Join This Site

Saturday, 20 July 2013

Abang Pilot Part 7

Salam n hi !

Part 7

Lama  Lea  termenung  di  atas  katil. Majalah  dan  buku  berselerak  di  sekelilingnya. Kipas  antik  yang  berpusing  ligat  dipandangnya  tanpa  erti. Otaknya  ligat  berfikir. Ya, mengenai  Zahid, siapa  lagi ?

Dia  hanya  ada  masa  dua  bulan  sebelum  majlis  ulang  tahun  ke-8  majalah  MACHO yang  Lea  sedang  bekerja. Jadi  penulis  berikan  Lea  peluang  untuk  menguruskan  masanya  sendiri. Dia  bebas  menguruskan  waktunya  untuk  menulis  samada  di  rumah, atau  di  tempat  lain, dan  samada  menulis  novel, atau  artikel. Tapi  menjadi  penulis  modalnya  bukan  hanyalah  angan  kosong. Dia  perlu  lakukan  kajian  untuk  maklumat  yang  ingin  dia  gunakan  di  dalam  novelnya. Kadang  hanya  untuk  menulis  satu  ayat, tapi  kajian  yang  perlu  dibuat  agak  memakan  masa  dan  memerlukan  dia  membuat  banyak  rujukan. Walaupun  Lea  hanyalah  berkelulusan  SPM, tapi  dia  bukan  bodoh. Dia  mampu  belajar. Cuma  jalan  yang  perlu  dia  lalui  membuatkan  dia  memilih  jalan  sekarang.

Bila  mama  dan  papanya  meninggal  dalam  kemalangan  tujuh  tahun  lepas, waktu  tu  usianya  awal  18  tahun. Baru  lepas  SPM…

‘ Lea, nak  ikut  mama  dengan  papa  pergi  kenduri  Aunty  Lydia ? ’

‘ Tak  naklah  mama…. Lea  nak  habiskan  baca  buku. ’

‘ Hmm… ya  lah… Jaga  diri. Kunci  pintu  bila mama  dah  keluar. ’

‘ Okay  mama. ’  Lea  senyum  lebar. Bila  SPM  dah  habis, kerja  Lea  hanyalah  melepak  di  rumah. Dulu  dia  suka  baca  buku  chic  lite, buku  classical  romance, perasan  kononnya  dialah  Elizabeth  dalam  cerita  Pride  and  Prejudice…akan  ada  lelaki  kaya  yang  datang  dalam  hidupnya. Lelaki  kaya, kacak  dan  bijak. Saat  tu, segalanya  akan  berubah ! Tapi  angan-angan  hanya  tinggal  angan  bila  pihak  polis  bertandang  ke  rumahnya.

‘ Cik  Lea  Natasha  binti  Helmi  Abdullah ? ’

‘ Ya. ’

‘ Saya  harap  awak  tenang. Saya  Inspektor  Razak…’ Lea  sudah  berdebar  sakan. ‘Mak  dan  ayah  awak  kemalangan. Sekarang  mereka  berada  di  hospital. ’

Bila  Lea  ke  sana. Kedua-duanya  sudahpun  tiada. Hanya  tinggal  jasad  yang  kaku. Siapa  pernah  menyangka  itulah  kehidupan  yang  tercatat  untuk  dia ?

Siapa  sangka  tempat  dia  bergantung  akan  hilang  secepat  itu ?

Dia  baru  sahaja  18  tahun…. Macam  mana  dia  mahu  teruskan  kehidupan  sementalah  selama  ini  hidupnya  bergantung  pada  mama  dan  papanya ? Lea  buntu.

Nenek ? Datuk ? Mak  cik  dan  pak  cik ? Masih  terngiang-ngiang  suara  mereka.

‘ Mama  kamu  bukan  darah  daging  kami  lagi. Anak  aku  namanya  Melinda  Chooi  bukan  Maryam  Sakinah  Abdullah ! Dia  yang  buang  nama  keluarganya ! Kamu  bukan  keluarga  kami. ’

‘ Lea… kamu  pergi  dululah… Nanti  atuk  kamu  tu  marah. Dia  tak  suka. Balik  ya. Ada  apa-apa  telefon  pak  cik. ’

Selama  dua  tahun, Pak  Cik  Arjan, adik  kepada  ayahnya  yang  selalu  mengambil  berat  mengenai  dirinya. Tapi  semenjak  pak  cik  Arjan  berpindah  ke  Australia, Lea  sendiri  sudah  tidak  mendengar  khabar  berita  daripada  lelaki  itu  lagi. Selama  dua  tahun  jugalah  Lea  bekerja  apa  ada. Sesuai  dengan  kelulusannya.Mujurlah  rumah  teres  setingkat  ni  dah  habis  di  bayar  oleh  kedua  ibu  bapanya. Kereta  papa  dah  remuk, yang  tinggal  hanyalah  kereta  Volkswagen  Beetle  klasik  yang  papa  guna  sebagai  hobi.

Mama  kerja  di  syarikat  swasta, papa  pun  sama… insurans  pun  tiada… Bagaikan  si  pengemis  Lea  mencari  sesuap  nasi. Terkontang  kanting  cuba  untuk  mula  bertapak  dan  berdiri  kukuh  atas   usaha  sendiri.

Dia  bukan  bodoh. Keputusan  SPMnya  tidaklah  ‘excellent’  hingga  penuh  semua  As  tapi  dia  mampu  capai  5A, 3B  dan  1C. Tapi  kedudukannya  sebagai  bukan  bumiputera  sementelah  mama  dan  papa  berbangsa  Cina  dan  India  membuatkan  Lea  sukar  mendapatkan  tempat  di  universiti  awam. Nak  ke  universiti  swasta, dia  tak  punyai  wang  sebanyak  itu. Nak  jualkan  rumah ? Tak  mungkin. Itu  sahaja  peninggalan  mama  dan  papanya. Itulah  tempat  dia  simpan  semua  kenangan  mereka.

Gambar  mama  dan  papanya  diambil  dan  dibawa  ke  dada. Di  peluk  kemas. Kejap. Air  matanya  tumpah. Lea  Natasha  sudah  bekerja  sehabis  daya. Memulun  sehabis  tenaga  untuk  berdiri  sendiri. Dia  sudah  masak  menjadi  kuli. Alhamdulillah  rezekinya  Allah  tetapkan  dalam  bidang  penulisan. Dari  situ  dia  mampu  menyimpan. Kerja  menulis  bayarannya  bertangguh, jadi  Lea  belajar  cara  pengurusan  wang  yang  baik. Daripada  duit  royalty, dia  gunakan  separuh  untuk  disimpan, dan  separuh  lagi  sebagai  pelaburan  senyap.  Lea  percaya  akan  satu  kata  pepatah ;

‘Start  where  you  are. Use  what  you  have. Do  what  you  can.’

