Join This Site

Sunday, 22 September 2013

Abang Pilot Part 9

Morning from hilly view ! Assalamualaikum ( may peace be upon you) !



Alhamdulillah, woken up to see this beautiful view. Its priceless. Yes, I'm still in Malaysia, and I'm back in Malaysia for my phD project. Alhamdulillah projek phD yang saya sedang kaji dan usahakan ni dapat usahasama dengan satu syarikat engineering dan kerajaan Malaysia. Hence, here I am. In Malaysia. I'm not here solely for my holiday, nope. Doing my research and trying to create a new invention for Tropical Climate building. Please pray for its success. and Thank You in advance for the doa :)

Abang Pilot, in shaa Allah I have no plan to make it as my 3rd novel. In shaa Allah akan dihabiskan di sini. Abang Pilot ni cerita 'light' je... kalau perasan, part awal-awal macam tak ada hala tuju kan? haha, hakikatnya memang pun. lol. Anyway, 3rd novel dah ada plot nya, cuma perlukan some study for the input :) its a subject which caught my attention. But all in all might not be able to drop in here often since I got things in the list to do including siapkan journal and conference paper dulu :p haha! and yeah doakan juga ya.

Enjoy Abang Pilot Part 9 yep ! 


Part 9

Anak  mata  Zahid  tak  mampu  ditentang  oleh  Lea  Natasha. Marah  dan  sebak  bermain  di  dadanya. Marah ? Marah  masih  lagi  mampu  dia  fahami  kenapa, tapi  sebak ? Kenapa  pula  dia  nak  feeling  sebak  macam  ni ?

Tangan  Zahid  ditepisnya  kasar. Kaki  pula  cuba  melangkah  menjauhi  Zahid, tapi  sempat  si  Zahid  memegang  tangannya  sekali  lagi.

“ Zahid. ” mendatar  tapi  kuat  suara  Lea  memberi  amaran. Bibirnya  diketap  geram  dengan  sikap  Zahid  yang  baginya  agak  kasar  tadi. Boleh  Zahid  cakap  dia  tak  guna  akal ?
Genggaman  tangan  Zahid  pada  pergelangan  tangan  Lea  masih  kuat  seperti  tadi. Langsung  tiada  ura-ura  dia mahu  melepaskan. Anak  mata  Zahid  berubah  redup.

“ Lea…saya  minta  maaf  okay ? Saya  risau…saya  terkejut  tengok  awak  duduk  kat  situ. Bahaya  awak  sorang-sorang  kat  tempat  sunyi  macam  ni  Lea…. ”

“ Saya  dah  biasa. ” suara  Lea  ditekankan. Nyaring  dan  tegas.
Zahid  telan  liur. Lea  ni  macam  hidup  tak  fikir  mak  ayah.

“ Lea, at  least  think  about  your  parent  back  home. Kalau  jadi  apa-apa  tak  ke  mereka  risau … ? ” lembut  Zahid  memujuk. Menggunakan  logic  pada  si  Lea  yang  masih  cuba  meleraikan  pegangan  tangannya.

“ I  have  no  parent. I  live  all  alone  for  the  past  five   years. I  go  wherever  I  want. I  do  whatever  I  want. Nobody  cares  Zahid ! ”

Lea  pandang  langit. Liurnya  ditelan  payah. Sebak  tiba-tiba. Zahid  juga  sama. Terkejut  dengan  apa  yang  Lea  tuturkan. Gadis  seperti  Lea  sebatang  kara ? Otaknya  ligat  mengira, kalau  7  tahun  lepas  maknanya  usia  Lea  18  tahun  waktu  tu..

“ Adik  beradik  awak ? Nenek ? Atuk ? ”

Lea  senyum  sinis  sebelum  ketawa  perlahan.

“ Enough  with  this. Urusan  kita  hanya  pada  projek  ‘famous’  awak, bukan  hal  peribadi  saya.” Wajah  tegas  Lea  mula  kembali.

Baru  sahaja  Zahid  cuba  membuka  mulut  bunyi  ngauman  motosikal  berkuasa  tinggi  mula  mencecah  gegendang  telinga  mereka. Lea  mengalih  pandang  pada  sekumpulan  lelaki  yang  membonceng  motosikal  seperti  Zahid. Berkerut  wajah  Lea  memandang  mereka  semua  yang  mula  berhenti  di  tepi  jalan  yang  sama. Zahid  turut  berpaling  memandang  kawan-kawannya  yang  baru  sahaja  sampai.

“ I’m  leaving. ” pendek  tingkas  Lea  bila  pegangan  tangan  Zahid  mampu  dia  leraikan.

“ Zahid, jom ! ” laungan  Faizal  diabaikan  oleh  Zahid. Pintu  kereta  Lea  sebelah  penumpang  dibukanya  laju  dan  terus  didudukinya. Tercengang  Lea  memandang  perilaku  Zahid.

“ What  else ?! ”

Soalan  Lea  dibiarkan  sahaja. Zahid  mengeluarkan  kepalanya  melalui  tingkap  pintu.

