Untukmu Cinta Bab 6

This chapter is long and involves factual information. I kinda feel like it is important to add a bit of knowledge in it. Not all the way through but I read English novel and they include facts gracefully. but fret not ! This chapter has the most facts in the whole book ;) I promised to upload load on Saturday, i know, but since I have to read the chapter first before uploading, I actually ran out of time. I will make it up whenever I have time this week. Inshaa Allah

Bab 6

5  Februari. Sabtu.

9.00  am. Wisma Seni, Kuala Lumpur

Arman  berjalan  perlahan  memasuki  Wisma  Seni. Bangunan  35  tingkat  di  tengah  kota  raya. Dia  tahu  sangat  akan  pemilik  bangunan   tersebut, Tan  Sri  Ar. Hassan  Seni. Sangat  dikenali  sebagai  arkitek  tersohor  di  Malaysia. Bangunannya  memang  penuh  seni. Reka  bentuk  yang  tidak  tipikal  dan  banyak  bangunan-bangunan  ikonik  di  Malaysia  adalah  rekaan  Tan  Sri  Ar. Hassan  Seni. Orangnya  sangat  humble. Setahu  dia  anak  Tan  Sri  Ar.  Hassan  Seni  yang  sulungnya  turut  sama  menjadi  arkitek  dan  bekerja  di  firma  Seni. Seorang  lagi  yang  bongsu  tak  silap  dia  pereka  fesyen  dan  pereka  seni  bina  dalaman. Tan  Sri  Ar. Hassan  adalah  satu  nama  yang  popular  di  Malaysia  terutamanya  di  kalangan  arkitek. Tak  sangka  pula  dia  yang  ceramah  berkenaan  impak  empangan  besar  terhadap  alam  sekitar  tu  diadakan  di  sini.
Ada  sejam  lagi  sebelum  ceramah  bermula. Dia  memasuki  café  di  aras  tanah. Betul-betul  berhadapan  dengan  taman  pokok  buluh  milik  wisma  tersebut. Damai  pada  dia. Awal  pagi  hari  Sabtu  begini  suasana  agak  lengang. Ada  beberapa  orang  di  café  tersebut. Masing-masing  rancak  berbual, ada  juga  yang  baru  sahaja  lepas  bersenam  di  taman. Seorang  pelayan  café  datang  ke  tempat  duduknya  dan  menghulurkan  set  menu.

“ Ni  menu  ya  Encik. ”

Arman  senyum  sambil  mencapai  menu  yang  dihulurkan. “ Give  me  five  minutes.” Ujar  Arman  sambil  tangannya  memerhatikan  menu. Dia  biasanya  sukakan  sarapan  yang  besar  pada  hari  cuti  begitu. Tangannya  diangkat  dan  order  diberikan  kepada  pelayan  café.

“ One Americano, one  fresh  orange  and  one  English  breakfast, please. ”

Usai  pelayan  beredar  dia  mula  membaca  mengeluarkan  telefon. Membaca  berita-berita  terkini  mengenai  politik, pasaran  saham  dan  perkembangan  syarikat-syarikat  antarabangsa. Sebagai  professional  trader  dan  pelabur, dia  perlu  peka  dengan  perkembangan  global. Saham  tidak  boleh  dibeli  atau  dijual  secara  membabi  buta. Ia  perlu  dengan  hemah  dan  pengetahuan. Ia  perlukan  kira-kira  yang  terperinci  bukan  sekadar  cakap-cakap  kawan  atau  siapa-siapa. Ramai  yang  ingin  memasuki  pasaran  saham  tetapi  menjadikannya  seperti  konsep  multi  level  marketing  jadi  ramai  juga  yang  kehilangan  wang  ringgit.

Apabila  sarapan  sampai  dia  mula  makan. Sambil  mengunyah  dia  perhatikan  taman  pokok buluh  di  hadapan. Cantik  dan  damai. Saat  itu  juga  anak  matanya  melihat  seorang  gadis  kecil  molek  berjalan  berseorangan. Dia  duduk  berdiri  sambil  mendongak  memerhatikan  pohon  buluh  tersebut. Gayanya  agak  pelik, tersenyum  seorangan  kemudian  mengusap  batang  pohon  tersebut  sebelum  berkata  sesuatu. Dia  kecilkan  mata. Manalah  tahu  ada  orang  kat  sebelah  perempuan  tu  ? Dari  jauh  dia  dapat  melihat  dengan  jelas, orangnya  berkulit  cerah  dan  baju  yang  dipakai  adalah  skirt  putih  kain  tuile  dan  t-shirt  warna  sama. Wajahnya  tidak  dapat  dia  lihat  dengan  jelas. Rambut  agak  panjang  dan  dijalin  cantik.

“ Interesting” bisik  hati  kecilnya  seraya  dia  tertawa  kecil. Ada  juga  orang  macam  tu. Nampak  macam  normal…tapi… macam  tak  normal….mungkin  tekanan  hidup ? telahnya  lagi. Di  Kuala  Lumpur, 39.8%  daripada  populasinya  mengalami  masalah  kesihatan  mental  terutamanya  di  kalangan  perempuan, golongan  muda  dan  golongan  dari  pendapatan  rendah. Satu  nombor  yang  agak  besar  tapi  kebanyakan  mengambil  perkara  tersebut  dengan  remeh. 

Sambil  makan  sambil  dia  leka  perhatikan  gadis  tersebut. Ralit  dia  di  taman  tersebut  walaupun  berseorangan. Si  gadis  tadi  berjalan  mendekati  bangunan. Jaraknya  masih  jauh  tapi  wajahnya  semakin  jelas. Tak  lama  selepas  itu  si  gadis  terhenti  lagi. Kali  ini  dia  tunduk  mencium  bunga  melur. Tangannya  dihulurkan  ke  arah  pokok  tersebut. Tekun  Arman  memerhati.

 ( can't find a better picture! source: google)


‘ Apa  minah  ni  buat ? ’ Dia  garu  kepala  sendiri. Makanan  di  pinggan  sudah  tidak  menarik  minatnya. Dia  capai  telefon  bimbit  dan  mengambil  gambar  gadis  tersebut. Kamera  di  zoom  jauh  hinggalah  dia  dapat  perhatikan  dengan  lebih  jelas. Rupa-rupanya  si  gadis  tadi  menghulurkan  tangannya  pada  rama-rama  warna  kuning. Dia  perhatikan  dengan  penuh  kagum  apabila  si  rama-rama  tidak  melarikan  diri  tapi  hinggap  di  jari  si  gadis  tadi. Apabila  dia  cuba  fokus  kepada  wajah  si  gadis, pandangannya  terhalang  dek  rambutnya  yang  menutupi  sebahagian  besar  wajahnya.

‘ Alahai…. ’ omen  Arman  dalam  keluhan. Teringin  sangat  dia  nak  melihat  wajah  si  gadis. Beberapa  keping  gambar  dia  ambil. Kalau  ikutkan  hati  dia  nak  sangat  dekati  gadis  itu. Dia  nak  pastikan  betul  ke  apa  yang  dia  baru  saksikan  tadi? Macam  dalam  cerita  dongeng  Snow  White  pun  ada  bila  perempuan  tu  jinakkan  rama-rama. Rama-rama  kot. Rama-rama  ni  bukan  mudah-mudah  dok  atas  jari  orang. Kalau  burung  tu  boleh  juga  letak  bijirin  ke  apa, terus  dia  datang.  Pandangan  Arman  melekat  pada  figura  yang  sama. Dalam  hati  dia  berdoa  sangat-sangat  agar  perempuan  tu  datang  ke  arah  dia. Entah  kenapa, dia  nak  sangat  tengok  wajahnya.

“ Datuk ! ”
“ Datuk ! ”
“ Datuk ! ”

Tangan  lelaki  tergapai-gapai  di  hadapan  wajahnya. Arman  mula  bengang. Dia  alihkan  pandangan  pada  empunya  tangan  tersebut. “Kau. Razak. ”

Razak  duduk  di  hadapan  Arman. Dia  sengih  gaya  tak  bersalah.

Sorry  Datuk, lama  dah  ke  Datuk  kat  sini. ”

Arman  curi-curi  pandang  melepasi  Razak. Nak  tengok  beriya  macam  tadi  seganlah  pula  dia. Nanti  Razak  ingat  dia  buang  tabiat  pula. Sambil  tangan  potong  sosej  di  pinggan  sambil  mata  menjeling  ke  arah  taman.

 “ Saya  datang  makan  dulu. Dah  makan ? ”

“ Er, belum  Datuk. Bangun  je  terus  datang  sini. ” Dalam  hati  Razak  dia  bersyukur  sebab  ceramah  tu  awal  pagi  pukul 10.00  pagi. Janji  temu  dia  dengan  Amira  pukul  8.00  malam  nanti.

“ Orderlah  dulu. Ada  30  minit  lagi  sebelum  ceramah  tu. ”

Razak  sengih  lebar. Pelayan  datang  memberikan  menu. Lantas  menghalang  pandangan  Arman  untuk  mencuri  intai  si  gadis  di  taman. Tak  sedap  duduk  dia  dibuatnya. Apabila  pelayan  pergi, dia  jenguk  beriya. Gadis  tadi  dah  tak  ada! Serta  merta  garfu  dia  letakkan.

Razak  perasan  reaksi  bosnya  pagi  itu  agak  pelik. Terhendap-hendap. Dia  mula  berpaling  ke  belakang. Sama-sama  mengadap  taman. “ Bos  tengok  apa ? ”

Arman  pandang  wajah  Razak  separa  geram  separa  pasrah. Tak kan  nak  cakap  dia  hendap  perempuan ? Habisnya  dia  diamkan  diri.

Razak  terhendap-hendap. “ Cantik  kan  taman  buluh  macam  tu. Taman  Jepun  kan  bos   orang  panggil ? Boleh  buat  macam  ni  kat  rumah  bos. ”

Krik…krik…krik…

Arman  tak  tahu  nak  balas  apa. Sampai  ke  taman  jepun  pula  dijadikan  bahan  walhal  yang  menjadi  bahan  penariknya  adalah  gadis  berbaju  putih  tadi. Kalau  ikutkan  hati  nak  sahaja  dia  lari  keluar  dan  cari  si  gadis  tersebut. Macam  dalam  alam  kayangan  pun  ada  juga  apa  yang  dia  lihat  tadi. Ke  bunian ? Isk. “ Razak. Kau  pernah  dengar  cerita  bunian  di  tengah  bandar  tak?”

Razak  terus  buat  muka  pelik. Badannya  yang  duduk  bersandar  pada  kerusi  terus  menegak. Dia  pandang  taman  tu  sekali  lagi. Khusyuk  sangat  bos  dia  ni  pandang  taman  tu  pelik  juga  rasanya. Dia  tak  nampak  apa-apa  pun. “ Ish… bos  ni… ada  pula  buka  kisah  bunian  tengah  bandar… ” dia  sengih  serba  salah. Cuak  juga  dia. Manalah  tahu  bos  dia  nampak  makhluk  halus. Biasanya  Datuk  Ir  Arman  ni  tak  akan  pernah  pandang  kiri  kanan. Mata  dia  biasanya  hanya  tertancap  pada  skrin  telefon. Kadang  baca  berita, kadang  tengok  graf  saham. Itu  sahaja. Kawan  pun  tak  ramai. Makwe  pun  tak  ada. Keluarga  pun  tak  ada. Jangan  bos  dia  jatuh  cinta  dengan  bunian  sudah. Dia  pernah  dengar, kalau  bunian  suka  susah  orang  tu  nak  jatuh  cinta  pada  manusia  dan  suka  sangat  bersendirian. “ Er… bos  nampak  apa-apa  ke ? ” Soal  Razak  perlahan.

