Join This Site

Sunday, 20 October 2013

Abang Pilot Part 11

Salam ! Sorry....lambat sekali lagi. Haha, selagi saya dok di Malaysia memang berminggu lah nak update blog.. Tsk..Tsk... Nak buka laptop pun malas actually (>.<) Biasa keluar pagi balik malam dah penatss dan terus fengsan. hehe. Komen-komen tu semua I really appreciate them all will definitely balas juga bila saya pergi bercuti kali kedua. In shaa Allah.

  • Abang Pilot, in shaa Allah memang akan habis di sini. 
  • The Wedding Breaker, in shaa Allah akan jadi drama. Siapa pun pelakon saya sokong 100%. Dah doa yg terbaik, saya percaya Allah hanya tetapkan yang terbaik. Not gonna question that. 
  • Yang nak beli buku 13 Jam A380 bertanda tangan saya boleh PM di Facebook Page : THE WEDDING BREAKER  . Harga RM 25 ( Harga pasaran RM 28). Postage depend on location saya guna poslaju sahaja. 

and...yeah...kenapa saya rasa hidup di Malaysia ni macam...tak pernah cukup. Kaya pun tak cukup..Miskin pun tak cukup... Bukan  tak cukup duit, tak cukup WAKTU... and yes, of course duit pun sama...No wonder masa kerja dengan Kementerian as a PTD dulu, orang asli bila diberikan rumah percuma oleh pihak kerajaan, mereka ada suarakan penyesalan. Kata mereka (biasanya golongan berusia), hidup di hutan lebih menyelesakan. Makan ada ternakan, ada tanaman, boleh mengail di sungai, letrik tak perlu sebab guna kayu hutan, barang elektrik pun tak ada, bekalan air boleh salirkan dari sungau guna paip buluh...

Tenang pada mereka. Tak perlu fikir nak bayar elektrik atau bill air... Kawan saya pernah ke Borneo sebagai sukarelawan. Duduk di hutan. Makan ubi kayu. Kalau nasib elok dapatlah ikan fresh dari sungai. Elektrik tak ada. Kadang guna jenator elektrik, tp untuk pekara penting sahaja... Awal-awal kata dia, dia sedih bila terpaksa makan ubi..tapi lepas 3 hari... semuanya berubah. Life is different. The world is different.

Sometimes I wonder, mengejar normality, is it that important ? Or it is much more important untuk mengejar 'makna' sebuah kehidupan ? Living in our dream ? Biar sederhana but we learn and gain something during our stay in this world ?

Haha, I sounds like I'm having a financial crisis isnt it ? No I dont...

Just thinking about my future. Decision I made now will determine my future...and early plan need to be made so that our current dream will be a reality within few years time...

Okay enough with my mumbo jumbo. Thanks for reading lovelies ! <3


Part 11


“ One…Two…Three…Four..! ”  Ulang  alik  Zahid  berjalan  di  hadapan  cermin  besar  di  ruang  tamu  rumahnya. Cuak  sebenarnya  dia  nak  terima  tawaran  daripada  Lea, tapi  demi  kerana  Lea  dia  kuatkan  hati  untuk  menyahut  cabaran.

Rasanya  cara  dia  berjalan  dah  okay. Lea  yang  ajarkan  dulu  untuk  berjalan  gaya  lelaki  penuh  karisma. Jalan  kena  confident. Tegak. Bahu  square. Wajah  tak  boleh  tunduk  sangat, tak  boleh  mendongak  sangat.

Pantulan  imejnya  di  cermin  besar  diperhatikan  olehnya. Baju  t-shirt  putih  dan  seluar  warna  khakis. Santai  dan  membuatkan  wajahnya  nampak  segar  dan  bergaya. Kedua  tangannya  bersandar di  cermin. Wajahnya  pula  yang  diperhatikan.

Strong  jaw…

Sharp  nose…

Hawk  eyes…

Masculine 

Zahid  senyum  puas. Kalau  Lea  tak  terpikat, tak  tahu  lah ! Si  kekasih  lama ? Ah, dah  malas  dia  nak  peduli. Semalam  buka  tv  tertonton  si  kekasih  lama, tapi  yang  peliknya  dia  dah  tak  rasa  meluat, sedih  atau  benci  seperti  sebelum  ini.

‘ Biarlah  dia. Dah  tak  ada  jodoh… ’ Ucap  hati  Zahid  perlahan. Dia  berjalan  ke  sofa, tv  dibuka. Duduk  bersantai  menonton  berita  sambil  menunggu  kedatangan  Lea  ke  kondominiumnya. Perut  yang  agak-agak  lapar  dia  biarkan, konon  nak  menunggu  si  Lea  baru  nak  makan  bersama. Pizza  yang  dibuat  olehnya  masih  elok  di  dalam  oven. Duduk  tak  sampai  sepuluh  minit, keluar  wajah  seorang  lelaki  yang  dia  kenali… Dari  berbaring  terus  Zahid  bangun  duduk  menegak.

Tan  Sri  Zulkifli….

