Join This Site

Wednesday, 10 April 2013

13 Jam A380 Bab 27



Assalamualaikum wbt, 

1. Alhamdulillah tersampai jg hati nak update.hehe. ingat nak siapkan tulis semua bab utk novel ni baru update, tapi dah 14 hari but then, masih belum siap. Jadual padat sangat lately..So before eve belayar ke benua eropah esok (ayat poyo, haha) I update lah. Atas kapal tade tenet, hopefully boleh siapkan kerja berfikir utk projek PhD. Insyaa Allah dan doakan ye :) 

2. Rasanya dah beberapa org tanya Eve buku apa yg Eve suggest or baca...So here is the picture of bookshelves in my house (current house). Buku lain I left them in Malaysia, hence these are new stock within my 5 months here. 


p/s: I read many things and prefer bullet point  form. I dont read thick book unless necessary. I dont spell words while reading, I scan them (common dyslexic style), and I hate words ! thats why I'm an engineer. I prefer to watch documentary videos than reading. and I swear I never read anything as thick as LOTR or Harry Potter, I watch the movies.

3.  I know many readers esp those have English related career - teacher or editor or TESL student would give feedback about English grammar, while there are those even gave feedback that they need to rajinkan diri open up dictionary sbb banyak English in TWB. Both situation I apologize if it does make ur reading miserable. Insyaa Allah will be more cautious with my grammar and tatabahasa for 13 Jam A380  and reduce the English! . All in all the hardest thing for me to do is, to re-read what I wrote. No kidding. I can vommit in the process of doing it. (I hate words- again, and I dont even read TWB as a novel). So I strongly depend on the editor to do the proof reading (which left that person with a huge burden-poor that person, but thanks too). 

But in fact, I'm not a proper grammar user either. I think this BBC article can explain it to you that, native speakers - some/most of them dont even use 'book grammar' code in their speech. And my grammar skills worsen ever since http://www.bbc.co.uk/voices/yourvoice/language_rules1.shtml

" Codifying the English language has been of huge benefit to English speakers; it has given people the means to communicate with each other across dialectal barriers. We shouldn't, however, expect the grammar books to provide an accurate reflection of real speech. And, whatever the prescriptivist may say, we should not feel inadequate if real speech does not fit the grammar books' expectations." - Elan Dresher.


4. I feel so excited to share English accent with u guys ! In 13 Jam A380 I mentioned Fawwaz, Fido and Helena have their own accent. Anyone remember ? lol. Lets guess which is which from the video below. I think he is kinda good at this. lol. and I love countries in d middle region's accent !



 

 All right, happy reading ! 


Cheers, 
Eve


Bab 27

“ Hana, boleh  tak  kalau  saya  nak  minta  tolong  sikit ? ” tanya  Fawwaz  pada  aku  bila  salamnya  dijawab.

“ Tolong  apa ? ” tanya  aku  perlahan, bimbang  akan  mengganggu  mereka  yang  sedang  menunaikan  solat  di  surau   universiti.

“ Tolong  datang  ke  pejabat  saya  di  London.  Tommy  cuti  hari  ni, Fido  pula  baru  bertolak  ke  Utara, ada  mesyuarat  dengan  pihak  pengurusan  hotel  di  kawasan  Utara  England.”

Aku  tengok  jam. Dah  pukul  3.00  pm, kalau  nak  balik  pun  boleh  je.

“ Okay,  boleh… ”

“ Alhamdulillah… ” Fawwaz  bersuara  lega. “ Awak  tolong  balik  rumah, minta  kunci  bilik  bacaan  saya  dengan  nenek. Bila  dah  sampai  rumah  awak  telefon  saya. Nanti  saya  beritahu  awak  dokumen  yang  mana  yang  perlu  awak  ambil. Saya  ada   mesyuarat  sekarang  ni, tapi  ada  satu  dokumen  penting  yang  saya  tertinggal  kat  rumah. ”

“ Okay, rest  assured  I  will  be  there. ” terus  aku  bangun  dari  duduk.

