Join This Site

Saturday, 22 December 2012

13 Jam - A380 Part 17



 Part 17

“ Hana…. Jangan  sia-siakan  walau  sedetik  pun  masa  awak  dengan  menangisi…. Look  at  that  dandelion…” dia  cabut  sekuntum  lagi  bunga  liar  yang  tumbuh  melata  itu. Bunga  yang  sudah  kering. “ Kalau  awak  sayangkan  bunga  ni, awak  akan  biarkan  ia  terbang…walaupun  menjauh…walaupun  tidak  bersama  awak…but  it’s  the  best  for  it. It  will  grow  again.. Flowering  again…and  all  over  again  it  will  charm  you  with  its  beauty. Love  is  not  about  possession. Love  is  to  let  your  love  one  lead  a  happy  life,  no  matter  how  that  person  choose  it. Not  prioritising  your  happiness  but  their  happiness… If  not,  don’t  call  it  love. Call  it  possession. Selfishness…”

Aku  pejamkan  mata  bila  ayat  Fido  bergema  di  benak  ku. Berputar  dan  berputar  lagi.

What  should  I  do ?

Lupakan  Haydar ? Teruskan  kehidupan ?

Benci  Haydar  dan  selamanya  membenci  dia ?

Teruskan  berharap  dan  menanti  dan  melihat ?


Aku  pandang  Fido,  sambil  tersenyum  segaris. Dia  mengangkat  kening  tanda  bertanyakan  resolusi  aku.

Tanpa  sepatah  kata  bunga  dandelion  kering  di  tepi  kaki  kami  aku  petik  lagi. Mengangkatnya  tinggi  ke  paras  bibir. Aku  senyum  sebelum  meniup  dandelion  tadi.

Kami  sama-sama  memandang  benih  dandelion  yang  kering  berterbangan, dicapai  angin  yang  bertiup. Menjauh. Naik  ke  langit  bagaikan  menari. Cantik  dan  menenangkan.

I  will  let  him  go…. ” umumku  dalam  senyuman. Dia  turut  tersenyum. “ Thank  you  for  being  here  with  me ” ucapku  tulus.

“ Not  a  big  deal  Hana. I’m  happy  that  you  are  okay  now. That’s  how  a  smart  cookie  are ” dia  senyum  herot  lagi. Senyuman  seksinya.

“ And  you,  the  born  optimist ! ”

Dia  geleng. “ No  Hana… Saya  jadi  optimist  after  stages  of  learning  process  in  life. Remember,  life  is  like  a  classroom. We  learnt  a  lot  through  it  and  in  the  end  God  will  decide  who  pass  and  who  don’t.

Aku  angguk  lagi. Senyum  malu  sebelum  membalas, “ Okay  Mr  Philosopher. Aye.Aye.”
Kami  sama-sama  ketawa.

“ Awak  nak  tunggu  sampai  kapal  terbang  MAS A380  berlepas  or  you  wana  get  going  now ? ” soal  dia  santai.

Hmm… Just  leave. There  is  no  point  to  stay  here. Come. ” aku  bangun. Menyapu  pinggul  yang  pasti  berdebu  sebelum  membuka  pintu  kereta. Dia  menurut  sama  sebelum  bergerak  ke  pintu  kereta.

Usai  kereta  mula  bergerak  aku  melempar  pandang  pada  lapangan  terbang  yang  tidak  jauh  letaknya. Memerhati  dan  memerhati  lagi  hingga  kereta  mula  memasuki  lebuhraya. Kereta  yang  berpusu  di  hadapan  mengalihkan  tumpuan  aku.

Life  must  goes  on ! – hela  nafas  aku  buang  penuh  berat. Pada  waktu  yang  sama  kelihatan  kapal  terbang  MAS mula  berlepas, meninggalkan  lantai  bumi. Masih  rendah  penerbangannya. Kapal  terbang  dengan  lambang  MAS  jelas  di  mata  ini. Dua  tingkat,  pasti  itu  A380. Ah  kenangan,  terbanglah  kau  jauh…bersama  angin….


