  bertolak  ke  UK, Fath  mula  berkasih  lagi. Kebiasaan  yang  sukar  dia  tinggalkan.

 

“ She  is  still  young  umi… She  will  be  okay, people  don’t  die  from  heartbreak. ”

 

“ Bunuh  diri ? ”

 

“ Then  I  will  be  lucky  to  leave  her, it  just  prove  that  she  have  no  self-value.”

 

Datin  Rahmah  menggelengkan  kepala. Fath  Azmi  ni  anak  yang   baik  dan  nice  tapi  kadang  ada  benda  yang  sukar  dia  nak  faham.

 

“ Bawak  yang  dalam  gambar  tu  jumpa  umi. Kita  keluar  makan  ke.. Dia  orang  mana? Mana  Fath  jumpa  dia ? Apa  nama  dia ? ”

 

Lebar  senyuman  Fath. Dia   memang  tidak  pernah  membawa  Ilhan  ke  rumah. Ilhan  juga  tidak  pernah  berbuat  perkara  yang  sama. Mereka  berhubung  soal  hati  sahaja. Tidak  pernah  sekali  pun  mereka  keluar  berdua-duaan, tidak  pernah  sekali  juga  dia  bawa  Ilhan  keluar  dengan  kawan-kawannya  yang  macam-macam  perangai  dan  ragam. Bukan  dia  malu  untuk  menayang  Ilhan  pada  kawan-kawannya  tapi  dia  tidak  mahu  Ilhan  bercampur  dengan  kawan-kawannya  yang  entah  apa-apa. Kawan-kawannya  di  USA  memang  social, itu  dia  pasti. Kawan  di  pejabat  pun  sama. Berpelukan  dan  bersentuhan  antara  lelaki  dan  perempuan  itu  biasa. Party  juga  biasa. Dia  tak  mahu  Ilhan  jadi  begitu  walaupun  dia  sendiri  macam  tu.

 

‘ Perempuan  yang  baik  tidak  bercampur  baur  dengan  lelaki, tidak   mencari  perhatian. Well  reserved. ’ – itu  nasihat  dia  pada  Ilhan  dulu  bila  Ilhan  mahu  mengikut  dia  dan  kawan-kawannya  travel  satu  Europe. Bercampur lelaki  dan  perempuan. Tinggal  serumah.

 

Wajah  si  ibu  direnung  Fath  sebelum  nama  itu  diumumnya,  “ Dia  Ilhan  Arissa , umi. Ilhan  Arissa  Huzaimi.. ”

 

Bila  si  ibu  mengangguk  bagaikan  setuju  Fath  mula   bangun. Telefon  di  tangan  di  tekan-tekan  mendail  nombor  Ilhan. Dia  tahu  Ilhan  kekal  dengan  satu  nombor  dari  dulu  hingga  sekarang. Cuma  bila  ke  UK  dia  akan  off  kan  ke  nombor  UK.

 

Telefon  berdering  beberapa  kali. Lama  baru  berjawab.

 

“ Assalamualaikum ” suara  Ilhan  yang  dulunya  rock  kini  ayu.

 

“ Waalaikummussalam  wr wbt, Ilhan. Ni  Fath ”

 

Dada  berdegup  sakan.

 

“ I  know…you  didn’t  change  ur  no.  juga ” Ilhan  tertawa  perlahan. Fath  senyum  semakin  tenang.

 

“ A  meet  up  tonight ? ”

 

Bunyi  hela  nafas  Fath  di  corong  telefon.

 

“ Me  and  you – alone ? ”

 

“ No… ada  orang  lain  juga  kat  restoran  tu, I  tak  tempah  the  whole  place.”

 

Ilhan  ketawa. Buat  lawak  pula  Fath. Dah  lama  tak  dengar  suara  Fath  Azmi. Guru  kehidupannya.

 

“ You  kan  biasa  pesan  suruh  bawak  kawan kalau  kita  jumpa ? ”

 

Fath  Azmi  terdiam  sebentar. Takkan  nak  propose  depan  orang ? Malu  lah.

 

“ Ala, we  are  28  now. I  know  how  to  control  myself  now. ”

 

“ One  second, did  I  missed  any  meaning   here ? ”

 

Stuck. Fath  memarahi  diri  sendiri. Kenapa  cakap  macam  tu  tadi ? Tapi  selama  ni  memang  dia  minta  Ilhan  bawa  teman  sebab  tak  elok  berduaan. Ilhan’s  pride  is  his  pride.

 

“ Discard  that, but  please  Dr  Ilhan  Arissa ? ”

 

Ilhan  ketawa. Semakin  pelik  Ilhan  Azmi  ni.

 

“ Hmm.. okay. I  penat  ni  tau  so  malam  pukul  berapa  jangan  lewat  sangat, and  anywhere  close  to  my  place ? ”

 

Fath  senyum  lebar.