“ Thank  you  Hana. ”

Al-Quran  dengan  terjemahan  bahasa  Inggeris  oleh  M.A.S  Abdel  Haleem  aku  simpan  di  dalam  bag  tangan.  Tafsir  yang  dihadiahkan  oleh  Fawwaz. Terjemahan  yang  sudah  worn  out  fizikalnya, tanda  ianya  sering  digunakan. Ada  ayat-ayat  yang  dihighlightkan  oleh  Fawwaz. Ada  nota  kecil  dan  penanda  di  ayat-ayat  tertentu  membuatkan  aku  lebih  teruja  untuk  membelek  satu  persatu.

Habisnya, aku  berpindah  ke  rumah  agam  itu  malam  esoknya  tu  juga. Fawwaz  kalau  dah  buat  keputusan, memang  kena  patuh. Habsah  dan  Mak  Leha  yang  mengemaskan  barangan  aku. Aku  tinggal  di  bilik  berhampiran  bilik  Emmel  dan  nenek. Mudah  untuk  menjenguk  Emmel, dan  tak  elok  kalau  dekat  sangat  dengan  bilik  Fawwaz  dan  Fido  yang  terletak  di  aras  atas  dan  hujung  rumah. Bilik  Fawwaz  sangat  luas  dan  berada  di  aras  paling  atas. Aku  ke  bilik  dia  pun  dengan  nenek  dan  Emmel. Fido  pula  lebih  selesa  di  North  Wing, katanya  mudah  untuk  dia  melihat  pemandangan  dari  situ.

Sudah  dua  bulan  aku  menyertai  mereka  solat  Subuh  berjemaah. Mula  belajar  membaca  Al-Quran  dan  mula  membaca  dan  memahami  Al-Quran. Patutlah  semua  kagum  dengan  Al-Quran, sememangnya  mengetagihkan. Setiap  masa  aku  bawa  terjemahan  Al-Quran  ini. Kalau  hati  sudah  dibuka  seluas-luasnya  untuk  memahami  dan  mencari, pasti  jalannya  juga  mudah. Tidak  sesukar  yang  aku  bayangkan  sebelum  ini.

************

“ Nenek, Fawwaz  minta  Hana  ambilkan  dokumen  dia  dalam  bilik  bacaan. Dia  cakap  kunci  ada  dengan  nenek. ”

Sampai  sahaja  di  rumah  terus  aku  cari  nenek. Emmel  pun  ada  bersama  dengan  nenek  dan  Mak  Leha. Sedang  leka  menonton.

“ Eh, Fawwaz  minta  masuk  dalam  bilik  bacaan  dia ? ” nenek  buat  muka  terkejut. Aku  angguk. “ Hmm…Susah  dia  nak  bagi  orang  lain  masuk. Fido  je  yang  biasa  masuk, nenek  tukang  pegang  kunci  je. Orang  lain  memang  tak  dibenarkan  masuk…” wajah  nenek  masih  tampak  musykil. Tapi  akhirnya  dia  tersenyum. “ Nanti  nenek  ambilkan, Hana  tunggu  kejap.”

Dalam  lima  minit  nenek  kembali  muncul. Kunci  aku  capai  dan  terus  melangkah  ke  bilik  bacaan  di  aras  atas. Bersebelahan  dengan  bilik  Fawwaz. Pintu  kayu  yang  tebal  dan  tinggi  aku  kuak  perlahan. Besar  dan  luas  biliknya. Ada  sofa  kulit  warna  coklat  gelap, meja  kerja  daripada  kayu  utuh  dan  rak  buku  yang  tinggi  hingga  ke  siling. Tampak  gah  dan  klasik.

“ Salam, Fawwaz, dokumen  tu  kat  mana ? ”

“ Waalaikummussalam wbt. Atas  meja  kerja.  Ada  satu  je  dokumen  atas  meja  tu. ”

“ Okay  dah  jumpa. Saya  gerak  sekarang. ”

“ Hana, jangan  pandu  laju  sangat. Tadi  awak  pecut  kan  untuk  balik ? ”

“ Err…ya… ” perlahan  dan  gugup  aku  menjawab. Fawwaz  tak  suka  bila  aku  memecut. Katanya  merbahaya. Kalau  dia  tahu  aku  memandu  laju  lagi  nanti  kereta  aku  akan  ditarik  balik.

Dia  mengeluh  perlahan. “ Hana…berapa  kali  saya  nak  cakap  benda  yang  sama ? ” suara  amarannya  dah  keluar.