“ Nampak  pokok  buluh  tu. Bunga  jasmine. Taman  Jepun. Nampak  kau  depan  aku  ni. ”

Razak  buat  muka  menyampah. Orang  tanya  lain  jawab  lain. Kalau  nampak  pokok  okla. Tak  adalah  dia  nak  risau!

“ Makan  cepat. Ceramah  tu  dah  nak  mula. ”

“ Iya  bos. Erm, Mat  Dan  kata  dia  jumpa  kita  kat  atas  terus. ”

“ Okay. Semangat  budak  tu. ” Arman  ketawa  perlahan. Razak  tercengang. Susah  sangat  Datuk  Ir  Arman  nak  ketawa. Dalam  setahun  boleh  bilang  dengan jari. Macam  satu  keajaiban  pula  pagi  ni. Mungkin… Taman  Jepun  adalah  idea  yang  baik.. Mungkin  dia  akan  minta  pereka  taman  untuk  buat  taman  jepun  di  rumah  Datuk  Ir  Arman. Nampak  gaya  impak  pokok  buluh  dan  bunga  jasmin  betul-betul  memberikan  aura  positif  kepada  bosnya.

**********************************

9.40 am . Bilik Mawar, Wisma Seni

“ Hi, sorry  lambat  naik.. ” Orkid  memohon  maaf  dengan  kawan-kawannya  yang  sedang  bersiap  sedia  untuk  program  pagi  itu. Ada  20  minit  lagi  sebelum  ceramah  bermula.

“ Tak  apa. ” Adam  senyum  lembut.

Eve  pula  menjeling  pada  Orkid. Bahu  Orkid  dicuit  perlahan. “ You  pergi  mana ? ”

“ Pergi  taman  jepun  bawah  tu… ” Orkid  senyum  ceria. Wajahnya  berbunga  ceria  setiap  kali  dia  ke  taman, hutan  atau  apa  sahaja  yang  dipenuhi  dengan  tumbuh-tumbuhan. Orkid  suka  bersendirian. Kadang  dia  sendiri  bimbang  akan  keselamatan  Orkid.

“ Kak  Orkid, boleh  tolong  Yana  jaga  kaunter  pendaftaran  tak?” Yana, pekerja  Adam menjenguk  dari  pintu  utama.

“ Yup, boleh. Jom. ” cepat – cepat  Orkid  menjawab  dan  bergerak  ke  kaunter  hadapan. Yana  sedang  menyusun  beberapa  artikel  yang  akan  dijadikan  sebagai  hands  out. Orkid memerhatikan  pergerakan  Yana  sebelum  dia  turut  sama  berbuat  perkara  yang  sama. “ Yana  ke  yang  print  semua  hand  out  ni ? ”

“ Ya, tolong  cetak  dan  kepilkan  je. Yang  ni  mesti  Kak  Orkid  yang  sediakan  kan? ” satu  artikel  berkenaan  pokok-pokok  yang  habitatnya  berhampiran  dengan  sungai  tersebut  dan  bakal  terganggu  ekosistemnya.

 “ Boleh  faham  tak  artikel  tu ? ” Orkid  senyum  tenang  seraya  mengangguk. Itu  memang  kepakaran  dia. Dia  seorang  botanist  atau saintifiknya  phytologist. Dia  memang  sukakan  tumbuh-tumbuhan. Tanpa  tumbuhan, bumi  tidak  mungkin  boleh  didiami  oleh  manusia. Itulah  sumber  oksigen, sumber  makanan  dan  penguat  struktur  tanah. Pada  dia  tumbuhan  banyak  berjasa  pada  manusia  tetapi  tidak  pula  meminta-minta. Ia  makhluk  Tuhan  yang  sentiasa  patuh.

Very  clear  and  informative. Akak  bila  masuk  hutan  pula ? ”

Artikel  yang  sudah  di  cetak  diperhatikan  oleh  Orkid  lama. Kalau  boleh  dia  nak  ke  Kapit, Sarawak. Dia  mahu  ke  sana  sebelum  ianya  berubah. Sebelum  ekosistem  dan  biodiversiti  di  situ  hilang  dek  kerana  empangan  mega  tersebut.

“ Tak  tahulah…bos  bagi  cuti  lagi  ke  tak… ” Orkid  garu  kepala. Cuti  tahunan  dia  tinggal  15  hari  sahaja  lagi. Kalau  dia  masuk  hutan, biasanya  ambil  masa  paling  kurang  seminggu. “ Nak  ikut  ke? ”

Yana  sengih. “ Ada  banyak  deadline  sekarang  ni  kak. Bos  saya  EncikAdam  tu  pun  saya  tak  tahu  macam  mana  dia  boleh  bahagikan  masa… ”

Orkid  pandang  Adam  yang  berada  di  dalam  bilik  mesyuarat. Adam  yang  tenang  dan  Adam  yang  sangat  berkaliber. Orangnya  tinggi, tubuh  sederhana, rambut  hitam  pekat  dan  berkulit  cerah. Anak  matanya  warna  hazel  sama  seperti  ibunya  yang  berbangsa  Australia. Ayah  Adam  orangnya  sangat  disegani… Sewaktu  pertama  kali  dia  jumpa  Adam  di  UK, dia  tidak  tahu  latar  belakang  keluarga  Adam. Setelah  mengenali  Adam, dia  diperkenalkan  kepada  Eve. Adam  dan  Eve… Orkid  senyum  sendiri… Tak  mungkin  untuk  dia  bersama  Adam  kerana  Adam  diciptakan  untuk  hawanya, Eve…. Dia  hanya  tahu  Adam  dan  Eve  dari  keluarga  berada  apabila  bertemu  keluarga  mereka  di  hari  graduasi.

Waktu  itu…bulan  Julai. Musim  panas  di  United  Kingdom. Graduasi  bertempat  di  Firth  Court. Usai  habis  graduasi  masing-masing  akan  ke  Student  Union. Ada  khemah  putih, meja  dan   kerusi  di  bawah  khemah  khusus  untuk  keluarga  dan  pelajar  yang  graduate. Satu  pentas  diletakkan  berhadapan  dengan  Student  Union  berserta  dengan  band  muzik  untuk  persembahan  live. Dia  berjalan  dengan  ibu, nenek  dan  adiknya. Lama  dia  mengumpul  wang  untuk  membawa  mereka  ke  sini. Duit  gaji  dia  simpan  dan  apabila  di  sana  dia  juga  melakukan  6  bulan  internship  dengan  pihak  universiti. Mengikuti  Dr. David Edwards  melakukan  kajian  ke  atas  impak  pembalakan  ke  atas  hutan  hujan  tropika  di  Brazil. Rezeki  dia  waktu  itu, Master of Research  yang  dia  lakukakan  adalah  sebahagian  daripada  projek  kajian  seorang  pelajar  PhD  di  bawah  jagaan  Dr  David. Ianya  dibiayai  oleh  kerajaan  Brazil, UK  dan  United  Nation.

“ Orkid ! ” Suara  lelaki  dalam  sesak  manusia  yang  menghadiri  konvokesyen. Orkid   tercari-cari  siapakah  yang  memanggil  dia? Adam. Adam  yang  turut  sama  graduasi  pada  hari  yang  sama. Adam  yang  nampak  segak  dengan  kot  kemas, jubah  graduasi  dan  topi  graduasi.

“ Hi, Adam. ” Orkid  senyum. Ceria. Adam  mendekati  Orkid  dan  keluarganya. Tangan  ibu  dan  neneknya  disalami  sebelum  dia  mulaberjabat  tangan  dengan  Afiq. Adik  lelaki  Orkid.
“ Ibu, nenek, Afiq, ni  kawan  kakak. Adam.”

Ibunya  senyum  manis. Neneknya  juga  sama. Kalau  inilah  kekasih  Orkid, suka  juga  mereka. Manalah  tahu, habis  belajar  terus  dapat  menantu.

“ Adam  satu  kelas  ke  dengan  Orkid ? ”

Adam  ketawa. “ Tak  mak  cik… Kenal  dia  melalui  program  forest  conservation  yang  university  anjurkan. ”

Orkid  turut  sama  ketawa. Masing-masing  nampak  ceria. Iyalah, hari  inilah  yang  semua  pelajar  tunggu. Hari  graduasi.

“ Dia  Master  bidang  arkitek  ibu. ”

“ Oh… tapi  minat  juga  dengan  hutan  ya ? Sama  macam  Orkid.”

Adam  ketawa  lagi. Baik  orangnya, telah  Orkid  dalam  hati  seraya  matanya  memerhatikan Adam. Senyuman  lembut  terukir  di  wajah  Orkid  tatkala  matanya  memerhatikan  jejaka  kacak  yang  berdiri  di  hadapannya.

“ Memang  minat  dan  cinta  pada  hutan, tapi…tak  boleh  lawan  Orkid  la  mak  cik. ”

“ Orkid  ni  orang  kampung… Membesar  pun  di  tepi  hutan… ”

Adam  angguk  sambil  tersenyum. “ Oh  kejap  ya. Itu  keluarga  saya. ” Adam  tunjukkan  pada  seorang  lelaki  yang  memakai  kot  kemas, seorang  perempuan  mat  saleh  dan  seorang  perempuan  yang  agak  muda. Mungkin  sama  usia  dengan  adiknya.

“ Daddy ! ” Adam  lambaikan  tangan. Ayah  adam  turut  sama  melambaikan  tangan.

“ Mak  cik  tak  nak  makan  dulu ? ” Soal  Adam  ramah.

“ Eh, tak  apalah…kenyang  lagi  ni. ” Ibu  Orkid, Seroja  menolak  baik. Dia  tahu  Orkid  sendiri  pun  tak  banyak  duit  untuk  beli  itu  ini. Dia  sendiri  pula  sekadar  bekerja  sebagai  peniaga  kecil-kecilan  di  kampung. Jual  jamu, akar  kayu  dari  hutan  dan  hasil  dari  kebun  di  rumah  mereka  di  kampung  tu. Ayah  Orkid  sudah  lama  tiada. Mujurlah  ayahnya  tinggalkan  kebun  dan  rumah  tu. Kalau  tak, merempatlah  mereka. Dia  sendiri  tak  ada  adik  beradik  lain.

“ Are  you  sure  Orkid ? On  me. ”

Ya, its  okay  Adam. Ibu  masak  tadi  sebelum  keluar. ”

“ Owh… masak  lemak  ketam  tu  mesti  you  belajar  dari  your  mom  kan? Orkid  selalu  masak  untuk  kami  kat  sini  mak  cik. Dia  rajin  meniaga  kalau  hujung  minggu. Masakan  dia  ya  Allah…semua  sedap-sedap. ”

Seroja  ketawa  perlahan. Ibunya  Nek  Salmah  juga  tersenyum  bangga.

“ Afiq, macam  mana  UK ? Best ? ”

Best. ” Afiq  menjawab  sepatah  dan  senyum  malu-malu. Segan  dia  dengan  keluarga  Adam  dan  dengan  Adam  sendiri. Adam  nampak  macam  orang  berada. Tak  padan  dengan  orang  kampung  macam  dia.Dahla  bahasa  inggeris  dia  pun  kosong. Kalau  Adam  berbahasa  Inggeris dengan  dia  memang  dia  tak  faham. Sengih  ajelah  yang  dia  mampu.

“ Jomlah  jumpa  my  family  dulu. ” Ajak  Adam  beriya. Orkid  rasa  segan, tapi  dia  turutkan  juga  langkah  Adam.

“ Ni  my  daddy” Orkid  salami  tangan  ayah  Adam. Tinggi  orangnya. Sudah  agak  berisi.