 

“ 9.00  pm  at  Kunang-Kunang. ”

 

“ Okay. ”

 

Fath  bersorak  riang. Nasib  hari  Sabtu, tak  perlu  kerja.

 

Telefon  di  dail  lagi  dan  kali  ini  nombor  Lisa. Sudah  tahu  apa  nak  dikata.

 

‘ Lisa, I’m  sorry, my  mom  want  me  to  marry  another  girl… ’ – ayat  biasa  seorang  lelaki  yang  cuba  lepas  diri. Habis-habis  mak  juga  yang  dapat  nama. Sorry, ummi.

 



your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

69 comments:

  1. Best best!! Buka fesbuk je nmpk entry. Hehe. Bagai orang mengantok di sorongkan bantal..
    ~dya~

    ReplyDelete
  2. nice! nk lgi. heheee.. :)

    ReplyDelete
  3. Wowww... Fath!! Sgt charm.. Owhh emmm geee!! Ilhan x sedar yg fath duk jaga dia. Pls ilhan..pls say Yes i do...

    Eve nk lagiiiiii plsssssssss....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ouchh kak ayu mmg suka fath ngan ilhan ni kan ;) haha
      insyaa Allah nti eve smbg ;)

      Delete
  4. perghh...meleleh air liur tgh motor tu...next time masukkan kawasaki z800 la Eve!! hehehehe :P

    ReplyDelete
  5. Besttt eve.. suka watak Fath..

    ReplyDelete
  6. NAk lagi Eve .... :)

    ReplyDelete
  7. Wahhhhhhhh bestnyaaaa kak eve.....siyes citer ni lain!! Arghhhhhh kak eve buat kita panasaran.muehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha fika, cite ni mmg utk awk2 yg tgh study.haha

      Delete
  8. kak eve.. ur entry juz like my daily dosage for me to boost up my mood..! 1 hari xbaca entry dr sini mcm gloomy je rasa..hahaha! btw.. i do loveeee all ur entries and its sort of my motivation too..hee.. cepat2 sambung lg.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch gtu skali kesannya babe ;) terboost plak nak menulis hehe tQ !

      Delete
  9. very hilarious and nice one. banyak pengajaran yg boleh diambil especially for girls. thumbs up writer ! :)

    #Murni Tan

    ReplyDelete
  10. Izzati:

    owh,bru tahu kisah Ilhan dan Fath time dulu...dlm entry kali nie..bnyak izzati belajar pasal kehidupan dan peraturan dlm percintaan..mmg rules itu sngat berguna..jgn sesekali jdikan diri kita ini "murah" sngat di mata lelaki..dan izzati berjanji kat diri sendiri mmg takkan bermain cinta time study..not good for me..msa belajar izzati nak cari kawan je dulu...bila dah abis belajar nnti bru mencari..lagipun Allah swt dah tetapkan jodoh kita..hanya perlu berdoa sahaja untuk yg terbaikk..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss so right dik ! ;) and glad that u try to make it dat way, jodoh di tgn Tuhan, jgn risau nti adalah tu .. :D

      Delete
  11. Hope tat this is not a novel... tak sabar nak wait this great story meet its happy ending... tak sanggup nk "menderita" menunggu mcm citer TWB... hehehehe...

    Luv,
    Nur

    ReplyDelete
    Replies
    1. it just a short story babe, saje nak try n error dalam sweetheart ni, but mcm org tak perasan plak apa eve buat dgn gaya penulisan yg mcm2 dalam ni.hahaha. thanks yeah

      Delete
  12. assalamualaikum k eve,halo..
    hehe,juz read ur entry..feels like ure questioning n commenting my comments back..
    slain dr nk bace bab suweet2,its good la kan bile writer juz include smething yg useful..
    thts e main propose y we reading kan..
    great,good job la k eve.. adore u,ur ilmu,ur writing style..thanks sbb konsi kn seme ni!!

    najah norhanan
    19 years old

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam najah ;D thanks dik if u get good thing from here, alhamdulillah. sometimes akak ni jenis yg byk questions benda bila buat sesuatu...sometimes i do wonder la... ;) n thanks for answering those Qs lol