Sorry…. Saya  drive  laju  sebab  nak  cepat. Tu  kan  dokumen  penting, awak. ”

“ Jangan  pecut  lagi. Mesyuarat  bukan  tak  boleh  extend  sampai  awak  sampai  sini. Take  your  time  and  don’t  risk  your  life.”

“ Okay…. ”

Talian  aku  matikan  dan  terus  mengarah  ke  kereta  yang  terparkir  di  hadapan  pintu  masuk  utama. Fawwaz, walaupun  tegas  tapi  sangat  mengambil  berat. Sikap  yang  semakin  lama  semakin  aku  senangi.

“ Mommy…. ”

 Langkah  terhenti  bila  susuk  tubuh  si  kecil  elok  berdiri  di  tepi  kereta. Bersandar  di  pintu  masuk  pemandu. Emmel  tersenyum  comel  sambil  buat  muka  adorable  sampai  orang  yang  menengok   tak  sanggup  nak  tinggalkan  dia  di  rumah. Siap  dengan  dress  paras  lutut  dan  quilted  jacket  dari  Ted  Baker, tight  dan  boot  kulit  paras  lutut. Sekali  pandang  dah  macam  gaya  yang  aku  kenakan  hari  ini. Dress  paras  betis  dengan  boot  kulit  paras  lutut. Sejak  sebulan  ni  aku  lebih  selesa  berpakaian  lebih  longgar  dan  sopan. Entah  kenapa  hati  rasa  bersalah  bila  menyarungkan  pakaian  ketat  hingga  menampakkan  tubuh  badan.

Mommy, where  are  you  going…? ” dengan  liuk  lentuk  badannya, sajalah  tu  si  Emmel  ni  nak  minta  aku  bawa  dia  sekali. Aku  senyum  lebar  bila  Emmel  buat  mata  mengharap. Pandai  betul  budak  ni.

“ We  are  meeting  daddy. Come, I  put  you  in your seat. ” tangan  Emmel  aku  capai. Dia  berjalan  riang. Siap  melompat  lagi.  

" Hoorayy ! Hoorayyy !! "

“ Nek, Hana  bawa  Emmel  sekali  ni. ”

“ Ya  lah….Nenek  ajak  masuk  dia  tak  nak  Hana…Puas  pujuk. Baju  pun  nak  pakai  yang  sama  dengan  mommy  dia.. ” nenek  menjampuk  dari  belakang. Duduk  bersandar  di  pintu  rumah.

Terbantut  niat  nak  memecut  tadi. Emmel  aku  letakkan  di  tempat  duduk  belakang  di  kerusi  kanak-kanak. Ralit  bermain  dengan  bolanya  sambil  berceloteh  itu  ini.

*************

Pertama  kali  menjejakkan  kaki  di   ibu  pejabat  syarikat  Fawwaz. Bangunan  setinggi  26  tingkat  di  kawasan  Thames  River. Hari  ini  baru  aku  tahu  apa  nama  syarikat  mereka. The  Edge  Properties. Syarikat  yang  memiliki  bangunan  pejabat, rumah, pusat  beli  belah  dan  rangkaian  hotel  di  UK  dan  beberapa  buah  negara  di  Eropah. Fawwaz  dan  Fido  bukan  jenis  yang  membawa  kerja  ke  rumah  dan  bukan  jenis  yang  bercakap  soal  kerja  mereka  di  rumah. Jadi  aku  memang  langsung  tidak  tahu  menahu  soal  kerja  mereka  kecuali  bila  nenek  yang  lebih  dulu  memberitahu.

Sudah  30  minit  aku  berada  di  bilik  Chief  Executive  Officer  bersama  dengan  Emmel  yang  sedang  leka  memerhatikan  pemandangan  dari  dinding  kaca. Fawwaz  masih  lagi  di  dalam  bilik  mesyuarat. Usai  sampai, aku  terus  ke  bilik  Fawwaz  dan  Fawwaz  datang  mengambil  dokumen. Katanya  mesyuarat  akan  selesai  sekejap  sahaja  lagi, tapi  sekarang  pun  sudah  lebih  30  minit. Habis  segala  majalah  aku  baca, sama-sama  mengagumi  pemandangan  Bandar  London  dari  aras  26  dengan  Emmel…dan  sekarang  bosannya  semakin  menebal. Akhirnya  telefon  aku  keluarkan.