Tan  Sri  Zulkifli  yang  sedang  bercerita  tentang  kejayaan  projek  antarabangsanya…
Zahid  pejam  mata. Antara  sayang  dan  benci  seorang  anak  kepada  si  ayah…akhirnya  televisyen  ditutup  oleh  Zahid.

*****

“ Ting  tong ! ”

Skrin security  tv  di  tepi  pintu  di perhatikan  oleh  Zahid  sebelum  pintu  kondonya  dibuka.

“ Lea ! ” terpampang  senyuman  di  wajah  Zahid. Lea  dipelawanya  masuk. “ Anywa, kita  makan  dulu  okay ? ”

Lea  turut  tersenyum  gembira  bila  Zahid  nampak  teruja. Tidaklah  dia  rasa  bersalah  sangat  paksa  Zahid  masuk  fashionshow  last  minute  macam  ni.

“ Suree…. Dah  buat  delivery  order  ke ? ”

Zahid  geleng. Senyum.

“ Saya  masaklah…. ”

“ Wow ! ”

Lea  berjalan  mengikut   Zahid  ke  dapur. Dia  pula  yang  rasa  teruja. Jarang  lelaki  masak  macam  tu.

“ Masak  apa  Zahid ? Bestnya. ”

Ruang  dapur  si  Zahid  kemasnya  kemain. Kagum  si  Lea  memandang. Set  kabinet  pulau  semuanywa  warna  hitam  granit  dan  putih. Dari  pintu  masuk  dapur  terus  dapat  tengok  pintu  longsor  yang  menyambungnya  kepada  beranda. Apa  lagi, teruslah  Lea  ke  sana. Tak  tunggu  dijemput.

“ Cantiknyaa  Zahid  pemandang  kat  sini… ”
Bandar  Damansara  yang  dipenuhi  dengan  bangunan  pencakar  langit, lampu  berkelipan  di  bawah  tampak  cantik  dari  atas.

“ Nak  makan  kat   beranda  tu  ke  Lea ? ” Soal  Zahid  dari  dapur. Pintu  oven  sudah  dibuka. Pinggan  warna  putih  dikeluarkan  olehnya. Zahid  keluarkan  pizza  dari  oven. Letakkan   di  dalam  pinggan  besar. Nachos  perisa  cili  dibuka  dan  dimasukkan  di  dalam  mangkuk  kaca. Pencicah  keju  dan  jeruk  cili  pun  dihidangkan  bersama.

“ Lea, mind  helping  me  to  carry  this ? ” Suara  Zahid  buatkan  Lea  angan  Lea  terbang  jauh. Dia  berpaling  pada  Zahid, senyum  dan  membantu  apa  patut. ‘ Clean’  betul  gaya  si  Zahid  malam  ni. Nampak  charming  sangat  dengan  pizza  buatan  sendiri  lagi.

Usai  segala  hidangan  elok  mendarat  di  meja, Zahid  menarik  kerusi, mempelawa  Lea  duduk. Lea  pandang  Zahid. Ouch, gentleman  sangat…

“ Lets  have  our  dinner  Miss  Lea ? ”

Lea  senyum. Malu-malu…

“ Ting  Tong ! ”

Berkerut  wajah  Zahid. Siapa  pula  yang  datang ? Kondo  dia  ni  bukan  semua  orang  boleh  datang. Kena  ada  security  card  baru  boleh  masuk, atau  orang  yang  dia  dah  berikan  nama  pada  pengawal  keselamatan.

“ Silap  rumah  kot. Ignore  je. ” Selamba  Zahid  buat  bodoh. Pizza  dipotongnya. Saat  itu  baru  si  Lea  teringatkan  sesuatu. Asyik  sangat  dengan  keindahan  kota  raya  pada  waktu  malam, tambah  pula  dengan  bau  pizza  yang  menyelerakan… Lea  terus  bangun  berdiri.

“ Kawan  saya ! Ya  Allah…lupa  la  Zahid. Kawan  saya  yang  datang  tu… ”
Terjongket  kening  Zahid. Tak  sangka  pula  dia  ada  tetamu  lain.

“ Saya  minta  dia  datang  ajarkan  awak…Dia  model  antarabangsa  dah  Zahid. ” Lea  senyum  teruja. Perlahan   Zahid  bangun.

“ Tak  apa, biar  saya  buka..awak  makan. ” Suara  mendatar  si  Zahid  dah  keluar. Cuak  pula  si  Lea, takut  si  Zahid  marah..mana  lah  tahu ? Zahid  ni  bukan  suka  kalau  dia  buat  kejutan  macam  ni.

“ Owh…er…thanks.. ” Lea  kembali  duduk. Mata  memerhatikan  Zahid  yang  sudah  berjalan  ke  ruang  tamu.

Tanpa  memerhatikan  skrin  terlebih  dahulu, Zahid  terus  bukakan  pintu.

Diam. Kedua-duanya  terkedu  sebelum   wajah  Zahid  mula  berubah  tegang.

“ Zahid….  ” Menyeringai  Ferhad  senyum. Bagaikan  mengejek.