“ Korang  gerak  dulu ! ” laung  Zahid  pada  kawan-kawannya. Mereka  merapati  kereta  Lea. Cuba  mendekati  Zahid. Semuanya  bertopi  keledar  menutup  wajah, ada  juga  terselit  rasa  takut  dalam  diri  Lea  bila  memandang  mereka  semua  yang  mula  berada  di  sebelah  cermin  tingkapnya. Perubahan  wajah  Lea  dapat  ditangkap  oleh  Zahid.

“ Ni  kawan-kawan  saya…Saya  ride  dengan  dia  orang  tadi. ” Zahid  senyum  lembut  sebelum  memandang  kawan-kawannya  di  sebelah  pintu  kereta  Lea.

“ Kita  gerak  sama-sama  lah  Zahid… ” suara  Sarah  kedengaran  nyaring  dalam  manja. Topi  keledarnya  dibuka. Cantik, desus  hati  Lea.

“ Lea, jom  ikut  saya  naik  atas ? Saya  follow  kereta  awak. ”

“ Tak  nak. ”

“ Awak  nak  sambung  menulis  kat  sini ? Saya  temankan  awak, tapi  bukan  tepi  gaung  tu… ”

“ Saya  dah  tak  ada  mood  nak  menulis. All  gone.  Saya  nak  balik. Nak  tidur. ”

“ Lea….” Lembut  lagi  Zahid  cuba  memujuk  tapi  Lea  tetap  membatu. Zahid  tarik  nafas  panjang. Degil  betul  minah  ni, gumam  dia  dalam  hati. Pintu  kereta  di  buka  oleh  Zahid. Dia  keluar  mengelilingi  kereta , mendapatkan  kawan-kawannya. Sambil  itu  sempat  Zahid  berhenti  dulu  di  belakang  kereta, kononnya  cuba  membetulkan  kasutnya  walhal  dia  mengeluarkan  Swiss  Knife  di  dalam  poket  bikernya  dan  tanpa  perasaan  bersalah  menusuk  tayar  kereta  Lea.  Usai  selesai  kerjanya  itu, dia  bangun  dan  menyambung  jalan  ke  arah  kawan-kawannya  yang  masih  berada  di  atas  motor.

“ Aku  jumpa  korang  kat  atas  la. Lepak  mana ? ”

“ Tak  nak  gerak  sekali  ke  Zahid ? ” Sarah  lagi  yang  bertanya. Zahid  pandang  sekilas  sebelum  menggeleng.

“ Tempat  biasa. ” jawab  Taufik  yang  membonceng  Sarah. Zahid  angkat  tangan  tanda  okay  pada  semua  sebelum  kawan-kawannya  mula  meninggalkan  dia  dan  Lea.
Lea  dah  bersedia  untuk  pergi  tanpa  menunggu  Zahid. Enjin dah  pun  dihidupkan.

“ Dah  nak  gerak  Lea ? ”

Masih  memandang  ke  depan, Lea  hanya  mengangguk. Pedal  minyak  ditekan…tapi… tak  sampai  beberapa  meter  dia  bergerak  kereta  terasa  berat  semacam. Zahid  sudah  kembali  ke  motornya, sedang  memakai  topi  keledar.  Lea  pula  semakin  gusar. Dalam  ego  yang   masih  menebal, Lea  terpaksa  memberhentikan  kembali  keretanya  di  tepi  jalan. Lea  berjalan  keluar  dari  kereta, menyemak  satu  persatu  tayar  keretanya. Biasanya  kalau  berat  begitu, pasti  kes  tayar.

“ Urgh…! ” kedua-dua  tangan  Lea  naik  memegang  kepalanya, tanda  stress. Zahid  yang  memandang  dari  belakang  hanya  tersenyum  di  sebalik  topi  keledarnya  yang  menutup  sepenuh  wajah. Dia  menghampiri  kereta  Lea, memandu  perlahan  melepasi  kereta  Lea  yang  elok  tersadai.

Lea  yang  melihat  Zahid  sudah  memandu  pergi  mula  kaget. Laju  dia  melaungkan  nama  Zahid  sambil  melambaikan  tangan  agar  Zahid  berhenti.

“ Yuuhuu ! ” sorak  Zahid  perlahan. Dia  pasti  Lea  tak  mampu  mendengar  suaranya. Arah  motosikalnya  diubah. Motornya  diletakkan  di  hadapan  kereta  Lea. Zahid  turun  dan  mula  mendekati  Lea  Natasha  yang  tampak  agak  stress  dan  serba  salah.

“ Kenapa ? ”

“ Err…. Tayar…pancit…. ”

“ Owh…. ” Zahid  berpura-pura  menyemak  tayar  yang  baru  sahaja  menjadi  bahan  tikaman  pisau  Swissnya  tadi.  “ Ada  tayar  spare ? ”

Lea  geleng  dengan  wajah  gusar  bagai  nak  menangis. Zahid  pula  yang  rasa  bersalah.

“ Awak  tumpang  saya  lah. Kereta  tinggal  je  kat  sini… Kita  naik  atas, cari  mekanik ? Hmm ?”