Salam, Fawwaz  saya  keluar  jalan-jalan  dulu. Nanti  saya  datang  balikWhatsApp  aku  hantar  pada  Fawwaz.

“ Emmel, jom  kita  pergi  jalan-jalan. ” Emmel  melompat  gembira. Saat  yang  dia  tunggu-tunggu  sedari  tadi. Dari  tadi  lagi  dia  mengomen  dan  meminta  untuk  turun  ke  bawah. Aku  duduk  di  sebelah  Emmel, memerhatikan  suasana  di  bawah.

“ Hmm…sayang  mommy  nak  pergi  mana ? Tunjuk  je  dekat  mana, nanti  kita  akan  terus  sampai ! aku  tunjukkan  ke  arah  London  Eye. Emmel  mula  membuat  gaya  yang  sama.   Aku  ketawa  dan  pipi  Emmel  aku  cium.

“ Muahhss… I  love  you  mommy… ” Emmel  membalas  ciuman  sambil  tertawa  perlahan. Cheeky  kid. Badan  Emmel  aku  peluk  kemas. Pelik  bila  ibu  Emmel  membuang  anaknya  sendiri, tapi  kadang-kadang  aku  bersyukur, kalau  ibunya  tidak  bersikap  begitu  Emmel  tak  kan  ada  dengan  aku  sekarang  ini. Hidup  aku  juga  takkan  sebahagia   sekarang. Apa  sahaja  yang  berlaku  semuanya  berlaku  atas  wisdom  Allah  s.w.t. Dia  lebih  mengetahui  tentang  segalanya. Kami  berpimpin  tangan  sambil  berjalan  ceria  keluar  dari  bilik  Fawwaz.

If  Mr  Fawwaz  asks, tell  him  we  both  went  out. ” pesan  aku  pada  kerani  yang  berada  di luar  bilik. Dia  hanya  mengangguk  dan  menayangkan  senyuman   manis.

“ Have  a  nice  evening  ma’am ”



Disember  di  London. Beberapa  hari  lagi  Krismas  akan  muncul. Tarikh  25  Disember, katanya  tarikh  kelahiran  Nabi  Isa  atau  Jesus, tapi  ada  juga  kajian  yang  menunjukkan  Jesus  lahir  pada  6  Januari   tapi  rata-rata  menggunakan  25  Disember. Ada  juga  antara  rakan-rakan  aku  yang  memberitahu  25  Disember  adalah  tradisi  bukan  sambutan  keagamaan  mereka. Mana  satu  jawapan  mereka, pada   aku  itu  hak  mereka.

Emmel, kalau  dibiarkan  di  rumah  anak  yatim  pasti  tidak  akan  mengenal  Islam. Pasti  sedang  sakan  menyambut  Krismas  kala  ini. Pegangan  pada  tangan  Emmel  aku  kemaskan. Tangan  anak  kecil, bila  dipegang  bukan  sekadar  terasa  lembut, tapi  menyerapkan  perasaan  damai  dan  tenang  di  jiwa. Terasa  lebih  kuat  dan  disayangi  juga.

Why everything  looks  different  from  here  mommy…? I  can  see  a  lot  of  things from above..” soalan  Emmel  bila  kami  berjalan  di  Victoria  Embankment  membuatkan  aku  tertawa. Pipinya  aku  cubit.

Because… our  eyes  are  very  limited  my  love. We  can  only  see  certain  thing  within  a  certain  distance, but  Allah  s.w.t  can  see  everything ! That  is  why….we  should  ask  for  God’s  guidance  Emmel, and  God  give  us  a  book, Al-Quran  to   guide  us. ” kami  berhenti  dan  duduk  di  kerusi  yang  ada  di  sepanjang  Victoria  Embankment. Melihat  feri  dan  kapal  kecil  di  sepanjang  Sungai  Thames.

I  like  that  book  too… It  have  a  lot  of  stories  inside  it… ” Emmel  duduk  menghayunkan  kakinya. Tangannya  di  depakan, membuat  gaya  banyak. Aku  senyum   bahagia. Kan  indah  kalau  Emmel  benar-benar  anak  aku  dan  Fawwaz…Rambut  Emmel  aku  usap  lembut, bangga  punyai  anak  yang  petah  sepertinya. Fawwaz  selalu  bacakan  kisah-kisah  dalam  Al-Quran  kepada  Emmel  sebelum  Emmel  tidur.