Telefon  yang  berada  di  dalam  bag  aku  capai. Twitter  aku  buka.

Leaving  for  Malaysia. Gearing  up ! ’ – Haydar

Lama  aku  perhatikan  skrin  telefon. Tangan  mula  menekan  butang  ‘ unfollow ’. Kembali  ke  profile  sendiri, deactivate  akaun  twitter  dan….peliknya  hati  ini  terasa  lebih  tenang. Lebih  bahagia.

Enough  with  stalking ! Good  bye  nosy  parker  attitude. Dunia realiti  kini  terbentang  luas  di  depan  mata.

‘ Fokus,  Hana! ’ – hati  mengingatkan  lagi.

“ Fido, boleh  tolong  hantar  saya  ke  universiti ? Saya  ada  temu  janji  dengan  supervisor  hari  ni. ”

Sure  not  a  problem, lama  tak  awak  kat  sana ? ” soalnya  dengan  mata  masih  memandang  ke  depan.

“ Lama  juga  rasanya. Awak  tinggalkan  je,  nanti  tahulah  saya  balik  sendiri. ”

“ Nanti  awak  call  Tommy  kalau  dah  siap  ya ? Saya  dah  lambat  masuk  pejabat  sebenarnya  ni. ” dia  senyum  malu-malu. Aku  tertawa  dengan  lagak  si  Fido.

“ Tak  ada  masalah  lah. Sampai  sana  nanti  saya  ambil  nombor  Tommy  dari  awak. ”

“ Okay. Kalau  ada  apa-apa  telefon  je  saya  ya ?

Aku  angguk. Pasti. Dia  senyum  lagi  sebelum  kembali  memandang  ke  hadapan.






How can you accept, my darling,
That I be infatuated by your name, while you
Are increasingly frustrating me

And are unable to feel my kindness (towards you)
I can’t find a (logical) reason to love you
Nor is the sincerity of my love for you of any use
How come I am making you hold your head up high
While you are pushing my head to the ground, how come?

I am the oldest of your streets
And (I represent) the hope for what you do not have
I am a child who clung on to you
In the middle of the road, yet you (let go and) lost him

If I had any choice in loving you
My feelings would have changed a long time ago
(But instead) I swear to you I will keep on changing you (to the better)
Until you decide to have mercy on me, my darling

How can you accept to see me so weak
How come you are not standing by my side
While I’ve lived my whole life so that you never know fear
By your sea or by your land, how can I keep your back protected
When I always sleep with my back exposed in the middle of the night?



 (Lagu ni di tulis oleh Mohammad Mounir 2 bulan sebelum tercetusnya Revolusi Mesir)


Lagu  yang  bergema  dari  telefon  Fido  menarik  perhatian  aku. Pelik caller  ringtonenya. Lagu rap  yang  punyai  isi. Fido  memang  macam  ni  ke? Tak  ada  satu  pun  kata-kata  dan  setiap  apa  yang  ada  di  sekelilingnya  yang  sia-sia  dan  tidak  ada  makna.

Bila  dia  mula  menjawab  panggilan  aku  diam  mengalih  pandang. Tidak  mahu  mencuri  dengar,  tapi  mana  mungkin  aku  tak  mendengar ? 
 
“ Assalamualaikum wr wbt  brother  Mas’ud ! How  are  you ? ”

“ Alhamdulillah…you  are  there  now. What  about  the  other  team ? ”

“ Good…I  wish  I  could  join  you  guys. Insyaa Allah,  one  fine  day. How  is  the  situation  over  there ? ”

Dia  diam  lama. Berbual  dalam  bahasa  Arab  yang  aku  tak  fahami  dalam  tempoh  yang  agak  lama  sebelum  akhirnya  kembali  berbahasa  Inggeris.

“ May  Allah  be  with  them. Protect  them, and  you  too  brother ”

“ I  will…I  will…Insyaa  Allah, please  send  my  regards  to  everyone. ”

“ Waalaikummussalam wbt ”

Bila  pasti  perbualan  mereka  tamat, aku  pandang  Fido. Wajahnya  berkerut. Resah.