“ Kalau  orang  curi  kereta  saya  macam  mana ? ” Polos  soalan  Lea. Tubir  matanya  sudah  mula  bertakung  dengan  air  mata. Hati  Zahid  pula  yang  bagai  disiat-siat  menyalahkan  diri  sendiri. Serius  betul  Lea  dengan  kereta  dia, walhal  kereta  buruk  je  pun… Ada  ke  orang  nak  curi ?



“ Awak  kunci  lah  elok-elok. Tak  ada  apa-apa  lah… ”

Lea  menarik  nafas  dalam. Duit  lagi… Dahlah  kereta  kesayangan  arwah  papanya… Sejak  kereta  ini  digunakan  olehnya, sudah  dua  kali  insiden  menimpa. Kalau  arwah  papanya  masih  ada, pasti  papa  tak  gembira…gumamnya  sendiri…

“ Ya  lah… ”

“ Jom. Saya  tak  bawa  helmet, but  I  think  it  should  be  all  right. ”

Riang  si  Zahid  mula  menaiki  motornya. Lea  pula  masih  serba  salah. Dia  tak  biasa  membonceng  motosikal. Inikan  pula  motor  kuasa  tinggi  macam  ni. Mujurlah  dia  pakai  skirt  dengan  legging  di  dalam.

“ Naik  lah. ” ajak  Zahid  bila  Lea  masih  berdiri  di  sisinya.

“ Hmm… Saya  tak  biasa. Awak  jangan  pecut. ”
Zahid  senyum. Senyuman  yang  buatkan  Lea  terpempan  seketika. Tangannya  dihulurkan  pada  Lea, menyuruhnya  agar  menaiki  motornya.

***********

Awalnya  Lea  cuba  untuk  tidak  memeluk  Zahid, tapi  dengan jalan  begitu  dan  halaju  yang  dikenakan  oleh  Zahid, nak  tak  nak  terpaksalah  dia  memeluk  kemas. Rambutnya  yang  mengurai  ditiup  angin  kadang   terasa  amal  selesa. Bila  angina segar  dan  sejuk  menyentuh  wajahnya, segala  masalah  dunia  bagaikan  terbang  bebas. Perlahan-lahan  Lea  mula  suka. Daripada  pautan  kemas  di  pinggang  Zahid, Lea  mula  melonggarkannya. Mula  menikmati  angin  yang  menerpa  kuat.

Thrill.

Senyuman  lebar  Lea  dapat  Zahid  perhatikan  dari  cermin  motornya. Lea  yang  bagaikan  bermain  dengan  angin  yang  menerpa. Yang  tersenyum  manis  dan  girang. Dalam  diam  hati  Zahid  turut  sama  berdetak  bahagia. Senyuman  turut  terukir  di  wajahnya…
Entah  kenapa  dengan  Lea  dia  begini…Masih  terlalu  awal…tapi  dengan  Lea, dia  mudah  menggapai  bahagia.

“ Lea ! ”

Senyuman  Zahid  mati  di  situ  bila  Lea  bertidak  bangun  berdiri  sambil  memegang  bahunya. Serta  merta  Zahid  memperlahankan  kelajuannya. Bimbang  dengan  aksi  spontan  Lea.

“ Zahid, I   love  this ! ”

“ I  love  it  when  you  love  it, but  sit  down  please… Jalan  kat  sini  kena  hati-hati.. ”

Lea  masih  tersenyum  girang. Tidak  pernah  dia  merasai  perasaan  bebas  begini. Tangannya  diangkat  tinggi, merasai  angin  yang  membelai  tangannya  lembut.

“ Lea ! ”

Streetttt!!!!

Berdecit  motosikal  berbunyi  dek  kerana  Zahid  break  agak  mengejut.

“ Zahid ! ” Lea  terjerit  kuat. Badannya  terbawa  ke  depan. Cepat-cepat  dia  memeluk  bahu  Zahid  kemas. Motor  berhenti  elok, mereka  berdua  memerhatikan  seekor  biawak  yang  melintas  dengan  selambanya  di  hadapan  mereka.

“ Haha…Ya  Allah… terkejut  saya ! ” lembut  Lea  ketawa. Tangannya  masih  memeluk  leher  Zahid. Kepalanya  dekat  di  sisi.

Dup

Dap

Dup

Dap…

Waktu  bagaikan  berputar  perlahan  bila  Lea  bertindak  begitu. Momen  itu  hanya  bertahan  untuk  beberapa  saat  tapi  cukup  untuk  buatkan  jantung  Zahid  berdegup  kencang  hingga  ke  akhirnya.

**********

“ Wah, kata  tak  suka  orang  bonceng  kat  belakang… ” Faizal  mula  mengusik. Yang  lain  ketawa, hanya  Sarah  yang  tampak  tegang.

Zahid  senyum  lebar.  Lea  terasa  canggung. Lepas  mencari  mekanik, bercakap  itu  ini  dan  mereka  berjanji  untuk  turun  menukar  tayar  keretanya  sejam  lagi, barulah  mereka  ke  cafĂ©  tempat  kawan-kawan  Zahid  melepak  sambil  makan-makan. Sekarang  barulah  Lea  dapat  melihat  wajah  mereka  satu  persatu. Ganteng-ganteng  semuanya. Dua  perempuan  yang  bersama  mereka  juga  cantik  mengancam.