“ Mana  kau  tahu  ni  rumah  aku ? ”

“ Shh… ” Tenang  gaya  si  Ferhad. Tenang  tapi  menyakitkan  hati. “ Lea  minta  aku  datang  ajarkan  kau  untuk  fashion  show. Tak  payah  kau  nak  buat  kecoh  sampai  Lea  tahu  apa  hubungan  kita. Kau  pun  tak  kan  nak  Lea  tahu  kan  yang  mak  kau  tu  perempuan  perampas ! ” Sinis  tapi  perlahan  suara  Ferhad. Zahid  menahan  marah. Nafasnya  ditarik  panjang. Geram. Tangannya  dikepal  kuat. Menahan  sabar. Dia  berundur  sedikit, memberikan  ruang  pada  Ferhad  untuk  masuk.

“ Lea  mana ? ” Kasar  soalan  Ferhad  pada  Zahid, tapi  masih  lagi  perlahan.

“ Dapur. Tengah  dinner. Macam  mana  kau  boleh  masuk  sini ? ”

Mereka  berjalan  beriringan. Wajah  sengaja  dinaturalkan  agar  Lea  tak  dapat  menyangka  walaupun  dalam  hati  Zahid  cukup  menggelegak  bila  melihat  si  bongkak  Ferhad  berada  di  dalam  rumahnya. Ferhad  yang  sebaya  dengannya, tapi  Ferhad  anak  Puan  Sri, tapi  dia  anak  perempuan  simpanan. 
Perempuan  simpanan  tapi  halal  pada  sisi  syarak. Isteri  kedua  ayahnya  yang  disorok  dari  isteri  pertama.

“ Rumah  papa  kan  banyak  kat  sini. ”

“ Kau  tinggal  sini ? ”

Ferhad  ketawa. “ Rileks  la  bro… Aku  balik  Malaysia  dua  hari. Kau  pun  minat  nak  jadi  model…. Kelakar. Dulu  mak  kau  yang  kutuk  aku… ”

“ Hoi, kau  … ”

“ Eh, korang…kenapa ? Dah  kenal  lama  ke ? ”

Part  serius  macam  ni  adalah  yang  mengacaunya. Entah  bila  Lea  datang  ke  ruang  tamu  dia  pun  tak  tahu. Masing-masing  terus  menayangkan  senyuman. Serta  merta  Ferhad  memeluk  bahu  Zahid. Ferhad  nampak  tinggi  sedikit  daripada  Zahid. Ah, si  Ferhad  ni  tingginya  lebih  6  kaki, bukan  Zahid  yang  rendah.

“ Lea… No… Kita  orang  baru  berkenalan  depan  pintu  tadi. ” Zahid  cepat-cepat  menjawab. Ferhad  leraikan  pelukan  brotherhoodnya  pada  Zahid  sebelum  bergerak  mendekati  Lea. Bahu  Lea  dipeluknya  mesra. Zahid  jeling  kurang  suka.

“ Zahid, ni  Ferhad  and  Fer  this  is  Zahid. ”

Ferhad  senyum  manis  pada  Lea. Terus  nampak  mesra.

“ Yes, your  protégé… ”

Ferhad  pandang  Zahid  atas  bawah. Rendah  sikit. Kekacakan  yang  diwarisi  melalui  papa  mereka  pasti  mengalir  dalam  badan  keduanya.. Yang  membezakan  mereka  hanyalah  genetic  yang  diwarisi  melalui  ibu  yang  berlainan. Langsung  Ferhad  tidak  menyangka  Zahid  yang  Lea  maksudkan  adalah  adik  beradiknya  sendiri. Adik  beradik  berlainan  ibu… Setahu  dia  Zahid  kerjanya  sebagai  juruterbang.

Lucu.

Lucu  sebab  dulu  papanya  ada  bezakan  dia  dengan  Zahid. Kononnya  Zahid  itu  lebih  bagus  dari  dia. Semuanya  sebab  Zahid  lebih  bijak  dalam  pelajaran. Bila  papa  dan  mama  Zahid  bercerai, sangkanya  papa  akan  berhenti  daripada  membandingkan  antara  dia  dan  Zahid, tapi  papa  tetap  begitu. Dalam  diam  dan  tanpa  pengetahuan  ibu, papa  tetap  selidik  dan  ikuti  perkembangan  anak-anaknya  dengan  isteri  mudanya.

Sekarang ?

Zahid  pula  yang  mahu  menjadi  model  macam  dia ? Tapi  Ferhad  puas, walaupun   hanya  seorang  model  dia  berjaya  buktikan  pada  papanya  yang  dia  mampu  ke  peringkat  antarabangsa. Bukan  mudah  kerja  yang  dia  pilih, tapi  inilah  minat  dia…

“ Kau  nak  jadi  model  kenapa ? Minat ? ” Soal  Ferhad  terus. “ Atau  nak  popular  je ? ”
Zahid  sentap. Lea  pun  sama. Wajah  Ferhad  tak  nampak  macam  dia  bergurau. Serius. Macam  wajah  seorang  guru  yang  sedia  untuk  mendidik.