Dia  tahu  kelulusan  dia  takat  mana. Dan  elok  sahaja  dia  memang  suka  menulis  sedari  arwah  mama  dan  papanya  masih  hidup, cuma  setelah  dua  tahun  dia  bekerja, secara  tidak  sengaja  dia  mula  menulis. Dan  tanpa  disangka  sambutannya  agak  baik. Mungkin  itulah  namanya  rezeki ? Atau  namanya  mencuba  dan  berusaha ? Kalau  dia  tak  cuba, tak  mungkin  dia  akan  jadi  begini  sekarang.

“ Mama…papa… Lea  rindu… ”

Gambar  wajah  mamanya , Maryam  Sakinah  dielus  lembut  sebelum  beralih  pada  ayahnya,  Hilmi  Abdullah. Mama  gadis  cina  daripada  Ipoh, ayahnya  pula  India  keturunan  Punjabi  atau  kata  lainnya  Singh. Tapi  mereka  berdua  memeluk  Islam, dan  berkahwin  bila  bertemu  dalam  satu  majlis  keagamaan. Kedua-dua  belah  keluarga  yang  kuat  berpegang  pada  asal  keturunan  mereka  kuat  menentang, tapi  bila  dikatakan  cinta, siapa  mampu  menghalang ?

Dan  Lea ?

Lea  jadi  cucu  terbuang….

************
Pertemuan  tengah  hari  tadi  masih  mampu  buatkan  Zahid  mengukir  senyuman. Esok  mereka  bertemu  lagi. Kata  Lea  mereka  perlu  cepat, masa  mereka  hanya  tinggal  dua  bulan, atau  tepatnya  7  minggu.

“ Lea…Lea… Kenapa  comel  sangat ?”  Kemain  Lea  buat  muka  cuak  bila  dia  minta  adakan  sesi  lecture  dan  latihan  di  rumahnya, tapi  akhirnya  Lea  setuju  juga. Kadang  dia  pelik  juga  apa  yang  Lea  kejarkan  supaya  dia  jadi  famous ? Tapi  kalau  orang  dah  beri  peluang, dan  melihatkan  Lea  yang  beriya  Zahid  jadi  teruja. Tambah  lagi  Lea  jenis  perahsia. Hanya  dengan  cara  ini  dia  mampu  bertemu  dan  mendekati  Lea.

Cintakah  dia  pada  Lea ?

Entah. Masih  terlalu  awal…tapi  suara  Lea, semangat  Lea  yang  selalu  dia  bawa  dengannya. Semangat  Lea  dan  harapan  Lea  padanya  seringkali  buatkan  dia  rasa  berharga  dan  dihargai.

Zahid  pandang  wajahnya  yang  penuh  dengan  pencuci  muka. Membasuhnya  dengan  air  pili  sebelum  mengelap  dengan  tuala  kecil.

“ Time  to  sleep…! ” ujar  Zahid  kuat. Dia  sorang  je  pun  tinggal  di  kondominium  ini. Mama  dan  adiknya  Zalina  tinggal  di  New  York. Mama  kahwin  lelaki  mat  saleh  di  sana  setelah  diceraikan  oleh  papanya  sewaktu  dia  berusia  18  tahun. Bila  isteri  pertama  papa  akhirnya  mengetahui  yang  papa  sebenarnya  punyai  dua  isteri  selama  ini. Lucu ?

Entah. Manusia  boleh  menghukum, tapi  yang  melaluinya  adalah  mereka. Yang  benar-benar  tahu  juga  mereka. Perlukah  Zahid  persoalkan  mengenai  keadilan  bila  mereka  tak  lagi  menerima  nafkah  dan  tanggungan  daripada  papa setelah  mama  berkahwin  lain ?

Hidup  mereka  tak  susah. Mama  pun  asalnya  daripada  keluarga  senang. Keluarga  berada, tapi  kerana  cinta  mama  sanggup  jadi  yang  kedua  dalam  hidup  papa. Sanggup  bersenyap  tentang  statusnya  selaku  isteri  kedua. Dan  mama  sendiri  ahli  perniagaan  yang  berjaya. Sama  seperti  papa. Papa   juga  punyai  syarikatnya, tapi  sah-sah  semuanya  akan  dimiliki  oleh  anak-anak  isteri  pertama  papa. Buat  apa  dia  nak  menaruh  harapan  pada  benda  yang  dia  tahu  tak  kan  jadi  milik  dia ?

Zahid  pandang  langit  kelam  di  luar  apartment  mewahnya. Kondominium  pemberian  papa  pada  dia  dua  tahun  lepas. Selepas  papa  mula  insaf  tentang  tanggungjawab  dan  hak  anak-anaknya. Atilia  sendiri  tidak  tahu  tentang  susur  galur  keluarganya  yang  caca  merba. Memalukan  pada  Zahid.
Kerlipan  bintang  diluar  sana  buatkan  dia  hanyut. Mula  memejamkan  mata  dan  tanpa  disangka  pertemuan  dia  dengan  Lea  esok  hari  yang  keluar  dalam  kamar  fantasianya  dan  membuatkan  hatinya  diawangan.

“ Tut…tut… ”

Malas-malas  Zahid  bangun. Mencapai  telefon  yang  berada  di  meja  kecil  di  sebelah  katilnya.

‘ Esok, saya  datang. Jangan  bangun  lambat ! ’ – Lea

Zahid  senyum. Terus  dia  bangun   menegak. Skrin  iPhone  4S  ditekannya.

‘ Okay. 5.00  am  kan ? ’ – Zahid

‘ (0.o) No…! Kalau  nak  boleh  je  :p ’ – Lea

Zahid  ketawa.

‘ Okay, jumpa  esok  Lea. 8.00  am  sharp  kay. Good  night ’ – Zahid.

‘ Okay, goodnight. ’ – Lea.

**************

Security
Security
Security

Gila.

Lea  bungkam. Marah-marah  sendiri. Dalam  hati  ada  juga  perasaan  kagum. Siapa  Zahid  ni  sampai  tinggal  di  condominium  mewah  macam  ni. Lea  nak  masuk  tadi  pun  sampai  kena  3  security  check. Dahla  dia  pegang  dua  beg  kertas  saiz  besar  semata-mata  nak  ceramahkan  si  Zahid  ni.
Sampai  sahaja  depan  pintu  bergrill  putih  terus  Lea  tekan  punat  loceng  sepenuh  hati. Melepaskan  amarah  sekali.

“ Zahid…lambatnya…! ” puas  dia  menekan  loceng  si  Zahid  tak  muncul-muncul. Lea  bersandar  pada  dinding  sebelah  grill. Kedua-dua  beg  kertas  diletakkan  di  lantai. Daripada  atas  sini  cantik  pula  pemandangan  bukit  di  bawah. Kondo  mewah  Zahid  letaknya  di  atas  bukit  kecil  di  kawasan  Damansara. Boleh  tahan  juga  pendapatan  juruterbang  ni, telah  Lea  sendiri.

“ Lea ! ” suara  Zahid. Lea  pandang  tepi.

Opss! Mulut  ternganga  sedikit. Liur  ditelan  payah. Terus  membahang  wajah  si  Lea. Panas..!

“ Sorry…saya  terbangun  lambat. Tak  dengar  awak  tekan  loceng  tadi, I  was  taking a shower...”

