Join This Site

Saturday, 27 December 2014

Saat cemas banjir 2014

I dont know the real news coverage about flood in Kelantan but I know the real situation there. A lot of the news covered stories in Kota Bharu. This year, we have benteng sepanjang Sungai Kelantan di sebelah Kota Bharu, tidak di sebelah Kampung Laut. Jadi secara logik akalnya kawasan yang biasanya terlebih dahulu mendapat banjir kali ini mengambil masa yang lebih lambat untuk mendapat banjir. Jadi siaran cerita di tengah bandar Kota Bharu pada saya tidak kena walaupun di tengah bandar paras air lebih tinggi dari biasa tetapi situasi di tengah bandar Kota Bharu jauh bezanya dengan situasi di Kampung Laut, Manik Urai, Tanah Merah, Jeli, Tumpat, Dabong dan Lembah Sireh. Kawasan seperti Kampung Laut, Lembah Sireh dan Tumpat terpaksa menelan lebihan air dari Sungai Kelantan pada kapasiti yang luar biasa dari tahun sebelum ini sementelah sebelah Kota Bharu menahan limpahan air sungai.




Contohnya rumah ibu dan ayah saya sendiri yang terletak di kawasan Kampung Banggol. Kami biasa menerima banjir, terlampau biasa jadi untuk panik memang akan mengambil masa. Tapi tidak untuk banjir kali ini. Banyak kawasan yang tidak pernah mendapat banjir terlebih dahulu dinaiki air. Jadi banyak mangsa yang tidak bersedia. Tidak terfikir akan terkena sebegitu teruk. Apabila rumah dinaiki air, ia naik dengan cepat hanya dalam tempoh satu hari dan bila rumah dipenuhi air litar elektrik akan terus terputus. Saat ini mangsa hanya akan bergantung pada battery yang sudah bercas untuk mendapatkan bantuan. Bagaimana pula dengan warga tua yang tidak tahu menggunakan telefon ? Dan bagaimana pula dengan tempoh untuk penyelamat datang memberi bantuan ? Jika paras air teruk, dapur gas sudah tidak dapat digunakan. Bagaimana dengan orang yang miskin ? Yang bekalan manakannya memang untuk sehari dua ? 


Tan Sri Anuar Musa, terharu tengok dia membantu. Alhamdulillah. 

Terus terang dari awal, saya rasa bersalah. Saya rasa bersalah bila salah seorang follower IG saya meletakkan komen di gambar saya dengan tag #prayforpantaitimur pada gambar yang tiada kena mengena dengan banjir. Pada waktu itu saya tahu desas desus banjir teruk akan datang tapi saya tidak mendengar perihal banjir sudah tiba. Jadi saya tidak ambil peduli. Keluarga masih dalam keadaan bersedia. Sepertimana yang saya katakan sebelum ini, kami biasa menerima banjir jadi saya tidak cemas. 

Hinggalah 4 hari lepas 23 December 2014...

adik lelaki usia 23 tahun mesej minta tolong hantar duit dia nak beli makanan. Katanya dah nak balik ke Kampung Laut dari rumah umi dan ayah. Kakinya masih tidak seratus peratus pulih dari pembedahan. Masih bertongkat. Masih perlu ke hospital setiap 2 minggu untuk membersihkan kesan pembedahan luka dan isi kaki masih kelihatan jika simen dibuka. Dia baru nak berjinak dengan bisnes kerepek pisang dengan kawannya. Ibu si kawan ibu tunggal dengan seorang lagi anak usia 10 tahun. Dia ke KB bawa kerepek yang kami pesan. Temujanji dengan doktor terlepas jadi dia terus minta di hantar ke Kampung Laut. Saya tahu memang dia tak berduit. Bisnes baru nak jalan dan bukan kontraktor besar, meniaga kerepek sahaja tapi saya lambat memberi. Lambat. Bila dia dah sampai di Kampung Laut, dia mesej lagi katanya bekalan makanan dah tak ada. Saya tahu si kawan juga keluarga susah. Saya memang kesian tapi saya lambat. Entah kenapa saya rasa terbeban. Was-was. Betul ke duit tu nak beli makanan? Sebelum ni saya dah hantar duit untuk bisnesnya. Saya sempat marahkan dia. Saya transferkan duit tapi mereka tak sempat keluarkan. 
Rupanya Tan Sri pun sama macam saya, start 23.12.14

24 Disember 2014...

Saya tanya mereka dah beli makanan ? Katanya air dah hampir naik atas rumah. Rumahnya setinggi 50cm dari aras tanah. Air naik dengan cepat. Tak sempat nak keluar. 

12:02 tgh hari, dia mesej air dah masuk dalam rumah. 
17:44 dia tunjuk air dalam rumah paras buku lali. Tunggu penyelamat datang sedari tengah hari tapi tak muncul. 
18:53 masih menunggu penyelamat. Call 999 tak diangkat. 
Kami cuba menelefon segala bantuan yang ada. Risaukan kaki dia kalau terkena kuman. Air banjir bukannya air bersih. 

Wawan, 22:00 : Jiran-jiran tak ada. Gerakan tak datang-datang. Air makin naik. Perut lapar. Makanan tak ada. Dah tak tahan ni. Dah banyak kali call, bantuan cakap dah on the way tapi tak sampai-sampai.

Aku sempat bergurau : Pancing ikan la buat makan. (now I realize its no longer funny when I look again. They are panicking but we thought this is just another flood. Kami biasa dengan banjir kami ingat ia macam banjir sebelum ni. 

Wawan, 22:32 : Gambar di hantar lagi. Air dah sampai tilam dari paras buku lali dan kemudian lutut tadi. 

Kami pun turut panik. dah malam. air naik terlampau cepat. Kampung Laut memang sebelah sungai besar kelantan. Semua nombor penyelamat kami dail. 

Wawan, 23:05 : Mati dalam banjir dah rasa ni.... telefon ke JPAN, katanya mereka tak dapat ke sini, air terlampau laju. Elektrik dah tak ada. Lampu suluh pun tak ada. 

25 December 2014

Adik senyap. Ayah terus ke Balai Polis Palekbang. Jambatan Sultan Ismail masih ok waktu tu. Bandar kota bharu masih boleh guna 4x4. 

Tapi kami kecewa, bila ayah mesej pukul 12.53 pagi: " Tak dapat ke Kampung Laut, air sangat dalam....Polis tak berani pergi...Tunggu esok...."