“ Kenapa  Fido ? ” asalnya  tidak  mahu  menjampuk  tapi  akhirnya  terluncur  juga  ayat  penyibuk  aku.

“ Tak  ada  apa-apa…. ” jawabnya  ringkas.

“ Tapi  muka  awak  macam  bermasalah… ”

Aku  nampak  halkumnya  yang  bergerak. Menelan  liur. Berat  benar  gayanya  apa  yang  dia  hadapi  sekarang.

“ Tak  ada  apalah  Hana ” dia  senyum  segaris  sebelum  menambah, “ Ada  masa  kita  akan  rasa  kita  berada  di  tempat  yang  salah ” dia  ketawa  lagi. Ketawa  yang  tampak  pelik  dan  tidak  ikhlas  pada  mata  aku.

Dia  menyesal  duduk  dan  berada  dengan  aku  sekarang ? Berjumpa  dengannya  tadi?

“ Awak… Saya  minta  maaf  kalau  awak  tak  suka  pun  bertembung  dengan  saya di  lapangan  terbang  tadi ” perlahan  suara  aku  bergema  di  isi  kereta.

Kalut  dia berpaling  memandang  aku. Nampak  terkejut  dan  laju-laju  dia  menggeleng.

“ Tak…tak  ada  kaitan  dengan  awak  pun  Hana… Langsung  tak..saya  minta  maaf  kalau  saya  tersalah  cakap  tadi…” dia  kembali  memandang  ke  depan. Menghembus  nafas  dalam  kadar  lelah. “ Tadi  kawan  saya  yang  telefon… Dia  peserta  Islamic  Relief  UK  ke  Timur  Tengah. Saya  harap  sangat  saya  boleh  sertai  mereka…tapi  setakat  ni,  I  couldn’t  yet… Tied  with  responsibility…but  one  fine  day  I  will  surely  join  them. ”

Islamic  Relief ?  - Apa tu ?

Timur  Tengah ? – Kenapa ?

Mahu  bertanya  malu,  tapi  seorang  Hana  tidak  mungkin  menelan  persoalan  dan  meluahkan  bisu.

“ Buat  apa  kat  timur  tengah ? UK kan  lagi  best ” aku  ketawa  pelik. Lucu. Sebaik-baik  tempat  yang  aman  ni  dia  nak  ke  timur  tengah  tempat  yang  kolot  tu ? Kelakar  bagi  aku. Perempuan  tak  boleh  memandu  di  Arab  Saudi ? Atau  Arab  Emirates  yang  hanya  10%  populasinya  rakyat  tempatan ? Fake  bagi  aku.

“ Arab  Spring  they  need  us. ”

Arab  Spring ? – taboo  lagi. Terasa  bodoh  kali  ini. Kenapa  semua  bahasa  Fido  banyak  yang  aku  tidak  faham ?

“ What  happened  there ? ” degan  muka  berkerut  aku  tanya  lagi.

Fido  pandang  aku  dengan  muka  tak  percaya. Pelik  sangat  ke  kalau  aku  tak  tahu ?

“ Revolusi  Arab. Awak  tahu  revolusi  Amerika ? Awak  tahu  revolusi  Perancis ? Awak  tahu  revolusi  Industri ? Revolusi  Russian ? Germany ? Indian ? Chinese ? ” tanyanya  laju  dan  cepat.

“ Er…yes ” aku  jawab  dalam  muka  berkerut  ragu-ragu.

“ Tapi  awak  tak  tahu  revolusi  Arab ? Yang  sekarang  berlaku. Live ? ”

Aku  telan  liur. Terasa  bodoh  dan  ketinggalan. Terasa  seperti  Fido  cuba  mengenakan  aku. Ego  aku  agak  tercalar.

Don’t  talk  to  me  like  I’m  stupid… ” perlahan  suara  aku. Terasa  hati. Dia  memejamkan  matanya  sekajap. Nampak  menyesal  dengan  reaksinya  tadi.