Zahid  datang  mendekat. Jantung  Lea  dah  berdebar  semacam.

“ Yeah, I  can  see  that. ” stonecold  suara  si  Lea. Cuba  cover  si  jantung  yang  macam  nak  melantun. Apa  ni  Zahid ? Kalau  tepi  pantai  dulu  memang  lah  nampak  otot-otot  pejal  si  Zahid  ni, tapi  masih  lagi  berbaju. Ni  tak  pakai  baju, dengan  rambut  basah  dan  bertuala  paras  lutut  je.

Bila  Zahid  datang  menghampiri, automatic  si  Lea  mengundur  ke  belakang. Terasa  tak  selamat  tiba-tiba. Walhal  Zahid  hanya  cuba  mengambil  beg  besar  yang  dibawa  oleh  Lea. Tindakan  Lea  buatkan  Zahid  senyum  kecil. Makin  galak  dia  suka  dalam  hati. Bukan  dia  sengaja  bangun  lambat, tapi  bila  jadi  macam  ni  suka  pula  dia  tengok  reaksi  Lea  yang  memerah  mukanya. Dah  macam  udang  kena  bakar.

“ Jom  masuk.” Ajak  Zahid  pada  Lea.

Lea  berdiri  lama. Zahid  dah  tunggu  depan  pintu  grill.

“ Hmm… boleh  tak  kalau  kita  masuk, tapi  awak  tak  payah  tutup  pintu  grill. ” Pinta  Lea  tersekat-sekat. Macamlah  si  Zahid  ni  nak  buat  apa-apa ? Tapi  hisk, lelaki  bukannya  boleh  percaya!

Zahid  senyum  seksi. Menggoda.

“ Whats  in  your  mind  Lea ? ”

Lea  ketap  bibir.

“ I  just  know  you… and  maybe  tak  selamat  nak  masuk  rumah  awak  dengan  keadaan  awak  separuh  bogel  macam  tu. ”

“ Hahaha..!!! ” Sakan  Zahid  ketawa. Separuh  bogel ? Zahid  pandang  diri  sendiri  atas  bawah. Memang  pun. Haha ! “ Come  on  lah  Lea, kata  nak  jadi  manager  saya. Don’t  you  know  what  a  manager  do ? You  will  need  to  choose  my  shirts, my  attire,  manage  my  schedule, when  I  travel  you  too  would. You  will  get  used   to  this. Lagipun  saya  yang  separuh  bogel, bukan  awak. Kalau  awak  yang  half  naked, I  can’t  guarantee  you  will  be  safe. If  it’s  me  whose  half  naked, its  takes  you  to  start  doing  something  on  me. ” Zahid  senyum  herot. Nakal.

Lea  dah  buat  muka  geram. Macamlah  dia  yang  nak  terkam  Zahid ? Gila  apa ? Walaupun  mungkin  lah  dia  akan  buat  macam  tu  kalau  Zahid  tu  halal  untuk  dia. Hisk, apa  kau  fikir  ni  Lea ? Dari  melayan  fikirannya  yang  dah  melalut  terus  Lea  berjalan  masuk  ke  kondo  Zahid. Meninggalkan  Zahid  di  luar. Berlagak  tegas. Zahid  membontoti  dari  belakang  dengan  senyuman  herot  yang  masih  tak  lekang  di  bibir.

Please  have  a  seat. Saya  masuk, tukar  baju  dulu. Okay ? ”

“ Yes, you  should. ”

Lea  angguk. Professional. Bila  Zahid  masuk  bilik, meliar  Lea  pandang  sekeliling  kondo. Luas. Cantik. Semuanya  serba  putih  dengan  sofa  platinum   dan  putih. Belakang  sofa  nampak  langit  luas  yang  indah, dengan  pintu  lungsur  besar  dan  beranda  putih  di  luar. TV  nipis  bersaiz  gergasi  juga  elok  terletak  di  ruang  tamu, dengan  karpet  berbulu  tebal  warna  putih. Jauh  benar  dengan  keadaan  rumahnya. Sudah  bertahun  rumah  Lea  kekal  ringkas. Dia  gunakan  perabot  sedia  ada. Semua  duit  yang  dia  perolehi  Lea  utamakan  untuk  menyimpan  dan  menggandakan, bukan  berhabis  sakan. Nanti  kalau  dah  cecah  1  juta, mungkin  barulah  Lea  akan  fikir  untuk  bermewah. Sekarang  bukan  masanya  lagi.

“ Ralit  tengok  kat  luar ? Cantik ? ”

“ Owh, sorry  tak  perasan  awak  dah  keluar. ”

Zahid  senyum. Manis. Sudah  elok  menyarungkan  t-shirt  dan  seluar  track  adidas. Santai. Zahid  duduk  di  sebelah  Lea, sengaja  menyakat  lagi. Makin  dia  suka  bila  Lea  tak  keruan.

‘ Lea…Lea… don’t  you  know  what  are  you  getting  into ? Too  innocent ? Or  too  ambitious ? ’ Zahid  simpan  kata  hatinya. Kadang  Lea  ni  memang  na├»ve  and  blur, tingkah  Zahid  lagi. Dan  sifat  itulah  yang  buatkan  hati  Zahid  ceria.

“ Macam  mana  awak  nak  mulakan  kelas  kita  yang  pertama ? ”
Lea  tunduk  sekejap. Jarak  mereka  terlampu  dekat  sampai  bau  haruman  mandian  Zahid  pun  mampu  diciumnya.

“ Your  mind. We  will  reform  that. ”

“ Haha ! ” Zahid  geleng  kepala. “ Apa  yang  teruknya  dengan  my  mental  state ? ”

Suara  mencabar  Zahid  dah  buat  Lea  lupa  pasal  jarak  mereka. Terus  Lea  berpaling  memandang  si  Zahid. Mata  ke  mata. Kali  ini  Zahid  pula  yang  telan  liur  bila  anak  mata  warna  coklat  cair  milik  si  Lea  Natasha  memandangnya  tajam. Dengan  bulu  mata  yang  tebal  dan  lentik, hidung  yang  mancung  dan  bibir  yang  mungil  walaupun  tanpa  mekap  tebal.

That. That’s  is  the  attitude  which  you  need  to  reform. Panas  baran. Kan ? ”

Zahid  diam. Kaku  lagi. Mata  terpacak  memandang  si  bibir  mungil  berucap. Bukan  kaku  sebab  apa  yang  Lea  cakapkan, tapi  sebab  memandang  dua  ulas  bibir  yang  seksi.

“ See ? You  don’t  even  pay  attention… ! ”

“ This  gonna  be  hard  for  us  Lea. ”

Zahid  bangun. Mengeluh  perlahan. Macam  mana  mereka  nak  berurusan  berdua  macam  ni  bila  Zahid  sendiri  tanpa  disangka  tertarik  dengan  fizikal  Lea. Lea  memang  cantik, itu  hakikat… Bolehkah  mereka  kekal  professional  sampai  ke  akhirnya ? Atau  berjumpa  di  rumah  begini  memang  tidak  sesuai  buat  mereka ? Zahid  bukan  si  gila  seksual, tapi  dia  juga  bimbang  kalau  yang  tak  elok  mungkin  berlaku.