‘Kenapa ?’ Bisik  Zahid  sendiri. ‘ Sebab  Lea… ’ Tapi  tak  akanlah  dia  nak  beritahu  begitu.

“ Fer… I  rasa  dia  ada  talent.. I  yang  offer  kat  dia  dulu. ” Lea  kalut. Duduk  berdiri  di  sebelah  Zahid  sambil  memegang  lengan  Zahid. Dia  takut  Zahid  naik  berang. Zahid  cuba  mengawal  perasaan. Berlagak  professional.

“ Lea, I  tanya  sebab  I  dah  tengok  ramai  yang  buat  kerja  ni  semata-mata  nak  glamour. Batu  loncatan  untuk  ke  industry  lakonan… Want  to  be  noticed. These  type  of  people  yang  merendahkan  kerjaya  modelling, Lea… People  thought  we  are  not  serious,  and  modelling  is  not  a  professional  profession  just  because  of  those  people. Sedangkan  ada  model  yang  betul-betul  serious. Models  are  like  a  bridge  for  a  designer  to  send  their  art  message  for  the  audience. It  is  not  all  about  menggayakan  pakaian. ”

Kali   ini  Lea  Natasha  pula  yang  telan  liur. Dia  yang  aturkan  si  Zahid  untuk  jadikan  kerja  modelling  sebagai  batu  loncatan  sahaja…
“ Aku  serius, but  tengoklah  how  far  I  can  go. ”

“ Sekarang  kerja ? ” Soalan  sengaja  daripada  Ferhad.

Zahid  angguk.

“ Sanggup  tinggalkan  kerja  untuk  jadi  model ? Or  cita-cita  nak  jadi  model  tempelan  je?”
Zahid  telan  liur. Geram  tapi  dia  tahan.

“ Tempelan. ” Tegas  suara  Zahid. Memang  dia  nak  jadi  part  timer  je  pun. Gila  dia  nak  tinggalkan  kerjaya  juruterbang  untuk  jadi  model ?

“ Err…guys, apa  kata  kita  makan  dulu ? Pizza  ada,  Zahid  buatkan. ” Lea  tarik  tangan  Zahid. Ferhad  pula  yang  jeling  geram  bila  tangan  Lea  sekali  lagi  menyentuh  lengan  Zahid.  

‘ Kalau  Lea  tak  ada  memang  dah  pecah  muka  kau  Ferhad. ’ Bisik  hati  Zahid. Kerusi  di  beranda  di  tariknya  dalam  rengusan. Ferhad  duduk  tenang  sambil  memerhatikan  sekeliling. Mereka  makan  dalam  senyap. Lea  bagaikan  cacing  kepanasan. Zahid  sudah  hilang  mood  nak  berfashion  show. Poyo  tak  habis  Ferhad  ni.

Usai  makan  mereka  ke  ruang  tamu. Ferhad   dah  bersedia  nak  menurunkan  ilmu, tapi  sebelum  ‘drama’  jadi  lagi  terus  Lea  ajak  Zahid  untuk  ‘small  talk’. Dipujuknya  Zahid  untuk  sabar  sikit, Ferhad  memang  orang  yang  dah  banyak  pengalaman. Ferhad  sendiri  pun  nak  sampai  tahap  sekarang  terpaksa  lalui  macam-macam  kesukaran. Dimarah  tu  perkara  biasa. Kerja, mana  ada  yang  senang ?
Habisnya  Zahid  cool  balik. Semuanya  sebab  Lea. Ferhad  yang  menunggu  di  ruang  tamu  dok  intai-intai  sesi  heart  to  heart  Zahid  dan  Lea. Sempat  lagi  Ferhad  senyum  sinis, baru  dia  basuh  sikit  dah  berang  si  Zahid. Perangai  sama  sejak  dulu…

“ Dah  ready ? ” Tanya  si  Ferhad  bila  Zahid  dan  Lea  muncul  di  ruang  tamu. Zahid  angguk. Lea  mula  senyum  lega.

Ferhad  duduk  di  kerusi. Diajaknya  Lea  duduk  sama.

“ Zahid, cuba  kau  jalan  dari  sana  ke  sini. ” Arah  Ferhad  terus. Zahid  berdiri. Memerhatikan  Ferhad.

“ Cuba  kau  jalan  dulu, nanti  aku  follow. ”

Ferhad  pula  yang  buat  jelingan  maut  pada  Zahid. Masing-masing  bertentang  mata. Lea  juga  yang  kepanasan.

“ Okay, guys.. Sekarang  dah  pukul  9.30  malam. Dah  sejam  tahu ? Nanti  saya  nak  balik  Kajang…. Cepat  la… ”

Zahid  pandang  Ferhad  sekali  lagi. Tak  puas  hati. Tapi  sekejap  je  sebelum  dia  mula  berjalan  seperti  yang  diarahkan. Habis  Zahid  jalan, Ferhad  bangun  menunjukkan  gaya  supermodelnya.
Terdiam  Zahid. Jauh  betul  bezanya….