“ Ni  Lea… Lea, ni  kawan  sekerja  saya. Faizal, Eri, Taufik, Mat  dan  Sarah… ”

Hi… Nice  to  meet  you  guys. ” Lea  senyum. Mengekori  Zahid  dan  duduk  di  kerusi  yang  ditarik  oleh  Zahid. Dalam  kepala  Zahid  beberapa  kali  mengingatkan  diri  sendiri  untuk  jadi  si  gentleman, walaupun  tadi  dia  dah  lepas  laku  siap  marahkan Lea  dan  pancitkan  tayar  si  gadis  yang  tak  bersalah.

“ Awak  nak  minum  apa  Lea ? ” tanya  Zahid  terus  bila  mereka  mula  duduk.

“ Avocado  juice… ”

“ Makan ? ”

Lea  geleng. Zahid  senyum  seraya  mengangkat  tangan  memanggil  pelayan  restoran  untuk   membuat  pesanan. Semua  mata  tertancap  pada  Zahid. Patutlah  semua  perempuan  yang  mahu  dekat  dia  buat  tak  layan,  dah  ada  puteri  impian.  Dari  gaya  layanan  Zahid  pada  Lea, masing-masing  mula  bertingkah  membuat  andaian. Pandangan  Zahid  pada  Lea  bukan  pandangan  biasa, tapi  penuh  kasih  sayang… tampak  lembut. Dengan  Atilia  dulu  Zahid  sayang  sepenuh  nyawa, tapi  sisi  panas  baran  Zahid  tetap  ada. Bila  bersama  pun,  Zahid  lebih  suka  menunjukkan  kuasa  pada  Atilia, dengan  Lea  dia  tampak  lain.

“ You  dari  mana  tadi  Lea ? Memang  janji  nak  jumpa  Zahid  ke ? ” tanya  Eri  mesra. Sarah  masih   memandang  Lea. Menyemak  fizikal  Lea  Natasha.

Pendek. Tak  adalah  putih  sangat.

Apa  yang  Zahid  suka  dengan  Lea ?

Lea  senyum  menyeringai. Tampak  ceria  yang  tak  dibuat-buat.

“ Saya  menulis  tadi  kat  hujung  bukit  tu, Zahid  ni…. Tiba-tiba  muncul…and  he   freaked  out. Haha ”

Owh, what  a  coincidence ! ”semua  buntang  mata. Sarah  makin  sakit  hati  tapi  dipendamnya.

You  menulis ? Tulis  apa ? ” Sarah  menjampuk. Nada  lembut. Senyuman  mesra  turut  sama  dia  layangkan. Menyorokkan  rasa  di  hati.

“ Some  books  and  magazine  slots.. ” Lea  senyum  manis  lagi  sekali.

Manis. Aura  ceria  Lea  jelas  terpancar  pada  pandangan  Sarah. Zahid  yang  berada  di  sebelah  Lea  mula  meletakkan  tangannya  di  belakang  kerusi  Lea. Khusyuk  Zahid  memerhatikan  reaksi  Lea  yang  mudah  mesra.

“ Sarah  dengan  Eri  pun  kerja  dengan  MAS  ya ? Must  be  nice  to  fly  often. ”

“ We  enjoyed  our  work. ” kata  Eri  turut  ceria.

“ Pilot ? ” tanya  Lea  polos. Semua  ketawa. Zahid  pun  tergelak  kuat.

“ Zahid, saya  dan  Mat  pilot, Sarah  dan  Eri  pramugari, Taufik  pramugara. ” jawab  Faizal  mesra.

“ Tak  kanlah  Eri  jadi  pilot  Lea ? ” ujar  Zahid  dalam  sisa  tawanya.

“ Sekarang  dah  banyak  pilot  perempuan. You  can, we  can  what ? ” reaksi  Lea  yang  ceria  berubah  serius  serta  merta. Itulah  sifat  Lea  yang  Zahid  perasan. She  speaks  her  mind  and  her  face  shows  her  emotion.

“ Perempuan..macam  tu  lah. You  can, we  can.. kalau  kita  minta  buat  kerja  lelaki  dia  juga  yang  merungut… kata  nak  sama  rata. Walhal  apa  yang  perempuan  nak  bukan  kesama  rataan, tapi, perempuan  nak dilayan  istimewa..Kalau  nak  sama  rata, tak  adalah  perempuan  minta  kerusi  khas  untuk  mereka  di  Parlimen, Kementerian  Wanita, Coach  Wanita… Kalau  nak  sama  rata  maknanya  semua  keistimewaan  tu  sepatutnya  dihapuskan. Yang  wanita  mahukan  adalah  perlindungan.  ” Wah, Zahid  tahu  berdebat  rupanya… Fikir  Lea  dalam  diam.