My  beautiful  mommy… Younger  sister, Adelaide.” Satu  persatu  Orkid  salami. Mereka  senyum  formal  tapi  tidak  seramah  Adam. Masing-masing  berpakaian  kemas  dan  nampak  segak. Pasti  mahal, telah  Orkid  dalam  hati. Buat  dia  rasa  agak  canggung  seperti  ada  yang  tak  kena.
“ Dah  lama  ke  kenal  Adam ? ” Tanya  ayah  Adam  dalam  senyuman. Rasanya  ayah  Adam  paling  ramah  dalam  keluarga  tu  selain  dari  Adam  sendiri.

Dalam  dua  tahun… Waktu  orientation  then  we  joined  forest  conservation  together..

“ Arkitek  juga ? ”

Orkid  ketawa. “ Oh  tak… Saya  phytologist. ”

Ayah  Adam  jongket  kening. Kagum. “ That’s  rare. Good  for  you.

Orkid  senyum  lagi. Adik  beradik  Adam  dan  ibunya  hanya  senyum  dan  angguk. Tidak  memulakan  perbualan  pun  hatta  dengan  ibu, nenek  dan  adiknya.

Thank  you  uncle. Erm, Adam, Uncle, Aunty  nice  meeting  you. Saya  minta  diri  dulu. ”

Belum  sempat  dia  undur  diri, Adelaide  adik  Adam  terlebih  dulu  menjerit  memanggil  nama  Eve. Wajahnya  yang  tadi  nampak  bosan  terus  berubah  teruja. Ibu  Adam  turut  sama  menguntum  senyum  lebar. Tangannya  turut  dilambaikan  pada  Eve  dan  keluarganya. Orkid  berpaling. Eve  dan  keluarganya  ada  di  belakang  mereka.

Hi  Uncle and  Aunty ! Adelaide ! ” Eve bersalaman  dengan  ahli  keluarga  Adam. Siap  berpelukan  lagi. Orkid  duduk  di  tepi  rasa  lebih  canggung. Patut  dia  melangkah  pergi  atau  tunggu sahaja  di  situ?

Eve  berpaling  pada  Orkid. “ Hey, Orkid ! You  look  so  pretty! Wait. ” Eve  berjalan  ke  arah  seorang  perempuan  dalam  usia  40-an. Nampak  macam  bukan  keluarga  dia. Mungkin  pembantu  keluarga  Eve. Dia  ambil  sejambang  bunga  Orkid  sebelum  dihulurkan  kepada  Orkid. “ This  is  for  you. Congratulation! I  have  been  looking  for  you. ” Eve  sengih  lebar. Eve  juga  memakai  jubah  graduasi  dan  topi  PhD… Ah, topi  itu. Orkid  teringin  jadi  seperti  Eve. Bergelar  seorang  graduan  Doctor  of  Philosophy  dalam  usia  30  tahun.

Thank  you, Eve ” Orkid  peluk  tubuh  Eve  kemas. Adanya  Eve  buat  dia  rasa  hilang  canggungnya  tadi  bersama  dengan  keluarga  Adam.

Eve  terus  bersalaman  dengan  ibu  dan  nenek  Orkid. “ Mak  Cik, Nenek  selama  ni  kita  video  call  je. Finally  boleh  jumpa  depan-depan. ”

“ Cantiknya  Eve  ni… Terima  kasih  Eve  banyak  tolong  Orkid.”

Eve  buat  isyarat  mata  supaya  perkara  itu  tidak  diungkit. Ibu  Orkid  senyum  memahami. 

“ Nanti  datang  makan  malam  kat  rumah. Mak  cik  masak. ”

Thank  you  ajak  mak  cik… tapi  saya  ada  pelan  lain  dengan  family.”

Ibu  dan  ayah  Eve  turut  sama  bersalaman  dengan  keluarga  Orkid. Kemudian  ke  meja  keluarga  Adam. Pertama  kali  Orkid  jumpa  keluarga  Eve. Ayahnya  bidayuh  tak  silap  dia  ibunya  Iban. Entah  dia  sendiri  pun  tak  pasti. Eve  jarang  sangat  bercerita. Yang  dia  tahu  Eve  anak  tunggal. Kelahiran  Eve  bagaikan  satu  keajaiban  pada  ibu  dan  ayahnya  sementelah  mereka  sudah  cuba  mendapatkan  anak  setelah  lebih  15  tahun  berkahwin.

Ayah  Adam  bangun  untuk  bersalaman  dengan  ayah  Eve. Ibu  Adam  pun  sama, bangun  untuk  bersalaman  dengan  ibu  Eve. Adiknya  mengikut  sama. Orkid  dan  keluarganya  yang  berada  di  situ  bagaikan  terasing. Hati  Orkid  luluh  apabila  jelas  nyata  layanan  yang  berbeza  diberikan  kepada  keluarga  dia  oleh  keluarga  Adam  berbanding  dengan  keluarga  Eve..

“ Hi, Tun  Pehin  Sri  Richard… ”

“ Tan  Sri  Hassan… ”

Mereka  berdua  berpelukan  sambil  ketawa. Saat  itu  Orkid  baru  tahu, Adam  anak  Tan  Sri  dan  Eve  anak  Tun… Saat  mereka  semua  sibuk  berbual  Orkid  terasa  sangat  kecil… Patutlah  lain  sangat  layanan  keluarga  Adam  pada  keluarga  dia… Liurnya  ditelan  pahit. Kalau  dilihat  pada  penampilan  pun  orang  boleh  mengagak, dia  orang  kampung  yang  susah… Dia  tak  akan  pernah  membenci  asal  usul  dirinya.

“ Eve, I  gerak  dulu. ” Orkid  bersuara  perlahan. Sedaya  mungkin  tidak  mahu  menarik  perhatian  mana-mana  antara  mereka.

“ Okay. ” Eve  senyum  kelat. Dia  tahu, mungkin  Orkid  terasa. Sedari  tadi  lagi  dia  perhatikan  dari  jauh. Dia  benci  bila  mereka  berbuat  begitu  pada  Orkid. Dia  tahu  Adam  kadang  tak sedar  keluarganya  boleh  jadi  pendek  akal  macam  tu. Sombong. Antara  ramai-ramai  keluarga  Adam  yang  paling  dia  suka  adalah  ayah  Adam. Sangat  merendah  diri  orangnya.

Orkid  senyum   pada  ibunya. Pegang  tangan  ibu  dan  neneknya. Afiq  mengekori. “ Jom, kita  pergi  makan  di  café  fish  and  chips  yang  kakak  selalu  pergi. ”

***************************

9.55 am. Kaunter  Pendaftaran, Bilik  Mawar, Wisman  Seni.

“ Cik ”
“ Cik ”
“ Cik !!! ”

Tiga  kali  dia  panggil  gadis  penjaga  kaunter  depan  dia  ni. Mengelamun  ke  apa ? Lama  juga  dia  berdiri  depan  tu. Tapi… lama-lama  dia  pandang, macam  perempuan  di  taman  tadi ? Ye  ke?

“ Tok.. tok… ” meja  dia  ketuk.

Orkid  lambat-lambat  alihkan  pandangannya  dari  memandang  pintu  utama  ke  wajah  lelaki  di  hadapannya.

“ Ya ? ” Tanya  Orkid  perlahan. Yana  tak  ada  kat  sebelah, patut  pun…

“ Saya  datang  untuk  ceramah  ni. Kena  daftar  dulu  ke  macam  mana ? ”

Orkid  terus  senyum  manis. Arman  pandang  tak  berkelip. Gadis  ni  ada  aura  yang  sama  apabila  dia  perhatikan  gadis  di  taman  jepun  tadi. Dia  pandang  Orkid, lama. Baju  t-shirt  putih  dan  rambut  dijalin  cantik… Hmm… Skirt  kain  tuile  jugake? Arman  cuba  intai  tapi  Orkid  tengah  duduk. Hanya  nampak  bahagian  badan  ke  atas  sahaja…

“ Boleh  tulis  nama  Encik  kat  sini. ” Orkid  senyum  lagi.

Manis  di  mata  Arman. Cantik  orangnya… tapi  pada  Arman  cantik  bukan  tiket  ke  hati  dia. Arman  tulis  namanya  di  kertas  yang  disuakan  oleh  Orkid. Orkid  juga  hulurkan  beberapa  helai  kertas  pada  dia. Arman  sambut  huluran. Dalam  otak  berfikir, macam  mana  nak  pastikan  ianya  perempuan  yang  sama  yang  dia  lihat  tadi ? “ Erm, boleh  tunjukkan  biliknya ? ”

Orkid  nampak  terkejut  apabila  Arman  bertanya  begitu. Sah-sah  biliknya  yang  terbuka  luas  tu  tapi  Orkid  masih  lagi  senyum. Tenang. Dia  bangun  dan  berjalan  beriringan  dengan  Arman. Jelas  kelihatan  skirt  tuile  yang  dipakai  oleh  Orkid. 

Sah ! Its  her ! ’ Sorak  Arman  dalam  hati.

Thank  you. ” Arman  senyuman  lebar  tanpa dia  sendiri  sedari. Hatinya  rasa  damai  setiap  kali  anak  matanya  melihat  Orkid. Tenang.

‘ This  woman, she  is  really  something… ’ bisik  hati  kecil  Arman. 
     
Razak  yang  memerhati  perilaku  Arman  sekali  lagi  terasa  pelik. Hari  ni…memang  bosnya  berkelakuan  diluar  kebiasaan. Kerap  pula  dia  senyum.

**************************

Arman  ambil  tempat  duduk  di  tengah-tengah. Orang  masih  tak  ramai. Sudah  5  minit  lepas  waktu  yang  sepatutnya  ceramah  mula. Janji  melayu  macam  ni  la… telah  dia  dalam  hati. Kalau  kata  majlis  mula  pukul  10.00  pagi, 10.30  pagi  baru  orang  mula  memenuhi  dewan. Dia  pula  yang  jenis  tepati  masa  selalu  jadi  bahan  menunggu. Dia  perhatikan  sekeliling. Kerusi  paling  depan  sebelah  kanan  dikhaskan  untk  wartawan  akhbar. Dia  tahu  melalui  kertas  yang  ditampal  pada  kerusi  tersebut. Ada  dalam  3  kerusi  semuanya  mewakili  tiga  syarikat  akhbar. Seorang  lelaki  dalam  awal  30-an  sedang  menyediakan  projector  dan  alat  pembesar  suara. Orangnya  tinggi, berkulit  cerah  dan  seperti  kacukan  pan-asian. Seorang  wanita  dalam  usia  30-an  juga  sedang  fokus  pada  skrin  komputer. Gadis  tinggi  lampai, rambut  panjang, kulit  cerah  dan  elok  rupanya…. Tak  silap  dia  itu  Dr  Eve  yang  Mat  Dan  tunjukkan  pada  dia. Ketua  pergerakan  tersebut. Tepat  10.20  pagi  si  jejaka  tadi  mula  bersuara  menggunakan  pembesar  suara. Lebih  75%  dari  kerusi  di  dewan  kecil  itu  sudah  mula  diduduki. Tiga  wartawan  yang  dijemput  pun  sudah  hadir. Mat  Dan  pun  sama  datang  lambat.

“ Assalamualaikum  dan  selamat  pagi. Terima  kasih  atas  kepekaan  hadirin  sekalian  untuk  hadir  dan  sama-sama  kita  fahami  punca  utama  kita  membangkang  projek  empangan  terbesar  di  Malaysia  ini. Tujuan  kita  bukan  semata-mata  mahu  projek  tersebut  dibatalkan  tapi  melalui  majlis  perkongsian  begini  kita  jemput  pakar-pakar  untuk  terangkan  impak  terhadap  ekosistem  dan  langkah  yang  mungkin  boleh  diambil  oleh  pihak  projek  tersebut  untuk  menjadikannya  lebih  mesra  alam. ” Adam  terlebih  dahulu  membuat  kata-kata  pembukaan.