“ Saya  tak  bermaksud  macam  tu…tapi  saya  terkejut… yang  awak  langsung  tak  tahu  Hana… ”

“ Tak  apa… Saya  memang  ignorant…So  please  enlighten  me ” aku  melayangkan  senyum  tidak  mahu  Fido  rasa  bersalah.


“ Hmm… Arab Spring  is  Arab  revolution. Di  kebanyakan  negara  di  Timur  Tengah. Even  di  Arab  Saudi  sendiri  pun  ada  golongon  perempuan  yang  mula  mencabar  kerajaannya  sebab  perempuan  tidak  dibenarkan  memandu…” Dia  pandang  aku  sekilas. Bila  aku  mengangguk  dia  menyambung  lagi. “ Awak  tahu  mengenai  kematian  Mohammad  dari  Tunisia ? He  burnt  himself  right  in  front  of  his  local  government  office.

Kes  bunuh  diri ? Get  a  life ! Fikirku. Mencebik.

“ Tak…saya  tak  tahu  pasal  tu…Tak  ada  kerja  ke  sampai  nak  bunuh  diri ? ” omen  aku  dalam  jelek. Ternganga  si  Fido  memandang  aku.

“ Ya,  dia  memang  graduan  yang  tak  berjaya  memperolehi  pekerjaan,  tapi  Hana… Kematian  dia  adalah  pencetus  revolusi  Arab. 17th  Dicember  2010. Awak  tahu  kenapa  dia  buat  macam  tu ? He  can’t  speak  out  against  the  government. Dia  penjual  buah  yang  menyara  keluarga  yang  besar. Kerajaan  di  sana  menindas  peniaga-peniaga  kecil. Barangan  perniagaannya  dirampas  oleh  pihak  berkuasa  hanya  kerana  dia  menolak  untuk  membayar  rasuah. Bila  dia  mengadu  pada  pejabat  kerajaan  di  daerah  tersebut,  bukan  setakat  tak  mendengar  aduan, tapi  dia  langsung  tidak  dibenarkan  untuk  membuat  aduan. Tiada  siapa  yang  berani bersuara  sebab  siapa  yang  bersuara  menentang  atau  memberi  kritikan  terhadap  kerajaan  pasti  akan  ditangkap  dan  didera, atau  dibunuh. ”

Teruknya. Ada  tempat  kat  dunia  ni  yang  macam  tu ?

“ That  sounds…so….horrible… I  don’t  know  there  is  a  place  as  such… ”

Banyak  tempat  yang  macam  tu  Hana, banyak. Kita  tak  hidup  atas   dunia  ni  berseorangan…Banyak  yang  berlaku  di  sekeliling  kita,  samada  kita  sedar  atau  tak. Awak  ambil  masa  untuk  duduk  dan  memerhati. Perhatikan  pergerakan  dunia  dalam  mata  paling  halus…dan  awak  akan  nampak, bagaimana  dunia  sedang  berubah..”

Aku  senyum  sinis  untuk  diri  sendiri. Memang  aku  takkan  nampak  apa  yang  berlaku  pada  dunia  sebab  dunia  aku  hanya  ada  aku, keluarga, perniagaan  dan  Syed  Haydar  yang  aku  buka  stalk  twitternya  setiap  hari.

Ah, no  more  Haydar. No  more  Haydar - Aku  mengingatkan  diri  sendiri.

Saya  ingat  Korea  Utara  je  yang  yang  mengamalkan  dasar  tertutup. People  are  not  given  the  right  to  choose  but  it  also  happen  in  Middle  East. It  is  a  new  knowledge  for  me…. So  the  government  in  Tunisia  had  changed ? Apa  lagi  negara  yang  macam  tu ? ”