Mereka tak berani nak ke sana.... Adik senyap lagi. Kami makin bimbang. Kalau kakinya ok kurang sikit risaunya tapi keadaan macam tu, nak berenang pun tak boleh. 

Ayah makin risau. Aku tahu ayah jenis yang sayangkan anak-anaknya sampai boleh lupa diri sendiri. Aku juga turut risau bila dia risau. Takut dia buat tindakan yang kami tak sangka. 

Ayah 8.17 malam : Penyelamat janji nak pergi ambil Wawan tapi hingga sekarang tak pergi lagi. Duduk berdiri dalam air dah dua hari.... Tak makan...Tak minum...Tidur pun tak... Sekarang tengah menangis dalam kesakitan dan kelaparan. 

Pasti adik telefon ayah. Hopeless. We are hopeless bila setiap kali kami telefon semua tak mahu ke sana. To be honest, untuk kami yang merasa this is like saying to us: " We cant do anything to help but why dont we just wait and see? If they can stand not eating and drinking and if they can breath in water they will survive if they dont then.... we are letting them die slowly in the water. "

You can say anything you want.This is very much like watching your beloved one dying slowly! Kami dah terputus hubungan dengan mereka. Penyelamat memang tak mahu ke sana. dan kami tahu air makin naik. Devastated. I cant sleep. I had been thinking about many possibilities. Aku percaya tawakal itu usaha dan pada masa yang sama akui yang semua tu di tangan Allah. Aku muat naik berkenaan banjir begitu banyak di IG (mungkin ada yang annoyed aku faham). Aku minta bantuan. Lebih banyak bantuan. Memang dah ada bantuan tapi mereka tak mahu ke sana, jadi aku fikir mungkin perlu yang lebih professional ? Tentera laut ? Boat apa yang mampu harung air laju ? Tak ada badan beruniform di Malaysia yang mampu berenang dalam arus deras ? 
Aku fikir. Aku fikir solusi. Apa pilihan yang ada ? Walaupun mereka di IG dah sibuk kata aku menuding jari. Ini bukan menuding jari, ini creating chaos as an act of asking for emergency help. Human are designed to be this way so that they can save themselves. Aku tak nak kata, "yela tak kena kat kau". Keadaan banjir di Kelantan sudah berhari-hari, kerajaan isytiharkan untuk hantar bantuan federal pada 25 December malam. Ada berita keluarkan 26 Dec awal pagi Malaysia. Aku sedikit lega bila kenyataan begitu keluar. Aku fikir solusi untuk adik aku. Aku fikir-fikir, dah tak ada apa dah yang aku boleh buat. Aku dah letak alamat adik di FB yang sebarkan berita pasal banjir. Kalau lah pihak berwajib atau orang sekeliling nampak dan ambil tindakan. Aku update status facebook malam tu juga bukan sebab nak simpati, tapi aku nakkan doa. Aku update juga dalam IG atas sebab yang sama. Aku percaya pada kuasa doa walaupun aku tak suka berkongsi hal keluarga dengan orang luar. Aku rela buat muka tak ada masalah bila jumpa kawan-kawan daripada beritahu mereka masalah keluarga aku. 
Akhirnya aku tenung siling,aku tidur dengan pasrah, " Ya Allah, aku dah cuba... Semua nyawa di tangan Mu... "

26 December 2014

Saya tersedar. Pukul 3.41 pagi waktu UK. Terus saya capai telefon. Hati rasa tak sedap. Ada beberapa mesej dari keluarga di Whatsapp group family. 

Umi 8.21 am : Air makin naik walaupun tak ada hujan. Ya Allah, ampunilah dosa kami. Ya Allah tolonglah kami. 
Adni 10.15 am: Kat mana dapat sewa heli di kawasan Kota Bharu ?
Taqwa : Wawan terputus hubungan. Ayah tengah bersiap nak minta bantuan. Ayah gi sendiri ke Balai Polis Palekbang. 
Adni : Doakan supaya semua selamat.

Aku makin berdebar. Dari rumah kami ke Kampung Laut jaraknya 16 km. Dia diseberang sungai sana. Perlu lalui jambatan. Perlu lalui air banjir di tengah bandar yang mana pada aku tidak teruk walaupun separas dada dan air laju tapi yang aku bimbang sebelah sana. Airnya laju. Dalam. Dua jam menunggu baru ada update dari adik. 

Adni 2.08 pm : Ayah call. Dia tgh lawan arus di Kampung Laut. Sorang pun tak ada kat kawasan tu. Doakan ayah selamat. 

What else should I feel ? My father aged 58 is there swimming in an area where the life savers said they dont dare to go. What should I feel ? When bomba, polis, JPAN sendiri tak nak pergi ke kawasan tu tapi ayah sedang pertarungkan nyawanya di sana ? Allahuakbar... Ya Allah.... Semua harapan hanya pada Allah. Allah sahaja yang dapat tolong. 

Aku bangun dari katil. Hati pasrah. Berdebar. Aku tunaikan solat taubat dan tahajud. Doakan kesejahteraan mereka. Aku baca surah Nuh. Surah Hud ayat 42-43 bagaikan terkena pada kami. 

Hud ayat 42-43: And it sailed with them through waves like mountains, and Noah called to his son who was apart [from them], "O my son, come aboard with us and be not with the disbelievers."[But] he said, "I will take refuge on a mountain to protect me from the water." [Noah] said, "There is no protector today from the decree of Allah , except for whom He gives mercy." And the waves came between them, and he was among the drowned.

Sungguh tiada pertolongan melainkan pertolongan Allah. Tiada yang selamat melainkan yang Dia berikan Rahmat dan belas kasihan. Aku pohon Allah berikan belas pada mereka. 

Aku tunggu update sampai Subuh. Tak ada. Pasrah lagi. Apa lagi yang termampu ? Akhirnya tertidur dalam pukul 7 pagi. Bila sedar pukul 10.30 ada mesej dari ayah. 

Ayah, 6.31 pm : Alhamdulillah Wawan (Mohd Auni) dapat diselamatkan setelah 3 hari 3 malam tidak makan dan minum. 

Allahu akbar ! Allah Maha Mendengar. Allah Maha Mendengar. Terus aku bangun. Sujud syukur dan tunaikan solat sunat duha. Allah sahaja pelindung kami. Bukan manusia. Langsung bukan manusia. 