Or  you  shouldn’t  provoke  Zahid ? Stay  professional. ’ Si  kata  hati  buatkan  Zahid  mengangguk  bersetuju. Dia  yang  tak  sepatutnya  menyakat  begitu, sebab  akhirnya  dia  juga  yang  mendapat  kesannya.

“ Sorry, kalau  saya  too  direct. ” Gumam  Lea  perlahan. Zahid  ni  boleh  tahan  keras kepalanya, daripada  dia  hilang  peluang  keemasan, Lea  rasa  baik  dia  cuba  berlembut  dengan  Zahid.

“ No, it’s  okay. Saya  pun  kena  professional. We  both  gonna  make  this  work. ”

“ Alhamdulillah, thanks. ”

“ Not  a  problem. How  can  we  start ? And  meanwhile  tu  boleh  saya  sediakan  breakfast? Wanna  join  me ? ”

Lea  senyum  lebar. “ Saya  bawakan  breakfast  untuk  awak. Saya  pun  tak  makan  lagi. Sambil  tu  kita  cakap, yeah ? ”

“ Sure. ”

Mereka  kembali  duduk. Lea  keluarkan  beberapa  buah  buku  biography  lelaki  terkenal. Ya, Lea  dah  buat  kajian  pasal  semua  ni. Satu  persatu  Lea  kenalkan  pada  Zahid. Mereka  yang  terkenal  sedari  awal  1950-an  dulu  hinggalah  ke  hari  ini. Mereka  yang  jadi  idola  lelaki  dan  perempuan. Yang  walaupun  tiada  tapi  masih  tetap  dikenang.

Silap  penyanyi  dan  pelakon  adalah  hakikat  kerja  mereka  yang  demanding, membuatkan  mereka  mudah  kecundang  dengan  mengambil  jalan  salah  bagi  melepaskan  stress  kerja. Apa  lagi  kalau  bukan  dengan  dadah, pill  dan  ke  kelab. Itu  juga  Lea  beritahu  dan  ingatkan  pada  Zahid.

Remember  the  gentlemen  rule  I  told  you  before ? ” Wajah  Zahid  yang  tekun  berbincang  dengannya  sedari  tadi  Lea  pandang  lembut. Kan  mudah  bila  Zahid  masuk  mood  professional  macam  ni ?

“ Yeah. Pasal  apa  tu ? ”

“ Pasal  how  to  be  a  real  man. Hanya  a  real  man  will  earn  respect  by  his  fellow  friends, and  earn  interest  by  the  women. A  real  man  is  a  gentlemen. ”

Zahid  kerut  dahi. Make  sense.

“ We  know  we   were  created  with  purpose  aren’t  we ? ”

Zahid  angguk.

“ Lelaki  sepatutnya  punyai  sifat  lelaki, dan  perempuan  sepatutnya  punyai  sifat  perempuan. Dan  secara  fitrahnya  lelaki  dan  perempuan  akan  tertarik  kepada  lawan  jantina  mereka  yang  mengikut  sifat  asal  mereka. Lelaki  sifatnya  melindungi, Tuhan  memang  jadikan  lelaki  begitu. Perempuan  pula  penyejuk  hati. Jadi, perempuan  akan  tertarik  pada  lelaki  yang  pada  hemat  mereka  mampu  melindungi  mereka, lelaki  pula  akan  tertarik  dengan  perempuan  yang  pada  hemat  mereka  mampu  buatkan  hidup  mereka  penuh  senyuman, dan  lelaki  juga  sukakan  perempuan  yang  boleh  mereka  lindungi. Bersifat  keanak-anakan  dan  juga  keibuan. ”

“ True… ” dalam  kerut  di  dahi  Zahid  bersetuju  dengan  kata-kata  Lea. Lelaki  memang  sukakan  perempuan  yang  manja, ceria, tidak  membebankan  kepala  mereka, lemah  lembut  dan  keibuan.

“ Lelaki  pun  sama. Perempuan  akan  tertarik  pada  mereka  yang  boleh  buatkan  mereka  rasa  selamat  dan  selesa. How  they  perceive  security ? It  depend  on  their  life  value. Ada  yang  rasakan  duit  tu  mampu  buatkan  kehidupan  mereka  dan  anak-anak  lebih  terjamin, ada  yang  rasakan  lelaki  perlu  ada  sifat  memimpin, ada  yang  rasakan  lelaki  yang  punyai  ilmu  tu  mampu  melindungi  mereka…All  in  all, its  depend. But  if  you  tried  to  be  a  gentlemen, then  you  are  a  true  man. Whom  when  women  see  and  know  him  they  will  definitely  fall  for  you.  It’s  our  nature. ”

“ So  whats  the  rule ? ”

“ Rule  number  1  : Chivalry never  dies, but  most  men  choose  to  ignore  it.  Accept  the  fact  that  you  are  made  as  a  protector  for  women. Your  strength, your  masculine, your  extra  ability  to  absorbs  knowledge, they  are  all  made  it  that  way  so  that  you  can  protect  women. Protect. Not  oppress.  ”

“ Rule  number  2, always  be  confident  but  there  is  a  thin  line  between  confident  and  arrogant. A  real  gentlemen  knows  between  the  two. ”

Sekarang, you  need  to  implant  in  your  mind  these  two  rules. Bila  fikiran  kita  berubah, segalanya  tentang  kita  akan  berubah. It’s  here. In  the  mind. If  you’re  content, people  will  be  attracted  to  you. If  you’re  not, you  will  pull  people  out  from  you. It’s  human  nature. We  don’t  like  problem. ”

Wajah  Lea  yang  sedang  menunjukkan  ke  arah  kepalanya  sendiri  dipandang  Zahid  penuh  erti. Si  comel, si  cantik  yang  penuh  falsafah  dan  berjiwa  besar. Rupanya  industry  ‘manusia’  bukan  sekadar  menayangkan  wajah  cantik  atau  kacak. There  is  an  art  behind  it…

“ Fun  to  know  Lea. ”

“ And  it’s  encouraging  to  know  that’s  what  you  think. ” Lea  senyum  lebar.

“ And  another  rule  is, ‘Boy  speaks, gentlemen  act’. Learn  all  the  rules  and  practice. Knowledge  without  practice  is  useless. ”

Zahid  jongket  kening. Tercabar. ‘I  will  show  you  Lea, what  I’m  worth’, bisik  Zahid  dalam  hati.




----------------------------------------

Thanks for reading ! :)

Alhamdulillah its been almost half Ramadhan. Why did I mention about Gentlemen Rule here ? A man should be gentlemen -for me they should esp lelaki melayu. Wanna know a story happen here ? 