Yes. Tunisia  in  Disember, Mesir, Algeria, Yemen, Jordan, Lebanon, Iraq, Libya, Syria, mereka  semua  mula  bangkit. Mereka  mahukan  kerajaan  baru  yang  membuka  peluang  demokrasi. Banyak negara  di  Timur  Tengah  memang  mengadakan  pilihanraya,  tapi  cara  pengendaliannya  sangat  tidak  adil. Instead  of  practising  it  like  our  democratic  way,  they  use  it  like  a  monarchy. Contoh  paling  mudah  Syria. Hafez  Al-Assad  memerintah  selama  29  tahun, sebelum  anaknya  mengambil  alih. Selepas  anak  sulungnya  meninggal  dunia, Bashar  Al-Assad  dipanggil  pulang  untuk  menyertai  pilihan  raya. Undang-undang  pilihanraya  Syria  yang  menyatakan  usia  calon  hendaklah  berusia  40  tahun  dan  keatas  diubah  kepada  34  tahun semata –mata  untuk  membolehkan  Bashar  Al-Assad  menyertai  pilihanraya. Adil  atau  tak? ”

Berkerut  aku  dengar  penerangan  Fido. Terasa  sakit  kepala  mahu  memahami  maklumat  mudah  dan  ringkas  sebegitu. Setahu  aku  hanya  ahli  parlimen  yang  boleh  menggubal  dan  mengubah  undang-undang. Tapi  andaikata  kebanyakan  ahli  parlimen  adalah  konco  si  Bashar,  maka  semua  yang  dikehendaki  oleh  Bashar  pasti  akan  diluluskan.

“ Surely  not… ” jawab  aku  yakin  setelah  beberapa  minit  berfikir.

“ That’s  it ! ” bersemangat  Fido  memberitahu  siap  dengan  gayanya  sekali. “ Awak  tahu  apa  pengikut  Bashar  Al-Assad  cakap ? They  obey  Bashar  first  then  God. Bashar  first  then  God ? How  on  earth  God  let  that  guy  live  in  His  earth ?! ” geram  benar  suara  Fido  bila  stereng  dihentaknya  kuat.

Aku  yang  terkejut  dengan  reaksinya  diam  tak  terkutik. Baru  pertama  kali  melihat  reaksi  garang  si  Fido. Aku  telan  liur. “ Penyokong  Bashar  sembah  Bashar. Sujud  dan  cium  gambar  dia  Hana. I  will  never  forget  when  they  said, Tuhan  sekali  pun  takkan  mampu  menumpaskan  kerajaan  Syria. Tak  kan  mampu  menumpaskan  Bashar. Bukan  Islam  kalau  itu  yang  mereka  katakan. ”

“ He  sounds  like…Firaun… who  claims  himself  God ”

Fido  angguk  rakus. Masih  garang  seperti  tadi. Anak  matanya  bersinar  terang. Bagaikan  si  serigala  yang  mencari  mangsa. Marah  benar  Fido  pada  Bashar  yang   mengaku  Tuhan.

Very  much  like  it. Mereka  yang  meletakkan  Tuhan  di  atas  dan  tidak  tunduk  pada  Bashar  dibunuh  dengan  kejam. Kanak-kanak  dibunuh. Di  bom. Perempuan  di  rogol. Awak  pernah  tengok  orang  di  tanam  hidup-hidup  Hana? ”

Aku  menyeringai  tidak  mahu  mengetahui. Gerun !

Apa  yang  terbayang  diminda  aku,  lubang  di  gali  dan  orang  yang  dipengsankan  dimasukkan  ke  dalam  lubang  sebelum  ditimbus.

Tapi….

Skrin  DVD  di  dashboard  yang  dipasang  oleh  Fido  membuatkan  aku  menyeringai  takut. Menggigil  habis  segala  organ  yang  ada  dalam  tubuh  aku.

Beberapa  orang  polis  mengelilingi  kepala  lelaki  yang  masih  hidup. Badannya  ditanam  secara  menegak,  yang  tinggal  hanya  kepalanya. Polis  kerajaan  Bashar  ketawa  sambil  menyepak  kepala  si  lelaki. Menyoal  dan  bila  si  lelaki  menjawab  : Tiada  Tuhan  yang  disembah  melainkan  Allah dalam  bahasa  Arab, kepalanya  mula  ditimbus. Hingga  yang  tinggal  hanyalah  tanah  yang  rata. Hilang  sudah  suara  si  lelaki  yang  menjerit  nama  Allah.