Kata ayah, sewaktu berenang ke sana dia berjumpa dengan bot JPAN. Dia minta JPAN ke rumah adik. Bila sampai ke sana kata mereka tak dapat masuk ke kawasan rumah mereka dan air di situ laju. Sudah 3 hari. Itulah alasan atau sebab yang kami dengar bila menelefon. Air laju dan tidak selamat untuk ke sana tapi Allah berikan juga kekuatan kasih sayang seorang ayah pada anaknya, ayah sendiri yang terjun dalam arus dengan membawa 4 jaket keselamatan untuk adik dan keluarga kawan. Arus yang pada polis, bomba dan JPAN, jika mereka berenang di situ mungkin akan menggadai nyawa mereka. Pada saya kekuatan hati ayah saya itu adalah kuasa Allah. Dia berenang dari rumah ke boat dengan menarik mereka satu persatu. Kemudian ke rumah sebelah, membantu dua warga emas usia 80-an yang terperangkap dalam air separas dada ayah saya (175cm - ya air dalam rumah) Bayangkan orang tua menahan air sedalam tu dalam rumah. Nak keluar tak boleh. Bila dalam rumah paras dada ayah, bila turun rumah ia sudah hampir 2meter. Allahu akbar...saya tak dapat bayangkan macam mana orang boleh biarkan golongan seperti dalam air selama 3 hari.... Anak-anak tak dapat datang menolong... Mashaa Allah... Semua kuasa Allah. Alhamdulillah Allah panjangkan nyawa semua. 



Ini 26.12.2014 masih baru, dan air tak makin surut. Alhamdulillan Tan Sri dengan Dato Pa memang turun padang. Kerah bantuan. Lepas Tan Sri turun baru orang pakat datang turun bantu. 


Saya katakan dalam IG, untuk tempat kritikal mintalah bantuan askar. Askar dilatih berlainan dengan mereka yang lain. Bukan menuding jari mereka tak membuat kerja, tapi untuk nyawa-nyawa yang mengharapkan bantuan, jika ada lagi kes sebegini  dan pastinya ramai yang memberitahu banyak sahaja kes begini yang mana penyelamatn tidak berani ke kawasan tersebut kerana arus deras, letaklah mereka yang ada kemampuan untuk membantu dalam keadaan begitu. Ukur baju di badan mereka sebelum berikan mereka tugas, jadi kita tak sia-siakan tenaga yang ada. Kita tahu askar masih membantu mereka di Kuala Krai, Tanah Merah, Dabong, Jeli. Kalau dalam portal banjir tu ada termaktud di situ mana kawasan kritikal mana tak... Askar yang diletakkan di sekolah untuk tolong memasak di negeri lain, mungkin boleh ke tempat kritikal di Kelantan, dan bomba atau polis yang bertugas di Kelantan boleh diswap lokasi tugas. 

Entah la, kadang rasa macam why am i so concern bila luahan dikatakan menuding jari ? Tapi selaku manusia aku ada kembimbangan manusiawi bila sudah menyaksikan dan merasai sendiri bagaimana 999, polis, bomba dan JPAN tidak dapat membantu. 

Masih ada di IG yang mohon bantuan. terus dari follower aku sendiri. 
Pak cik sendiri di Kuala Kerai naik ke bukit sudah dua hari tak makan. Kami terputus hubungan. Moga mereka sudah diberikan bantuan. 
Di facebook banyak yang masih mohon bantuan, terperangkap. aku sendiri minta bantuan melalui facebook bila desperate dah tak tahu nak minta tolong macam mana lagi dah. Dengan harapan ada yang perasan, ada kemampuan dan bantu. Tapi aku sentap bila ada yang senang lenang menuduh we are adding dramas through the social media ? Wallahi jangan sampai kami doa yang bukan-bukan pada kamu. Kami sabar walaupun kami tercalar. Allahu akbar.... 

To be honest, bila ada yang menyebut, " Tak dapat nak bayangkan macam mana keadaan rumah mereka lepas banjir. Barang-barang kerugian... "

Jujur aku katakan, langsung tak pernah terlintas di kepala aku mengenai harta. Ahli keluarga aku semuanya meniaga kecuali aku. Kakak dan abang punyai restoran. Berhempas pulas mereka selamatkan pekerja-pekerja dan barang kedai, setakat mampu. Bahan mentah memang sah tak dapat diselamatkan. Elektrik tak ada, semua akan buruk dan dibuang. Kedai fotostat dengan mesin-mesin yang ada pasti rosak, itu sudah puluhan ribu. Adik aku si Wawan, baru sahaja mula berniaga kerepek. Bahan mentah dan barang jualan dah hilang. Ayah aku sendiri pun sama... tapi tak pernah aku terfikir soal harta. Hanya terlintas bila ditanya. Yang kami fikir hanya nyawa. Itu sahaja. 
Bantuan apa yang diminta ? 
Bantuan penyelamat. Soal lepas banjir nanti dulu, lepas ni fikir. Sekarang ni nyawa mereka yang sedang meminta bantuan.... 

Doakan dan sentiasa doakan keselamatan semua. Kalau ada waktu, mohon juga dibuat solat hajat... Kalau ada kemampuan kewangan mohon didermakan sedikit dana utk mangsa di shelters. Flood management, we need that. 

Ini baru semalam, 26.12.14. Air makin pasang...Ya Allah...Have mercy on us... 
Federal dah datang tolong terasa lega banyak. Itu yang kami kalut minta bantuan. 
Alhamdulillah doakan keadaan pulih. 

Dari peristiwa ni banyak saya belajar dan saya kongsikan di sini tanpa menutub aib sendiri agar kalian tak perlu lalui perkara yang sama : 
1) pergantungan tu hanya pada Allah. 
2) kalau orang meminta jangan dilengahkan dalam memberi. tak akan jatuh miskin dengan memberi. honestly on the same day, saya di fraud RM3000.00+/- (GBP578.00) hari ini baru saya perasan bila telefon bank. Biasanya bank bijak menyekat tapi tidak kali ini. kalau kita takut duit tu kurang, ada banyak cara Allah boleh buat supaya duit kita betul2 hilang. 
3) Jangan pandang remeh sesuatu benda. Bila Allah mahu kita rasa, ada banyak cara Allah boleh letakkan kita dalam situasi yang sama. 

Wsalam wbt. 

If you have your own story, share it here. maybe it can push an alert button for others. 

Sunday, 19 October 2014

Dating a Abang Mata Biru

picture from google. the closest to his look i can find. 