Okay, lets  not  be  too  formal. Hari  Sabtu, kita  dengar  sambil  relaks-relaks  je. You  can  grab  a  coffee, tea  or  water  from  the  table  near  the  door  anytime  during  the  session. Any  question, just  put  up  your  hand. First  speaker  will  be  Dr. Eve  she  will  be  sharing  about  damp  as  a  source  of  renewable  energy  in Malaysia  and  how  clean  it  is. ”  Adam  suakan  tangannya  ke  arah  Eve. Eve  senyum  pada  tetamu  yang  hadir.

“ Then, we  have  Professor  Dr.  Ir.  Zahri  dari  Universiti  Malaya. He used  to  work  for  TNB  for  a  long  time, now  a  lecturer  and  a  consultant. He  will  brief  us  on how  dams  are  constructed  and  operates” Professor  Zahri  bangun  dan  senyum  kepada  para  hadirin.

“ Then  followed  by  Cik  Orkid. She  is  a  phytologist   or  biologist, currently  working  with  Malaysia  Rainforest Biodiversity Research Centre. She  will  be  sharing  her  expertise  on  the  impact  of  big  damps  on  nearby  ecosystem.” Orkid  duduk  paling  belakang. Dia  bangun, senyum  dan  memberikan  tunduk  hormat  pada  semua. Apabila  Orkid  bangun, Arman  pandang  tak  berkelip. Liurnya  ditelan  payah. Nafasnya  bagaikan  tersekat. Senyuman  Orkid  yang  lembut, wajahnya  yang  ayu, siapa  sangka  seorang  yang  banyak  pengetahuannya ?

“ Last  but  not  least  Dr.  Damien  from  the  International  Rural  Development  Research  Centre, Sarawak  will  share  his  findings  on  the  social  impacts  of  these  big  dams  especially  to  those  relocated. Then  we  will  draw  a  summary  and  suggest  solutions on  how  to  reduce  the  social, ecological  and  climate  change  impacts  of  large  dam.” Suara  Adam  menyedarkan  Arman  dari  lamunannya. Seorang  lelaki  dalam  usia  lewat  30-an  bangun  dan  tunduk  sedikit  memberikan  tanda  hormat  pada  tetamu  yang  hadir. Dia  duduk  di  kerusi  sebelah  Orkid. Orangnya  tinggi  lampai. Dari  wajahnya  dia  dapat  mengagak  Damien  adalah  berbangsa  Cina. Dia  mengenakan  seluar  jeans  dan  t-shirt  Polo  Ralph  Laurent  warna  putih. Orangnya  segak  dan  bergaya. Terdetik  rasa  cemas  dihatinya.  Adakah  Orkid  dan  Damien saling  mengenali ? Adakah  mereka  pasangan  kekasih ? Orkid  nampak  mesra  berbual  dengan  Damien.  Dalam  Arman  berteka – teki  sendiri, Adam  mula  menjemput  Eve  untuk  memberikan  ucapan.

Eve  bangun  dan  memulakan  perkongsian  dengan  para  tetamu  yang  hadir. Rambutnya  yang  panjang  dan  lurus  diikat  tocang. Dia  mengenakan  seluar  jeans  biru  dan  baju  t-shirt  putih  dengan  lambang  Save  The  World  di  dada. Orangnya  tinggi  lampai  dan  berkulit  cerah. Gincu  merah  yang  dikenakan  membuatkan  dia  nampak  berkarisma. Dia  mulakan  dengan  latar  belakang  mengenai  tenaga  boleh  ubah  di  Malaysia  dan  cara  ianya  berfungsi  sebelum  masuk  ke  topik  yang  lebih  penting.

“ Here  is  the  big  question, how  clean  is  hydroelectric power ? ” Anak  mata  Eve  memandang  audience. Seolah-olah  bertanya  dan  menantikan  jawapan.

Its  cleaner  than  coal, natural gas, coke. No  emission. It  is  a  renewable  energy. ” Salah  seorang  daripada  audience  menjawab  kasual.

Eve  senyum. Anak  matanya  bersinar. ‘Yes, hydroelectric  is  a  renewable  energy. The  methods  to  generate  electricity  is  the  same  as  using  natural  gas, coal, coke  and  crude  oil  where  electricity  is  produced  by  turning  the  turbine. A coal-fired power plant uses steam to turn the turbine blades; whereas a hydroelectric plant uses falling water to turn the turbine. The results are the same. It  generates  electricity.” Eve  tunjukkan  pada  imej  hidroelektrik  dan  stesen  penjana  elektrik  menggunakan  gas  semulajadi.  “ However, we  tend  to  overlook  the  fact  that  big  damps  emit  methane  from  the  reservoir  surfaces,  turbines,  spillways  and  rivers  downstream. Methane is a much more potent heat-trapping gas than carbon dioxide, although it does not last as long in the atmosphere. Intergovernmental Panel on Climate Change states that methane has a warming impact 72 times higher than carbon dioxide if measured over 20 years, and 25 times higher measured over 100 years. So  in  terms  of  greenhouse  gas  emission  and  climate  change, it  does  gives  negative  impacts. It  is  even  worse  than  carbon  emission. ”

How  does  it  emit  methane ? ” Seorang  lelaki  dari  pihak  akhbar  bertanya.

Eve  senyum  mesra. Dia  suka  bila  orang  bertanya. Itu  tandanya  mereka  mendengar. Eve  tekan  butang  pengawal  slide  automatik. Slide  bertukar. Gambar  empangan  dengan  tumbuhan  dan  haiwan  yang  mati  di  dalam  empangan  serta  gas  metana  dipaparkan. Eve  mula  bersuara  lagi. “ Satu  soalan  yang  sangat  bagus. Bahan  utama  metana, karbon  dioksida  dan  nitrous  oxide  adalah  bahan  organik  seperti  tumbuhan  yang  mati  dan  mereput  di  dalam  empangan, dan  sediment  yang  mengalir  masuk  ke  dalam  empangan. Apabila  empangan  mula  dibina kawasan  sekitar  yang  dahulunya  permukaan  tanah  yang  punyai  hutan  dan  haiwan  akan  ditakungi  oleh  air. Pokok  dan  binatang  yang  terperangkap  akan  mati  dan  mereput. Proses  pereputan  haiwan, tumbuhan  yang  ada  di  dalam  empangan  akan  menghasilkan  gas  metana. In  normal  circumstances, the  gases  will  diffuse  as  a  bubble  through  the  water. As it rises toward  the  surface  most  of  the  methane  is  oxidized  in  the  water  to  carbon  dioxide,  a  much  less  powerful  greenhouse  gas. However, in  large  dam, these  methane-rich  deep  water  is  released  at  the  dam  the  pressure  acting  upon  it  suddenly  drops  and  most  of  its  dissolved  methane  is  released  directly  into  the  atmosphere. This  degassing  occurs  according  to  the  chemical  principle  of  Henry's  Law  and  is  a  similar  process  to  the  fizzing  of  a newly  opened  bottle  of  Coke. The  INPE  researchers  estimate  that  95%  of  dam  methane  emissions  are  from  spillways,  turbines  and  downstream.”

Hadirin  diam. Masing-masing  fokus  dengan  apa  yang  disampaikan.

Additionally, the  trapping  of  sediments  in  reservoirs  may  act  as a  carbon  sink. It  may  also  indirectly  increase  the  concentration  of  carbon  dioxide  in  the  atmosphere by  reducing  the  amount  of  river-borne  sediments  available  to  fertilize  oceanic  plankton, which  are  important  consumers  of  carbon  dioxide.”

 “ Adakah  impak  pembebasan  gas  metana  ni  sama  bagi  semua  jenis  empangan  atau  ada  beza?” Seorang  lagi  wartawan  menyuarakan  soalan.

Good  question. Ya  ada  beza. Semakin  besar  saiz  empangan, semakin  banyak  bahan  organik  yang  terperangkap  dan  mereput  di  dalam  empangan  tersebut. Berdasarkan  kajian  yang  dijalankan  oleh  Philip Fearnside, of Brazilian government research institute INPA  empangan  di  negara  beriklim  tropika  melepaskan  lebih  banyak  gas  metana  berbanding  empangan  di  negara  beriklim  lain. This  is  due  to  the  thermal, chemical and biological conditions in tropical climate. Large  and  shallow  dams  are  the  highest  methane  emitter.”

“When  you  mentioned  large  dams, does  the  proposed  Kapit  Dam  is  categorised  as  a  large  dam ? ”

“ Yes, it  is. A  large  dam  is  defined  by  the  International Commission  on  Large  Dams  (ICOLD)  as  one  that  is  over  15  meters  tall. So  the  proposed  dam, is easily  categorised  as  a  large  dam  since  the  dam  will  be  about  50 meters  tall.”

Anymore  question ? ” Eve  bertanya  seraya  matanya  memandang  para  tetamu. Tiada  lagi  soalan, dia  terus  bersuara. “ Okay  kalau  ada  soalan  yang  berbangkit  lepas  ni  feel  free  to  have  a  chat  with  me  later. Thank you  for  listening  and  I  would  like  to  invite  our  second  speaker, Prof  Zahri.  ”

Eve  mengambil  tempat  duduk. Prof  Zahri, lelaki  dalam  usia  lewat  50-an  mula  bangun. Orangnya  kecil  sahaja. Berkulit  sawo  matang  berjanggut  dan  berkaca  mata. Dia  hanya  mengenakan  seluar  jeans  dan  kemeja  petak. Beberapa  orang  pelajarnya  turut  sama  hadir. Dia  menerangkan  satu  persatu  bagaimana  empangan  di  bina  hinggalah  ke  kawalan  operasi  harian. Dari  situ  hadirin  mula  faham  yang  ianya  akan  melibatkan  pengambilan  tanah  sekitar. Sekitar  kawasan  empangan  juga  akan  dibanjiri  oleh  air  empangan. Dia  juga  menerangkan  bagaimana  empangan  beroperasi  yang  mana  ianya  akan  menghadkan  pergerakan  sampan  dan  haiwan  yang  hidup  di  dalam  sungai. Bagi  kawasan  seperti  Sarawak  yang  banyak  bergantung  kepada  sungai  sebagai  medium  pengangkutan, ia  akan  mengehadkan  pergerakan  penduduk  sekitar. Usai  Beberapa  orang  hadirin   bertanya  soalan  kepada  Prof.  Zahri. Selesai  dengan  perkongsiannya Prof  Zahri  mengucapkan  terima  kasih  dan  menjemput  Orkid  untuk  ke  hadapan.

****************************

“ Dipersilakan  Cik  Orkid  untuk  berkongsi  maklumat  dengan  kita  semua. ”

Dup  dap  dup  dap. Arman  telan  liur. Entah  kenapa  jantungnya  berdetak  laju. Bagaikan  dia  pula  yang  berdebar  bagi  pihak  Orkid. Gadis  yang  baru  sahaja  dia  jumpa  hari  ini. Orangnya  nampak  sangat  lemah  lembut. Kecil  molek. Dia  pula  yang  risau  kalau-kalau  ada  yang  bertanya  soalan-soalan  yang  susah  untuk  Orkid. Dia  tarik  nafas  dalam-dalam  saat  Orkid  berjalan  keluar. Damien  turut  sama  bangun  memberikan  laluan  kepada  Orkid. Apabila  mereka  berdiri  begitu  Orkid  kelihatan  jauh  lebih  rendah. Mungkin  hanya  setakat  bahu  Damien. Satu  persatu  pergerakan  Orkid  dia  perhati. Dari  belakang  dewan  sehinggalah  Orkid  mencapai  pembesar  suara  dari  Adam. Bagaikan  filem  yang  ditayangkan  secara  sangat  perlahan  di  mata  dan  mindanya.

