Join This Site

Friday, 8 February 2013

Review Novel The Wedding Breaker

Salam, alhamdulillah dah dua bulan TWB di pasaran. Honestly Eve tak tahu berapa jumlah jualan etc, but alhamdulillah masih di tangga  tiga  teratas di Carta Pilihan Popular, so thanks to you !  Thanks to those yang support TWB and sebarkan kebaikan dalam TWB, moga orang yg baca dan beroleh kebaikan daripada TWB akan menjadi pahala utk yg mengajaknya.





Entry ni untuk REVIEW TWB esp those yang postkan dalam blog they all. If I come across it or you post it in ur blog, please do let me know by putting ur link at the comment below and I will update this post.

Alhamdulillah and thank you for all the feedback. Positive or negative. I thanked you for do bother/care. Either its a review or an open comment. Hence untuk membalas kebaikan anda dengan kebaikan yg lain, and since I initiate this ruangan review, I would like to share  guidance to give nasihat with you, or adab of giving nasihat so that I dont drag you into doing sin.


  • Nasihat is vital in our religion as the Prophet (sas) said:
    "Inna min haqqi al-muslimi 'alaa al-muslimi an yansaha lahu idhaa ghaaba.""One of the rights of every Muslim over every other Muslim is that he render him naseeha when he is absent."
  • Fudail Ibn Ayyadh, one of the pious scholars from our predecessors, said, “A believer covers up and gives naseehah, whereas an evildoer exposes and humiliates.”   / Orang yang beriman akan menutup keaiban saudaranya dan memberikan nasihat, manakala evildoers (org yg melakukan kejahatan) membuka aib saudaranya dan memalukan mereka.
  •   Jika kamu menegur saudaramu dalam sembunyi, maka kamu telah menjalankan tanggungjawabmu, sebaliknya jika kamu menegurnya di khalayak umum kamu telah membuka aib saudaramu dan memalukannya - Imam Shafie (I did mentioned this in TWB)

Be careful my dear sister if in case your action collides with your intention :) May all of us are among the guided. Amen.


I know there are some typo error here and there in that TWB or grammar or tatabahasa mistake, but since I dont have the novel yet (org rumah tak post lagi) hence I dont know which is which yet.And knowing the fact that LITERATURE is meant to be subjective, hence it cant really be something yg semua orang suka. Ada orang baca cakap, part paling dia suka is to see Adam as a good IMAM to his family. Ada yang baca cakap she sees how different Ariana is when she woke up and stay STRONG even she was raped. Ada yang cakap, REDHA is the key point to face the world. And there are those who said, it is UNSPEAKABLE, banyak yg diperolehi dan ada juga yang mungkin akan kata it is membosankan etc. Which is which, yang pasti saya tidak mampu memberi kebaikan, tapi kebaikan itu mampu kamu cari, dan hakikatnya semuanya dari Dia.

The  table  is  all  yours :)


Terima kasih kepada  blog-blog di bawah yang review novel TWB. Thanks :)

1. Nakhoda Nurani 

2. Perjalanan Hidupku

3. Sha's Goodread's Review

4. Lulu Pages

5. Bila Eizzara Eizaty ke Dunia Novel

6. Aisyah Humaira

7. My Next Playground

8. Gadis Kampung

9. Tauhu Sumbat

10. NinaLloyd 

11. My Life, Your Life, Our Life  

12. It's My Life  

13. Azie Namico

14. Iezwa Razk

15.Jom Singgah 

16. Teratak Novel 


*******************
From me the writer myself

my MAIN message is about TAKDIR. How you perceive YOUR TAKDIR which had been written by God. How you conduct your life ? Base on what ? Your emotion or Al-Quran and Hadith ?

  • Detik Ariana Rose sedar yang lelaki yg menjadi suami dia adalah Tengku Adam Kamil, bekas perogol, apa yang terdetik dalam hati Ariana ? 
" GOD IF HE IS THE GUY YOU CHOSE THEN I BELIEVE IN YOU."