“ Zahid, jadi  model  ni  kena  ada  feeling… You  need  to  have  the  ability  untuk  sampaikan  mood  yang  you  bawa  bila  pakai  baju  tu. If  it  is  a  corporate  suit  you  need  to  show  your  aura  like  as  if  you  are  a  freaking  rich  guy  with  power, if  it  is  a  very  casual  attire  then  you  need to  change  your  mood  too.. ”

“ I  don’t  even  know  what  I’m  wearing  tomorrow. ”

“ Err.. Esok  will  be  suits  and   batik. ” Sampuk  Lea  laju.

“ Fashion  Revolution ? Theme ? ” Soal  Ferhad  serius  pada  Lea.

“ The  company  tries  to  potray  batik  as  something  exclusive  and  at  the  same  time  can  be  worn  with  suits, you  know. ”

“ So  I  think  the  theme  should  be  professional  and  serious… ”

“ Yeah. ”

Ferhad  mula  tunjuk  aksi  sekali  lagi. Berjalan  di  ruang  tamu  penuh  gaya.

“ Chin  up. Sharp  eyes. Square  shoulder. Jalan  kena  right  motion. Apa  yang  lebih  penting, feel  it ! It  needs  to  come within  you. Masa  jalan  tu  kau  sendiri  kena  rasa  yang  kau  ni  orang  hebat. Okay ? ”
Zahid  angguk. Mencerna.

“ Kau  cuba  jalan  lagi  sekali. ”

Zahid  ikut. Bukan  sekali  dia  perlu  berlatih. Berkali-kali. Sampailah  jam  dah  menginjak  jam  11.30 pm, Lea  dah  pun  buatkan  kopi  untuk  mereka. Mata  Lea  pun  dah  mengantuk  semacam.

“ Fer… I  think  cukup  la  tu  Zahid  berlatih… ”

Mata  kuyu  Lea  dipandang  oleh  Ferhad  dan  Zahid. Kasihan  Lea… Semata-mata  untuk   lihat  dia  berjaya, sanggup  Lea  bersusah  macam  ni..Telah  Zahid  dalam  hati. Ferhad  pula  rasa  menyesal, hanya  kerana  dendam  lama, dia  sengaja  mengenakan  Zahid  lama-lama…yang  terkesan  sama  adalah  Lea..

“ Owh  God…Lea…Sorry… ” Laju  si  Ferhad  capai  tangan  Lea. Dipandangnya  anak  mata  Lea  bagaikan  memujuk  dan  memohon  maaf. Kepala  Lea  diusapnya  lembut. “ I  hantar  you  balik ? ”

“ Tak  apa, biar  aku  hantar. ”

Zahid  berjalan  ke  arah  mereka. Tangan  Lea  ditarik  daripada  pegangan  tangan  Ferhad.  Ferhad  pandang  Zahid. Zahid  pandang  Ferhad. Dua-dua  buntang  mata. Dah  macam  singa  lapar  bersedia  nak  menerkam  mangsa.


your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

Tuesday, 8 October 2013

Abang Pilot Part 10


Salam kalian ! 

Thank you for patiently waiting.Sorry lah lama sikit nak up part baru. Hidup kat Malaysia ni banyak komitmen, masa kat atas jalan raya pun kadang sama banyak dengan masa kerja. Penat.... Kerja pun bertindan dan berlapis-lapis...Kadang hati kering sampai nak fikir pasal kisah cinta pun tak ada mood. hehe. Tak sabar nak balik UK. Doakan kerja siap lagi awal dari Disember ! (macam boleh) haha. 

Okay, enjoy part 10 yg tak seberapa ni ya :) 

Part 10


“ Lea, I need your  help. ” Cemas  suara  Fiza, kawan  kepada  Lea.

“ And  that  is ? ”

“ A  male  model. I  need  one. Kau  kenal  siapa-siapa  tak ? ”

“ Untuk  bila ? ”

“ Lusa. ”

“ Whaattt ??!  Kau  gila, apa ? ”

“ No…One  of  the  models  accident… Aku  nak  pengganti. And  this  is  just  a  simple  show. Nothing  serious. Yang  amateur  pun  okay  asal  ada  rupa, and  boleh  jalan  atas  pentas. That’s  it. ”

Lea  diam  sejenak. Befikir.

Rahman…Shafiq….Arab… Borhan… semua  model-model  yang  dia  kenali  melalui  majalah-majalah  yang  dia  bekerja… tapi… Apa  salahnya  kalau  dia  berikan  peluang  tu  untuk  Zahid ?
Nak  ke  Zahid  tu ? Mamat  tu  ada  masa  ke  nanti ?

“ Lea…ada  tak ? Aku  tengah  cemas  ni… ”

“ Kau  memang  macam  tu  Fiza. Kejap… Erm… Ada  lah  few  names  yang  aku  tahu, kau  nak  aku  berikan  kau  semua  nama  atau  kau  nak  aku  contact  mereka  dulu  and  tanya  mereka  semua  available  tak  waktu  tu ? ”

“ Well…Tolong  hubungi  mereka  dulu  please ? Then  beritahu  aku  mana  yang  boleh  yeah ? ” Suara  cemas  Fiza  dah  pun  berubah  jadi  suara  paling  manis. Lea  geleng  kepala. Habi-habis  dia  juga  yang  kena  telefon  satu  persatu.