Orkid  berdiri  di  hadapan  hadirin. Senyum  manis  tapi  nampak  agak  gugup. Memang  Orkid  terasa  gugup. Dia  bukan  outspoken  seperti  Adam  dan  Eve. Dia  orang  yang  lebih  suka  berada  di  belakang  tabir  bukan  berdiri  di  hadapan. Dia  terpaksa  berada  di  hadapan  hari  ini  disebabkan  oleh  tiada  orang  lain  yang  mahu  membuat  perkongsian. Lagipun   dia  arif  dengan  topik  ini. Mikrofon  dia  pegang  kemas. Tangannya  terasa  sejuk.

“ Hi,  saya  Orkid. Sorry  saya  gugup  sikit. Don’t  be  too  serious  yeah. ” Orkid  senyum  dan  ketawa  gugup. Hadirin  turut  sama  ketawa. Arman  turut  tersenyum  bagaikan  cuba  memberikan  semangat  pada  Orkid. Sempat  juga  dia  melirik  pada  Adam. Adam  yang  berdiri  di  hadapan  dan  membuat  gaya  ‘you  can  do  it’  kepada  Orkid. Orkid  membalas  dengan  senyuman  tulus. Senyuman  dan  air  muka  Orkid  sentiasa  nampak  suci  bersih. Bagaikan  jiwa  yang  sangat  murni  dan  masih  tidak  dicemari.

Okay  let’s  get  started. A  bit  about  myself. I’m  a  phytologist.  Working  for  the  Malaysia  Rainforest  Biodiversity  Centre.  I  work  with  plants  everyday. I  love  them. Mereka  adalah  nadi  alam. They  gave  us  oxygen  to  breath  and  we  gave  them  carbon  dioxide. We  need  each  other  dan  mereka  juga  makhluk  Tuhan  yang  sama-sama  punyai  hak  di  atas  dunia  ni.” Orkid  nampak  tulus. Passionate. Bagaikan  ada  cinta  yang  menebal  antara  dia  dan  tumbuhan. Arman  leka  memerhati.

Orkid  tunjukkan  satu  video. Video  hutan  hujan  tropika, bunyi  unggas  dan  air  terjun  yang  mengalir. “ Lets  close  our  eyes  for  a  moment. Lets  hear  the  music  of  this  forest. ”
Hadirin  menutup  mata. Mula  terbuai  dengan  bunyi  unggas  dan  air  terjun. Aman. “ Human  needs  nature. Us  and  the  nature  are  connected. ” Ujar  Orkid  lembut. Dia  perhatikan  wajah  hadirin  satu  persatu. Air  muka  yang  awalnya  serius  menjadi  tenang. Satu  wajah  mendapat  perhatian  dia. Wajah  seorang  lelaki  menarik  perhatinnya. Lelaki  yang  sedari  tadi  pada  dia  sangat  serius  orangnya. Sedari  tadi  tidak  pernah  tersenyum. Tidak  bermasam  muka  atau  menyombong, tetapi  wajahnya  nampak  ‘cold’  walaupun  orangnya  kacak  dan  tegap. Mungkin  hidup  dia  banyak  tekanan… telah  Orkid  sendirian. Lama  kelamaan  wajah  itu  menjadi  tenang  sedikit  sebelum  tiba-tiba  lelaki  yang  dia  perhatikan  itu  mula  membuka  mata.

Orkid  terkejut  apabila  lelaki  itu  memandang  dia  tepat  di  mata. Orkid  terpaku. Sama-sama  bertentang  mata. Anak  mata  coklat  itu  dia  perhatikan  lama  sehinggalah  lelaki  tersebut  tersenyum  tenang. Orkid  pula  yang  malu  sendiri. Merah  membahang  mukanya. Pandangan  matanya  dilarikan  ke  lantai. Jantungnya  mula  berdegup  kencang. ‘ Apalah  yang  kau  buat  ni  Orkid…!!! Yang  kau  pergi  renung  mata  dia  lama-lama  tu  kenapa’ marah  Orkid  pada  dirinya  sendiri  dalam  hati. “ Okay, you  can  open  your  eyes. Nanti  lama-lama  tertidur  pula. ” Laju – laju  dia  bersuara. Gugup. Cuba  mengalihkan  keadaan. Canggung  bila  lelaki  yang  dia  renung  tadi  tersenyum  semacam  pada  dia. Bagaikan  tertawakan  dia  dalam  diam.

Hadirin  mula  membuka  mata  mereka. Ada  juga  yang  ketawa  apabila  Orkid  berkata  begitu. Arman  tersenyum  sendiri  apabila  Orkid  malu  begitu. Hatinya  berbunga  ceria  dan  terasa  damai  dalam  panahan  mata  Orkid. Patutlah  dia  rasa  diperhatikan. Rupa-rupanya  memang  Orkid  tengah  perhatikan  dia ! Mungkin  muka  dia  ni  ada  tarikan  buat  Orkid ? Arman  ketawa  dalam  hati. Buat  pertama  kali, dia  bersenda  dengan  suara  hatinya  sendiri.

Orkid  perasan  lelaki  tadi  tersenyum  sendiri. Dia  tarik  nafas  panjang. Malu. Dia  cuba  mencari  kekuatan  untuk  meneruskan  sesi  perkongsian. Kebetulan  video  sudah  berubah  kepada  penebangan  hutan. Bunyi  unggas  dan  air  terjun  kemudian  bertukar  kepada  bunyi  gergaji  dan  kenderaan  berat. Masing-masing  tekun  memerhati. Orkid  terus  bersuara “ and  this  is  the  sounds  of  deforestation.

“ Saya  tak  akan  tanya  how  much  do  you  like  the  nature  as  we  all  know  the  answer  well. No  matter  how  much  we  love  the  city, we  crave  for  holidays  in  nice  places  with  beautiful  sceneries. Doctors  in  Scotland  has  started  prescribing  patients  with  ‘spending  time  with  the  nature’. It  is  already  proven  that  nature  can  heal  and  it  is  already  proven  city  noise  can  increase  our  risk  of  heart  attack  and  reduce  our  lifespan. That’s  that  for  us  human.”
Video  sudah  berhenti. Orkid  tekan  butang  pengawal  slaid  pembentangan. Gambar  sungai  dan  peta  ditunjukkan. “ So  how  a  large  dam  impacting  the  ecology  of  the  river  and  its  neighbouring  area?”

Orkid  tunjukkan  pada slaid. “ Pembinaan  empangan  melibatkan  penebangan  hutan, digging  of  the  land  to  create  a  big  lake,  then  constructing  the  wall  between  upper  reservoir  and  lower  reservoir  and  installation  of  turbines  and  other  mechanical  system  as  mentioned  by  Prof  Zahri  earlier. What  happen  to  the  ecology  during  the  construction  and  after  construction ? This  two  video  will  show  us  how  river  and  its  habitat  behave  in  natural  condition, and  how  they  behave  when  dam  is  constructed.

(illustration purpose only. Source: Google)

Video  berdurasi  5  minit  dipaparkan. Masing-masing  masih  tekun  menonton. Video  memaparkan  bagaimana  habitat  sungai  seperti  ikan-ikan, udang, buaya  bebas  berenang  di  sepanjang  sungai. Orang  asal  di  sekitar  sungai  menggunakan  sungai  tersebut  sebagai  laluan  mereka  dari  satu  tempat  ke  tempat  yang  lain. Mereka  menangkap  haiwan  di  sungai  dan  hutan  sebagai  bahan  makanan. Ada  juga  yang  mengutip  hasil  hutan  seperti  madu  dan  tumbuhan  untuk  dijual  dan  sebagai  bahan  makanan  isi  rumah. Di  lembah  sungai  juga  dijadikan  tempat  menanam  kerana  tanah  yang  subur. Habitat  hutan  juga  bebas  bergerak  di  hutan  sekitar  sungai.

Video  sewaktu  pembinaan  empangan  pula  menunjukkan  bagaimana  tanah  sekitar  diambil. Terowong  untuk  mengalihkan  arus  sungai  dibina. Sungai  di  timbus  untuk  menukar  arus  sungai  ke  arah  terowong  yang  telah  dibina  supaya  kawasan  pembinaan  dinding  empangan  dapat  dikeringkan. Ini  membolehkan  kerja-kerja  pembinaan  dijalankan  dengan  mudah.  Apabila  semua  kerja-kerja  pembinaan  siap  dijalankan  air  mula  ditakung, menenggelamkan  kawasan-kawasan  sekitar  sehingga  menjadi  satu  tasik  yang  sangat  besar.



“ Hutan  hujan  tropika  di  Malaysia  adalah  yang  tertua  di  dunia. Ianya  dipercayai  berusia  130  juta  tahun  dan  lebih  tua  dari  hutan  hujan  tropika  Amazon. Borneo is conservatively estimated to contain 15,000 plant species – a diversity that rivals the African continent’s – and may well have the highest plant diversity of any region on Earth. We  are  blessed  to  have  such  a  rich  biodiversity. Malaysia has about1671 known species of amphibians, birds, mammals and reptiles according to figures from the World Conservation Monitoring Centre. Of these, 13.9% are endemic, meaning they exist in no other country, and 9.3% are threatened. Malaysia is home to at least 15500 species of vascular plants, of which 23.2% are endemic. 4.1% of Malaysia is protected under IUCN categories I-V. Basically  what  I’m  saying  is, kita  ada  hutan  yang  sangat  kaya  dengan  jenis-jenis  tumbuhan  dan  haiwan. Haiwan  dan  tumbuhan  yang  hampir  pupus  dan  ada  juga  yang  tiada  pun  di  negara  lain. Penebangan  hutan  akan  mengancam  habitat  mereka.

 “ Any  endangered  species  nearby  the  project’s  area ? ” satu  soalan  dikemukakan  oleh  seorang  peserta  yang  duduk  di  hadapan.

Orkid  nampak  sangat  bersemangat  apabila  berbicara  soal  tumbuhan  dan  haiwan. Dia  senyum   senang  apabila  mereka  mula  bertanya.

Yes. In  Malaysia  we  have  a  list  of  endangered  species  of  flora  and  fauna  including  those  habituating  the  rainforest  near  the  dam  project. Ini  termasuklah  harimau  malaya, tenggiling, kera  bekantan, gajah  asia,  orang  utan,  badak  sumbu  sumatera, tenuk,  black  shrew, kambing  gurun, rusa  sumba, burung  kuang, merak  hijau  dan  beruang  matahari. Mungkin  kita  tidak  sedar  yang  Malaysia  berhadapan  dengan  masalah  kepupusan  haiwan  yang  serius.  Bilangan binatang liar berkenaan yang masih terdapat di hutan Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak amat kecil. Contohnya  gajah hanya ada  1,220 ekor, harimau belang 450  ekor,  seladang 270  ekor, rusa samba 700  ekor dan burung upeh kira-kira 10 ekor sahaja.  Sedangkan  keluasan  hutan  di  Malaysia  adalah 20,456,000 hektar. Mungkin  kita  tak  sedar  tapi  Malaysia  sudahpun  mengalami  kepupusan  haiwan  seperti  badak Jawa, burung merak hijau, burung upeh, gajah Pygmy Borneo.”           

“ Can  we  not  move  those  animals  to  a  safe  area  prior  to  construction ? ” soal  Arman  bersahaja. Wajahnya  seperti  selalu. Serius.