Cerita 1 : 

There was a friend of a friend who came here (England) untuk jalan-jalan and stayed in our house. She has a Malay bf yg tengah study kat sini. Then one day she bought things - shopping yang agak banyak. Then the bf dont even carry it for her. They both walked along the street, then there was one car driven by  female and passengers pun penuh dgn perempuan. Driver perempuan tu, perlahankan kereta, stared at the bf and shout: 

OWH MY GOODNESS...HE LET WOMAN CARRY THE BAG ? WHAT A SHAME ?! 

Then the guy terus kalut-kalut nak ambil bag shopping si perempuan. 


Cerita 2 : 

Kawan saya sendiri. Datang England for business purposes and for shopping. With her fiancee. I joined them. Yes. Lelaki tu memang baik. Tapi. Bila shopping, he let the women (inc his fiancee) bawa that big shopping bag without taking heed to help. He did help once in a while, but still, he is a man. Being rich but not a gentleman, is absolutely a NO for me. 


So you gonna saya I am 'perasan' mat saleh lah nak orang jadi gentleman bagai ? Sampai orang melayu dah jadi serba tak kena di mata sendiri ? 

I didn't say all Malay man. But come on, you know yourself dude. There is no pointing finger here, but just check on yourself. You know your own self better than others. Ambil yang baik, buang yg  buruk.

When you said perempuan tu lemah, tolonglah. Bukan selalu bagi perempuan buat segala benda. Kerja rumah perempuan buat, jaga anak pun perempuan punya kerja, didik anak pun perempuan juga. 

Okay fine lah. 

Fine kalau duit poket memang lelaki yang tanggung itu memang fine. tapi kalau sama-sama cari makan, budget-budget lah. Rasulullah pun tolong isteri-isterinya di rumah. Jangan diri jadi fitnah pada Islam. Perempuan tak semuanya betul tentang mereka, sama-sama fikir, sama-sama berubah. 


Courtesy is another issue. 

Being gentleman is not equal to gatal. It is formality and courtesy, and people could tell the different from the way you carry the action. 

Yes. My cousin is getting married to an English guy - the blond hair guy with aquamarine eyes. They came to my house last night for dinner. So sebab dia kacak ? Make me like him ? 

Absolutely not. 

Its his courtesy. When he came here, he know I'm a muslim. So he put off his shoes when entering the house. Its the way he talked and the way he act. My cousin do make a good decision, alhamdulillah for her. When invited to eat at my place, he brought a bouquet of flower and a box of chocolate. 


This is from him.

This is from my housemate friend we invited him to dine at our place.


Isk, gatalnya mamat ni ? Dia romantik dekat org yg salah ke ? - so is that what u gonna say ? 

Its the courtesy. I cooked Mee Bandung, instead of saying its pedas, he didnt say anything until I asked him. : Is he is alright ? 

Since he was sweating and his face turned all red. And still he tried his best to finish it. and even clean up the table. 

Yeah, with a gentleman, we cant help it but to ADORE you Mr Gentleman !

* I know, ada je perempuan Melayu yang suka salah faham bila lelaki tunjuk courtesy. And I find its amusingly weird bila ada perempuan yang tak biasa. But I cant blame them, maybe the upbringing is different. Alhamdulillah, Allah grant me a father who is also a gentleman. 

Okay, bye dan selamat beramal :) 

your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

Tuesday, 16 July 2013

The Story of My Life.

Rasa macam nak menulis. Tak kisah ada orang baca atau tak. I used to blogging before, my blog was more or less like my own bestie, but as time goes by I think blogging is like a naked way to expose about myself and my life, hence, I stopped. Yes. I am too discreet. Especially since past few years.

Thinking about life while watching the blue sky from my giant bedroom window.... I think my time to leave the world is approaching. Of course I dont know when I will be leaving, but I know one day I would. If a page of book is equal to a year of life, and I was only given 60 pages...

Thats mean I have done writing 26 pages. Of my life.

I am now writing my 27th page - but of course I myself aint sure either I will be able to write it or not in the end. Either I will make it to my 28th year of life or else.

And I still have 33 pages - to plan on what should I write on it.


BUT.

Literally. Factually. That book does exist. I am not the one who wrote it. Its the angels commanded by Allah s.w.t. And the book of pre-destination does exist. The only One who know whats inside it is Allah s.w.t, and the only One who can change it is also Allah s.w.t...

And the firm content in it, is shaped by us...

33 pages more. or less. What will be written in it ?
26th pages already written. What had been written in it ?

And one day. When I woke up from the temporary death, The Story of My Life will be displayed to all nation, and it will start with a Once Upon a Time - in the temporary world....




What will be my story ? 

Will it be as beautiful as the fairytales ? 

What will be your story ? 

Will it be a beautiful one too ? 

Lets pray. Lets do it. Lets work for it... before the pages end.




p/s : for those who still dont know, novel 13 Jam A380 in shaa Allah akan diterbitkan pada August 2013, biasanya mid month, so expect it to be in 18th plus :) and there will be a surprise for you. Maybe Kak Salmah knew what that surprise is :) and for the early birds, in shaa Allah there will be some gift for you.

The first 100 will get a signature + gift
The next 101th to 500th will get a signature only

All ordering are via Karya Seni.


Salam Ramadhan, 
Evexx


Monday, 15 July 2013

Abang Pilot Part 6

Salam Ramadhan ! :) 

Part 6

“ So,  Lea, projek  awak  tu  jalan  ke ? ” Zahid  jongket  kening. Saja  menyakat  Lea  yang  duduk  di  hadapannya  kini.  Lea  Natasha  yang  agak  memerah  wajahnya  dari  tadi. Berdebar  okay  bila  si  kacak  peluk  dekat-dekat  macam  tadi ! Sampai  Lea  dah  boleh  cam  bauan  Zahid. Kalau  tanya  bau  deodorant  Zahid  pun  dia  tahu, punyalah  dekat  kedudukan  mereka  tadi. 

“ Projek ? ” macam  si  sengal  Lea  bertanya. Sesak  nafas  sekejap  berhadapan  dengan  lelaki  sekacak  Zahid  sampaikan  hilang  memorinya  sekejap. Entah  apa  yang  bodohnya  si  Atilia  tinggalkan  Zahid ? Biasalah, kalau  perempuan  yang   rasakan  diri  dia  semakin  bagus, mungkin  pada  Atilia  Zahid  bukan  lagi  tandingan  dirinya.

“ Haha..Awak  ni  Lea.. Okay  ke ? ” senyuman  seksi  Zahid  terbit  lagi. Lea  tarik  nafas  panjang  sambil  memarahi  diri  sendiri  supaya  fokus !

“ Okay. Saya  lapar. Tak  boleh  fikir  nak  jawab  apa. ” muka  toya  si  Lea  dah  keluar. Zahid  ketawa  mengekek. Lama  dia  rindu  dengan  riak  Lea  yang  tak  berperasaan. Wajahnya  yang  polos.

Tangan  Zahid  diangkat  tinggi. Lama  menunggu  si  pelayan  restoran, tak  sampai-sampai. Bila  si  pelayan  datang, terus  pesanan  dibuat.