D : "can we date ? "

That words. That words which I had always imagine I could hear from a man with sparkling blue eyes, nice blond hair and beautiful abs. Well what do i expect from a man who religiously went to the gym every 6.00 am in the morning and feel good just because of his good gym session. I mean he has a good package. He is an engineer, he love riding superbike, he is decent, he have the look that I'm well pleased to see and definitely a good physical outlook. Not just good but superb (hey, 6 packs!) but I chocked for the answer. My mind running fast even my breathing went too weak. 

Me : " I... I dont date. "

That words. From me. Ah, no! I just declined his dating proposal !

Me : I mean, its depend on your dating definition. How you define dating ?

D : Go out, watch movie, food, drink, etc . You ?

Me : Owh..well then its pretty much the same. Minus the skinship.

D : Skinship ? What is that ?

Me : Its... well.. physical contact

D : Owh ! I just googled it. It says no hand-holding.

Me : Yeah. Right. Its a broken english word rooted from Korea.

D : Fair enough ! We can always be friends. Can we go out to the town ?

Me : Yeah we can always be friend ! Town ? Sure. We are friends anyway.

And we  definitely did not hang out. Its me, him. We are both human. We are both do attracted to each other but we are not willing to lose something which we have believe in. That belief either it is a religion or not (sustainable life, green living, open sexuality as a form of pleasure and so natural, hipster, vegan etc) , that belief shape us. Shaped our life. Even if you are born Muslim but if you believe that drinking alcohol is okay then you'll live your life not according to Islam and yet you still claim you'are Muslim. I remembered an English friend told me about his Muslim friends who addicted to alcohol. I was ashamed by that and when he asked why. I said his action make it harder for me to explain about Islam. He told me :

J : Maybe, he loves Allah Iman but he loves alcohol too.

He is right. I dont want to judge anyone.

We see a lot of diversities in this world even in Islam itself. Either you are born Muslim or non-Muslim you should always seek for the truth. By saying this, what I mean is, even I was born Muslim, I find it very hard to understand certain practices by the society which they claimed as Islamic, but as I studied Islam again, based on the hadith and Quran, purely from that sources, I found out all those things which I once doubted were not even Islamic. Its bida'ah (things which been added over time but not even practiced by the Prophet s.a.w and bida'ah is worst than not doing the right thing. because bida'ah you feel good doing it as if you're right). What is worst is when we dont even understand the Quran ! We dont know what Allah was telling us. We know nothing but words and words where we dont even know where those words came from. Quran is made for everyone. Everyone can understand it. You read, if you dont understand then ask from those who studied Quranic Arabic or who studied Quran. 

Even I was born as a Muslim, when I was in my teenage years I always confused with things. With all the diversities. I prayed to God to guide me through. I found Quran and Hadith and these two things are the cure for almost everything happen to me. That are the most valuable thing I had ever known. The words from Allah and the beloved Prophet. When I studied Quran then I realized Jesus is well respected in Islam. He is one of our Prophets. I was raised in a situation where the word Jesus was so taboo. Not among my small family members but the outside of my own house. My father read books (Quran and Gospel/ Injil) meanwhile the society was so scared of the Gospel/Injil and he always respected all the Prophets. He stressed on the akhlak/characteristics. Islam is a way of life. Its not a two separate things between world and hereafter,but by living well in this world according to the book : Quran , we'll live well in the hereafter. Being raised in Kelantan, a state where people hated UMNO/BN so much I always wonder why people are being that way ? 

How someone who are so pious can say bad words to others ? 

Why some pious people were so sharp with how they treat others ? 

Why a person who tried to look as the most pious as they could but backbites others ? 

Then later I realize, it is not the problem with their choice of clothing, not at all but their mentality. For them the outlook is more important until they outweighed the importance of having a good character. By this, it will not make everyone who wear pious clothing in the wrong side, but some of these people have got the wrong perception about Islam. 

Well, its the same thing for those who outweighed the character more than other practices such as hijab, aurat, type of food you eat, prayer etc etc. 

Among us, who are already a Muslim. We too still need to find the Truth and it is a struggle to practice all the guidelines. Yes it is a struggle. Even I'm preaching here I definitely know and admit that I myself is a sinner. I sinned! I'm not perfect. I sinned and I repent. I learned and yet sometimes I did it again then repent again. 

Living in a non Islamic country, met many types of Muslim and non Muslim inc atheist, Jews and Christian, the more I need to find the truth and keep on checking if my Truth is really the Truth ?

How do you know a certain type of food is really not halal ?

How do you know less than 5% of alcohol in food is considered halal ? or is it not ?

How do you react when another Muslim told you they only pray 3 times a day ?

Or when someone came and said : are you listening to music ? thats haraam !

Or what you gonna do when a Muslim says its okay to drink alcohol as long as he dont drink too much/ he is not drunk ?

How do you know which is true ? Definitely staying here I need to dig and dig and dig for the truth. Thanks Lord, truth is there in the Quran and Hadith ! Differences. It is there. Still there.

Alhamdulillah I'm still Iman, the more I met various kind of people the stronger my faith (Iman) is. There are things I can learn from them :) But how sad, there werent anything they could learn from me.... 

I wish I can live in a world where Jews, Christian and Islam will come back all together. God said, Muhammad s.a.w is the last Prophet, he was in this world to approved of the previous religion (Jesus's teaching) and by that his teaching will outlaw the previous teaching. It is that easy, but we are living in a world where resources had been changed for political purposes. From the 4 main bibles now we have more and more bibles published. I have more atheist friends here in UK even they said they were baptized as Christian. 

"And We have revealed to you, [O Muhammad], the Book in truth, confirming that which preceded it of the Scripture and as a criterion over it. So judge between them by what Allah has revealed and do not follow their inclinations away from what has come to you of the truth. To each of you We prescribed a law and a method. Had Allah willed, He would have made you one nation [united in religion], but [He intended] to test you in what He has given you; so race to [all that is] good. To Allah is your return all together, and He will [then] inform you concerning that over which you used to differ." Quran 5:48

"O you who have believed, do not take the Jews and the Christians as allies. They are [in fact] allies of one another. And whoever is an ally to them among you - then indeed, he is [one] of them. Indeed, Allah guides not the wrongdoing people." Quran 5:51

What is wrong with the Jews and Christian. I read the bibles, both Torah and Gospel. There were small diversion related to prophet hood (the Jews did not accept Jesus as the Messiah/Prophet) and Christian accused Jesus to be the God. Whereas in most of other parts such as food and drinking and relationship between men and women are pretty much the same except that the Jews are very strict meanwhile as for the Gospels (careful in which Gospel version you referred to) its pretty loose. Quran called Jews as arrogant people who hid the truth from others. While Christian as the people who are lost but very compassionate and kind. Well, true! 