Orkid  pandang  empunya  suara  yang  dia  bertentang  mata  tadi. Pipinya  membahang  merah  tanpa  rela. Arman  nampak  kulit  cerah  Orkid  menjadi  kemerahan. Dia  yang  tadinya  serius  terus  tersenyum  nakal. Razak  yang  berada  di  sebelah  memandang  bosnya  pelik. Main  senyum – senyum  pula  bos  dia  sekarang. Dah  pandai  dah  dia…

“ Er ya…,  itu  yang  kita  mahu  kemukakan  kepada  pihak  yang  bertanggungjawab  dengan  pembinaan  empangan. ” Orkid  menjawab  dalam  gugup  yang  cuba  disorokkan. Suaranya  bergetar  lembut  tatkala  anak  mata  Arman  menjadi  habuan  pandangannya  sekali  lagi. Senyuman  nakal  lelaki  itu  buat  hatinya  bergolak. Ah.

Arman  senyum  lagi. Dia  tunduk  mengangguk  sebelum  mencatat  sesuatu  pada  telefonnya. Itu  idea  yang  bagus  pada  pendapat  dia.

But  remember,  fauna  are  not  the  only  habitat  in  those  affected  area. Haiwan  biasanya  boleh  berpindah  apabila  mereka  feel  threatened  by  the  changes. Ada  yang  kemungkinan  terperangkap  dan  boleh  diselamatkan  oleh  pihak  bertanggungjawab.  Tapi  untuk  tumbuhan  mereka  perlu  diselamatkan. ” tambah  Orkid  perlahan.

Any  endangered  species  there ? ” tanya  Arman  laju. Bagaikan  hanya  ada  dia  dan  Orkid  di  situ.

Orkid  angguk  beberapa  kali. “ Yes. Hopea subalata  and  nepenthes macrophylla critically  endangered.”

Orkid  tunjukkan  slaid  dengan  imej  haiwan  serta  tumbuhan  yang  terancam.

“ There  are  other  valuable  species  in  need  of  relocation. Not  just  the  severely  endangered  species. Plus, these  forest  are  hardly  explored  by  human, we  might  even  missed  discovering  important  species. In  Malaysia  Rainforest  Biodiversity  Centre  we  collect  the  knowledge  from  orang  asal  in  understanding  the  use  of  certain  species. Plants  are  a  good  source  for  new  medication  and  antibiotics.

Arman  angguk  faham. Dari  cara  Orkid  bercakap, nampak  betapa  dia  sayangkan  hutan  dan  tumbuhan. ‘She  knows  her  stuff.’ Bisik  Arman  dalam  hati. Kagum  dengan  Orkid. Nama  itu  semakin  lama  semakin  mendapat  tempat  di  hati  dan  mindanya.

“ Jadi  bila  buat  relocation  and  preservation  of  flora  and  fauna, the  impact  of  large  dams  on  the  ecology  stability  can  be  secured ? ”.Soalan  daripada  wartawan  dari  Berita  Malaysia  membuatkan  hati  Orkid  lega. Lega  kerana  ianya  bukan  dari  lelaki  yang  membuatkan  jantungnya  berdegup  kencang ! Orkid  tersenyum  lembut, “ That’s  a  good  question. Relocation  and  sanctuary  are  effective  to  lessen  the  negative  impacts. During  the  operation  of  this  large  dam  it  will still  disturbing  the  stability  of  existing  ecosystem. I  will  explain  further. ” Orkid  tekan  pengawal  slaid. Slaid  baru  dipaparkan. Slaid  gambar  empangan  yang  sedang  beroperasi. 

“ Dinding  empangan  akan  menghalang  migrasi  ikan  yang  mana  dalam  kes-kes  tertentu  atau  spesis  tertentu  ia  akan  memisahkan  antara  habitat  yang  sesuai  untuk  mereka  bertelur  dan  habitat  yang  sesuai  untuk  mereka  membesar. ” Beberapa  keping  gambar  yang  menunjukkan  kawasan  pembiakan  ikan  di  sungai  terpapar  di  skrin. “ Empangan  juga  memerangkap  sedimen. Sedimen  ni  sangat  penting  dalam  proses  pembentukan  delta  sungai  yang  subur  untuk  penanaman, penghadang  banjir  dan  juga  tanah  paya. When  a  river  is  deprived  of  its  sediment  load, it  seeks  to  recapture  it  by  eroding  the downstream  river  bed  and  banks  which  can  undermine  bridges  and  other  riverbank  structures, as  well  as  riverside  woodlands. Riverbeds  downstream  of  dams  are typically eroded  by  several  meters  within  the  decade  of  first  closing  a  dam. The  damage  can  extend for  tens  or  even  hundreds  of  kilometres  below  a  dam. Riverbed  deepening  or  cutting  will also lower groundwater tables  along  a  river, lowering  the water  table  accessible  to  plant  roots  and  to  human  communities  drawing  water  from  wells. Altering  the  riverbed  also  reduces  habitat  for  fish  that  spawn  in  river  bottoms, and  for  invertebrates. Large dams have led to the extinction of many fish and other aquatic species, the disappearance of birds in floodplains, huge losses of forest, wetland and farmland, erosion of coastal deltas, and many other immitigable impacts.”

Suara  Orkid  serius  kali  ini. Orkid  terhenti  sebentar. Dia  perrhatikan  hadirin. Memastikan  yang  mereka  faham  dan  mendengar  sebelum  dia  menyambung  lagi, “ Another  significant  impact  is  the  transformation  of  the  dam  from  a  free-flowing river  ecosystem  to  an  artificial  slack-water  reservoir  habitat. This  will  cause  changes in  temperature,  chemical  composition,  dissolved  oxygen  levels  and  the  physical  properties  of  a  reservoir. These  changes  are  often  not  suitable  to  the  aquatic  plants  and  animals  that  evolved  with  a  given  river  system. Indeed,  reservoirs  often  host  non-native  and  invasive  species  such  as  snails, algae   and   predatory  fish  that  further  undermine  the  river's  natural  communities  of  plants  and animals.”

 “ That’s  a  very  good  explainantion  Miss  Orkid. Seems  like  there  are  a  lots  of  issues  to  tackle. Do  you  have  any  suggestion  to  lessen  the  negative  impact  during  the  operation?”  Arman  bertanya  lagi. Razak  hanya  diam  mendengar. Razak  tahu  ianya  satu  perkara  yang  serius  buat  Arman  tetapi  dia  tak  sangka  yang  Arman  sudi  mendengar  cadangan  dari  pihak  alam  sekitar  macam  ni.

Ah  dia  lagi ! Orkid  menarik  nafasnya  panjang – panjang  sebelum  dia  menjawab. Senyuman  dia  berikan  pada  Arman  walaupun  bagaikan  terpaksa. Dia  masih  lagi  malu  dengan  kejadian  pandang  memandang  tadi. “ That’s  a  good  question. One  of  the  approach  taken  by  other  countries  are  to  build  fish  ladder  to  help  fish  migration  especially  for  fish  like  salmon. Further  suggestions  will  be  presented  by  my  friend  Adam  in  the  final  session. Hope  you  can  wait  yeah ? ” Orkid  senyum.

Senyuman  yang  buat  Arman  tenang. Arman  mengangguk  tanda  ‘okay’  sambil  memberikan  senyuman  manis  pada  Orkid. Razak  yang  berada  di  sebelah  menjeling  pada  bosnya. Lain  macam  bos  dia  hari  ni. Asyik  senyum  je….

“ Last  but  not  least, our  hope  to  the  government  and  also  the  companies  that  handle  the  project  to  evaluate  their  environmental  impact  and  take  a  good  measure  to  mitigate  and  to  lessen  the  impact  throughout  the  dam’s  lifetime.” Anak  mata  Orkid  memerhatikan  satu  persatu  hadirin  yang  hadir  sampai  sahaja  pada  wajah  Arman, sekali  lagi  pipinya  memerah  menahan  malu.

************************************

“ Hi, Cik  Orkid. Saya  Arman. ”

Orkid  dongak  pada  lelaki  yang  menegurnya. Lelaki  yang  dia  renung  lama-lama  dan  sempat  bertentang  mata  tadi. Tinggi  orangnya. Badan  tegap. Hidung  mancung, mata  almond  dengan  bibir  merah. ‘Bibir  merah  ni  tandanya  tak  merokok’, sempat  lagi  Orkid  memberikan  kredit  kepada  lelaki  dihadapannya  itu. Kulit  sawo  matang  bak  hero  malaya. Orkid  telan  liur. Debaran  yang  dia  rasa  tadi  kembali  menerpa. Pandangan  mata  lelaki  ini  redup  dan  menggoda. Sekali  lagi  anak  matanya  memandang  lelaki  itu  lama. Pandangan  yang  buatkan  Arman  tertawa  dalam  diam. Apabila  senyuman  nakal  Arman  terbit  sekali  lagi  Orkid  terus  tersedar. Dia  ketap  bibirnya. Menarik  nafasnya  sebelum  menggagahkan  diri  bertanya  Arman, “ Hi. How  was  the  session ? Do  you  enjoy  it ? ”

Yeah, very  informative  and  yet  so  interesting  too. Awak  selalu  ke  join  aktiviti  macam  ni?”

“ Kalau  tak  ada  aral  melintang, memang  saya  akan  turut  serta. Encik  Arman  baru  pertama  kali  kan  ikut  ni ? ”

“  Ha  ah. First  time. ”                              

“ Mana  dengar  pasal  talk  harini ? ”

Tak  sempat  Arman  buka  mulut  Mat  Dan  memanggil. “ Bos ! ” Tersengih-sengih  pula  tu. 

Arman  simpan  marah  dalam  hati. Baru  nak  cakap  dia  dapat  pamphlet  dari  kawannya.

“ Hi  Dan. ” Arman  paksa  senyum. Canggung. Kacau  pula  mamat  ni. Mat  Dan  pula  sengaja  kacau  daun. Takut  pula  bosnya  potong  line. Dia  yang  kenal  Orkid  dulu. Baru  je  nak  berangan  jadi  pakwe  orang  terpelajar  macam  Orkid, dah  ada  orang  potong. Tambahan  pula, dia  datang  lambat  tadi. Dia  tak  nak  kalau  bos  dia  tak  nampak  yang  dia  datang  dan  ada  di  situ. Kenalah  dia  umumkan  kepada  bos  dia  yang  dia  ada  di  situ!

“ Hi, Dan ! ” Orkid  nampak  teruja. Arman  pandang  pelik. Macam  dah  lama  kenal  je… “ Tak  nampak  pun  masa  pendaftaran ? Datang  lambat  ya ? ”

Mat  Dan  sengih  lebar  sebab  Orkid  ingat  dia. ‘Yes!’ dia  bersorak  dalam  hati. “ Saya  lambat sikit…. Saya  tinggal  jauh… Tak  mampu  nak  duduk  tengah  bandar… ”

Orkid  gelak. Tawa  Orkid  bagaikan  lagu  buat  Arman. Tak  pernah  dia  rasa  begini. Orkid  bagaikan  nafas  baru  untuk  dia. Sudah  lama  dia  tak  jumpai  gadis  yang  punyai  aura  seperti  Orkid. Bijak  dan  cantik  tapi  tetap  lembut  dan  menenangkan. Gadis  seperti  Orkid, rasanya  bagaikan  satu  dalam  sejuta.

“ Macam-macamlah  awak  ni… I’m  glad  that  you  come. Ini  bos  awak  ke ? ”

Mat  Dan  sengih  lagi. Teruja. “ Ya. Saya  yang  ajak  bos  saya  datang  ni. ”

Oh… that’s  good… Awak  kerja  dengan  bangunan  OUA  tu  kan ? Facility  Management? ”

Mat  Dan  telan  liur. Dia  sempat  buat  isyarat  pada  Arman. “ Eh  bukan  dengan  UOA… Saya  kerja  dengan  facility  management  company  yang  sekarang  ni  jaga  bangunan  tu… Kontrak  ada  lagi  beberapa  tahun. ”

Orkid  angguk  faham. Biasanya  facility  management  company  di  upahasing  oleh  pemilik  bangunan  untuk  menyelenggara  bangunan  tersebut. “ Encik  Arman  ni  bos  Mat  Dan ? ”
Arman  yang  sedari  tadi  perhatikan  Mat  Dan  terus  terkejut  apabila  ditanya  oleh  Orkid. “Owh, saya  dia  punya  supervisor  je. Jurutera  kat  situ. Bukan  bos  pun. By  the  way  panggil  saya  Arman  je, tak  payah  berencik-encik  ni.”