“ Mommy, I’m  hungry…. ” Emmel  dah  meliuk  lentokkan  kepalanya. Aku  ketawa  kecil.

Chocolate  brownies  yang  aku  beli  sewaktu  turun  tadi  aku  keluarkan  dari  beg  tangan. Dia  menyambut  riang. Membuka  beg  kertas  yang  mengandungi  brownies  dan  menadah  tangan  untuk  berdoa. Gaya  daddynya.

“ Mommy  tak  nak  makan ? ” tanya  Emmel  bila  aku  hanya  memerhati. Aku  geleng. Emmel  suakan  brownies  pada  aku. Sebak  terasa  bila  anak  mendahulukan  aku  walaupun  dia  hanya  sekecil  ini. “ Eat  some  mommy, or  you  will  fall  sick… ” lembut  Emmel  memujuk  seperti  aku  memujuknya  untuk  makan  pagi. Merekah  senyum  di  bibir. Mulut  aku  buka  dan  Emmel  menyuapkan  brownies  sambil  dia  senyum  bahagia.

No  wonder  no  parent   would  trade  their  children  even  for  the  world, sekarang  aku  baru  faham  perasaan  ini. Aku  capai  tubuh  Emmel  dan  bawa  dia  ke  riba. Rambutnya  yang  lembut  aku  cium  penuh  kasih.

“ I  love  you  Emmel… ”

“ I  love  you  too  mommy… ”

Lama  kami  duduk  di  situ. Bergurau  dan  berbual…kemudian  bergambar  berlatar  belakangkan  Thames  River  pada  waktu  malam  hinggalah  Fawwaz  menelefon. Katanya  dia  baru  selesai  mesyuarat  dan  akan  cuba  untuk  bersiap  balik  dalam  masa  30  minit. Sejak  menjadi  ibu  segera, aku  jarang  ada  masa  untuk  melayan  perasaan  begini. Mengamati  keindahan  ciptaan  Tuhan.  Feri  dan  boat  yang  terapung  di  Sungai  Thames, awan  yang  berarak  cantik, dengan  burung-burung  yang  beterbangan… Semuanya  mengingatkan  aku  pada  Tuhan.. Hebatnya  Allah  s.w.t.



“ Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan (pada) pertukaran malam dan siang dan (pada) kapal-kapal yang di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfa`at kepada manusia demikian juga (pada) air hujan yang Allah turunkan dari langit lalu Allah hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang, demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa Allah) terapung-apung di antara langit dengan bumi sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan ke Esaan Allah, kekuasaanNya, kebijaksanaanNya, dan keluasan rahmatNya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran” – Al-Baqarah ayat 164.

Tepat  kata  Helena  sebelum  ini. Pencarian  Tuhan  adalah  satu  proses  dalam  kehidupan. Samada  aku  dilahirkan  Islam, Buddha, Hindu  atau  tiada  agama, pencarian  Tuhan  dan  kebenaran  itu  pasti  akan  dijumpai  jika  hati  mahu  mencari  dan  akal  digunakan  untuk  berfikir.  

“ You’re  my  sunshine, my  only  sunshine… ” telefon  yang  kembali  berbunyi  aku  jawab  segera. 

“ Hana ! ” suara  Hani. Aku  intai  Emmel  yang  sedang  bermain  dengan  bolanya  di  sebelah.

“ Hey…Hani… ” dalam  hati  terasa  bimbang. Bimbang  kalau-kalau  Hani  terdengar  suara  Emmel  dan  mula  syak  yang  bukan-bukan. Minggu  lepas  beriya  dia  mahu  ke  sini  untuk  Boxing  Day. Ummi  dan  ayah  biasa  ke  London  bila  Boxing  Day. Waktu  tu  jualan  murah  habis-habisan  di  seluruh  UK, tapi  beriya  juga  aku  memberi  pelbagai  alasan  yang  aku  sangat  sibuk  waktu  tu. Dalam  hati  terasa  bersalah, tapi  apakan  daya ?

“ Sibuk  ke ? Kata  ko  ada  conference ?

Aku  telan  liur  sebelum  menjawab. “ Ada… Sibuk  jugalah… ” Memang  aku  ada  conference  tapi  di  London  sahaja. Itupun  lepas  Krismas  dan  Tahun  Baru.