I'm sorry I cant satisfy anyone's emotion - to write as in Ariana go against her husband as God's word is in higher level than any other. If he is your husband obedient on lawful thing is wajib even if he used to have sin and he repent.

Abu Huraira(Allah be pleased with him) reported the Messenger of Allah(SAW) said: If I were to order anyone to prostrate himself before another, I would order a woman to prostrate herself before her husband. (Tirmidhi)

  •  The issue of RAPE. I went trough a greater extend about RAPE - there were hospitals and psychologist speaking about the issue. . What is RAPE ? Here (in UK) even lil kids were exposed to know what is RAPE so that they knew what people did to them is wrong. RAPE can happen even if that person is your own husband. Its is an act of being reluctant. BUT are you really being reluctant ? If let say that person is your boyfriend. He might pushed at first, but the later action, only you knew it better. That is what I portrayed in early part of TWB. HOW the hospital figure out either its a rape or its actually not (unless u were drugged) ? You can find this out, and how I portrayed Ariana after what had happen is more than enough to show that, there is a thin line between the two BUT the one who did the action knew it better. I do not need to commit s*x to know this. Read articles about the cases happen. Its a wide open source of knowledge out there and of course i didnt mean porn ! (did u learn anything in pornography ? I dont think so.). So be careful of ur action with ur boyfriend. Jangan tergadah baru nak salahkan one side. 

  • Adakah perempuan yg dirogol nilainya lebih rendah dari yg lain ? Apa bezanya yg dirogol dengan yg free2 je bagi ? if bad things happen to you, do you need to expose your sin when God cover it for you ? 

  • Relationship between husband and wife. Boleh ke buat family planning ? Perlu ke keep on track dgn wife's periodic cycle ? A good husband does. Dalam Quran surah Al-Baqarah ayat 222 did mention about menstruation. Its a painful period for a woman. Hence God told the husband not to approach them during this time. Al-Baqarah ayat 223 Allah mentioned about how and when the husband should approach the wife as to bear fruitful result from his action. In another word, sexual relationship bukanlah perkara main-main. It is a serious matter for men kerana hubungan suami isteri bukan sekadar memuaskan nafsu, tapi untuk melahirkan ummat Islam yang patuh dan taat pada Allah. Seperti mana bercucuk tanam, pekebun perlu tahu waktu yang sesuai dan sepatutnya dia menaburkan benih agar mendapat hasil (Allah umpakan/qiaskan isteri dengan ladang, dan lelaki sbg org yg bercucuk tanam/menabur benih) dan waktu yg tidak sepatutnya yg mana akan memudaratkan/merosakkan tanah. Dengan erti kata lain, lelaki patut tahu dan peka wife periodic cycle utk family planning, and bear in mind of what will come out from that action.

  • And of course there are parts which I am very straight about, since thats my character, I dont go around the bush to explain things. My bad :) It taught me about deviances in audience and the aspect of being audience wise :)





Wsalam wbt
.

100 comments:

  1. Tak sempat lagi nak buat review... In Shaa Allah akan buat nanti :)
    *First time komen kat sini*
    -Mimi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks mimi :) nti dah buat lemme know n drop ur link here ur PM in page kay :)

      Delete
  2. Evelyn...nk nyampuk gak.my review kat miss-sya.blogspot.com
    Tq

    ReplyDelete
  3. sis saya dah baca..serius saya suka.... buat lah novel2 lagi..saya tggu..sis now salah seorang drpd novelis yg saya minat...suka sgt2 adam yg romantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks mizah :) kalau lelaki yg betol2 pegang Islam pasti dia adalah lelaki yg lebih dari gentleman. ouch !hehe

      Delete
  4. suka sgt cite ni...adam berubah 360 darjah...betul le tu x semestinya seseorang itu x blh berubah...yg perlu ialah kesedaran dn bimbingan. begitu jugak dgn ariana. tp mereka berdua cinta sejati...dn sentiasa loving...cinta berlandaskn agama. Cite ni jugak x lah smuanya happy happy ending cnth mcm en husein bapa kandung ariana...watak dia lebih byk berdiam diri walau pun tahu isteri muda dn anak dia x ngam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes anon. you see that... :) true enuf babe, i'm trying to show a contrast between lelaki yg betol2 jadi imam atau lelaki yg tak mampu jadi imam. ada yg sangka dia mampu kahwin lebih, tapi if he is not able to lead then he wont do justice to both wives. hence oppression happen. agree with u for all d others :) semua boleh berubah, pokoknya mahu :)