How’s  life  Lea ? Kenapa  saya  mesej  langsung  tak  berbalas ? ”

“ Owh… Hmm…saya  tengah  tulis  novel. Siap  baru  saya  contact  awak. ”

Zahid  geleng  kepala. Kalau  dia  jadi  kekasih  Lea, sah  resah  hati.

“ Menulis  kat  mana ? ”

“ Rumah… restoran..cafe…taman…padang…tepi  pantai… ”

Muka  Zahid  dah  berkerut  sakan  bila  satu  persatu  disebut  Lea. Merata-rata  minah  ni  menulis  rupanya, tapi  mesej  dia  langsung  tak  dapat  Lea  nak  balas.

“ Dah  lama  awak  menulis ? ”

‘ Sejak  dua  tahun  mama  dan  papa tiada…. ’ jawapan  emosional  sebegitu  Lea  pendamkan  sahaja  dalam  jiwa. Biar  dia  dan  Tuhan  sahaja  yang  tahu  kisah  hidupnya. Senyuman  ceria  di  layangkan  pada  Zahid.

“ Lima  tahun. ”

“ Lama… Awak  umur  berapa  sekarang ? ”

Wah, abang  pilot  dah  mula  tanya  soalan  advance. Lea  berdehem  kuat.

“ Awak  rasa ? ”

“ Kalau  lima  tahun  lepas… if…awak  start  lepas  awak  graduate..umur  awak  sekarang  mestilah  26 ? Awak  lulusan  apa ? Diploma ? ”

Lea  senyum  sambil  geleng. Kalau  Zahid  tahu  satu  persatu  perihal  hidupnya, mungkin  Zahid  akan  pandang  rendah  pada  dia ? Anak  yatim  piatu… Sebatang  kara…Yang  dulu  pernah  menjadi  pelayan  restoran, menjadi  penjaga  kaunter  di  Tesco  dan  bekerja  di  salon.

“ Abang  Pilot, hari  ini, saya  yang  interview  awak. Bukan  awak  interview  saya. Can  we  get  to  the  business now ? ” kening  Lea  dijongketkan  gaya  Ziana  Zain. Masih  comel  pada  pandangan  Zahid. Zahid  angguk. Bukan  mengalah, tapi  dia  tahu  dia  masih  punyai  masa  untuk  mendekati  si  gadis  comel  di  hadapannya  kini.

“ Bila  dan  bagaimana  caranya  nak  masuk  ruangan  majalah  tu ? ”

Wajah  Lea  terus  bertukar  serius. Zahid  kemam  senyum. Dalam  diam  dia  semakin  suka  memerhatikan  reaksi  Lea  yang  boleh  berubah  dalam  waktu  beberapa  minit  ini. Penuh  ekspresi.

“ Saya  dah  rancang  yang  terbaik  untuk  awak. You  pathway  to  glamour  world ! But. The  time  is  not  yet  to  come.  Not  yet…. Sampailah, ” Lea  terhenti  di  situ  sambil  tangannya  tergawang  menunjukkan  gaya  tidak.

“ Sampai ? ”

“ Sampailah  bila  awak  berjalan  semua  mata  akan  pandang  awak. Lelaki  pun. ”

“ Euu… Ingat  saya  gay  apa ? ”

Sakan  Lea  ketawa. Gay ? Euu..

“ I  will  make  you  a  true  man. ”

“ Uhuukkk!!! ” Tiba-tiba  Zahid  tersedak. Macam  lekat  liur  sendiri  di  kerongkong. Pelik  je  bunyinya. Macam  dia  bukan  lelaki  sebenar. “ I  am  a  true  man, okay.

“ Pernah  baca  The  Rules of Gentlemen ?

Zahid  kerut  muka. Kening  bagai  nak  bercantum, sibuk  fikir  apakebenda  tu ?

“ Kalau  dah  baca  baru  awak  tahu, a  different  between  a  man  and  a  boy.

Wow, okay. Interesting. So, saya  nak  kena  baca  semua  tu ? Haha, buku  pasal  penerbangan  banyak  lagi  saya  nak  kena  belajar  ni  Cik  Lea, nak  naik  pangkat. ”

“ But…. It’s  so…simple. ”

Zahid  jungkit  bahu. Malas  pula  dia  kalau  kena  berhempas  pula  sebegitu.

“ Kalau  susah-susah  tak  payah  lah  Lea… ”

Elok-elok  si  pelayan  datang  hantar  pesanan  makanan  mereka. Zahid  tidak  perasan  wajah  Lea  yang  dah  kebebet  sedih. Harapan  yang  menggunung  nak  jadi  pengurus  Zahid, mengaut  keuntungan  bagaikan  hampir  lenyap  kini. Baru  nak  mula  mamat  ni  dah  nak  tarik  diri. Lea  ketap  bibir, berfikir  sementara  Zahid  sibuk  menyusun  makanan  di  meja.

Zahid, you’re  not  even  trying  yet. See  Atilia ? Untuk  jadi  seperti  apa  yang  dia  ada  sekarang,  tak  mudah. Semua  orang  akan  lalui  jalan  yang  susah  sebelum  jadi  senang. Kita  nampak  artis  semua  tu  macam  mudah  je  hidup  mereka, but  trust  me, they  had  been  through  many  things. Many  hidden  things. The  makeover, to  maintain  what  they  have  and  to  maintain  what  they  changed  on  themselves. They  need  to  go  through  all  this  before  we  could  see  what  we  are  seeing  on  them.

Zahid  leka  memerhatikan  Lea  yang  tampak  bersungguh. Nafasnya  ditarik  panjang. Entah  dia  ada  masa  ataupun  tak… Dengan  jadual  kerja  lagi. Memanglah  penerbangan  bukanlah  setiap  hari  ke  luar   negara, tapi  sekali  terbang  jauh  memang  badannya  penat.

“ Makan  dulu ? Saya  kalau  perut  lapar  tak  boleh  fikir  macam  awak  juga. ”

Selamba  Zahid  capai sudu  dan  menyuapkan  makanan. Lea  pasrah, turut  sama  berbuat  demikian  tapi  dalam  hati  kuat  berdoa  minta  Zahid  terima. Projeknya  kali  ini  kela  menjadi. Bukan  setakat  nak  jadi  pengurus, dia  dah  simpan  angan  nak  keluarkan  buku  grooming  untuk  panduan  lelaki. Zahid  ni  bolehlah  dikatakan  macam  bahan  ujikaji. Bukan  ambil  kesempatan, tapi  cari  pengalaman.

“ Awak  tinggal  kat  mana  Lea ? ”

“ Erm… adalah. ”

“ Macam  mana  saya  nak  percaya  kat  awak  kalau  awak  asyik  sorokkan  mengenai  diri  awak ? ”

Anak  mata  Zahid  yang  tajam  menikam  akhirnya  buat  Lea  mengalah.

“ Kajang.  Awak ? ”

Damansara. So, how  do  you  wanna  start  our  project ? Tell  me  your  plan. ”

Lea  sorokkan  senyum  bila  Zahid  mula  menunjukkan  tanda-tanda  positif.