“ Ya  lah. Aku  caj  bil  telefon… ”

Sakan  Fiza  gelak. Tahu  sangat  Lea  ni  cakap  je  nak  caj  tak  tak  pun. Lagipun  biasanya  dia  berikan  juga  komisen  pada  Lea  untuk  model  yang  Lea  carikan.

*****
“ Owhh  its  okay  Borhan… If  awak  tak  available,  tak  apalah. ”

“ Sorry  again  ya  Lea.  See  you  next  week  for  the  photoshoot. ”

“ See  you  Borhan. ”

Gagang  telefon  rumahnya  diletakkan. Semua  model  yang  dia  kenali  masing-masing  dah  ada  show  mereka  untuk  hari  itu. Lea  termenung  sebentar. Pandang  siling  rumah. Kemudian  pandang  gagang  telefon. Tangan  naik  ke  dahi, berfikir.

“ Haih, call  ajalah  Lea ! Tak  tanya  mana  nak  tahu  jawapannya ?! ” Nah, Lea  dah  menjerit  memarahi  diri  sendiri. Gagang  dicapainya  rakus  sebelum  nombor  Zahid  di  dail  olehnya. Sabar  dia  menunggu  panggilannya  di  jawab. Baru  dua  hari  lepas  mereka  bertemu. Saban  waktu  dia  menunggu  Zahid  menghubunginya, tapi  langsung  tiada. Habisnya  dia  terasa  bagaikan  dia  je  yang  syok  sendiri.

“ Hello. ” Suara  garau  Zahid  menerpa  cuping  telinga. Lea  gigit  bibir.

“ Err…Hi… ”

“ Lea… kan.. ? ”

“ Er.. yeah. Macam  mana  you  cam ? ”

Zahid  ketawa. Suara  garau  yang  maskulin. Entah  kenapa  dada  Lea  bagaikan  berdebar  mendengarnya.

“ I  cam  la  suara  you  Lea… You  macam  tahu-tahu  je  I  baru  mendarat  di  KLIA. ”

“ Owh… patutla  diam  je  2  hari  ni… ”

Senyap.

“ Awak…tunggu  saya  call  awak ? ”

‘Alamak ! Terlepas  cakap  la  pula…!’ marah  Lea  dalam  hati. Bengang  dengan  diri  sendiri. Nampak  sangat  dia  menunggu  Zahid  menelefonnya.

“ Awak  rindu  saya ? ” Asak  Zahid  lagi  dengan  soalan  panasnya. Soalan  bikin  Lea  memerah  wajahnya. Nada  Zahid  serius. Itu  yang  buatkan  Lea  langsung  tidak  tertawa, tapi  terasa  bagaikan  dadanya  sempit. Sesak  untuk  bernafas.

“ Er…awak  kat  KLIA  ke ? ”

“ Hmm..ya… ” Suara  Zahid  mula   kendur. Perasan  yang  Lea  bagaikan  cuba  untuk  lari  dari  persoalannya. Mungkin  terlalu  awal  buat  mereka…telah  Zahid  sendiri.

“ Zahid, awak  free  tak  lusa ? ”

“ Mmm… free… tapi  saya  ingat  nak  berehat  je. Kenapa ? ”

“ Owh..Mm… Awak  nak  tak  jadi  model   fashion  show ? ”

“ Bila ? ”

“ Lusa. Malam. ”

“ Tapi  Lea… saya  tak  biasa  buat  semua  tu… ”

“ Kawan  saya  betul-betul  perlukan  pertolongan  awak  Zahid… Plus  dia  tak   kisah  if  awak  tak  biasa  pun… Just  pakai  baju, jalan  atas  pentas  je. Okay ? ”

“ Ada  rehearsal ?

“ Ada…. Esok..and  pagi  lusa…”

“ Saya  hanya  boleh  attend  pagi  lusa… ”

“ Esok ? ”

I’m  sorry  Lea, esok  saya  tak  boleh. I  need  my  rest… ” perlahan  nada  suara  Zahid. Lea  faham..Kasihan  pun  ada  pada  Zahid..tapi  inilah  peluang  untuk  Zahid. Untuk  dirinya  juga.

“ Okay… Thanks  Zahid. ”

“ But  Lea… ”

“ Yep ? ”

“ Esok… Boleh  awak  ajar  saya  serba  sedikit  pasal  catwalk ? Malam. ”

Lea  diam. Berkira.

“ Erm.. Okay…kat  mana ? ”

“ Rumah  awak ? ”

Terbatuk  si  Lea. Sudah  tentu  tak  boleh !

“ No. Saya  ke  kondo  awak  nanti. Okay ? ”

Zahid  senyum. Makin  okay !

“ See  you  tomorrow  night  Lea. ”

“ Yes, Zahid. Thank  you  again. ”

************

“ Wah, kacak  okay  pilihan  kau  ni  Lea. Model  baru  ya ? ” galak  Fiza  bertanya  bila  Lea  menunjukkan  gambar  Zahid  kepada  Lea. Sengaja  Lea  ke  tempat  show  untuk  tengok  serba  sedikit. Zahid  sah  tak  mahu  ikut, malam  nanti  baru  dia  jumpa  Zahid.