      Delete
  5. Meman g TWB layak masuk carta terlaris....ermm ala ala novel twilight gitu... cheng! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe ouch la emmy ;p novel twilight. twilight tu hebat sangat emy.haha thanks babe :)

      Delete
    2. Hehehe...:-) dont b shy eve....take my compliment as a stimulation.... eve can be the best author..& may be or hopfully novel eve akan difilemkan... atau dijadikan drama bersiri...wah....ewah...ewah ini terlebih sudah O:-)
      Watever la...kata2 kan 1 doa...i always pray the best 4 u

      Delete
    3. haha jauh juga tu emmy.lol. maybe doa u dah makbul. TWB dah terpilih utk ke layar perak ;)

      Delete
  6. Replies
    1. lol thanks babe :) ada kekurangan jg, but if kebaikan outnumbers the weakness in ur eyes, alhamdulillah :) <3

      Delete
  7. tahniah...buat u dek.n mmg layak sngt pun masuk dlm carta terlaris coz ur novel best sesngt...ramai sngt yg pinjam novel u kat akk puji TWB the best...heeheee ngah tunggu 13 jam A380 dlm versi naskah...leh lh di peluk2 cam abg Adam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak norihan :) kem salam kat kawan2 yep. hehee 13 Jam A380, insyaa Allah..akan tiba. kapal terbang tak siap lagi.haha.

      Delete
  8. Thanks kpd writer yg singgah Nakhoda Nurani dan tempek pulak linknya dkt enry ni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. not a problem engku muzahadin. anyway ur BM is so powerful la bro.hehe. envy mah.

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Besssttttt a.keeppperrrrr a story to share hahhahaha frm paris heading back home sis bawa buku melur jelita one of senior chief stewdess tegur u minat baca novel yaa . . Haaa kenapa so kami bcerita she said she had read your book n like it soooooo much hahahhaa like wise. . We have a good talk about alot of writers and novels it seems your blog n story one of ours fvrites. . Sis kasi buku sis melur jelita i love u stupid huhuu brand new tak baca lagi kul paris kul tak sentuh bawa dua novel satu dah abis last2 buku tuuu hadiah kat dia aje.kami tunggu your next novel pula. .hahha nasib hubby bantai tido letih coz do alot of work kena travel long haul lagi nasib naik bizz class sampai kul kena report duty lak. .sis yg boring hehe first time in my life travel dpt crew kaki novel u know what we had a long chat about 3-4 hrs kat galley bizz class nasib kapal kecil boeing 777 klu naik A380 tak dpt nak bcerita mesti keja bykkan yaa laa kapal besar tapi bulan tiga nie kul paris kul start operating A380. haaa crew tadi gi rehat jap i sambung borak dgn inflight supervisor lak. The crew i chat wiz she must hve a novel each time she on duty tak tahula novel u dah sampai mana ekkkk. . Teruskan bkarya yaaa. . Hahahaa most of my novels pun a go around d world hubby tak leh nak ckp apa kkdg beg carryon berat dgn novel aje. . .tuu laakan dpt wifey kaki novel gasakkkk. . .muuahhh sis all d best n good luck on your writting. . God blessed. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss kak Rhuzzanna ! wah ke Paris ke...how i miss macaroons.lol. baiknya stewardess and baiknya akak berbual dgn dorg :) kawan saya stewardess, and listening to her make me realize its aint easy work. nampak senang tapi they know it better :)

      Thanks for reading kak! and lucky u hubby bawak jalan2 rata2.hehe

      Delete
    2. Macaroons . . Hemmm waalllaaa frenchkan tkenal dgn bakerynya mmg sedap beli kat carrefour pun dah baik. .
      Dulu masa keja ada juga travel laa nie dah jadi surirumah dear
      klu boring dok umah heheheh menempek che abg gi duty travel
      lak itu pun tgk negara mana dia kena. .

