Join This Site

Wednesday, 26 March 2014

Abang Pilot : Part 13

Part 13

“ Zahid, you wear this, this, and this and this… ” empat helai pakaian diberikan pada Zahid. Lea setia menunggu di tepi. Suasana di belakang agak sibuk dengan model-model yang sedang mengenakan mekap walaupun lelaki, apatah lagi perempuan. Wajah Zahid tampak tenang walaupun ini kali pertama dia melakukan tugas sebegini.

“ Awak duduk sini ke kat depan ? ” Soal Zahid dengan pandangan agak dalam.

“ I’ll  be  here, I  will  help  you  out… ”

Zahid  datang rapat. Berbisik  pada  Lea.

“ They  will  help  me  with  this.. Saya  nak  awak  tengok  saya  nanti… Can  you  sit  at  the  front ? ”
Flushed. Lea   telan  liur. Entah  kenapa  jantungnya  bagaikan  berdegup  hebat  tika  ini.

“ Will  you ? ” Suara  lembut  dan  perlahan  dari  Zahid  menyapa  sekali  lagi. ENtah  bila  dia  mengangguk  Lea  sendiri  tidak  pasti. Yang  dia  sedar  bila  Zahid  senyum  menyucapkan  terima  kasih  padanya. Menonong  Lea  membalas  senyum  dan  berjalan  perlahan  untuk  ke  hadapan  pentas.

“ Duduk  tempat  yang  senang  saya  tengok ! ” Laung  Zahid  sambil  tertawa. Pandangan  model  dan  krew  tidak  Zahid  endahkan. Lea  mengangguk  sambil  berjalan  keluar. Segan  bila  jadi  perhatian.


Bila  majlis  dimulakan, Lea  jugalah  yang  bimbang. Berdebar. Macamlah  dia  yang  jadi  model. Bila  majlis  dimulakan,  Lea  tekun  memerhatikan  satu  persatu  model  berjalan. Bila  Zahid  keluar, entah  kenapa  mata  mereka  bertaut. Sepanjang  Zahid  berjalan  di  atas  pentas  peragaan  hanya  wajah  Lea  yang  Zahid  perhatikan. Bila  Lea  tunduk  malu, Zahid  senyum  nakal  hingga  ada  beberapa  penonton  yang  mula  bertepuk  tangan  pada  Zahid  kerana  bereaksi  sangat  lively di  atas   pentas  peragaan. Nampak  hidup  dan  tidak  kaku.

Bila  semua  model  mula  keluar  berdiri  sebaris  dengan  pereka  fesyen  barulah  Lea  terasa  lega. Lega  dan  bangga  yang  bercampur  baur.

“ You  did  it  Zahid. ”

*********************************************

Dari  jauh  Zahid  nampak  Lea  menunggunya  dengan  senyuman  tenang  dibibirnya. Ada  bunga-bunga  bahagia  dalam  jiwa  Zahid. Lea….

‘You  are  like  a  flower  to  my  heart.. You  bloom, giving  me  the  most  pleasurable  feeling…’ hati  kecil  Zahid  berbisik  perlahan  seraya  kakinya  dilangkahkan  menghampiri  Lea.

“ You  did  it ! ” Lebar  senyuman  Lea.

Zahid  mendepakan  tangannya  gaya  macho  dan  ego, “ Well  you  know  me. ” Zahid  senyum  seksi. Seksi  pada  mata  Lea  hinggakan  dia  terpana  seketika.

‘ Cautious  Lea. ’ Perlahan  juga  Lea  mengingatkan  diri  sendiri. Hilang  senyuman  di wajahnya  tadi. 

“ Jom, I  belanja  makan. Hadiah  kejayaan you  hari  ni. ”

“ Okay! Manager  Lea ! ” Zahid  berlari  anak  bila  Lea  laju  meninggalkannya. Kadang  reaksi  Lea  buat  dia  keliru. Kadang  reaksi  Lea  juga  buat  dia  rasa  seperti  Lea  cuba  menolak  perasaannya  sendiri. Macam  merpati.

‘Lea  oh  Lea… Kalau  kau  merpati, I  will  create  the  best  garden  for  you  to  stay  in. So  you  won’t  fly  away  from  me…and  you  will  come  to  me  naturally. ’ Bisik  hati  kecil  Zahid  sambil  pandangan  lembutnya  jatuh  pada  wajah  Lea.