J-Anne : I believe there is one God, and I believe there is after life... but I dont know which religion is the truth... 

That was the words from my previous housemate. I still remembered because it is a living proof that I did not teach her about Islam as she is still a person who dont know what to believe in up until now. 

What else ? I do have a friend in a relationship with a Jews (but I think he is a Zionist) and they are having problem becuase both dont want to change their religion. Well its not gonna be easy to raise a family with a broken foundation. But i pray that both will be guided plus she is a good girl tho. 

Last but not least :

"for you, why cant you be Muslim when your character is very much like a Muslim ? May God bless you" 



your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

Friday, 10 October 2014

What Do You Want ?

Have you ever experience a moment of confusion ? Like all of a sudden your plan crash and you don't know what is the priority anymore. Like a sudden change in your desire or what you want in life ? 

Or maybe it just a norm ? 

(wandering through random street in Mykonos Island, Greece. If you didnt try then you wouldnt know! but know that every steps you take it comes with a risk) 

Like a good research does not necessarily need to follow the plan accurately (that is what i read) . Your knowledge and findings will change it somehow. So can I compare this life with my research ? Maybe isnt it ? 

Or maybe you still could not catch up with what i'm trying to say ? 


Well look at me. I'm a phD student. I used to be a PTD. I used to work with my father in his factory right after I graduated (including some part time herbalife distributor and some part time gym instructor due to my obsession with Herbalife at that time) . I used to apply for Architecture and Structural Degree in Sheffield but a month before I enrolled I changed the course to Electric and Electronic Engineering. Then after 2 weeks enrollment I did think of changing my course again to Architecture ! But I didnt. I'm not sure either it is a good thing or not but it had happen so no point of regretting or over thinking about it. I'm happy nevertheless. 

I worked with my father but after went trough the process for a year, I thought I dont want to proceed. I want another experience. So I grabbed the chance to be a PTD ( I've got the job offer before I graduated) but was called by the government to start working 8 months after I graduated. I was so interested in politic and managing the country but I have no idea about the bureaucracy and how things work. It was such a very interesting experience BUT it is yet not what I 100% want so I decided to change my life condition again. 

Here I am, doing phD and a part time writer.

Walla ! I am happy and I think this is what I was looking for.

But cant you see how many big decision/life changing decision I have made so far ? Or let say how many choices I have made but they were not 100% satisfying ? Bad choices ? Is there is any bad choices in life ? Perhaps but if you didn't do it you wouldn't know the outcome. You wouldn't learn. You wouldn't understand yourself better. Life itself is a learning process. Its not about either it is right or wrong.

My life were always at risk. At risk of making the wrong decision. I have read from Richard Branson books, he said life is full of risks. It is not about avoiding risk but how you evaluate each risks before making a decision of which one you should choose.

What is the risk ? How it can effect you ? How to avoid it ? How to overcome it ? What will gain from it ?

And to make the best evaluation is to be honest with yourself !

And once you have chosen something, you have the responsibility to make it work. Performing badly because you dont like your choice is not a sign that it might not be suitable for you. Bad performance is highly related to how you approach things in life including your habits and personality. BUT if you have tried your best and have attained success in that arena but yet still am not happy, that is a sign that maybe it just not for you. Changes is good sometimes. !

And for the Muslims, it is very important to make istikharah - which means asked God's guidance before making the choice. If you already have the answer deep down your heart I'm afraid istikharah might not work for you, but maybe you can do solat hajat to ask Allah to bring goods in your choice.

note : well yeah me too need motivation. that is why I write. sometimes its a bit confusing between 'i'm 28 now should I get married before I'm 30' or 'do I want marriage ?' or it just a peer pressure due to my age but it is not what I want yet ? So defining WHAT YOU WANT is highly important right ?


Lots of Love,
Evelynrosemissiman






your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

Wednesday, 27 August 2014

How to Study Overseas for Malaysian






Hi and salam,

I think its been ages I did not visit my own blog. I cant really say I'm too busy with my phD work but I was busy with other things in life - excuses. Well I got many Qs from readers about - how to study in overseas ?

Displaying photo.JPG
Thats me and friends (Malaysians) during our congregation in Sheffield University.


I made a mind map based on all the possible routes I know - if you know any other way it will be very helpful to share it in the comment box. 


Personally I think it is very crucial to score in your SPM, it is like a ticket for a bigger opportunity in life. With a good SPM result you are able to apply for various type of scholarship especially from JPA, MARA, Bank Negara, Petronas, etc etc. You need to be alert of the scholarship announcement which normally made in local newspaper. As for me myself I chose MARA (even I applied Petronas and MARA) and the reason is I want to have a total freedom in choosing my career and my employer. The good thing with MARA is it is very flexible in  term of the re-payment which is based on your achievement. If you scored well - first class then you do not need to pay anything AND of course you wont be forced to work with them too. 

However, there are many of those who prefers stability and assurance. They want to graduate, and get a job right away. That's what normally happen to most scholarship holders but bear in mind, it is not a 100% guarantee that you'll be offered a job. It will depend on availability and of course your performance/results. 

A level and International Bacca. normally took 2 years time and you can do it locally. Some made it within a year or a year and a half depending on your program. As for diploma, you need to be a diploma graduate with nice flying colors result, and you can also enroll for a twinning program degree between the local uni and UK university. 

Mine ? 

I did A-Level in Kolej MARA Seremban. 2 years program - engineering course. and fully funded by MARA through pembiayaan Skim Pelajar Cemerlang. We were required to score at least 13/15 which actually means you need to score at least ABB to be able to continue with Bachelor/Master Engineering. You'll choose your desired universities during your 4th semester. Then you'll know your result in August (as I recalled) if things are okay you'll be able to proceed to Master Engineering/Bachelor degree in any of the universities you applied earlier. 

A lot of people dont really know what is Master Engineering course ? 

Well I did Master Engineering in Sheffield University, and most people asked then where did I do my bachelor ? Master Engineering is a 4 years course consists of 3 years bachelor engineering + 1 year Master. The university will decide either we are eligible to continue with Master or not based on our 2nd year and 3rd year result. 