“ Ya…Encik  Zahid  saya  akui…We  want  to  be  treated  nicely  dan  tidak  diadili  based  on  our  gender.  Tapi  kalau  jadi  pilot, perempuan  pun  boleh. Kan  semua  automatic  je  kat  dalam  tu. You  just  need  certain  height   and  stamina  in  case  of  anything  happen ? ”

“ You’re  well  informed  eh  about  pilot  work ? ” Taufik  menjampuk  kagum. Mula  mengunjur  mendekati  Lea. Tampak  lebih  berminat  dengan  gadis  yang  dibawa  oleh  Zahid.

“ Kerja  saya  menulis, jadi  saya  kena  banyak   membaca… but  saya  tak  pernah  masuk  cockpit  pun… ”

“ Cool… ” Mat  pula  yang  menjampuk. “ Tu, mintalah  Zahid  ajar  bawa  small  flight. ”

Terkebil  Lea  memandang  Mat. Bawa  kapal  terbang ? Tak  pernah  pula  dia  terfikir. Tapi  kenapa  tidak ?

Life,  must  live  it  up  to  the  challenge!

“ Dah  lama  ke  korang  berdua  kenal ? ” Sarah  masih  bermanis  muka  walaupun  dalam  hati  ada  perasaan  cemburu  dan  duka.

 “ Baru  few  weeks…Kita  orang  jumpa  di  Perhentian… ” Lea  ketawa  kuat. Peha  Zahid  ditepuknya. Zahid  pandang  Lea  sambil  tayang  muka  amaran  tapi  Lea  tetap  ketawa. Yang  lain   bungkam, apa  yang  lucu ?

“ Kelakar  gila… ” dalam  tawa  yang  masih  kuat  tersekat-sekat  si  Lea  cuba  bercerita. Riak  muka  Zahid  dah  semacam. “ Zahid  boleh  peng… ”

Tak  dapat  dia  nak  habiskan  ayat  tangan  besar  Zahid  dah  elok  menutup  mulutnya.

“ Kita  orang  jumpa  masa  aku  bertugas  ke  Terengganu  hari  tu. Aku  singgah  di  Pulau  Perhentian  semalaman… ” laju-laju  Zahid  memberitahu  kawan-kawannya. Takkan  nak  biarkan  Lea  beritahu  mereka  yang  dia  pengsan  sebab  takutkan  Pontianak ? Gila ?

“ MMm….!!! ” suara  Lea  yang  membentak  menyedarkan  Zahid  yang  tangannya  masih  menutup  mulut  gadis  di  sebelahnya. Mata  Lea  yang  tampak  membentak  buatkan  Zahid  senyum. Bibirnya  didekatkan  dengan  telinga  Lea. Berbisik  perlahan.

“ Lain  kali, kalau  awak  cuba  beritahu  sesiapa  yang  saya  pengsan  malam  tu… bukan  tangan  ni  yang  akan  tutup  mulut  awak, tapi  bibir  ni. Hmm ? ”

Lea  jeling  dan  mengangguk  cepat-cepat. Zahid  senyum  kemenangan. Tangannya  dilarikan. Perangai  Zahid  kadang  buat  Lea  meremang  bulu  tengkok. Kadang  dia  selesa  dengan  Zahid, kadang  ada  juga  perasaan  bimbang  dengan  lelaki  di  sebelahnya  ini. Dia  baru  sahaja  mengenali  Zahid, entah  apa  perangai  sebenar  lelaki  ini  pun  dia  sendiri  tak  pasti.

Macam-macam  yang  mereka  bualkan  sebelum  Zahid  dan  Lea  meminta  diri  untuk  bertemu  mekanik  dan  membawanya  ke  kereta  Lea. Dengan  baik  hati  juga  Zahid  bertegas  membayar  kos  membaiki  kereta  Lea. Ya  lah,  dah  dia  yang  rosakkan, mestilah  dia  yang  bayarkan. Yang  penting  Lea  tak  tahu  yang  tu  semua  adalah  angkara  dia.

Zahid  juga  yang  menawarkan  diri  untuk  mengekori  kereta  Lea  dari  Bukit  Fraser  hinggalah  sampai  ke  rumahnya  di  Kajang. Gentleman  habis ! Dua  jam  perjalanan, mereka  tiba  di  rumah  teres  satu  tingkat  milik  Lea. Kecil  sahaja  saiznya. Di  hadapan  rumah  ada  taman  kecil. Usai  Lea  siap  meletakkan  kenderaan  di  perkarangan  rumah, Zahid  tidak  pula  turun  dari  motornya.

“ Thanks  Zahid. Erm..nak  masuk  minum ? ” soal  Lea  ikhlas.

“ Tak  apa. Tak  manis  pula  kalau  orang  tengok. ” Zahid  senyum  manis. Senyuman  yang  mampu  buatkan  perempuan  penasaran. “ Awak  masuklah  dulu. Dah  selamat  awak  kat  dalam, baru  saya  gerak  okay ? ”

Lea  senyum  malu. Entah  kenapa  dia  rasa  bahagia. Rasa  seperti  dijaga. Pintu  rumah  dibukanya  sebelum  dia  berdiri  di  muka  pintu, bersedia  untuk  melambaikan  tangan  pada  Zahid.