Terasa  bagai  diperhatikan. Lea  terus  memandang  Zahid  sebelum  terkaku  kerana  diperhatikan  begitu. Laju-laju  Lea  bersuara. Cuba  menghilangkan  gugup  di  hati.

“ Nak  makan  kat  mana ? ”

Zahid  senyum. Dia  tahu  Lea  tahu  yang  dia  perhatikan  Lea  tadi. So..cute  Lea!

“ Anywhere ” jawab  Zahid  dan  hatinya  menambah, “ As  long  as  you  are  there. ”

Mereka  ke  restoran  terdekat. Zahid  tidak  memilih  dalam  makan. Lea  pun  sama. Badan  je  kecil  tapi  makan  boleh  tahan  banyak  sampai  Zahid  pun  terkedu.

“ That’s  your  second  meal  isn’t  it  ? ”

Lea  angguk. Muka  tak  bersalah  sambil  tangan  terus  menyuap  mee  goreng  mamak.

“ How  come  you  are  so  small ? ”

Lea  buat  muka  blur, pandang  Zahid  dengan  mata  bundar. Makanan  masih  penuh  di  mulut. Lea  cuba  buka  mulut  tetapi  terhenti  bila  terasa  makanannya  mungkin  akan  terkeluar. Tangannya  diangkat  tanda  meminta  Zahid  untuk  tunggu  sebentar.

“ I  kerja  kuat. You  lain  lah  pandu  kapal  terbang  je. ”

“ Hahaha… Amboi  perlekeh  kerja  I  ya ?”

Lea  senyum  nipis. “ You  tak  takut  kalau… kapal  terbang  hilang  kawalan ? Terhempas ? Kebakaran? I  ada  tengok  satu  cerita  horror. Dalam  kapal  terbang  ada  hantu. ”

“ Hahahaha..! Hantu  apa  nya  Lea ? Mengarutlah. Nak  jadi  pilot  kena  kuat. Kuat  fizikal  and  mental. Kena  bersedia. Semua  kerja  ada  risikonya… ” Zahid  senyum  tenang. “ Lepas  ni  kerja  I  jalan  atas  pentas. Tu  pun  kalau  you  nak  carikan  job  lagi. ”

Lea  senyum. “ You  setuju  nak  modelling  lagi ? I  carikan  job. ” Beriya  Lea  bila  Zahid  jawab  begitu.
“ Kalau  tak  clash  dengan  jadual  I… ”

Lea  senyum  makin  lebar. Lupa  makanan  di  mulut. Bila  agak  comot  di  bibirnya  Zahid  capai  tisu  dan  terus  cuba  mengelap  kesan  mee  mamak  di  hujung  bibir  Lea.

Terkejut. Tapi  Lea  sempat  mengelak.

“ No  skinship. ” Tegas  suara  Lea  walau  muka  bahang  malu.

 “ Ni  bukan  skinship, ni  tisu – ship. ”

Zahid  hulurkan  tisu  untuk  Lea. Lea  sambut  dan   mengelap  sendiri  bibirnya. 

“ Zahid ! ” Teguran  seorang  gadis  tinggi  lampai  mengejutkan  Lea. Zahid  berpaling  dan  turut  sama  tersenyum. Si  gadis  yang  baru  sahaja  memasuki  restoran  masih  berdiri  di  sisi  meja  mereka.

“ Hey… You… modelling  sekali  tadi  kan ? Sorry  I  tak  sempat  nak  borak  tadi. ”

Si  gadis  yang  agak  cantik  wajahnya  tersenyum  manis. “ It’s  okay… Nak  cepat  sebab  nak  jumpa  awek  ya ? ”

Zahid  ketawa  sakan. Belum  sempat  Zahid  menjawab  Lea  lebih  dulu  memintas.

“ Saya  Lea. Manager  Zahid. ” Tangannya  dihulurkan.

“ Owh, hi ! Saya  Lydia. Wah, siap  ada  manager  you  Zahid.. I  start  from  scratch  je.. ”
Zahid  kelu. Entah  apa  yang  nak  dijawabnya.

“ I  memang  cari  talent. ”

“ Owh  really ?! ” Lydia  buat  muka  terkejut  dan  excited. “ Can  I  be  one  of  your  talent?”