 “ Okay, Arman  and  thank  you  Dan  for  spreading  the  words  about  this  talk. ” Orkid  senyum  manis. Rasa  lapang  sikit  apabila  dia  tahu  yang  Arman  pun  orang  biasa-biasa  macam  dia. Berkawan  dengan  Eve  dan  Adam, kadang  ada  juga  canggungnya. Tambahan  pula  dia  tahu  kedudukan  dirinya. Dia  orang  kampung, dari  keluarga  yang  jauh  lebih  miskin. Kadang  secara  tak  sengaja  dan  tanpa  dia  sedar  dia  bagaikan  meletakkan  dirinya  tak  setaraf  dengan  Eve  dan  Adam  dek  kerana  mereka  banyak  membantu  dia  dari  segi  ekonomi  walaupun  tak  dipinta. Apabila  keluar  makan, Eve  dan  Adam  suka  menghulurkan  bayaran  walaupun  dia  selalu  menegah. Dia  sendiri  pun  menyewa  dengan  Eve  tapi  pada  kadar  sewa  yang  jauh  lebih  murah  dari  harga  pasaran. Dalam  tak  sedar  dia  terhutang  budi  dengan  mereka.

“ Takde  hal  lah. ” Mat  Dan  sengih  lagi. Arman jeling. Memberikan  isyarat  pada  dia  supaya  beredar, tapi  Mat  Dan  pula  tak  faham.

So  macam  mana ? Awak  jelas  tak  dengan  apa  yang  dibincangkan?” tanya  Orkid  pada  Mat  Dan.

Mat  Dan  angguk. Wajahnya  nampak  berfikir  sejenak. Kadang  bila  penceramah  gunakan  banyak  sangat  bahasa  inggeris  dia  sukar  nak  faham  tapi  tak  kan  lah  nak  cakap  macam  tu  kat  Orkid. Seganlah  dia. “ Er.. very  good. Saya  pun  tak  sedar  yang  banyak  sebenarnya  kesan  pembinaan  empangan  ni  pada  alam  sekitar. ” Mat  Dan  buat-buat  faham. Banyak  je  yang  dia  belajar  pagi  ini. Cuma  apabila  penceremah  menggunakan  bahasa  Inggeris  banyak  sangat  tu, dia  susah  lah  sikit  nak  faham.

“ Kalau  syarikat  yang  akan  bina  empangan  tu  nak  bekerjasama  dengan  korang  untuk  kurangkan  kesan  terhadap  alam  sekitar, will  you  join  them  or  not ? ” Arman  bertanya  serius.
Orkid  yang  sedang  memerhatikan  Mat  Dan  beralih  pandangannya  pada  Arman. Wajah  Arman  yang  nampak  agak  tegang. Nampak  kembali  serius. Entah  kenapa  wajah  serius  Arman buat  dia  rasa  berdebar. Mungkin  sebab  dia  sendiri  kurang  yakin  diri. Personaliti  Arman  kadang  buat  dia  rasa  rendah  diri. “ Join  as  in  bekerja  dengan  mereka  ke  atau  tolong  secara  sukarela ? ” Orkid  senyum  nipis.

Join  as  in  tolong  sukarela  tapi  maybe  macam  consultant  macam  tu? Paid.

Orkid  diam  sejenak. Berfikir. “ Mmm yeah  why  not… Saya  sendiri  akan  turun  padang  untuk  program  menyelamatkan  tumbuhan  di  kawasan  sekitar. I  will  join  Jabatan  Perhutanan  in  their  mission  if  they  allow. I  think  it  will  be  a  great  idea  if  we  can  work  with  the  company’s  official  consultant. Saya  sendiri  ada  kerja  saya  yang  tetap… Jadi  nak  buat  secara  full  time  tu  tak  boleh. Saya  ada  passion  dan  kepakaran  dalam  bidang  tumbuhan, tapi  saya  bukan  penganalisa  impak  alam  sekitar  yang  bertauliah. Awak  nampak  sangat  berminat. Will you  join  too  in  rescuing  the  plants  and  animal ? If  they  allow  outsiders  to  come  along ?

Orkid  perhatikan  Arman. Menunggu  reaksi  lelaki  yang  nampak  macho  di  hadapannya  itu. Kalau  Arman  kata  ya, dia  rasa  sangat  kagum. Setimpal  dengan  kemachoannya. Kalau  Arman  kata  tak, dia  mungkin  akan  rasa  seperti  kemachoan  Arman  tu  akan  terbang  hilang.  Pengecut.
Arman  rasa  macam  nak  gigit  jari  sendiri. Pandai  tanya  orang, bila  orang  tanya  dia, susah  pula  dia  nak  kata  ya. Dia  sendiri  tak  pernah  masuk  hutan  macam  hutan  Sarawak  tu. Isk… Lama  dia  fikir, akhirnya  keluar  juga  suaranya, “ Er… saya  ni  tak  pernah  masuk  hutan… tapi  kalau  Jabatan  Hutan  buka  peluang  dan  bagi  panduan  dulu  sebelum  mulakan  operasi, inshaa Allah  nak  juga  saya  ikut. Kan  Dan ? ”

Mat  Dan  pula  yang  telan  liur. Setahu  dia  hutan  Sarawak  tu  menakutkan. Tak  silap  dia, arwah  nenek  dia  cakap, orang  Sarawak  dulu  ada  yang  bunuh  orang. Mereka  simpan  tengkorak  manusia  dalam  rumah…Tapi  mungkin  itu  dululah…. Mat  Dan  sengih  serba  salah. “ Nak  terbang  pergi  Sarawak  pun  duit  tak  cukup  bos. Gaji  saya  RM  2000.00  je  sebulan…”
Arman  pandang  Mat  Dan  dengan  wajah  kelat. Mamat  ni  pandai  pula  mengelat  guna  alasan  yang  buat  orang  rasa  kesian  pula  tu.

 “ Tak  apa  Dan…. Saya  faham. Tolong  sebarkan  pada  orang  lain  pasal  benda  macam  ni  pun  dah  cukup  bagus. ” Orkid  ketawa  dengan  apa  yang  Mat  Dan  cakap. Dia  faham. Dia  tahu  orang  yang  bekerja  macam  Mat  Dan  tak  dapat  gaji  yang  banyak. Entah  macam  mana  nak  hidup  dengan  duit  RM 2000.00  sebulan  di  zaman  sekarang ? Dia  dulu  gaji  mula  RM2500.00… Itupun  rasa  terhad  juga. Tak  ada  kereta, pergi  kerja  pun  naik  bas  je. Tapi  itulah, semakin  banyak  duit  masuk  semakin  banyak  juga  duit  yang  keluar.

“ Inshaa  Allah  saya  recruit  orang  lagi  ramai  nanti  untuk  bumi  kita  yang  tercinta  ni. ” Mat  Dan  sengih.

Orkid  berpaling  pada  Arman. Tak  sangka  pula  dia  yang  Arman akan  kata  ya  dan  Mat Dan  pula  menolak . “ Nampak  gaya  saya  dengan  Arman  jela  pergi  Sarawak  nanti. ” Orkid  senyum  manis. “ Saya  rancang nak  ke  sana  sebelum  mereka  betul-betul  mulakan  operasi  pembinaan. Ingat  nak  masuk  hutan  dan  jumpa  orang  asal. Mungkin  tinggal  dengan  orang  asal  untuk  seminggu. ”

Buntang  mata  Arman  bila  Orkid  cakap  macam  tu. Berani  betul  perempuan  ni. Orangnya  nampak  kecil  dan  lemah  lembut  tapi  berani  masuk  hutan. Hutan  Sarawak  pula  tu. “ Awak  rancang nak  pergi  dengan  siapa ? ” Tanya  Arman  cepat.

“ Damien  rancang  nak  jumpa  orang  asal  kat  sana. Saya  ingat  nak  tumpang  sekali. Dia  ada  kenalan  orang  sana. Dia  sendiri  pun  orang  Sarawak. ”

“ Awak  dengan  dia  je ? ”

“ Eh  tak… ada  lagi  peserta  lain  macam  pelajar-pelajar  Damien…Mereka  kumpul  data  dan  kaji  berkenaan  orang  asal. Saya  rancang  nak  tanya  orang  asal  kalau-kalau  ada  pokok-pokok  penting  di  hutan  tu. Yang  ada  nilai  komersil  atau  perubatan. Orang  asal  ni, hutan  tu  macam  tempat  kerja  mereka  dah. Tempat  mereka  cari  makan…. ”

Arman  angguk  faham. Menarik  juga  apa  yang  Orkid  buat. “ Awak  memang  kerja  kumpul  maklumat  pasal  tumbuhan  ya ? Biodiversity  centre ? ”

Orkid  ketawa. Wajahnya  nampak  ceria. Mula  selesa  dengan  Arman  dan  tidak  lagi  sekekok  tadi. “ Mmmm  itulah  kerja  saya, ‘kumpul  maklumat  tumbuhan’. Bunyi  maca  hobi  kumpul  setem  kan? ”

That’s  not  what  I  meant. Just  rare. Saya  teringin  nak  tengok  actual  thing  you  do  at  work. Like  you  masuk  hutan, cari  pokok ? Then ?

Orkid  ketawa  lagi. “ Haha… its  not  just  collecting  plants. Saya  biasanya  involve  dalam  pengumpulan  data  tentang  kegunaan  tumbuhan  dari  segi  perubatan. Orang  asal  dan  orang  kampung  biasanya  punyai  pengetahuan  dan  pengalaman  yang  tinggi  dalam  bidang  ni. Kami   akan  ambil  sampel  untuk  kajian lebih  terperinci  dari  segi  how  to  regrow  them, the  chemical  composition  and  any  potential  in the development of  development  of  herbal  therapies,  nutraceuticals,  cosmaceuticals  for  health-care  and  pharmaceutical  drugs . We  also  aims  to  discover  chemicals  and  enzymes  from the  plants  that  would  be  useful  over  a  broad  range  of  applications  as  industrial  related  products  such  as  essential  oils,  bio-pesticides  and  commercial  dyes. Kalau  lebih  terperinci  lagi…. Kenalah  visit  our  biodiversity  centre.”

Arman  proses  kata-kata  Orkid. “ Macam  bioteknologi  la  ya ? ”

Yes  and  no. Biotechnology  is  part  of  what  we  are  doing. ”

Interesting… Inshaa  Allah, maybe  I  should  visit  your  workplace. Show  me  what  you  do.”

Muka  Arman  serius. Orkid  pandang  Arman. Cuba  mencari  kepastian  kalau-kalau  Arman  hanya  bergurau  tapi  wajah  itu  tetap  serius  seperti  tadi. Malah  tertunggu-tunggu  jawapan  dari  Orkid. Mat  Dan  yang  berdiri  di  sebelah  juga  memasang  menanti  jawapan  Orkid. Wajah  Orkid  nampak  serba  salah. Tak  kanlah  dia  nak  bawa  Arman  ke  tempat  kerja  macam  lawatan  budak  sekolah ?

Really ?

No, way.