      Selain surirumah tugsaan utama melayar blog penulis dan membaca online. . Hehehehe

      Delete
    3. wah best la dok rumah ;) and travel kak. wish cud do that.hehe

      Delete
  11. The best novel I ever had! Plot cerita best sangat & tak terlalu epic macam novel lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh thanks babe! alhamdulillah :D

      Delete
    2. So what's your next novel? I wanna buy all your novel xx

      Delete
    3. thanks babe ;) the next one is 13 Jam A380 insyaa Allah :)

      Delete
  12. Eve:that is why TWB is in the top5! The storyline is different fm others.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, rezeki Allah :) thanks kak :)

      Delete
  13. Eve what happened to the surat tu ? Kira sapa yang dapat sticker yang eve tandatangan tu dapat gift tu ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. surat and gift tu utk 25 orang yang paling awal upload gambar mereka dgn TWB di fb group/ page :)

      Delete
    2. hai kak eve sapa yang dapat ? apa kak eve punya fb eh ?

      Delete
    3. ada list dalam Page The Wedding Breaker, u click dgn banner sblh dalam blog ni :)

      Delete
  14. wah...ini ke blog penulis novel the wedding breaker?

    terima kasih tempek link...

    saya memang suka review novel yang menarik minat saya membacanya dan novel TWB berjaya menambat hati saya...

    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol yeah babe ;) ni ler blog nye. thanks sudi buat review and sudi baca :)

      Delete
  15. Eve, sayer dah bace TWB sbelum ni kat penulisan2u....pas tu somebody letak kat wall sayer..so sayer terus beli dan baca..a good book...tahniah...isi padat dan berqualiti...promote to my sister..so tadi dia beli dah...tertunggu tunggu next buku dr eve...ah!tadi lalu kat butik Crabtree & Evelyn..guess what....koleksi terbaru namanyer Evelyn Rose...lawak tak ..sayer cuba masak susu kambing mcm eve mention dlm TWB....tapi kurang minat lak...he he sajer jer try..tahniah sekali lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Crabtree & Evelyn... haha I should start using that product lah gayanya ni.hehe. Thanks fatimah sudi baca TWB n benefiting from it siap try masak susu kambing lagi tu. Nampak gaya kena masukkan resepi best lah dalam A380, hehe. Susu kambing tarok cinnamon stick kan ? Eve suka sbb nanti kalau minum kat sini badan jadi panas, but tak semua org suka esp susu kambing tak ramai org tahan dgn rasa dia. But then, I ate and drink weird stuff tho.haha. ni semua kawan2 Eve pn akui, I always ate/drink weird thing mcm makan bunga ros, or minum teh bunga lavender/melur/teratai, campur makanan mcm2 asal ada zat.haha

      thanks again fatimah for d review :)

      Delete
  16. Assalamualaikum Kak Eve kenapa tak kembangkan tentang apa yang liyana buat dekat Adam? I mean, akak tak kembangkan that part i was so curious to know what happened between them o.O Overall, this story amat-amat best, undesribeable how good the novel is :D Banyak maanfaat juga ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt antasya :) that part ada dalam cerpen saja2 sambung crite TWB. Ada link dia kat tepi ni. Part tu ada je tapi ada kesilapan teknikal jadi tak ada...but human made mistake, so akak tak nak go detail as for why part kenapa Ramzul, Liyana and Adam bermusuh tu tak ada, tapi kalau nak tahu jawapan dia, ada kat cerpen spesel tu ;)

      Thanks antasya sudi baca and benefiting from it ;)

      Delete
  17. Assalamualaikum :))
    Anis here.Auwwww your novel really touched till the bottom of my heart.Keep producing such novels.Yeahh the turning point of Adam seriously makes me meltss.Umm but do slow down the bond between husbands and wife.Because it is not to suitable for the teens to read.Tho they're husband and wife but for readers like me its kinda T.T But nemindddddd.TWB is seriouslyyy ohsem.Till then.Loves.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt anis :D