Urgh. Zahid  mula  rasa  tak  selesa. Kalau  boleh  dia  nak  Lea  uruskan  dia  seorang  sahaja. Tapi  selfish  lah  dia  kalau  nak  sekat  rezeki  Lea.

Lea  mula  senyum  sakan. “ Of  course….! Give  me  your  number. Nak  duduk  makan  sekali?”

“ Oh, tak  apa… I  nak  bungkus. I  jarang  makan  heavy  sebenarnya.  Ya  lah, I  cari  makan  dengan  modelling. Kalau  berat  I  naik, hilang  punca  pendapatan  I… ” Lydia  senyum  tenang. Tampak  rendah  diri.

“ Oh… Hehe… ” Tiba-tiba  Lea  terasa. Dia  dah  makan  satu  pinggan  mee  mamak  dan  satu  pinggan  nasi  lemak. “ Oh  by  the  way, apa  nombor  you ? ”

“ 017 2663457 ”

“ Okay, I  miss  call. ”

“ Okay. Erm.. Zahid, can  I  get  your  number ? ”

Hah ? Tercengang  Zahid. Liurnya  ditelan. Nak  bagi  ke  tak  nak ? Kalau  bagi…

“ Errr…. Nanti  I  miss  call  you. ” Zahid  senyum.

“ Okay! Nice  meeting  you  both  and  I  gerak  dulu. ”

Usai  Lydia  berlalu  Lea   terus  tersenyum  lebar. “ Zahid, you  really  bring  me  luck!”

Zahid  senyum  separuh. ‘ Your  luck, not  mine… ’ Bisik  hati  kecil  Zahid. 

Macam-macam  yang  muncul  dalam  kepala  Zahid. Kalau  Lea  dah  ada  dua  talent, nanti  bila  ada  job  mereka  akan  hadir  bertiga. Bila  ada  meeting  pun, bertiga.

‘Ah, this  is  not  good!’  Kuat  Zahid  menjerit  tetapi  di  dalam  hatinya  sahaja.

Mereka  diam  seketika. Zahid  setia  menunggu  Lea  makan. Usai  siap  masing-masing  bergerak  ke  kawasan  tempat  meletakkan  kenderaan. Kalau  boleh  Zahid  mahu  berjalan  perlahan. Merangkak  pun  tak  apa  asal  dia  dapat  melambatkan  perjalanan  mereka. Lepas  ni  entah  bila  mereka  akan  bertemu  lagi. Lea  pun  bukan  jenis  yang  mudah  diajak  keluar. Harapan  dia  hanya  pada  job  modelling  yang  Lea  akan  carikan. Itupun  dah  tak  akan  private  macam  sekarang  dah  sebab  nanti  Lydia  akan  muncul  sekali. Bila  mereka  berhenti  di  hadapan  kereta  Lea, Zahid  bersandar  tenang. Tidak  memberikan  ruang  pada  Lea  untuk  membuka  pintu  keretanya.

“ Lea. ”

“ Ya ? ”

“ Apa  kata  awak  carikan  saya  job  as  pelakon  sampingan ? ”


“ Huh ? ” Terkebil  mata  Lea  memerhatikan  Zahid. Biar  betul ? 


Besambung....

Oh well. I cant believe that I start writing again ! It was a struggle honestly when you lost the momentum and the passion due to many reasons like tight schedule and many things i need to manage lately.. Yeah, I do miss the time when I dont actually expose myself. But...whats been done is done. Lets try to face the reality and fit in. Sometimes it feels pretty bad for being called a writer but I dont actually write lately. And my parent said I should have focus on my study and continue writing later... but then, if I was born with the ability to write, then no mater how tight the schedule is, dont you think I should be able to write, still ? Its like singing or composing song. It come naturally. But does it ?

Honestly I dont know. Sometimes, I think to let the idea come naturally is better than forcing my self to create a plot like any other writers did. Just be me... Oh anyway, sorry if the quality isnt very good, I just re-started. I think I need to re-read the whole story to get the feeling yet again. Thank you for reading and thank you for keep on supporting me even I didnt write for quite a while :)

I really wanna come out with a novel this year. Lets pray for that. Thank you again guys!