What so good about studying overseas ? 
Only those experienced it know it well ;) - well its the experience that counts. living independently without any family members around - thousands of miles away from home, you definitely need a huge amount of courage and day by day it will shapes a better you. Just make sure you choose the right route while staying there. Not everyone who are excellent in their SPM did well in ALevel or in their Bachelor/Master degree. Its all about how you manage yourself. I have seen many successes and I have seen many failures too throughout this journey. I felt bad towards those who did not make it to the end, and at the same time I learn from them, not to feel too comfy with our current achievement. The future is never certain, it depend on our effort today.

Well thats it for this time. Hope it helps and chaiyo everyone in achieving your dream !

Displaying photo.JPG
during y friend's congregation ceremony - she did her Master in Architecture in Northumbria University and previously studied Architecture in UITM Shah Alam and worked as assistant architect in Selangor.

Next : I might update about phD and Master. Daa~

LOVE
Evelyn Rose~Imanxx

your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

Sunday, 29 June 2014

Rawatan dan Masa Depan adik Firdaus Dullah

I think seluruh negara bersedih atas berita adik Firdaus Dullah. Ada yang lebih fokus kepada mencari mana silapnya si ibu. Ada juga yang mengambilnya sebagai iktibar dalam memperbaiki diri dan memperbaiki sistem pengendalian anak-anak OKU di negara Malaysia. It is an eye opening. Mungkin cerita adik Firdaus mengejutkan kita, tapi mungkin masih ada lagi mereka yang bernasib sedemikian dan masih lagi tidak mendapat bantuan. 

I want to see adik Firdaus like these guys (video below), or many other kids who was born with Cerebreal Palsy and yet after treatment they can walk or at least they can fight the battle with their own difficulties. Its mind over matters! 


Remaja yang mengalami severe cerebral palsy berjaya graduate dari High School. He was taken care by his blind grandmother. His community donated $70,000 for him to buy a a wheelchair and a van to carry that will chair, and he got support from two other volunteers who took care of him and treated him like a man. giving him normal life. read detail in The Seattle Times 





Pada saya (yeah saya cuba menulis dalam bahasa melayu) apa yang paling penting sekarang adalah cara untuk memmbantu dan merawat adik Firdaus. Segala limpahan simpati tidak bermakna andaikata kita tidak mampu memberikan yang terbaik buat adik Firdaus. I strongly believe his condition can be improved. Maaf, saya percaya dengan keajaiban kerana banyak fakta membuktikannya. Saya kemukakan satu persatu fakta dan cadangan supaya mudah di hadam berdasarkan my short research on this issue:

  • Adik Firdaus Dullah dikatakan mempunyai penyakit Cerebral Palsy sebelum dia dijumpai dalam keadaan kurus kering. Cerebral Palsy adalah satu ketidakupayaan otak untuk mengawal otot-otot badan disebabkan oleh kerosakan di kawasan otak (yang mengawal koordinasi badan) sewaktu dalam kandungan, kesan kesukaran sewaktu melahirkan (bayi kekurangan oksigen). Setiap pesakit mempunyai simptom dan tahap yang berbeza. Pesakit biasanya tidak dapat bertutur (jika otot lidah tidak dapat dikawal dengan baik), tidak dapat berjalan (otot kaki), mempunyai masalah utk makan dll. Walaubagaimanapun, mereka BUKANLAH PESAKIT MENTAL !Mereka faham apa yang kita tuturkan, CUMA mereka tidak mampu memberikan tindak balas disebabkan oleh ketidak upayaan otak untuk mengawal otot-otot badan. 
  • Bekas pengasuh adik Firdaus melaporkan yang adik Firdaus boleh berdiri, tubuh badannya sihat dan boleh bertutur beberapa AYAT ringkas sebelum beliau berpindah. 
  • Apabila dijumpai adik Firdaus berada dalam keadaan severely malnutrion (kekurang zat makanan yang kronik). Satu penyakit yang biasa di dapati di negara yg mempunyai masalah kemiskininan seperti Afrika, Nigeria dll. Kekurangan zat yang kronik boleh menyebabkan struktur badan berubah, iQ berkurangan, otak menjadi lembap, imuniti badan berkurangan (yg menyebabkan mudahnya penyakit lain menyerang)
  • Saya percaya adik Firdaus mengalami trauma dan kesan dikurung dalam tempoh yang lama, saya percaya ia mampu menyebabkan seorang yang mengalami masalah psikologi. Walaubagaimanapun saya turut percaya kesan trauma adik Firdaus mampu diubati dengan memberikan sokongan, motivasi dan exposing him to the NORMAL WORLD. 
  • Pihak hospital sedang memberikan adik Firdaus rawatan untuk kes kekurangan zat makanan (memberikan makanan yg berkhasiat, memperbaiki sistem imuniti dll) dan berat serta keadaan badan adik Firdaus sudah semakin pulih. 
  • Berdasarkan laporan, adik Firdaus juga akan diberikan rawatan psikologi utk trauma dan fisioterapi sebelum dihantar ke pusat penjagaan. 
My question would be : WHAT IS NEXT ? SEJAUH MANA BANTUAN YANG AKAN DIBERIKAN KEPADA ADIK FIRDAUS ? 

  1. Saya harap bantuan yang benar-benar bantuan akan diberikan. Bukan sekadar melepaskan batuk di tangga. Maksudnya ? Bantu adik Firdaus hingga dia mampu berdikari dan percaya dengan kebolehan diri sendiri. Berdiri, berjalan walaupun dengan alat bantuan, bertutur/berkomunikasi.
  2. Melihatkan reaksi adik Firdaus sewaktu dijumpai, saya percaya mental ability nya normal. Kalau dia bukan normal, pasti dia sudah bertindak tanpa kawalan. He looked at those surrounded him. Tried to escape slowly as he was confused.When given help he didnt fight back. When he saw penjaga/ibu angkatnya dulu datang ke wad dia mampu duduk berdiri dan mencium pipi wanita tersebut. When his pictures were taken in ward, he gazed a little before closing his eyes. Psychologically he is in a state of  'letting go' and also being cautious for not knowing who were taking his pictures. 
  3. Saya percaya juga tahap cerebral palsy adik Firdaus bukanlah di tahap kronik (based on stages given by gillettechildren.org ) tapi stage tengah. 
  4. Dia perlukan sokongan org yang dia kenali yg percaya dia normal, dan dilayan sebagai orang normal. Cth : bekas pengasuhnya. dan masyarakat luar. 
  5. Saya khuatir andai dia dihantar ke pusat penjagaan/di jaga oleh bekas pengasuh, rawatannya tidak dioptimumkan. Pendek kata, tak ke mana.  
  6. Di luar negara : contoh di United Kingdom, USA, Singapore, pusat rawatan di sini sangat positif mengenai pesakit  Cerebral Palsy. Mereka percaya pesakit boleh dibantu sehingga mampu berdikari. 
  7. Bukan cuba untuk melebihkan rawatan luar negara, tetapi setelah mendengar temubual wartawan bersama Pengarah Hospital tempat adik Firdaus dirawat, saya rasa kesal yang amat. Saya TIDAK YAKIN yang dia mahu melakukan 'all out' for him. I couldnt hear the passion in her to treat him at the best possibility (yes, best possibility not just depend on their ability). Plus the way she classified Firdaus as having mental illness due to his cerebral palsy is very disturbing to me. Its a brain damage, not mental illness.  Dia bukan gila ! 
  8. Based on some studies on cerebral palsy treatment centers, their attitude is : CEREBRAL PALSY IS NOTHING ELSE BUT BEING DIFFERENT AND THEY REALLY ASSURE THEM THAT THERE IS NOTHING THEY CANT DO IF THEY WANT TO DO IT. 