      Alhamdulillah if it touches ur heart. and yeah it is a point which i noted since earlier (when some teen said they read the novel.wahaha. I had always imagine only adult-my-age-read them) Insyaa Allah, its my mistake and a lesson to learn as a new writer. I do have my own judgement before I finalize the mss (but I not gona make those judgement as an excuse) things like :-

      1) I did some surveys (read some novels in the market - BM nye novel) and I did find out yg lovey dovey acts were included. So I compared it with my mss. The action were quite d same (hug, kiss), but my judgement was, my writing style is different (I tend to be detailed when I write things) which maybe will make people get into it even more. So I let those stay in mss.

      2) They are husband n wife so morally (for me) was okay

      3) There are plots which I need to point out some other thing. The teori was : one need to go trough the dirt before being washed out. Such as : Ariana was being flirty with hubby, but which is more important for a wise men, nafsu atau panggilan solat ?

      But then audience, wise its something which I learn. Alhamdulillah a new experience and lesson as writer for me :)

      Thanks n love from me too anis :)

      Delete
  18. tahniah Eve karena novel sudah dicarta terlaris!!
    Kak tunggu A380 ni..dan seterusnya....lagi dan lagii....
    ~Kak Aminah

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaa Allah kak :) saya pasti keluarkan A380 by this year but tak nak rush as A380 is my 2nd novel, hence I hope I wind do any mistake anymore. Of course any writing will never be perfect unless AL-Quran, but I will just try for A380. insyaa Allah. Doakan and thank you for ur endless support! <3

      Delete
  19. Congrat Eve dear,

    Mmg novel TWB terbaik.. tak jemu dibaca berulang kali. Can't wait to hugs A380, wish you all the best and happy always.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak has :) Alhamdulillah atas sokongan dari dulu lagi.hehe. doakan A380 ye ! <3

      Delete
  20. Eve..dlm your reply to antasya....eve mention pasal special cerpen.....cerpen yg maner ni.tq

    ReplyDelete
  21. Fatimah zahra, i tlg jawab yer...cerpen tu kesinambungan from novel....kenapa adam begitu marahkan liyana yg tlh menyebabakan die bergaduh dgn ramzul abg liyana... bole cari kt blog eve... Eve dear, sori k.jaja tlg jawabkan...muah3

    ReplyDelete
  22. Fatimah zahra, i tlg jawab yer...cerpen tu kesinambungan from novel....kenapa adam begitu marahkan liyana yg tlh menyebabakan die bergaduh dgn ramzul abg liyana... bole cari kt blog eve... Eve dear, sori k.jaja tlg jawabkan...muah3

    ReplyDelete
  23. Congrates eve! Love it love it love it....
    Keep up the good work....keep on writing ....n thanx for the knowlegde....sharing is caring....all d best sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks anon :D alhamdulillah if dapat sesuatu :)

      Delete
  24. Alaaaaa bila nak keluarkan chapter 23 dan 24....setiap hari saya cek... watak haydar mmg da habis ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi laju nye nak habiskan watak haydar :p

      Delete
  25. ops.. xlengkap pulak tulis..13 jam chapter 23 dan 24

    ReplyDelete
  26. Assalammualaikum :) ,hi akak ER ,story 13 jam tade smbungan ke ? .i like it so much smpai asyik tgok entry blog akak like thousand time ....soo ,when you gonna make the new entry ???? .ta sabar betul kenn ..hee :) .da jatuh cinta dkat cite tu like seriously !! ..nway ,saya da beli da TWB ..n it was awesome ! Like it so much ......