“ Good  luck  with  your  conference ! Tak  pergi  shopping ? ” tanya  si  Hani  lagi.

Shopping ?

Kalau  Fawwaz  yang  membayar  aku  tak  perlu  lagi  nak  berebut  baju  waktu  Boxing  Day. Tak  perlu  tunggu  jualan  murah.

“ Tak  sangat… ”

“ Mommy ! Look  at  my  ball…! ” laung  Emmel  bila  bola  yang  dilantunnya  bercahaya. Galak  dia  membaling  bola  di  tangan.

“ Siapa  tu  Hana ? ” belum  sempat  aku  menjawab  panggilan  Emmel,  Hani  terlebih  dahulu  bertanya. Terasa  tercekik  urat  leher.

“ Aku  kat  London, anak  orang  lain  tu… ” laju  aku  berdalih. Emmel  aku  jeling  sekilas  sebelum  bergerak  jauh  sedikit  dari  Emmel  yang  leka  bermain. Tidak  mahu  Hani  terdengar  lagi.

“ Owh…dekat  sangat, macam  panggil  kau…tapi  takkanlah  anak  kau  kan? Aku  yang  dah  kahwin  dua  tahun  ni  pun  tak  dapat  anak  lagi. Inikan  pula  kau. ” Hani  ketawa  sakan. Aku  mula  menarik nafas  lega. 

“ Ko  balik  Malaysia  bila  Hana ? Ayah  nak  belikan  tiket. ”

Balik ? Kepala  mula  terasa  berdenyut. Macam  mana  nak  balik  kalau  si  Emmel  ni  nak  berenggang  pun  susah.

“ Aku  kena  tengok  cuti  Hani…bukan  macam  undergrad  atau  master  ni…macam  kerja  dengan  universiti… cuti  pun  ada  30  hari  je  dalam  setahun… Nanti  aku  konfem  dapat  cuti  aku  call  ayah. Ayah  dengan  umi  okay ? ”

“ Okay…tapi  ayah  macam  pelik  sikit  sebab  kau  jarang  call..
Sekali  lagi  terhenyak.

“ Owh…nanti  aku  call  umi  dengan  ayah…bukan  aku  tak  call  langsung… seminggu  sekali  aku  call  juga  la…Hari  biasa  susah  la  sebab  bila   aku  balik  rumah, umi  dengan  ayah  dah  tidur  dah. Kat  Malaysia  dah  malam…”

Hani  ketawa  perlahan. Memahami. Kalau  zaman  ijazah  dulu  lainlah  cerita, kelas  bukan  penuh  satu  hari. PhD  setiap  hari  perlu  ke  pejabat.

“ Okay, cuti  ni  kita  orang  pergi  rumah  kakak  kat  Hong  Kong. ”

“ Wahh… bestnyee ! Aku  nak  tengok  juga  rumah  baru  kakak… ”

Mengekek  si  Hani  ketawa. Sukalah  tu  bila  aku  cemburu. “ Nanti  aku  hantar  gambar  or  kita  video  call  je. ”

“ Okay…! Eh, Hani  aku  dah  nak  balik. Nanti  aku  call  kau. ”

“ Ya  lah, jaga  diri  Hana… Assalamualaikum… ”

“ Waalaikummussalam  wbt… ” talian  aku  matikan. Menyimpan  telefon  di  dalam  kocek  quilted  coat  dan  berpaling  pada  tempat  aku  dan  Emmel  duduk  sedari  tadi.

“ Emmel ! ”

Dada  mula  berdebar. Mana  Emmel ?

Mana  Emmel  pergi ?

Kaki  terus  melangkah  mencari  Emmel. Ya  Allah….Hanya  Tuhan  sahaja  yang  tahu  betapa   berdebarnya  jantung  aku  tika  ini.

Aku  berlari  di  laluan  di  Victoria  Embankment. Emmel  tak  ada  kat  situ. Kereta  yang  lalu  lalang  di  sepanjang  jalan  menambahkan  debar  di  dada. Macam  mana  kalau  Emmel  melintas ? Macam  mana  kalau  Emmel  di  culik ? Fawwaz  lelaki  yang  berduit. Tak  pelik  kalau  ada  yang  mahu  menculik  Emmel.