“ Hujung  minggu  nanti  jangan  lupa  date  kita.” Laung  Zahid  separa  kuat  sebelum  mula  berlalu. Meninggalkan  Lea  yang  tersenyum  sendirian.

Zahid…Oh, Zahid…

“ Owh, be  professional  Lea ! Sibuk  nak  tangkap  cinta, projek  satu  habuk  pun  tak  jalan  lagi. laung  Lea  kuat  walaupun  dia  sendirian  di  situ. Memarahi  diri  sendiri  yang  mudah  leka. Biasa  dia  tak  begini. Datanglah  lelaki  sekacak  Matt  Bomer  sekalipun, memang  jiwa  Lea  tak  mungkin  tertarik. Dia  tahu  matlamat  hidupnya.



p/s : okay till we meet again ! Gonna go out for a lovely walk


your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

Friday, 13 September 2013

Abang Pilot Part 8

Salam ! Lama dah tak update... I know...! Alhamdulillah terupdate juga akhirnya. Orang kata biar sikit dari tak ada kan ? so...update mana sempat sajalah dulu :) Skrg jarang buka lappy..and this Firefox is too slow plus i got problem nak sign in and make new update guna google chrome. Sigh Sigh Sigh...

Okay, hope this will do and harap enjoyable bagi yg rindu :) bye , saya nak ke pantai, ayah dah panggil... :D till then guys! comment pun tak sempat nak balas jg lagi...nanti lah ye :)


Part 8 

“ Rule  number 1, Chivalry never  dies, but  most  men  choose  to  ignore  it ..

Sambil  berjalan  menyorot  beg  hitam  juruterbang, sambil  itulah  suara  Lea  berputar  lembut  di  telinganya. Keadaan  lapangan  terbang  antarabangsa  Kuala  Lumpur  agak  sesak  walaupun  bukan  hujung  minggu. Mungkin  bila  pihak  penerbangan  mengadakan  menurunkan  harga  tiket  penerbangan  domestik, semakin  ramai  yang  mula  menggunakan  perkhidmatan  MAS. 

Mata  Zahid  sesekali  memerhatikan  sekeliling. Memandang  dua  gadis  di  hadapannya  yang  menyorong  troli  yang  penuh  dengan  bag  sebelum  sama-sama  keluar  daripada  pintu  lapangan  terbang. Bila  sampai  di  tepian  jalan  berturap  tar, tampak  mereka  terkial-kial  cuba  menolak  troli  yang  tampak  berat. 
“ Rule  number 1:  Chivalry never  dies, but  most  men  choose  to  ignore  it … ”

Suara  si  comel  Lea  Natasha  bergema  lagi. Zahid  tarik  nafas  panjang  sebelum  menebalkan  muka  ke  hadapan. Berdiri  di  tepi  kedua-dua  gadis  tadi. 

‘ Kalau  rule  no.1  pun  kau  tak  lepas  Zahid, ni  kan  pula  rule  lain ? Now  or  never ! ’ 

Kuat  si  hati  kecil  mengkaunselingkan  diri  sendiri. Lea  mahu  lihat  perubahan  dalam  masa  seminggu. Kalau  dia  tak  mula  berubah  sekarang  bila  lagi ? 

Hi, it  seems  quite  heavy. Mari  saya  tolong. ”
Senyuman  sopan  dilemparkan  oleh  Zahid  kepada  kedua-dua  gadis  yang  tampak  agak  terkaku  memandangnya  lama.
‘ Sekali  minah  dua  orang  ni  tolak, kan  malu  pula…ah, tolak  je  troli  ni  Zahid. ’
Tanpa  mempedulikan  reaksi  si  gadis  terus  sahaja  troli  ditolaknya  melintasi  jalan. Malu-malu  si  gadis  mengekori  dari  belakang. 
“ Sampai  sini  je  ya ? ”

“ Err… aha…thanks… er..nama ? ”  manis  senyuman  si  gadis  kepada  Zahid  tapi  Zahid  balas  dengan  senyuman  sopan. Mengundur  setapak  sambil  memberitahu  namanya, sebelum  dengan  lagak  selamba  meninggal  kedua-dua  gadis  tadi. Bila  dia  berpaling  memandang, keduanya  melompat  gembira. Jelas  perkataan  ‘ Cair ! ’ dilontarkan  oleh  mereka  berdua.  

‘Boleh  tahan  impak  mematuhi  rule  nombor  satu, rupa-rupanya..’ tingkah  Zahid  dalam senyuman  tak  sangka.

*******

“ Amboi, senyum  sorang-sorang  apahal  bro ? ”

“ Kau  pernah  dengar  Gentlemen’s rule ? ”

Usai  melabuhkan  duduk  di  kerusi  kereta  kawannya  si  Faizal  terus  soalan  itu  yang  ditanya  oleh  Zahid. Elok-elok  Faizal  datang  mengambil  teman  wanitanya  yang  bertugas  sebagai  pramugari, apalagi  teruslah  Zahid  menumpang  sama. Lagipun  Eri  dan  Faizal  tinggal  di  kawasan  Damansara  juga.