    XoXo .opie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt opy ;)

      thanks sudi baca TWB and A380 :) ada sambungannya cuma skrg baru ada masa nak menghapdet.hehe

      Delete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. link: http://elizanabilah.blogspot.com/2013/02/kaki-novel-wedding-breaker.html

    novel akak best sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eliza ! akak update dalam link blog kay ;) TQ

      Delete
  29. Assalamualaikum,:) crita yg saudari ilhamkn bukan hnya skadar dogeng,tetapi pgajaran yg dterapkan mmg bkesan krn kaum adam & hawa skrg byk yg tbabas dri landasan sbnr islam.so.. Good Luck & All The Best.menanti dgn stianya crita tbaru saudari ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt anon:)

      terima kasih atas review ni anon :) alhamdulillah if ada yang terkesan. doakan selalu kay :)

      Delete
  30. salam akak!!!saye dh baca novel TWB...memang terbaik la kak!!!suke3..jalan cerita yg sangat menarik...penuh ngan emosi..mungkin ade stengah melihat dari sudut negatif..tapi saye lihat dari sudut positif dalam novel TWB ni..ade terselit nilai2 dan pengajaran yg memberi kesedaran kpd pembaca...saye paling suke bab Adam dah berubah lepas balik dari Mekkah...tu memang menyentuh hati saye..kadang2 saye tertanye,ade lagi ke laki mcm Adam ni?saye juge harap satu hari nnt saye akn jumpe laki seperti Adam..ceh2 berangan lak saye ni..akak tau,lepas habis je saye bace TWB...saye terus nangis..memang feeling habis la...really sweet novel ni..memang menyentuh hati..saye rase puas hati sangat dengan cerita TWB..akak teruskan berkarya!!kite akan sokong n menanti karya2 dari akak
    -nasira-

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh i smiled while reading ur comment ;) mmg jalan cerita ni akak tekankan emosi, ada yg boleh terima jalan takdir ariana, dan ada yg tak boleh. thanks a lot Nasira ;) glad that ianya menyentuh hati awak :)

      Delete
  31. Saya ada review sikit pasal TWB

    http://khadijahkamarudin.blogspot.com/2013/02/the-wedding-breaker_7420.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh thanks Dija, sorry baru cek post ni :) tQ yeah nti eve masukkan n terjah :D

      Delete
  32. Wahhhhh saya tak sangka Eizzara-Eizzaty tersenarai dalam ni jugak ... terima kasih dan hargai sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) not a problem babe ;) thanks sbb sudi review kan !

      Delete
  33. best sesangat novel nie. tahniah kak eve kerana melahirkan novel ini. terima kasih kerana memberi saya peluang mengenali england dgn lebih dekat lagi..england the best. the wedding breaker lagi-lagi the best. hope kak eve dpat melahirkan bebanyak novel wish you luck.
    #yang baik dalam novel ni, akan dimanfaatkan.dan yg tidak baik dalam novel ni, akan dijadikan pengajaran dalam hidup..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, thanks madihah :) may u benefit from it. Yang tak elok tu utk dijadikan panduan, yg elok tu utk dijadikan teladan. hence both of them being included in d novel - mcm life.hehe

      Delete
  34. novel ni sangat bestttt!!!! memahami kerjaya pertama ariana rose.... sanggup x tidur semalaman sbab tak sabar nak habiskan bacaan... waiting for ur next novel... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha u PTD eh ? lol. O love that job, but now dah tak jadi PTD dah. tQ babe ;)

      Delete
  35. salam eve...thumbs up utk twb...sya da baca utk 50 juta kaliii..:)...awesome...xsangka novel ni lahir dari seorang yang saya rasa masih muda...tapi punya ilmu dan pengalaman yang xserupa dgn umurnya...teruskan lagi berkarya...r u the real ariana rose n sedang berbahagia ngn tengku adam?? :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt AP ;)
      thanks a lot. its such a very nice compliment from u.. but eve tak kawin lagi :p hehe.