Love,
Iman/Evelyn Rose xx

your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

57 comments:

  1. Do anything what you love....
    keep it up ....
    gud luck..
    nice entry

    ReplyDelete
  2. actor pulakkk?? zahid nie nk control Lia sorang x nk kongsi pulak tu... hailah....

    ReplyDelete
  3. Yup.. More..n more...n more... Tqvm

    ReplyDelete
  4. Good entry.....i like.Totally difference than the other 2 novel.Keep it up.Will b waiting for the nxt write up..

    ReplyDelete
  5. betul betul berbeza dengan novel iman yang lain.. keep it up.. :)

    ReplyDelete
  6. kak iman....... sekian lamanya. akhirnya kembali. Selamat menulis dengan jayanya :)

    ReplyDelete
  7. Iman.....terima kasih kerana masih mengigati kami.... cerita iman sentiasa kami nantikan....

    ReplyDelete
  8. Terima kasih Iman dengan entri pengubat rindu ni.

    ReplyDelete
  9. Tq k.iman..really appreciate~~~

    ReplyDelete
  10. Tq Kak iman dah lama tunggu :)

    ReplyDelete
  11. After months.... suddenly come out part 13. Tqvm ;) it is ok sis... take your time

    ReplyDelete
  12. Tq , sudah lama menunggu Part 13 ^^

    ReplyDelete
  13. TQ IMAN...
    terima kasih kerana sudi menyambung cerita ini...memang menanti sangat2 new update untuk cerita ini,
    one are your ambitious dan the other one are your interest i know u can do it...hope that u will success in both of it, anyway i will pray for your health coz that's the key for me to read more entry for the next time ...
    ngeeeeee (:

    ReplyDelete
  14. love with part13.........
    nak lagi ^_^
    hihihihihihi

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum....hi sis iman..... finally..setelh lama menunggu....do wat eva u love to do... next please!!!!!!!!!

    xoxo...
    p/s:jom usha my blog to komen keh..u r my inspiration....

    ReplyDelete
  16. Finally ada new entry...kami sentiasa sokong eve no matter what..but ur parents are right...habiskan study then concentrate pd ur writing..tp kalo eve can do both it's better...niway we luv n support u...always..

    ReplyDelete
  17. yes, akhirnya. u write again !! lama sgt penantian. jgn lupe sambung ye. jngan sia-siakan bakat menulis tu.
    good luck on u study & life !!

    ReplyDelete
  18. yes... akhirnya iman cont abg pilot 13 dan lagi tak sabar menanti your new novel...
    semoga berjaya.. cayoo cayoo.. :)

    ReplyDelete
  19. BEST!!! Best sangat!! suka sangat novel2 yg Iman tulis...dua2 pun Ayu ada & dah baca more than one time.. and now Abang Pilot..best sangat2...senyum sorang2 Ayu baca nie...:-)
    keep on writing yer..and I'm waiting for the next part!! :-)

    ReplyDelete
  20. best citer ni tak sabar nk baca bab 14 :)

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum...
    tq kak iman...
    best2..harap2 k.iman dpt momentum byk2 lg utk next chapter..
    love u k.iman...^_^

    ReplyDelete
  22. rindunya! thanks kak iman :>




    love ya x

    ReplyDelete
  23. hihi thank you semua :) insyaa Allah doakan yee ! <3

    ReplyDelete
  24. Luv it.... thanks. Kak Iman chaiyok!!!!!

    ReplyDelete
  25. Ohh Kak Iman, really miss your 'air tangan'. Hehe obses sangat dah ni lepas habis baca 13j a380. Your story deeply tau. Dgr cerita Abang Pilot ni cerpen je kan? Novel this year apa eh agak-agak? Minta-2 ada kaitan hana & haydar macam ada ariana & adam dalam a380 hiks. Btw gdluck for your phd bby. Sy doakan tahun ni kak iman akan keluarkan novel baru aamiin aamiin insyaAllah. Love yaa ;')

    ReplyDelete
  26. Wish you luck iman ;) you will always have my support ;)

    ReplyDelete
  27. Tq tq for making time to layan your fans who is waiting for the continuation...

    Love it!