      Delete
  13. akak nama ilhan tu apa sebenarnye?hehe

    ReplyDelete
  14. Salam Eve, banyak nasihat berguna di dalam entri kali ni. Kadangkala kita sangka tindakan kita sebab sporting tetapi dari pandangan yang lain sebenarnya xde harga diri right 'murah'. Fath secara tak langsung sebenarnya control kehidupan Ilhan supaya tidak terpesong dari landasan agama. Walaupun tak pernah tunjukkan perasaan hatinya pada Ilhan tetapi tindakan Fath umpama bermain layang-layang dilepas talinya kemudian ditarik balik. Ilhan akan merujuk kepada Fath semua perkara tanpa perlu Fath bertanya. Tapi Fath pun manusia biasakan rule no. 1, 2 & 3 ikut tak? Akhirnya kena guna uminya sebagai kata putus dengan Lisa. Oooh lelaki... Eve nice job. Ada typo error kot Ilhan Azmi sepatutnya Arissakan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah...esp lelaki they have double tongue n eyes. i heard all those from my guy friends... they are weird creature. n if guys do gossips it worst than women. and sgt stuju dgn analogi akak on fath. main tarik layang2 ;)

      Fath ikut rules tu, haha. ada dia cakap kat ilhan ;) Owhh lelaki kaan. dah jumpa ramai kawan2 yg buat cmni soo jahat. but what can i say ? haha

      ha ah patut arissa.tQ kak. mmg tak perasan

      Delete
  15. Omai..mai.. rupany fath ni lg gentle dari si zack tu.. bahagiala dpt hubby mcm fath ni.. go fath! go!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol let us see fath after marriage ;)

      Delete
  16. assalamualaikum kak eve. Girls' love rules akanku cuba pahat di minda. hehe :p

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Eve laling <3

    if u ask me,apa yg asma cari2 dalam novel esp..bg asma la kan,bc novel bukan setakat nk 'layan' part lovey dovey between hero & heroin dlm novel tersebut but d most importnt is as reader asma nakkan knowledges-infos,motivasi & lessons esp.honestly eve,dlm ur twb tu part romantik asma tak amik port sgt sb part tu melambak kat mn2 novel kan..haha..cuma yang mbuatkn karya Eve terkesan dihati asma adalah sebab knowledges-infos,hadith,motivation quotes & lessons yg Eve selitkan dlm karya2 Eve..bersyukur sgt sb Allah 'takdirkan' asma bc karya2 eve & really thankful 4 knowing u..im glad 2 know u,Eve..and berterima kasih sgt sb Eve 'melahirkan' karya2 yg sgt bermakna bg asma ni wpun Eve nk termuntah mgadap laptop semata-mata nk siapkan karya Eve..thanks again,laling ~hugs~ <3


    #uhhhh..fath dah mcm abg2 kan..bertuah Ilham dpt kwn mcm fath at least ada org yg nk guide dia kan...nak tergelak bc part Ilhan yg 'so naive' abt love..ok ilhan,i paham wat ur feelin!..hahaha..:P

    oohh my goshhh..Eve!.."Kita bercinta ke ape ni Ilhan?You never say you love me."_sentapp ok!..hahaha..:P

    ~A girl , should have a pride.And crown her pride.
    ~A girl with pride know how much herself worth.

    *Amoiiwhitelily*


    p/s:Eve..asma notice dat ada wrong grammar kot..tis part.."Sorry Zack,give me sometimes..may u should change it 2 "Sorry Zack,give me some time."..sorry laling,mata ni nampak ajer kan..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yeah rite bout the some time, i do mean, sedikit masa bukan kadang2 but biasalah tulis tak pandang blkg dah, asal sounds betul. lol.

      ouch ouch ouch...thanks asma. lovely knwoing you too :D alhamdulillah and suka when org dapat kebaikan from what i wrote :) glad to know u too babe :)

      Delete
  18. Assalamualaikum dear miss writer... I think the writer plays very important role to guide and gives some moral values indirectly that can lead the readers to be a better person and create better personality. Personally, I admired you and Miss Melur Jelita that can published novels that indirectly contained the importance of believing in the existence of Allah in an individual as a real Muslim. Anyway, I read a novel more that 1000 pages that written by Melur Jelita - I LOVE YOU, STUPID! in 4 days time. It's a personal record for me... hahaha... ^_^
    ~permata biru~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt thanks for d nice feedback babe ;)

      ouch its so hard for me to read anything more than 1000 pages unless it is a non fiction. factual.and bullet point...but if u said so, then maybe i shall rest assure about the pages.lol

      Delete
    2. tq miss writer for your nice reply... so sweet of you... anyway, I support all your brilliant masterpiece... Is it too much to say so..? hahaha... anyway, I like... so, keep on 'rock'ing babe~
      ~permata biru~

      Delete
  19. Oh god! So sweet..ilhan with fath..like it! ;-)

    ReplyDelete
  20. Eve.......seriously rsa tenang jer...ayat2 Fath & Ilhan ni.....gud job Eve....u never dissapointed us....(comment while having my hair cut)
    Sincerely : Hass Hazel

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow tgh hair cut tu kak...lol ;) what sort of style did u make ? haha. nak wat hair cut jgni....