      Delete
  36. Salam dik EVA, TWB the best, sgt terkesan dgn isi ceritanyer, byk yg blh diambil iktibar, terutama dr isu kerohanian dan emosi dalaman serta cara pemikiran kite.Tetapi bab berkenalan dgn kerabat diraja, travel situ sini n study d oversea xdapat la diselami, angan2 jelah, mklumlah interview PTD pun xlepas, haha..Lagipun xsemua org ada rezeki n pengalaman mcm Adriana.
    Apaun sgt2 menarik utk dibaca, begitu byk pengalaman Eva d negara org kan n tingginya education Eva walaupun masih muda. im proud of u..Bcoz of that novel, sy skrg sedang menuju " ke arah yg lebih baik".. opppss!! jgn terkejut, sy n hubby plan nak g honeymoon berdua sempena 5th anniversary kami nnti. Tinggalkan 2 org anak d rumah neneknya??? haha... tqvm dik Eva, moga terus maju jaya. SHARING IS CARING..

    FROM: sallyna

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak Sallyna. ouch thats good! Hope u enjoyed ur honeymoon kay ;)
      once in a while its good utk berdua je kan ;p hehe. I learn this from books and friends esp the book we called : Why Mars and Venus Collide.

      and alhamdulillah sgt syukur bila akak ckp ada iktibar kerohanian dan dalaman n cara pemikiran :) dats what make us, us :) tQ!

      Delete
  37. salam Eva, dh 3kali akak bc novel ni, sgt2 terkesan. Walaupun ia x membuatkan akak menangis seperti novel USAI KU TERIMA NIKAHNYA by umi, AWAK SYG SY TAK by Melur Jelita, UTK SEMUA DOSAKU by Rin Ahmad tetapi jalan cerita yg berbeza,byk pengajaran n pedoman utk kite sbgai hambaNya yg lemah dan WAJIB percaya,apa yg berlaku ada hikmahnya dan yg terbaik hanya drNya..
    All the best Eva, moga mendapat barakah hasil ilmu dan pengalaman yg disampaikan, ilmu yg bermanfaat antara 3 perkara yg dibawa ke SANA, IN SYA ALLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah kak. itulah harapannya, moga kebaikan tu boleh di bawa ke SANA.. :)

      yes, kita WAJIB percaya HIKMAH setiap kejadian, if we dont Allah called us 'orang yang sombong' - dan org yg sombong adalah org yang menolak/ challenged takdir Allah, bukan org yg sombong pakai kasut Prada etc.

      Thanks a lot kak! <3

      Delete
  38. novel terbaik 2013......mmg bestt...Bila novel baru nk publish

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ kak Has ;) novel baru eve tak sure...but in shaa Allah tahun ni :)

      Delete
  39. Tahniah Evelyn Rose, novel cinta yg amat berbaik, diselitkan dgn hadis2 sahih....I just need 2 days to finish this book....Great book! Tahniah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooops ***berbaik is actually terbaik...typooo

      Delete
  40. baru arini terbaca pasal the wedding breakers ni, tengari td sgop kuo jap nk g popular kat batu pahat mall tp sold out plak,,, waaaaahhhhh 8'( sdih tol,,, t lek keje nk g cari kt summit @ aeonbig plak,,, msti dptkn gak novel ni,,,

    ReplyDelete
  41. tahniah Eve! Penulisan yang matang. Rasa menyesal sebab x penah tau kewujudan blog Eve ni. Saya dah baca 3x novel ni. Actually x tau pun pasal novel ni tp just grab beberapa buah masa nak beli buku on9. Ternyata x menghampakan. Bukan sekadar cerita tp sarat ngan ilmu. Dah sebulan beli baru terasa nak buat review novel ni, dan tetiba hari ni juga terpanggil nak menjengah blog Eve ni. Banyak ketinggalan rupanya. Saya nak start baca satu2 since entry tahun lepas sampai terkini. Can't wait for ur new novel. Wish u good luck!

    ReplyDelete
  42. shaliladam778117 July 2013 at 03:04

    Tahniah buat eve.kak beli novel tu 2 bulan lepas online MPH.kak rasa gayan penulisan eve matang..sgt informatif..dan kak dapat menjiwai watak arianna rose yang eve jelmakan..tak habis baca lagi...baru sampai page 549..baca bila ada masa terluang..i'm a working mother with 13 month baby..akan habiskan sehari 2 lagi..eve..good luck dgn study tu..jangan berhenti menulis..tak sabar nak tunggu novel akan datang..semoga lebih maju.