“ Yup. Baru. ” Keropok  lekor  yang  dibeli  oleh  Syah, model  yang  biasa  bekerja  bersama  Fiza  dikunyah  perlahan.

“ Mana  kau  jumpa  new  talent  ni ? ” Fiza  masih  teruja. Lea  tarik  nafas. Takut  Fiza  rembat  Zahid  jadi  model  bawah  agensinya. Lea  ada  plan  sendiri  untuk  Zahid.

“ Pergi  Perhentian  aku  terserempak  dengan  dia… ”

“ Pandai  kau  pilih ! ”

Malas-malas  Lea  melayan  Fiza. Malas  mahu  berkongsi  cerita  tentang  jejaka  ‘panas’  itu.

“ Dia  baru  lagi  tau ? So… don’t  go  hard  on  him  ye  Fiza. Malam  ni  aku  train  dia..then  esok  baru  dia  dapat  datang  training. ”

Menyeringai  senyuman  Fiza.

“ Can  I  join  in ? ”

“ What ? Malam  ni ? Since  when  kau  rajin  macam  ni ? ”

Fiza  ketawa  gedik. Lea tahu  sangat  perangai  kawannya  ni  kalau  bab  lelaki. Fiza  ni  baik  orangnya, tapi  kelemahannya  adalah  lelaki  kacak. Elok  pula  kerja  di  agensi  model…

“ Tak  payah…. Yang  ni  kau  tak  boleh  usik. ” mendatar  suara  Lea. Fiza  ketawa.

“ Wow…kenapa  tu… ? ”

“ Sebab…dia  ni  protégé  aku, all  right ? ”

“ Bukan  sebab  kau  suka  dia ? ”

Lea  buat  muka.

“ Pehh ---lease ! Okay ? ”

Mereka  sama-sama  ketawa. Lea  bersandar  pada  kerusi  yang  disusun  ditepi  pentas. Santai  dan  malas. Fiza  pula  menurut  gaya  yang  sama. Dah  lama  mereka  saling  mengenali. Sama-sama  susah, sama-sama  senang… Lea  gadis  yang  sangat  berdikari, sangat  berprinsip  juga… Fiza  senang  menggunakan  kecantikan  yang  dia  ada  untuk  kesenangan  di  kotaraya, Lea  pula  lebih  rela  bekerja  keras  daripada  menjadi  perempuan  simpanan  lelaki   kaya. Walhal, tawaran  yang  datang  untuk  Lea  ada, bukan  tak  ada…

“ Kau  tak  penat  ke  Lea ? Kerja  keras  dari  dulu  sampai  sekarang ? Kalau  kau  jadi  isteri  kedua  atau  ke  tiga  Dato  atau  Tan  Sri… kan  senang  hidup  kau ? ” Perlahan  Fiza  bersuara. Bimbang  model-modelnya  mendengar. Sedari  dulu  dia  cuba  ajak  Lea  untuk  ikut  jejak  dia, tapi  Lea  yang  tak  mahu. Degil. Keras.

“ Kau  tahu  kan  prinsip  aku ? ”

“ Kau  tak  nak  kahwin ? Kurang-kurang  ada  orang  jaga  kau  Lea… ”

“ I’m  still  young… Aku  dah  pernah  hidup  merempat. Aku  tahu  erti  susah. Aku  dah  tak  nak  hidup  macam  tu  lagi. I’m  building  up  myself. Aku  tak  nak  bergantung  pada  orang  Fiza… Pedih  dan  sakit, perit…perit  rasa  dalam  hati  ni  bila  orang  yang  kita  sayang  pergi  meninggalkan  kita  Fiza…aku  dah  rasa  semua   tu…Aku  takut  nak  sayang  sesiapa  lagi…. Aku  takut  bila  aku  dah  bergantung  pada  suami  aku, suatu  masa  dia  tinggalkan  aku… Its  too hard… Biarlah  aku  hidup  sendiri… ”

Keluhan  berat  keluar  daripada  mulut  Fiza. Kawannya  yang  berada  di  sebelah  diperhatikan  olehnya. Lea  tak  kan  pernah  berubah..

“ Lea ! ” Suara  nyaring  Ferhad  mengejutkan  keduanya. Lelaki  bertubuh  sasa, tinggi  dan  kacak  mula  datang  mendekati  Lea  dan  Fiza. Senyuman  manis  terukir  di  wajahnya. Lea  turut  sama  tersenyum  manis.

“ Ferhad ! Hey…! ”

Terus  Lea  bangun  berdiri. Teruja  berjumpa  dengan  Ferhad. Model  yang  pernah  dibantunya  dulu  hingga  berjaya  ke  peringkat  antarabangsa. Susah  nak  berjumpa  dengan  Ferhad, kerjanya  di  merata  dunia. Inipun  kejutan  buat  Lea  untuk  berjumpa  Ferhad  di  sini.