      Delete
  21. Eve.......seriously rsa tenang jer...ayat2 Fath & Ilhan ni.....gud job Eve....u never dissapointed us....(comment while having my hair cut)
    Sincerely : Hass Hazel

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ni mesti terdouble click ni kan kak ;) haha

      Delete
  22. salam kak eve..... hehehhe bru nk commnt lpas bce bab 1 til 6.... :D best.... crita nie santai so far x de konflik yg sakit kpala hehhe..... x de melalut2 straight to the point je.... best dpt kawan mcm Fath.... the way Fath maintain their friendship.. then Ilhan pon x tergedik2..... tpi Fath tu straight fwd gler... text gf die mcm tu je.... heheh tpi nsib baik la gf die pon open minded bleh accept relationship diorg....
    thanks kak eve for this entry... hah!! lgi stu about novel yg ad 1000 pge.... saya pernah bce.... Takdir itu Milik Aku.... it's took me 2 days to finished up the whole novel.... hahhaha...
    as usual a sweet kiss from ur reader ^^
    -Song Hyun Sun-

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh no lah dia tak txt gf dia. dia call and nak cakap mcm tu ;) tak taulah si lisa tu mcm mana kan...hehe.but i do hv a guy fren yg mcm ni. kalau gf dia mmg tak keluar sesama except ramai2. tak amek pic weird2 yg dkat2 etc. no skinship. no public exposure even dia jenis yg sosial.hhaha

      ok mmg laju kalau 1000 pages in 2 days...ok so 1000 pages shud b ok.hehe

      Delete
  23. Bab 4 suke pd smua rules fatj pd ilhan
    Bab 5 suke pd perubahan diri ilhan & suke fath yg dh sedar dia suka pd ilhan
    Bab 6 x suke cara fath lpaskan diri dr lisa..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thankss aisyah ;) itulah dia, eve saja letak mcm tu sbb ramai sgt buat gtu. bukan tak ada laki yg buat mcm tu.haha blambak. kadang rasa mcm saje je dorg ni gunakan kesempatan cmtu

      Delete
  24. Evelyn , tq daling. . . Kalau nak lagi boleh hahaha. ..... acah jeeee jgn marah yeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecewaah thankss kak yana ;) mana nak marahnyaa suka ada.lol

      Delete
    2. I like when U call me Kak Yana , (sambil sengeh sampai telinga hahaha)Eve add akak dlam FB leh hehehe

      Delete
  25. Sedap Nama ilhan arissa...n3 yg best..tq eve..from Hazalina Burahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks hazalina ;) nama u pun sedap. ilhan jarang sket kan dgr. but i like d meaning behind it ;)

      Delete
  26. Ooo...rupa2nya fath ni mmg minat kt ilhan...hehe...

    ReplyDelete
  27. Wow! Makin best la eve...
    cepat2 update ye..dah x sabor..hehe....
    -Shalinda-

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks shalinda ;) insyaa Allah will do :)

      Delete
  28. cik fini ibrahim8 January 2013 at 15:41

    Aiyoo...tetinggey ketapi den ni...hihi...suka suki je fath tu jual nm umi dia nk lepakn diri..ish.ish..nice story eve..;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann suka2 je wat cmtu. haha tapi ada je laki wat gtu.lol
      tQ babe ;)

      Delete
  29. Besh3x....x sbo tgu nxt entry!!!!

    ReplyDelete
  30. Aduh..tak stuju tul cr fath broke up ngan lisa..cam kejam jer.. (walaupon sgt suke fath ngan ilhan)

    ReplyDelete
  31. As salam

    emm...sweetheart pon not bad ....but I do adore 13 jam - A380.

    Anyway I do like ur writings....keep up dear...

    ReplyDelete
  32. Hi! Ur way of writing greatly triggers my interest to continue reading.Can't wait for the next n3 for both sweetheart n 13jam-A380..have read TWB too..really worth spending my free time reading it..it is never easy juggling time betweeen studying n doing what u are doing rite now.Salute to u!As they say,'Carpedium!'

    ReplyDelete
  33. klau ilhan sedar yag fath di betul2 guru kehidupan dia,...mesti dia akan terima fath...

    ReplyDelete
  34. Best2.. Seronok baca. Bdw, i dah start delete gambar2 dkt instagram. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  35. I like ur writing..this is 2nd story sya baca aftr TWB

    ReplyDelete
  36. best sgt.. yeahh pmpuan bukan barang yang murah untuk dibelek2.. dipegang.. ditengok..n klo xsukew cmpak mcm uh jewk.. u give me a great motivation about relationship.. huhuhu fath seorang lelaki yang sweet sgt..hope bole jmpe lelaki mcm uh in reality..hoho best sgt kak eve.. thanks to sharing...

    ReplyDelete