“ Have  heard  of  debut ? ”

“ Yeah. ”

“  We  will  prepare  for  your  debut. Masuk  majalah  tu  is  just  side  things  in  the  plan. The  real  gate  for  you  is, during  the magazine’s  anniversary’s  party. Couple  of  weeks  later.  I  was  invited  since  I  am  part  of  the  contributor, and  you  Zahid, will  be  assisting  me  that  night. ”

Zahid  senyum. Part  assisting  Lea  dia  suka.

Lea  terasa  semakin  bersemangat  bila  Zahid  senyum  begitu. Pasti  Zahid  mula  membayangkan  dan  nampak  perancangan  yang  sudah  dia  garap.

“ That  night, I  want  you  to  sparkle. Even  from  every  angles  and  distance. ”
Ternganga  mulut  Zahid. “ What ? ” Malu  kot  kalau  semua  orang  pandang  macam  tu. Dia  bukannya  jenis  gila  glamour. “ That’s  so  fairy  tales  lah  Lea. ”

Lea  hentak  kaki. Tak  bersetuju. Mulut  muncung  sedikit. Zahid  sorok  senyum  lagi. Lea…Lea…kenapa  comel  sangat ? Hilang  habis  bayang  Atilia  yang  selama  ini  dia  dambakan. Tambah  lagi  Lea  jugalah  yang  jadi  pakar  psikologinya  sebelum  ini.

“ Mana  datang  fairytales ? It’s  a  real  story…! ”

Grimm  fairytales  kan ? Dah  diubahkan ? ”

“ Yes…but… cerita  Snow  White  dan  Cinderella   still  happy  ever  after. Still  they  both  jumpa  putera  kacak  dan  berkahwin… Just  ayah  Cinderella  jahat, dan  Cinderella  tu  suka  lompat-lompat  pokok…dan  Snow  White  pula  scary…sebab  putera  tu  sanggup  bawa  balik  mayat  Snow  White, and  accidently  keranda  dia  jatuh, epal  yang  terlekat  dikerongkong  tu  keluar, dan  tadaa  mayat  si  puteri  cantik  jadi  manusia ! Scary  kan ? Hehehe… ” Lea  ketawa  senang. Sudah  tenggelam  dalam  cerita  dongengnya.

“ So  awak  nak  saya  jadi  apa  ni ? Si  putera  ke  ? Si  Cinderella ? ”

Lea  ketawa  lagi. Ha  ah, macam  kisah  Cinderella  pula  si  Zahid  ni. Dia  pula  siapa  lagi  kalau  bukan  pari-pari  baik ? Cinderella  yang  comot, dia  ubah  jadi  si  cantik  jelita ! Owh, sakan  Lea  berangan.

“Awak  Cinderella, saya  pari-pari… ! ”

“ Uhukkkk !!! ” terbelahak  si  Zahid. Cepat-cepat  minuman  dia  letakkan. Apa  kes ? Dia  jadi  Cinderella ? Biarlah  jadi  putera. “ Tak  nak  lah. Saya  putera. ”

“ Putera  katak ? hahaha !" sakan  Lea  ketawa. Zahid  dah  buat  muka  graveyard  serious, terus  Lea  diam. " Ya  lah, pada  mata  semua  orang, awaklah  putera. ” Lea  buat  muka. “ Hidup  orang-orang  famous  ni  Zahid, macam  kisah  Grimm  Fairytales  je. Nampak  macam  best…indah…tapi  yang  disebalik  keindahan  tu  bukan  orang  tahu. Ada  kejamnya, ada  sedihnya. ”

Betul  kata  si  Lea  ni… Dulu  awal-awal  nak  naik, Atilia  selalu  mengadu  pada  dia. Tambah-tambah  kalau  gossip-gosip  kejam  keluar  memanah  tanpa  belas. Duit  berhabis  nak  maintain  cantik, nak  tambah  cantik, tak  usah  cakaplah, dia  juga  yang  berhabis  untuk  Atilia. Malas  pula  dia  nak  jadi  famous. Nak  popular  pun  ada  harganya. Harganya  adalah  privasi.

“ Lea… saya  tak  suka  sangat  dunia  glamour. ”

Gosh, Zahid  buat  lagi !

“ Zahid…. Try  je… Give  it  a  try. ”

“ Lea, I  can’t  really  sparkle  the  way  you  want  me  to. ”

No. Awak  pernah  tengok  Miranda  Kerr ? Channing  Tatum or  any  other  famous  people  before  they  become  famous ? They  don’t  even  have  biceps, or  sparkling  look. Semua  tu  being  polished  Zahid. I  know  this  thing  very  well.

“ You  are  trying  to  POLISH  me ? ”

“ Yes ! Exactly ! ”

“ How ? Nak  suruh  saya  baca  buku  The  Gentlemen  Code  tu ? Not  gonna  happen. ”
Lea  ketap  bibir. Zahid  ni  jual  mahal  pula !

“ Saya  train  awaklah. ”

Zahid  saja  buat  muka  ketat.

“ Kat  MidValley ? Macam  ni ? ”

Lea  buang  nafas  berat.

“ No. Private trainer. Free of  charge. Am  I  not  kind  enough  Encik  Pilot ? ”
Zahid  saja  buat  kedekut  senyuman. Lama  baru  dia  angguk. “ Okay  since  you  are  that  determinant, when  shall  we  start ? ”

Lea  sengih  lebar. Yess !!!

We  already  started. Saya  saja  tengok  awak  dari  atas  tadi… ” ceria  si  Lea  menerangkan. Zahid  kerut  muka. Apa  je  dengan  si  Lea  ni. Pelik. “ Saya  sampai  awal  dari  awak  tahu ? And… Sepanjang  saya  perhatikan  tadi,  50%  perempuan  akan  notice  kehadiran  awak, but  lelaki  hanya  akan  pandang  sekali. That’s  not  enough. ”

“ What ?! ”

“ Yeah. It  isn’t  enough  yet. You  need  to  get  the  right  aura. Pulling  people  to  watch  you  even  from  a  distance. ”

Zahid  tergelak. Angan-angan  je  si  Lea  ni.

“ How ? ”

“ You  already  have  the  basic  package, but  nak  kena  polish  je. Bukan  fizikal  je, but  mental  state. ”

“ Mental  state ? What  are  you  trying  to  say ? ”

Zahid  dah  mula  panas  hati. Lea  senyum  lagi  dengan  sikap  cepat  melenting  Zahid.

“ Bukan  macam  apa  yang  awak  fikirlah… ! Bila  model  jalan, dalam  kepala  dia  ada  satu  mantera  yang  mereka  akan  ulang  dan  ulang  supaya  semua  mata  akan  pandang  mereka. Nak  jadi  model  bukan  senang  tahu ? Dari  jauh  orang  dah  nampak, macam  magnet  kuat. One  good  example  is  David Gandy, walaupun  dia  tak  jalan  atas  pentas  peragaan, people  still  could  notice  him  and  what’s  more, lelaki  pun  salute  dia. ”


Selingan 1: Rozita Che Wan masa muda dan sekarang. Dengan heavy make up dan light make up. So whats the different ? I wont say Che Ta buat surgery, i dont think so. But you could see, what hair colour, hair types and style, eye brow color and style, and lashes will do to you. In fact the skin color even changed, and of course will change people's appearance. SO ? So what I'm saying is, the only thing needed is polish or please do take care of yourself. 