“ Owh  My  God ! I’m  sooo  happy  to  see  you  Lea ! ” Kedua-dua  belah  tangan  Lea  dipegang  oleh  Ferhad. Gaya  teruja. Bagaikan  kanak-kanak  yang  baru  bertemu  rupa.

“ Macam  mana  boleh  ada  kat  sini ? ”

“ Kebetulan  ada  show  di  Bangkok, so  I  singgah  Malaysia. Tengok  instagram  Fiza  you  ada  kat  sini..then  here  I  am ! ”

Sakan  Lea  ketawa. Ferhad..Ferhad.. Macam  chipsmore.

“ Fer… I  seriously  miss  you… ”

“ Me  too  Lea… ”

Pandangan  lembut  hinggap  ke  wajah  Lea. Kepala  Lea  diusap  lembut  oleh  Ferhad. Pada  Lea, Ferhad  bagaikan  abangnya  sendiri. Cuma  bila  Ferhad  meluahkan  rasa  cinta  padanya  dulu, Lea  cuba  larikan  diri  daripada  Ferhad. Pada  waktu  yang  sama  Ferhad  mendapat  tawaran  untuk  ke  luar  negara, pada  Lea  cinta  jarak  jauh  tak  akan  berhasil, dan  hubungan  dia  dengan  Ferhad  tidak  lebih  daripada  abang  dan  adik. Bila  Ferhad  berada  di  luar  negara  barulah  Lea  rasa  kehilangan…

Tangan  Lea  ditarik  oleh  Ferhad. Mereka  duduk  agak  jauh  daripada  Fiza  yang  Cuma  memerhatikan  dalam  senyuman  segaris.

“ Jom  keluar ? I  just  have  today  and  tomorrow. ”
Nak  sahaja  Lea  katakan  ya, tapi  temujanjinya  dengan  Zahid  pula  yang  datang  mengingatkannya.

“ I  had  love  to… tapi  Lea  ada  meeting  dengan  newbie. Nak  kena  brief  dia  pasal  catwalk  malam  ni… ”

Berkerut  dahi  Ferhad. Macam  tu  sekali  istimewanya  si  newbie  tu ? Dia  dulu  mana  ada  nak  special  macam  tu. Tak  datang  rehearsal  habislah  dia.

“ How  special… ” Ferhad  buat  muka  semacam. Lea  ketawa  perlahan. Tangan  masih  memegang  tangan  Ferhad. Ala  orang  bercinta  yang  dah  lama  tak  jumpa.

“ He  is… ”

Terjongket  kening  Ferhad  mendengar  pengakuan  Lea.

“ Tak  adalah…I  have  a  good  plan  for  him. So  kenalah  polish  sikit… ”

“ Okay… Pukul  berapa ? ”

“ Around  9.00  pm  tonight. ”

“ Kat  mana ? ”

“ Damansara…Rumah  dia… ”

Melopong  mulut  Ferhad.

“ Wait…wait…wait…. Lea  nak  pergi  rumah  lelaki  tu ? Sorang ? No  way ! ”

“ Fer… don’t  treat  me  like  a  kid  please… ? ”

“ Hey, that’s  not  what  I  mean  Lea… ” Ferhad  senyum  lembut. Cuba  menyorokkan  cemburu  di  hatinya. Dia  tahu  Lea  tak  suka  bila  dia  terlampau  mengongkong. Itu  salah  satu  kesilapannya  dulu. “ I’m  a  professional  world  class  model, I  can  teach  him  if  you  want. Bring  me  along  tonight ? Hmmm ? ”

“ You  nak  ikut  I  ke  kondo  Zahid ? ”

“ Owh  so  that’s  his  name ? ”

“ Yeah… ”

“ Mana  lagi  handsome  dari  I ? ”

Lea  ketawa  sakan.

“ Well  you  gotta  judge  him  yourself ! ”

Ferhad  ketawa. Riang. Bahagia.

“ So  the  answer  is  a  yes  lah  kan ? I  boleh  ikut  you ? ”

Lea  angguk.

“ Thank  you  Fer… Jangan  charge  I  yeah  for  this  exclusive  modelling  class. ”

“ Sure…tapi  you  kena  temankan  I  makan ! Now. ”

Sakan  keduanya  ketawa. Tampak  sangat  ceria. Bagaikan  dua  sahabat  yang  sudah  lama  tidak  bersua  muka. Hakikatnya  begitulah, sudah  hampir  setahun  keduanya  tidak  bertemu.

Untung  juga  ada  Ferhad, fikir  Lea…boleh  juga  Ferhad  ajarkan  Zahid  tentang  catwalk  malam  ni. Harap-harap  Zahid  okaylah  dia  bawa  Ferhad  sekali, kadang  Zahid  tu  angin  tak  menentu  juga….fikir  Lea  sendiri  sambil  tangannya  diheret  oleh  Ferhad  keluar  daripada  tempat  show  mereka. Pada  Fiza  mereka  hanya  melambaikan  tangan  dari  jauh. Fiza  pun  sudah  masak  dengan  perangai  kedua-duanya. 



(modelling is not that easy tho.lol)


your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)