Ganyah  berlari  di  sebelah   kiri  aku  berlari  pula  ke  kanan. Orang  tak  terlampau  ramai  memudahkan  aku  untuk  melihat. Nama  Emmel  aku  laungkan  tanpa  henti.

Bila  sampai  di  hadapan  Cleopatra’s  Needle, aku  terhenti. Terasa  seperti  suara  Emmel  yang  memanggil. Aku  berpaling  ke  belakang. Ke  tempat  kami  duduk  tadi.

“ Emmel ! ” laju  aku  berlari  ke  arah  Emmel  yang  sedang  di  dukung  oleh  seorang  lelaki. Samar  malam  menyukarkan  aku  untuk  melihat  lelaki  itu  dengan  jelas. Yang  pasti  bukan  Fawwaz. Susuk  tubuh  Fawwaz  mampu  aku  cam  walau  dari  jauh. Emmel  turun  dari  dukungan  lelaki  yang  bersuit  kemas  dan  mula  berlari  ke  arah  aku. Tubuh  Emmel  aku  peluk  kemas. Terasa  lepas  segala  bebanan  yang  berbuku  di  dada  sedari  tadi.

“ Emmel  ke  mana  sayang… ? Kenapa  main  jauh-jauh ? ”

Emmel  tunduk  bila  suara  aku  sudah  agak  meninggi. Bimbang  tak  terkata. Emmel…Emmel….

“ Sorry  mommy….Emmel  wont  do  that  again… ” Emmel  masih  tunduk  memandang  lantai. Menggelengkan  kepalanya  sambil  menghulurkan  bola  yang  aku  hadiahkan  padanya  dulu. “ Bola  Emmel  jatuh  kat  atas  jalan…Emmel  pergi  ambil  bola…”

Ternganga  aku  dibuatnya. Bola  jatuh  atas  jalan ? Bola  jatuh  atas  jalan ? Macam  mana  kalau  Emmel  dilanggar  tadi ?

“ Kenapa  tak  beritahu  mommy ??? ”

Sorry  mommy… ”suara  Emmel  mula  mengisak. Bahunya  juga  terhenjut  tanda  dia  sedang  menahan  tangis.

“ Janji  pada  mommy, jangan  buat  lagi. ” suara  aku  tegaskan. Tak  mahu  Emmel  mengulangi  perkara  yang  sama. Dia  tunduk  mengangguk. “ Say  it. Say  it  to  mommy.”

“ Emmel  wont  do  that  again… ”

“ Do  what ? ”

“ I don’t  know…” bila  tangisannya  mula  kuat  aku  peluk  Emmel  dan  mencium  pipinya. Dia  tak  tahu  pun  apa  salah  dia…

“ Shh…Never  leave  mommy  again  honey… I  love  you… ” pipi  Emmel  aku  pegang  dengan  kedua  belah  tangan. Membawa  matanya  tepat  memandang  mataku. “ Don’t  you  love  mommy ? Why  did  you  leave  mommy  alone ? ”

Anak  mata  Emmel  yang  berkaca. Pandangannya  yang  tulus. Membuatkan  hatiku  hiba. Dia  bagaikan  terkejut  bila  itu  yang  aku  katakan  padanya. Dia  mula  memelukku  erat. “ Emmel  will  not  leave  you  mommy… ”

Derapan  kaki  lelaki  yang  membawa  Emmel  ke  sini  mengingatkan  aku  tentang  waktu  dan  realiti  kami. Dia  berdiri  di  sebelah  aku  dan  Emmel. Samar  lampu  dan  kedudukan  yang  agak  berjarak  menyukarkan  aku  melihat  wajahnya  tadi. Aku  bangun  dengan  Emmel  di  dukungan. Berdiri  tegak  di  hadapan  si  penyelamat  Emmel  hari  ini.

Lelaki  bersuit  kemas  warna  hitam. Briefcase  elok  di  tangannya. Kacak  dan  tinggi…Liur  aku  telan  kesat. Kulit  muka  terasa  tegang  membahang. Dada  berdebar  seperti  debaran  sewaktu  mencari  Emmel  tadi…

Haydar.


 



p/s: Should I stop here dan cerita seterusnya bersambung dalam novel... hehe :p ? Or should I up satu lagi  nanti ? hehe


your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)