Selingan 2 : Neelofa masa tak famous dan sekarang. She was born with good feature. Previously dengan natural black hair and eyebrow and a bit plumpy feature, and obviously the wrong make up. Now a bit thinner but still in hourglass shape. lighter color eyebrow, heavy eye lashes, different hair color and the right make up, AND *bertudung kan cantek si Lofa ni :p haha. 

** I think it is not fair for us, untuk compare ourselves dengan celebrity as they have done SO MANY THINGS to be what they are now, whereas us, we only do the basic maintenance.



Wow, interesting. So  awak  nak  saya  jadi  macam  David  Gandy  tu ? Kalau  jalan  je  semua  mata  pandang  saya ? Haha… I  wish  you  succeed. ” sinis  dalam  tawa  suara  Zahid. Lea  ambil  sebagai  cabaran. Mata  Lea  dah  mengecil, membara, tercabar.

“ Enough  talking. So  deal  made ? We’ll  see  Zahid. I  will  polish  you, not  change  you  but  POLISH. ”

Zahid  masih  dalam  tawa  mesra. Hati  ceria  melihatkan  si  comel  di  hadapan  yang  muka  dah  memerah  menahan  rasa.

“ Sure. Whats  the  deal ? ”

Lea  telan  liur. Nafas  ditarik  dalam. Serius.

“ Saya  latih  awak. Awak  berikan  masa. Saya  juga  berikan  masa  dan  kepakaran  saya. Kalau  lepas  Anniversary  Party  tu  berjaya, saya… ” Lea  berdehem  perlahan. Bimbang  kalau  Zahid  nampak  dia  gila  duit. Gila  kuasa. “ Er…saya  nak  jadi  pengurus  awak. Okay ? ”

Lea  jadi  pengurus ? Macam  menarik, detik  hati  Zahid. Dapat  selalu  mainkan  Lea. Boleh  selalu  serap  kata-kata  semangat  dari  Lea… Boleh  selalu  pandang  wajah  Lea  yang…comel…cantik… Hmmm… Lea….wajah  dia  bukan  persis  melayu  biasa. Tak  macam  cina  sangat, tak  juga  macam  india  sangat…  Mata  bundar, hidung  mancung, kulit  putih  mulus, bulu  mata  lentik, kecil  dan  comel  orangnya….Pakaian  tak  glamour, kasual  dan  biasa, tapi  orangnya  tetap  cantik. 

“ Okay. Boleh…So  saya  bayar  awak  sebagai  pengurus ? ”

Lea  geleng. No..no…no… Tak  lah  dia  beriya  kalau  macam  tu  caranya.

“ 50 – 50. Saya  carikan  awak  job, kita  share  income ? ”

Zahid  geleng. “ Saya  60, awak  40 ? ”

“ 50 – 50. Saya  yang  polish  awak. Kalau  awak  tengok  pelakon  Korea, payment  dorang  sikit  je  tahu ? Yang  banyak  dapat  dorang  punya  management  company. Sebab  company  dah  polish  artis  tu  habis-habis  sebelum  dikeluarkan  ke  pasaran. They  took  2  years  to  train  them  before  making  their  debut.

“ Kita  bukan  kat  Korea. ” Pendek  dan  mendatar  suara  si  Zahid. 

“ 50-50. Deal  or  no  deal. ” Lea  pula  dah  mendesak  dan  terdesak. 

“ No  deal. ” Jawab  Zahid  pasti. Jantung  Lea  dah  macam nak  ranap. Punah  harapan. Lea  diam  dan  sambung  makan. Nak  mengalah  awal  sangat.

Habis  makan. Zahid  masih  berlagak  seperti  tadi. Lea  dah  ketap  bibir. Kalau  dia  biarkan  Zahid  pergi, hilang, lenyap  harapan  dia. Bila  Zahid  panggil  waiter  nak  bayarkan  bil  terus  Lea  bersuara.

“ Okay, deal. 55 – 45 ”

Zahid  buat  muka  tanpa  riak. Tangannya  diangkat  tanda  okay. Lea  bagaikan  nak  melompat  gembira.

Okay, first  thing  first  saya  akan  beritahu  semua  plan. From  A  to  Z  and  what  you  will  need  to  go  through. Saya  cek  baju  awak, some  small  lectures  every  week  and  practices. 

Okay ? ”

“ Okay, semua  tu  perlu  dibuat  di  rumah  saya. Not  here  or  in  public. Kalau  tak, no  is  my  answer. ”

Susah  juga  Zahid  ni. Lea  kemam  bibir  lagi. Zahid  makin  sakan  menanti  riak  si  gadis  comel  di  hadapannya.

“ Siapa  ada  kat  rumah  awak ? ” Akhirnya  terluah  persoalan  daripada  Lea.

Zahid  senyum  herot  dengan  mata  menggoda. “ Saya  sorang. ”

Gulp.


Lea  telan  liur. Hisk, mamat  kacak  macam  ni  ajak   datang  rumah. Bahaya. Bahaya… tapi  hari  tu  kan  dah  pernah  tinggal  sebumbung…tapi  dulu  satu  malam  je…ni…mungkin  banyak  kali  kena  datang… Tapi…Zahid  tak  gatal  macam  laki  lain… Urgh…apa  nak  buat  ni ? Nak  ajak  Zahid  datang  rumah  sendiri ? Hah, kalau  jiran  tahu, habislah  dia. Tapi  nanti  memang  kena  semak  pakaian  Zahid…kata  nak  jadi pengurus…. Hmm…. Lea, decision !



p/s : Been a busy bee. Yes I am. I think I wanna make this Abg Pilot as my third novel, but my first 'light' novel as I kinda excited to write this one. Haha, the topic I will touch in this novel is part of my interest. Say the 'fun' side of me. *whatever*. lol. but IF I think I wont have much time for it, then I will make it a short story.

p/s : Cant wait utk balik Malaysia, even though I am a bit cuak for my phD project - my case study is in Malaysia. Alhamdulillah for all your doa :) I have passed panel review presentation for 1st year progress report which enable me to continue to the 2nd year. Yeah, phD kat sini (my uni) need to make a panel review presentation (VIVA) setiap 9 bulan before the final VIVA in 3rd year or 4th year depending on project's progress.

Lesson I learn in this Ramadhan : Trust Allah's decision. Eventho when you think things isnt work out when you have tried your best. Say in your heart, that Allah is arranging the best thing for you. Allah is arranging something far greater than what you are planning. Allah will never make you despair, indeed, when Allah give you suprise, it can blow your mind as what Allah arranged for you is far beyond your imagination. And alhamdulillah thats what happen to me, and when it happen, it is a big blow - in a gud way. Mashaa Allah. For everything great is from Allah. =) and Thank you for all your doa too :)



your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)