Orkid  garu  kepala  yang  tak  gatal. Dia  senyum  serba  salah. Dari  anak  mata  Orkid, Arman  tahu  dia  serba  salah  tapi  pada  Arman  dia  serius. Dia  selalu  berminat  dengan  syarikat-syarikat  yang  punyai  potensi  tinggi  kerana  dia  adalah  seorang  pelabur. Dia  melabur  dalam  saham-saham  syarikat. Dia  juga  tahu  yang  di  era  millennium  budaya  hidup  sihat, makanan  yang  berkhasiat  dan  perubatan  dari  bahan  semulajadi  semakin  menjadi  trend  terkini. Pada  dia  naturopathy  punyai  potensi  dalam  industri  kesihatan  di  masa  hadapan. Pengguna  mula  sedar  yang  preventing  is  better  than  cure. Cara  mengelakkan  masalah  kesihatan  adalah  dengan  memilih  makanan  sihat  dan  cara  hidup  sihat. Dek  atas  sebab  yang  sama  semakin  banyak  kajian  dibuat  untuk  mencari  kebaikan  bahan  kimia  dan  nutrisi  dalam  tumbuhan-tumbuhan  yang  ada. Dan  yang  paling  penting, dia  mahu  kenali  Orkid  dengan  lebih  lanjut. Orkid  kini  bagaikan  satu  tarikan  padanya  sekarang.

Our  labs  are  normally  not  open  to  public… ” perlahan  Orkid  bersuara. Arman  masih  tidak  memberikan  respon. Serba  salah  Orkid  menambah. “ But  you  can  join  me  and  Damien   if  you  want… It  will  be  about  20  days  though… ”

Arman  senyum  lebar. Pada  dia, ianya  satu  perkara  baru  yang  sangat  menarik  untuk  dia  ketahui  secara  lebih  lanjut  dan  paling  penting, dia  mahu  berada  dekat  dengan  gadis  itu

“ Okay  that’s  cool. Saya  boleh  ambil  cuti. Saya  ikut  dalam  seminggu  je  kot. ” Dia  memang  perlu  ke  Sarawak  untuk  meninjau  kawasan. Kalau  tiada  sekatan  pada  projek  empangan  tersebut, banyak  perkara  yang  perlu  dibuat  tapi  dia  sendiri  lebih  kepada  seorang  pelabur. Banyak  kerja-kerja  dia  dibuat  oleh  CEO  syarikat  dan  jurutera  yang  bekerja  dengannya. Dengan  input  yang  diberikan  oleh  Orkid  dan  kawan-kawannya  dia  merancang  untuk  mengadakan mesyuarat  dengan  ketua  projek  dari  GCI  Engineering  bagi  mengambil  kira  impak  projek  terhadap  alam  sekitar.

Orkid  melopong  dengan  jawapan  Arman. Dia  baru  sahaja  kenali Arman. Lagipun  lelaki  itu  agak  serius  orangnya. Jantung  dia  ni  asyik  berdebar  je  apabila  bercakap  dengan  Arman. Kalau  dengan  Mat  Dan  tak  pula  rasa  macam  tu. Dia  selesa  sahaja  bergurau  dengan  Mat  Dan. Lagipun  Mat  Dan  kelakar  orangnya. Arman  pula  serius  sahaja  memanjang. Orkid  gundah  sendiri. Serba  salah  tapi  lambat – lambat  dia  menjawab,“ Okay… ”

“ Bila  Orkid  rancang  nak  ke  sana ? ” soal  Arman  serius.

Orkid  kerut  muka. “ Saya  kena  tanya  Damien… Kalau  ikutkan  dalam  sebulan  lagi  inshaa  Allah…. Bergantung  juga  pada  bos  saya  kalau  dia  luluskan  cuti… Arman  boleh  ke  cuti  lama-lama ? ”

Mat  Dan  jeling  Arman. Setahu  dia  bos  dia  ni  memang  sibuk  orangnya  tapi  jarang  sangat  ke  pejabat. Dia  ada  pejabat  sendiri  di  rumah. Kebanyakan  urusan  pejabat  pengarah  urusan  Dato’  Daud  yang  buat.

“ Oh  ha  ah.. saya  pun  tak  pasti.  Kena  tengok  dululah… Nanti  saya  beritahu  Orkid. ”

“ Okay, boleh. ”  Orkid  kembali  senyum. Dalam  hati  berdoa  agar  Arman  tak  dapat  cuti. Dia  rasa  canggung  dengan  orang  yang  baru  dia  kenali. Dia  bukan  jenis  ekstrovert, dia  ni  introvert  sangat-sangat. Bukan  bermakna  dia  tak  suka  orang, tapi  dia  ambil  masa  nak  berkawan  rapat  dengan  orang  baru. Lagipun, setelah  apa  yang  berlaku ? Ah, rasa  canggungnya  bagaikan  menggunung  tinggi !

Arman  jeling  pada  Mat  Dan  yang  masih  berdiri  di  tepi. Tak  bagi  dia  peluang  langsung  nak  bercakap  berdua  dengan  Orkid. “ Dan, kau  boleh  panggil  Razak  tak ? ” Arah  Arman  pada  Mat  Dan. Mengganggu  je  Mat  Dan  ada  kat  situ.

Mat  Dan  jongket  kening. Dia  pandang  kiri  kanan. Bilik  kecil  itu  masih  ada  beberapa  orang. Ralit  sangat  mereka  berbual  sampai  tak  sedar  dah  30  minit  berlalu. Tak  nampak  rupa  Razak  dalam bilik  tu. Entah-entah  Razak  dah  cabut, tapi  takkanlah ?

“ Er… Saya  keluar  kejap  tengok  kalau-kalau  dia  ada  kat  luar. ” Mat  Dan  terus  berlalu  keluar. Matanya  melilau  mencari  susuk  tubuh  Razak.

Orkid  mula  pandang  isi  bilik.  Eve, Adam, Damien  dan  Prof  Zahri  masih  ada  di  dalam  bilik. Mereka  berbual  dengan  beberapa  orang  termasuk  wartawan-wartawan  yang  hadir.

“ Boleh  tak  kalau  saya  minta  nombor  Orkid ? ”

Orkid  kerut  dahi. Dia  sukar  berkongsi  nombor  peribadi  dengan  orang  baru  dia  kenali.

“ Er.. Awak  bagi  nombor  awak… Saya  contact  nanti. ” Orkid  berdalih.

Arman  tunggu  Orkid  keluarkan  telefon  tapi  Orkid  tak  berbuat  demikian. Orkid  buka  beg  bimbitnya  dan  mengeluarkan  satu  buku  nota  dan  pen. Berkerut  dahi  Arman. Macam  zaman  80-an  gayanya. Keluarkan  buku  nota  dan  pen ?

“ Nombornya ? ” soal  Orkid  pada  Arman. Pen  sudah  di  tangan. Sedia  untuk  menulis. Arman  hulur  tangan. Meminta  pen  dan  buku  nota  dari  Orkid.

“ Biar  saya  yang  tulis. ” Arman  senyum  nipis. Walaupun  dia  tahu  Orkid  mengelat  tapi  dalam  hati  dia  suka  dengan  gaya  Orkid. Sekurang-kurangnya  dia  tahu  Orkid  bukan  perempuan  yang  senang-senang  sahaja  berikan  nombor  telefon  peribadi  kepada  orang  lelaki.

Usai  siap  menulis  nombor  telefonnya  sendiri  dia  hulurkan  kembali  pada  Orkid. “ Saya  nak  borak  dengan  mereka  sekejap. Nak  join ?” Arman  tunjuk  pada  kelompok  Eve, Adam, Prof Zahri, Damien, wartawan-wartawan  yang  datang  dan  beberapa  orang  peserta  lain. Orkid  senyum  pada  Arman  sambil  mengangguk  bersetuju.

Dari  jauh, Adam  sesekali  perhatikan  Orkid. Lama  Orkid  berborak  dengan  lelaki  itu. Dia  tertanya  siapakah  gerangan  orangnya ? 

Dan sesekali  Eve  memandang  Arman  yang  ralit  berbual  dengan  Orkid. Sekali  pandang  wajahnya  seperti  lelaki  yang  dia  lihat  semalam  . Bryan  Randall  mix  Remy  Ishak. 



Many thanks for reading and for your support. You made me write :)

Comments

  1. Alahai.. hati kita pun dah dup dap dup dap jgk nie..😆😆

    ReplyDelete
  2. heroin dia orkid ke?saya ingtkan dr.Eve hehe.

    ReplyDelete
  3. kelinci99
    Togel Online Terpercaya Dan Games Laiinnya Live Casino.
    HOT PROMO NEW MEMBER FREECHIPS 5ribu !!
    NEXT DEPOSIT 50ribu FREECHIPS 5RB !!
    Ada Bagi2 Freechips Untuk New Member + Bonus Depositnya Loh ,
    Yuk Daftarkan Sekarang Mumpung Ada Freechips Setiap Harinya
    segera daftar dan bermain ya selain Togel ad juga Games Online Betting lain nya ,
    yang bisa di mainkan dgn 1 userid saja .
    yukk daftar di www.kelinci99.casino

    ReplyDelete
  4. Permisi ya kak Admin ^^

    ituBola - ituBolaonline - Bandar Bola - Casino Online - Baccarat - Dragon Tiger - Roulette - Sicbo - BlackJack

    Ayo Pasang Taruhanmu Sekarang di ItuBola
    Agen Judi Bola & Casino Online Terpercaya dan Terbaik di Indonesia.
    Minimal Deposit Rp. 25.000,- Dan untuk minimal Withdraw Rp. 50.000,-
    Proses Deposit & Withdraw Yang Tercepat.

    Menyediakan berbagai macam permainan Judi Bola & Casino Online Terlengkap.
    ( Taruhan Bola )
    ( Baccarat )
    ( Sicbo )
    ( Roulette )
    ( Dragon Tiger)
    ( Blackjack )

    => Bonus Cashback 5% (dibagikan setiap Hari Senin)
    => Customer Service 24 Jam Nonsto
    => Support Deposit Via Aplikasi OVO,PULSA,GOPAY

    Kontak Kami
    LINE : itubola757
    WECHAT : itubolanet
    WHATSAPP :+85517696120
    TELEGRAM : Itu Bola / +85517696120


    Link Alternatif
    ituBola Online

    Pusat Bantuan ituBola

    Agen Taruhan Judi Teraman, Situs Taruhan Judi Teraman, Agen JudiBola, Agen Judi Bola Online, Agen Bola Online, Agen Sportsbook, Judi Casino, Agen Judi Casino, Agen Casino Online, Agen Live CasinoTerpercaya

    ReplyDelete
  5. Ebobet merupakan situs slot online via deposit pulsa aman dan terpercaya, Dengan menggunakan Satu User ID bisa bermain semua game dari Bola, Live Casino, Slot online, tembak ikan, poker, domino dan masih banyak yang lain.

    Sangat banyak bonus yang tersedia di ebobet di antaranya :
    Bonus yang tersedia saat ini
    Bonus new member Sportbook 100%
    Bonus new member Slot 100%
    Bonus new member Slot 50%
    Bonus new member ALL Game 20%
    Bonus Setiap hari 10%
    Bonus Setiap kali 3%
    Bonus mingguan Cashback 5%-10%
    Bonus Mingguan Rollingan Live Casino 1%
    Bonus bulanan sampai Ratusan Juta
    Bonus Referral
    Minimal deposit hanya 10ribu

    EBOBET juga menyediakan berbagai layanan transaksi deposit dan withdraw Bank Lokal terlengkap Indonesia seperti Bank BCA - Bank BNI46 - Bank BRI - Bank Mandiri - Bank Danamon - Bank Cimb Niaga, OVO, Deposit via Ovo. Deposit via Dana, Deposit via Go Pay, Telkomsel dan XL.

    Situs :EBOBET
    WA : +855967598801

    ReplyDelete

Post a comment

Most Popular Posts