    ReplyDelete
  43. rohayati72@gmail31 July 2013 at 13:19

    Salam..sya dah beli novel TWB dan dah lebih 3x khatam. Tahniah..amat menyentuh jiwa dan sya rasa tak sabar untuk novel yg sterusnya......lebih teruja klu TWB d *drama*kan....

    ReplyDelete
  44. to eve, good job..sy baru bace, mule2 jual mahal tak nak bace, dah bace, hmbik kau, berulang2 kali bace.. mesej yg akak cube sampaikan disamping jln cerite yg best..good job! :)

    ReplyDelete
  45. kak eve! saya baca TWB dari sebelum diterbitkan lagi kat penulisan 2u. hehehe.. novel paling best! dah banyak kali khatam smpai dah jadi macam belacan buku tu.. heheh.. keep it up kak! banyak moral value dan cara penyampaian dakwah pun terbaik! btw, buatlah pasal linda dgn samuel pulak. mesti best! hehehe... :DDD

    ReplyDelete
  46. Novel kak Eve memang BEST! TWB saya dah baca, 13 jam A380 pon saya dah habis baca...Saya harap akak terus menulis novel...Saya memang minat sangat dengan novel kak Eve...Banyak nasihat yang berguna.

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum...sy suka bc nvl..xprnh bli..kl prtm bc TWB pn pnjm kwn pny..tp lps tu trus bl..TWB nvl prtm yg buka ht sy..skrg sy pruntukn sdkit gaji utk mbeli nvl stiap bln...A380 pn dh bli..teruja nk trus bc hsl krya Eve..byk pngajaran hdup yg leh diambil...smg Allah snts mmudahkn Eve utk trus mhasilkn karya2 yg terbaek!!!...klu ABANG PILOT dbukukn mest BEST!!!

    ReplyDelete
  48. Assalam. Jemputlah jengah blog saya. Saya pun ada jugak buat review untuk TWB. =)


    http://the-izrahomi.blogspot.com/2013/11/review-novel-wedding-breaker.html

    ReplyDelete
  49. salam, baru jumpa blog Evelyn...kak aya ada buat review ringkas ttg novel ni.

    http://www.jendelahidup.com/2013/10/novel-wedding-breaker-evelyn-rose.html

    ReplyDelete
  50. Juz finished reading it..it took me 1 and 1/2 day between work n stuff..but i couldn't put it down...nk buat paperworks pun terbengkalai...hahhaa..it's good and given me sort of inspiration to write again! Congrats! :)

    ReplyDelete
  51. salam saya bangga dgn novel kamu.. saya nie klu beli novel sbb saya trust dekat penulis nya.. dan u i dah trust.. u mampu bt karya paling bagus.. hope u makin hasilkan karya yang lagi bagus.. good lucky

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. Assalam...wahh..TWB Sgt best....sepanjang 6 thn sy kwen..inilah pertama kali sy meluangkan msa baca novel...tu pon bli sbb nk hilangkan bosan dlm flight 6 jam ke seoul....Sgt xsgka...saya xsalah pilih ..novel...tahniah sbb menambat hati saya dgn novel ni..mengandungi tips yg amat berguna utk psgn suami isteri..so sweett..tgh baca..air mata sentiasa mengalir sbb hepi..sedih..n terharu...slumber je dok nanges2 dlm flight..hahaha..sebaik leh cover Sket...heee...congratz ya...

    ReplyDelete
  54. First of all, ILOVEYOURNOVEL! :DD I've read it and it's superb. Your novel not just contain sweet part, there's also hadith and some verse in Quran and it makes me insaf awhh. No doubt. Like seriously, I hope can be like you (amen) and you know what? I've bought the 2nd one :)) last, I'm waiting for the next one ;*

    ReplyDelete
  55. Hai Eve...congrat atas novel TWB yg sgt best giler..sy br beli novel ini dan sy merasakan ini novel yg plg best dy bc..teruskan menulis.

    ReplyDelete