“ Haha..! ” sakan  si  Faizal  ketawa. “ Maksud  kau  rule  yang  lelaki  kena  buka  pintu  kereta  kat  perempuan  tu ? Bawa  handbag  perempuan ? ”

Topi  juruterbang  dibuang  oleh  Zahid  dan  diletakkan  ke  atas  kerusi  sebelah. Eri  duduk  di  hadapan. Dia  duduk  di  kerusi  belakang.

“ Bukanlah  bro… tu  old  fashion  sangat. Rule  no.1 : Chivalry never  dies, but  most  men  choose  to  ignore  it…” Zahid  ucap  dengan  gaya  professional.

“ Alah, gentleman  ke  tak  ke…Eri  sayang  aku  dowh. ” bahu  si  kekasih  bernama  Eri  dipeluk  oleh  Faizal.

“ Ya…tapi  kalau  you  jadi  gentleman, I  sayang  you  lebihhh  lagi. ” pipi  si  Faizal  dicubit  lembut  oleh  Eri, gadis  sederhana  tinggi  berkulit  putih. Rambutnya  yang  ikal  dan  panjang  diwarnakan  blonde. Sekali  pandang  ada  gaya  minah  Jepun.

“ Ya,  sayang ? ” satu  kucupan  hinggap  di  pipi  Eri. Eri  ketawa  manja.

“ Ehemm… ! Aku ada  kat  belakang  ni… ” suara  mendatar  si  Zahid  mula  menjampuk. Faizal  ketawa  terbahak. Sambil  memandu  sempat  dia  begitu  begini  dengan  awek  di  tepi.

“ Kau  tu  Zahid, dah  ramai  yang  beratur  nak  jadi  pengganti  kisah  cinta  tragis  kau   tu. Tunggu  apa  lagi ?”

“ Ya  lah  Zahid, kawan  I  si  Sarah  tu  suka  kan  you  dah  lama… Dia  cantik  apa ? ”

Zahid  pandang  ke  luar. Malam  gelap  yang  nampak  hanya  bayang-bayang  pokok  kelapa  sawit.

“ Sarah  memang  cantik  Eri…tapi  I  bukan  cari  yang  cantik  je…I  need  more  than  physical  beauty  from  a  woman. ”

Eri  dan  Faizal  terus  buat  muka  sambil  kembali  memandang  ke  depan. Bukan  mereka  tak  tahu, Zahid  dah  macam  trauma  bila  ditinggalkan  bekas  pramugari  dan  artis  terkenal  si  Atilia. Sakan  nak  disogokkan  dengan  perempuan-perempuan  lain, semua  Zahid  pandang  macam  pandang  jantan  je…

“ Kau  tunggu  ajalah  mak  kau  kirakan  dengan  perempuan  mana-mana  Zahid… ”

Zahid  senyum  sambil  menggelengkan  kepalanya. Macam-macam  kawan-kawannya  ni. Kalau  tak  couple  bukan  boleh  bawa  mati  pun. Kalau  dah  jodoh  datang  je  nanti. Eri  dengan  Faizal  pun  dah  3  tahun  bercinta  tak  ada  pun  bayangan  nak  berkahwin  lagi.

“ Kalau  aku  dah  rasa  nak  kawin  nanti, pandai-pandailah  aku  cari. Bukan  susah  pun. ”

Sakan  si  Eri  dan  Faizal  ketawa. Tang  tu  mereka  tak  berani  sanggah. Memang  Zahid  ni  kacak  dan  ada  auranya  sendiri. Seorang Atilia  pergi, berlambak  yang  datang  beratur  menagih  cinta  si  Zahid.

“ Esok  ko  free  tak ? Jom  riding, Sarah  join  sekali. ”

“ Tak  payahlah  nak  kenen-kenenkan  aku…Lagipun  aku  tak  suka  perempuan  bonceng  kat  belakang  motor  aku.  ” mendatar  suara  Zahid.

“ Keluar  kawan-kawan  ajalah… Taufik  dengan  Mat  pun  ikut  sama. Sarah  naik  lah  dengan  Taufik. ”

Zahid  termenung  barang  seketika. Mencongak  itu  ini. Esok  dia  tak  bekerja, kelas  dengan  Lea  pun  tak  ada.

“ Okay  lah. Kat  mana ? ”

“ Macam  tu  lah  bro ! Fraser  Hill, kita  balik  hari. ”

**************

Motor Ducatti Monster  di  pecut  laju  oleh  Zahid. Bandar  Kuala  Lumpur  semakin  jauh  ditinggalkan  oleh  mereka. Mereka  bertemu  di  rumah  Faizal, merengek  Sarah  mahu  menumpang  motornya  tapi  tegas  Zahid  tak  membenarkan. Aktiviti  memecut  motor  begini  mampu  menenangkan  fikirannya, tapi  kalau  ada  perempuan  di  belakang, terasa  makin  menyusahkan  pula. Hilang  ketenangan  yang  dicarinya.