    ReplyDelete
  28. My oh my...! Cant wait for part 14...=D

    ReplyDelete
  29. Hi iman- to be honest with u am not that kind of person reading novel but when i started reading on ariana rose n 13hrs on 380 u giving me an attraction to those books inviting to read.gosh thank u to u to put me back to get interest in reading again.cheers i read 2 of yur nov el n now am reading on suamiku mr perfect 10 and two others.anyway i would like to have another novel of urs in ur next project.good luck and make ur day shine.fans from brunei

    ReplyDelete
  30. pls dont stop writting iman-eve-its a gift from allah.nomatter how bzee u r am sure u can do the multitask work-keep going gil kep it up the good work.

    ReplyDelete
  31. pls dont stop writting iman-eve-its a gift from allah.nomatter how bzee u r am sure u can do the multitask work-keep going gil kep it up the good work.

    ReplyDelete
  32. Lamanya tunggu...terima kasih nice n3...nak lagi ye

    ReplyDelete
  33. Harap kak evelyn buat novel lagi~ seriously novel kak evelyn lain dari yang lain. sampai skrg sye keep reading novel 13 jam 1380 even dah banyak kali ulang..

    ReplyDelete
  34. Sekian lama menanti akhirnya....part 13....nice entry iman;-)...next pls:-)

    ReplyDelete
  35. akhirnya muncul jg park 13...setlh sekian lama tunggu...park 14 plz iman...

    ReplyDelete
  36. Thanks for update kak! Takpe kak, slow slow laa. Focus study! Kami semua doakan akak:) InshaAllah ada rezeki keluar novel lagi this year:)

    ReplyDelete
  37. Yes finally ada smbgn abg pilot..thanks iman..erm novel baru psl pilot ke?:)

    ReplyDelete
  38. alhamdulillah...ad jg pngubat rindu...jujur sy pn xmmpu nk pikul byk t/jwb mcm Iman...smg dmudahkn Allah sgl urusan.

    ReplyDelete
  39. Setelah lm menanti,akhirnyaa...thanks iman..
    waiting ur new novel...citer psl abg pilot pulaklah tapi xnk sedih2 cm MH370
    #prayforMH370

    ReplyDelete
  40. Salam iman,
    after TWB and 13jamA380, every week i'd go the bookstore hoping to miraculously find a new book with your name on it. :) sounds crazy right? as crazy as this may sound, i really hope u would come out with a new novel soon, despite knowing your hectic schedule and all. Inshaallah akan dimudahkan semuanya.

    ReplyDelete
  41. Finally.....ada juga etelah lama menanti.. Thanks Iman.

    ReplyDelete
  42. akhirnya..... thanks sis....

    ReplyDelete
  43. Have faith!!!
    Thanks for the entry dear...good luck!!!

    ReplyDelete
  44. rindunyerr kat zahid n lea...
    tqsm sis!

    ReplyDelete
  45. Assalammualaikum WBT Iman@Evelyn Rose..lama kak tunggu kesinambungan Zahid Lea ni, terima kaseh!
    Harap sgt Iman dpt versi cetakkan novela ni dlm tahun ni juga, amin!!! Sila jaga diri....

    ~ Kak Aminah AR

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum kak eve,best cite ni

    ReplyDelete
  47. Dah beli 13 Jam A380 ... Satu malam je pulun baca..;) tak sabar nak baca Novel terbaru Adik Iman.... Harap dapat hasilkan lagi tahun nih...;)

    ReplyDelete
  48. sentiasa menanti "air tangan" iman...karya evelyn rose menjadi salah satu exclusive collection sya..so, teruskan berkarya..jangan laa abg pilot ni cerpen semata..sentiasa menanti citer abg pilot nie..mudah2an akan kuar versi cetak x lama lg...selamat berkarya

    ReplyDelete
  49. hi iman-bila lagi na upload episod 14

    ReplyDelete
  50. wahhh lama giler tunggu... nice plot by the way... Fighting !

    ReplyDelete
  51. Yeay.. dh start balik menulis... gile rindu dh dgn n3 dr eve... chaiyok2....

    ReplyDelete
  52. Alhamdulillah.. saya rindu nak baca kisah Lea and Zahid. Dah lama tunggu. Thanks Iman!

    ReplyDelete
  53. go0d one sis!

    #pray4ur3rdnovel

    ReplyDelete
  54. Good blog! I in adeptness acclaim how it is simple on my eyes and the abstracts are able written. I am abashed how I could be notified if a new array has been made. I access subscribed to your augment which access to do the trick! Access a abounding day!
    wholesale Jewelry

    ReplyDelete