Pusat Rawatan Cerebral Palsy di USA ( ranked as one of the top in the world) : Gilletechildren.org 


Cerebral Palsy Roadmap by gillettechildren : pdf 


Pusat Rawatan Cerebral Palsy di UK (the best in UK) : Bobath Centre 






" my mental helps up my physical tremendously. even if i feel physically i cant do it, but i'm telling myself mentally that i gonna move it, whatever, i'm going to move." 

" I surround myself with positive people, so when I myself felt like I cant do it. They wont let me give up. "

- Craig Koonce, Cerebral Palsy patient and also a weight lifter


p/s:  I can be very upset when someone say a person cant do something just because they are DIFFERENT! We are human. Our capability is unlimited ! It just that we still didnt explore it as much as we could. We are not robot with a certain specification. Get up  and start having a first class mind over most matters including people with differences issue. I am a dyslexic : a person who was said to have difficulties with words. but I'm a novelist. a writer. how far can i go if i was brainwashed that writing is not supposed to be my field ? or if I kept on being told that i'm a disabled ? Like seriously. Here we were told that being different is not a sin !
Da ~ 

Salam Ramadhan. 
Eva xx

Thursday, 26 June 2014

Miracle of adik Firdaus Dullah's case

Assalamualaikum wbt :)

Ehemmm ! Lama sungguh tidak menjenguk blog sendiri. Ada lah percubaan nak menulis tetapi sentiasa gagal. Haha. But honestly I dont expect much writing from myself when I know I'm now approaching my 3rd year of phD. Saya perlu menulis juga, tetapi menulis report, menulis journal sains, menulis journal conference dan menulis thesis. So masa untuk menulis blog tidak dapat dijadikan satu keperluan buat masa kini. 

And yeah, I heard many of us rasa sungguh tidak puas hati sebab cerita Abang Pilot ditamatkan begitu.... Tapi common la kan ? Tak kan la saya expect kalian cakap wah! its a happy ending when it ended that way. In real life pun, kita pasti akan rasa, 'Ya Allah...besarnya ujian' kalau yang ditempat Zahid itu suami kenalan kita dan nasihat kita pada mereka : Tabahlah..Allah lebih mengetahui. 

Well, its happen a lot in real life isnt it ? 

Death happen. 

Undesired things happen... 

Setiap orang pasti diuji. Itu janji Allah. Itu juga tujuan kita diturunkan ke dunia. Kerana Adam dan Hawa termakan pujukan shaitan. Maka Allah turunkan kita ke dunia, sebagai satu tempat ujian. Cukup tempoh percubaan kita akan dipanggil pulang untuk dinilai prestasinya. 

Syurga itu untuk yang terpilih. Untuk yang menang. Dan kalau di dunia pun kita akui, bukan mudah untuk menang bahkan pula untuk memperolehi syurga Allah ? 

Kadang dalam hidup ini, ada satu waktu yang kita akan duduk sejenak dan berfikir; 

" Kenapa hidup sesukar ini ? "

" Kenapa jalan ini yang aku pilih ? "

atau " Kenapa jalan ini yang aku peroleh ? "

Saya juga punyai fikiran sedemikian bila hidup menekan tetapi bila mata ini dibuka luas, ujian yang Allah berikan pada saya jauh lebih kecil daripada ujian-ujian yang menimpa bertrillion manusia di atas muka bumi ini. Allah berikan setiap antara kita ujian yang tersendiri. Exclusive. Setiap antara kita are fighting a battle no one else knows, but yet we are all showing the best normal face to everyone around us. Hebat kan manusia? Mungkin inilah salah satu sebab kenapa Tuhan katakan pada jin dan malaikat, manusia adalah makhlukNya yang paling hebat. Walau sekuat mana pun ujian, kita mampu bertahan dengan cara kita yang tersendiri. Alhamdulillah. Selagi kita mampu meneruskan kehidupan, peluklah diri anda, dan katakan padanya : 

You have done your best myself. You are the greatest creature God had created. Well done and keep doing your best. 

Saya tidak pasti samada semua antara kita tahu mengenai cerita adik Firdaus. Satu wajah yang bila saya lihat buatkan dada terasa berat. Sebak. Dan saban malam air mata akan tumpah kerana mengingatkan kebesaran Allah swt. Mengingatkan betapa banyaknya nikmat Allah berikan pada saya dan betapa kecilnya ujian yang saya lalui selama ini. I could not complain anymore. 

Kenapa saya katakan cerita adik Firdaus adalah satu petunjuk kebesaran Allah ? 

Cerita kanak-kanak ini pada saya bagaikan satu magik. Lebih magikal dari kisah Cinderella ataupun Witch Oozy. Jauh. Cerita adik Firdaus jauh lebih hebat di mata saya. 

Ia bagai membuktikan, yang andai Allah swt memilih untuk membantu mu pasti tiada siapa yang dapat menghalang. 



Adik Firdaus adalah seorang anak kurang upaya (OKU) mempunyai penyakit Cerebral Palsy (penyakit yang berkaitan ketidak upayaan otak untuk mengawal otot badan secara normal. jika diberikan rawatan sedari awal ia boleh diberikan rawatan sehingga pesakit mampu berdikari - baca lanjut mengenai penyakit in di sini : NHS CHOICE) dibiarkan di dalam bilik di dalam sebuah flat yang juga berkunci dengan mangga. Sekitar rumahnya hanyalah warga asing. Ketika dijumpai dilaporkan dia sedang berbaring di atas lantai simen yang dipenuhi najis, ada najis kering dirambutnya dan dia juga tidak dapat menggunakan kedua-dua belah kakinya.