Bila  memasuki  lereng  bukit  Zahid  masih  memecut  laju. Tambah  pula  tidak  banyak  kenderaan  yang  lalu  lalang. Zahid  yang  berada  paling  hadapan, mereka  yang  lain  kekal  pada  had  laju  di  bawah  120 - 130 km/j, dia  pula  lebih  senang  dengan  140-150 km/j. Sampai  sahaja  di  kawasan  atas  bukit,  kenderaannya  mula  diperlahankan. Kawan-kawannya  masih  jauh  di  belakang. Zahid  mencari  tempat  sesuai  untuk  dia  berhenti.

“ Kereta  Volkswagen  lama… mesti  rosak. ” Zahid  senyum  seorang  bila  melihatkan  sebuah  kereta  Volkswagen  lama  tersadai  di  tepi  jalan. Motornya  dihentikan  di  sebelah  kereta. Diintainya  di  dalam, tapi  tiada  siapa  di  dalam… Pelik.

Zahid  perhatikan  sekeliling. Lembah  dan  pokok  jauh  di  bawah. Menghijau  dan  cantik. Udara  segar  dihirupnya  sepenuh  hati. Bahagia. Pandangannya  meliar  ke  sekeliling…

“ Wow ! ” matanya  tertancap  pada  figura  perempuan  di  hujung  tebing. “ Berani  gila  minah  ni…” 
Penghadang  besi  dilangkahnya. Memasuki  kawasan  hujung  bukit  yang  berkeluasan  10  meter. Di  bawahnya  hanya  gaung. Perempuan  berbaju  putih  ala  gaun  santai  didekati  olehnya. Tampak  santai  sahaja  si  gadis  bersila  dengan  laptop  di  ribaan. Tak  takut ke  dia  ni ? Bisik  Zahid  sendirian.. walhal  gaung  kat  bawah  tu  dalam  bukan  main !

“ Cik … ” bahu  si  gadis  di  sentuhnya  lembut.

“ Ya  Allah…!!! ” suara  lembut  Zahid  dibalas  dengan  sergahan  kuat. Merah  muka  si  gadis  menahan  kejutan.

“ Lea ? ”

“ Zahid ? ”

Lea  terkaku. Zahid  berkerut  dahinya  memandang  Lea. Tangannya  jatuh  ke  pinggang.

“ Awak  buat  apa  kat  sini  Lea ? Ya  Allah…! ” giliran  Lea  pula  yang  kena  marah. Terkebil  Lea  memandang  Zahid. Laptop  di  ribaan  di  pandangnya  polos.

“ Menulis… ”

Anak  mata  Zahid  naik  memandang  ke  atas. Tak  dapat  menerima  jawapan  selamba  daripada  Lea. Tangannya  naik  ke  menepuk  dahi  sendiri.

“ Kat  sini ?! ”

Kaku  Lea  bila  di  marah  begitu. Liurnya  ditelan  kesat. Sudah  lama  dia  hidup  sendiri. Apa  sahaja  yang  dibuatnya  tak  ada  siapa  yang  peduli.

“ Awak  nampak  saya  menulis  dalam  gaung  ke ? ” selamba  lagi  soalan  si  Lea. Makin  tegang  wajah  Zahid.

“ Lea, kat  bawah  tu  gaung. Jarak  antara  awak  dengan  gaung   tu  hanya  dua  meter  awak  tahu ? Awak  tak  ada  akal  ke ?! ”

Lea  diam  lagi. Zahid  tarik  nafas  panjang.

“ Dah, bangun. Dah  besar  macam  ni  pun  tak  boleh  fikir. ”

Tangan  Lea  ditarik  spontan  oleh  Zahid. Komputer  di  ribaan  Lea  juga  dipegang  olehnya. Sarung  tangan  yang  agak  tebal  dibukanya  terlebih  dahulu. Lea  bangun  berdiri  sambil  menayangkan  muka  merajuk, tapi  Zahid  langsung  tidak  perasan. 

“ Lepaslah  saya  jalan  sendiri. ” perlahan  Lea  bertutur. Suara  rajukannya  semakin  kedengaran   
tapi  dek  kerana  terkejut  Zahid  masih  tidak  dapat  mengesan.

“ Jangan  nak  mengada-ngada. Sampai  tepi  kereta  baru  saya  lepas. ” genggaman  tangannya  pada  tangan  Lea  semakin  dikuatkan.  Laju  dia  berjalan  ke  arah  bahu  jalan. Lea  menurut  sambil  membentak  sendirian.

“ Dah  sampai. Lepas  lah. ”

Zahid  duduk  mengadap  Lea. Wajah  bungkam  Lea  diperhatikan  olehnya. Tampak  jelas  muncung  Lea  yang  bagaikan  merajuk. Zahid  menyorot  senyum. Wajah  Lea  yang  putih  kemerahan  menahan  sebak  dan  rajuk  membuatkan  hati  lelakinya  berdetak  laju..Bahu  Lea  dipegangnya  lembut, anak  matanya  memandang  si  gadis  yang  masih  tunduk  merajuk.

Lea…oh  Lea…



your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)