Adik Firdaus sendiri disahkan Doktor kekurangan zat makanan hingga menyebabkan postur dan tulangnya berubah bentuk. Jadi setakat mana daya dia untuk melarikan diri ?

Apa daya dia untuk meminta bantuan ?


Ikuti kronologi penemuan adik Firdaus Dullah daripada Encik Faizal Fazri Othman, Pengarah Imegresen Negeri Sembilan yang menjadi orang pertama menjumpai adik Firdaus. Alhamdulillah : BERITA SEMASA

Tapi Allah takdirkan satu gerakan dibuat oleh pihak imegresen tujuannya bukan untuk menyelamatkan adik Firdaus, tapi untuk menangkap warga asing. Di kawasan flat yang adik Firdaus duduki. Dan dengan peristiwa itu adik Firdaus ditemui. Diselamatkan. Diberikan rawatan hingga kini. 

Itu cara Allah menyelamatkan dia. 

Mungkin kecacatannya adalah satu ujian buat si ibu. Satu rahmat jika si ibu redha dan hargai. Kerana setiap pengorbanan hasilnya adalah pahala di akhirat.

kiri : adik firdaus sebelum dikurung (9 bulan sebelum) , masih lagi dalam keadaan yang elok.
kanan : sedang mendapatkan rawatan selepas ditemui di flatnya.

Dan untuk adik Firdaus. Pada saya, ia satu ujian yang maha berat tapi dengan magik kuasa Tuhan, nyawanya tetap melekat di badan walaupun makanan jarang sekali diberikan dan walaupun dia tinggal dalam kawasan yang tidak dikawal kebersihannya. Walaupun sudah setahun dia dikurung begitu. Kekurangan nutrisi pada tahap kronik dalam tempoh setahun memang cukup mencabar. Ialah penyebab bentuk tubuhnya berubah, ia juga boleh menjadi penyebab kecacatan mental, delay in mental processing, decay of iQ and many other physical and psychological effects. In a mild note, I would say, layanan yang diberikan oleh ibunya menyebabkan kondisi adik Firdaus semakin teruk, yang mana at the end of the day she was not only causing more harm on him but at the same time making it harder for her to take care of him. It works in a circle. 

Terkadang rasa pedih di dada bila mengingatkan kanak-kanak bergelar Firdaus. Moga syurga itu menjadi miliknya. Walaupun ujian untuk dirinya berat begitu, tetapi dilaporkan juga perkataan yang dia tahu hanyalah mak, umi dan makan. Bukankah itu semua melambangkan si ibu ? Masih tinggikah pandangannya pada si ibu? Hebat jiwa kanak-kanak ini jika sayangnya masih kuat pada ibunya. Hebat.... 

Saya tidak mahu bercakap mengenai ibunya. Saya tidak tahu apa kondisi dan kekangan hidupnya hingga dia bertindak bergitu. Saya tidak tahu dan saya tidak berani untuk memberikan judgement mengenai beliau. Yang saya peduli hanya adik Firdaus. Moga dia pulih sepenuhnya sepertimana magik yang Tuhan adakan sebelum ini. Moga masa hadapannya secerah mentari. Di dunia dan akhirat. Amin. 

Sama-sama kita doakan... 

Dan untuk kita sendiri. Bukankah ia bagaikan satu medium muhasabah yang cukup baik ? Musibah untuk dia. Muhasabah untuk kita. Muhasabah yang bawa kepada taubat yang kuat. Muhasabah supaya kita syukuri setiap nikmat yang Allah beri ? Untuk fizikal yang tiada cacat celanya. Untuk kemampuan untuk belajar hingga ke sekolah (ya, walau hanya ke sekolah but kita masih punyai peluang untuk belajar). Untuk ibu dan bapa yang mahu dan tidak pernah lelah pedulikan kita. Untuk pakaian yang ada walaupun tiada berjenama. Untuk punyai cahaya mata yang cukup sempurna. Untuk diberikan Allah sifat kasih sayang dan kemampuan untuk menjaga anak-anak kurang upaya dengan baik. 

Untuk segala-galanya... 


On another notes and point of view, kadang saya sesal dan kesal dengan penerimaan orang cacat terutamanya di kalangan masyarakat kita. Tak kira ibu, bapa, jiran, kawan, rakan sekolah, sekampung atau sesiapa sahaja, menjadi OKU pada mata masyarakat kita bagaikan satu LAKNAT. Pada empunya badan, dan pada ibu dan bapa mereka. Agak jauh bezanya dengan di sini.... 



Di sini. Masyarakat OKU diberikan hak sama rata. Hak untuk sama-sama menaiki kenderaan awam, hak untuk bersiar-siar samada dalam shopping mall atau di kawasan bandar. Struktur bangunan, bandar dan kenderaan awam dibuat supaya 'kena' dengan mereka. Tiada racism. 

Maka di sini, melihat OKU bekerja. OKU bersiar-siar shopping. OKU menaiki bas dengan wajah gembira adalah norma pada kami. Ibu-ibu dari kalangan mat saleh walaupun jelas mereka bukan dari golongan berduit, mereka tidak malu untuk membawa anak OKU mereka (walaupun sudah mencapai usia dewasa) untuk sama-sama ke shopping mall dengan menaiki bas dengan mereka. Mereka tidak malu atau serik walaupun anak OKU mereka menunjukkan sifat luar biasa. Andai kita sebagai ibu malu dengan zuriat yang datangnya daripada darah daging dan genetik kita sendiri, what kind of treatment are we asking other people to give to that disabled kids ? 

Ubah persepsi kita pada mereka. Selaku ibu, bapa, adik beradik atau orang luar. Bantu mereka yang ada di sekitar kita, bukan dengan wang ringgit semata-mata tapi dengan penerimaan yang positif dan membina. Mereka tetap manusia. Mungkin kekurangan mereka jelas di mata kita, tetapi pasti ada kelebihan mereka yang kita sendiri tidak ada :

kemampuan untuk hidup dalam keadaan begitu. 


Sources : 

p/s : I think I will update how convenient it is for an OKU to live in here ( United Kingdom) later.