Aku  masih  menggigil. Sedih. Terasa  lembik  serta  merta…

“ Ya  Allah….” Itu  sahaja  yang  mampu  aku  katakan  untuk  beberapa  ketika  sebelum  kembali  memandang  Fido.  “Kenapa  awak  nak  ke  sana…. ” suara  aku  sudah  bertukar  mengogoi. Sayu  dan  sedih. “ I  don’t  want  to  lose  you  Fido… ” memang  aku  tak  mahu  kehilangan  Fido. Walaupun  pertemuan  kami  singkat  tapi  penuh  makna. Lebih  bermakna  dari  pertemuan  aku  dan  Haydar  yang  pengakhirannya  menyakitkan. Hadir  Fido  menenangkan  hati  aku….

Dia  senyum  dan  ketawa  perlahan. Tampak  lebih  relaks  kini..

“ Sorry  Hana,  saya  drag  awak  sampai  awak  menangis  sekali  lagi… terbawa-bawa  dengan  emosi. Bila  Tuhan  diperlekehkan, hati  saya  sakit  Hana. Sangat  sakit. Mengingatkan  saudara  kita  yang  ditindas  di  sana, saya  sedih  dan  rasa  tak  berguna. Kita  kan  saudara  Hana, cubit  peha  kanan  peha  kiri  yang  terasa. Kalau  awak  tahu  mak  ayah  awak  yang  terkepung  kat  sana  apa  awak  rasa ? 

“ I  will  fly  there  right  on  the  spot ”

“ Yep, itu  perasaan  saya  sekarang  Hana  tapi  tak  banyak  yang  saya  dapat  bantu  melainkan  menolong  dari  jauh  dan  memberi  apa  yang  termampu. Lagipun  Syria  menyekat  segala  bentuk  bantuan  dan  pertahanan. Kawan-kawan  saya  dan  Fawwaz  terpaksa  menyeludup  bekalan  bantuan  dan  kebanyakan  bantuan  yang  kami  bawa  hanyalah  untuk  kem  pelarian."

Aku  terpempan  lagi  sebelum dia  kembali  menyambung.

" Sejak  dari  tahun  2007  lagi  Bashar  menyekat  rakyatnya  dari  menggunakan  facebook, Wikipedia  dan  mereka  disekat  dari  memberikan  komen  anti  kerajaan  di  internet. That  is  why  not  many  know  about  whats  happening  there.  

Patutlah  aku  tak  pernah  tahu  apa  yang  berlaku…

“ Tapi  pelikkan  Fido ? Kenapa  tak  ada  mana-mana  negara  Islam  yang  membantu ? Mana  pergi  OIC  dan  United  Nation ? ”

“ United  Nation ? ” dia  ketawa  sinis  sambil  menggelengkan  kepalanya. “ Mereka  tidak  menghantar  bantuan  sebab  dua  kuasa  veto  China  dan  Russia  membantah  campur  tangan  UN. President  China  dan  Russia,  keduanya  punyai  hubungan  rapat  dengan  Bashar. ”

Aku  mengangguk  perlahan…Termenung  sebentar  sebelum  menyoal  lagi.

“ OIC ? ”

Dia  senyum  pasrah. Kecewa  riak  wajahnya.

“ Muslim  bagai  buih  di  lautan  Hana…banyak  tapi  tidak  bersatu. Kita  ada  196  buah  negara  kat  atas  dunia  ni, 57  daripadanya  adalah  negara  Islam  yang  berdaftar  dengan  OIC  and  23%  of  the world  population  are  Muslim…but  where  are  these  1.6  Billion  people ? Where  are  they ? ” suara  Fido  ditekan  seperti  berdebat.

Here - Hati  kecil  aku  menjampuk  tiba-tiba. Aku  terdiam.

Mana ? –soal  Fido  tadi.

Aku  salah  seorang  daripadanya  dan  aku  salah  seorang  daripada  buih-buih  yang  langsung   tidak  berbuat  apa-apa…..


Otak  ligat  berputar. Memutarkan  kata-kata  Fido. Bukan  soal  aku  tidak  berbuat  apa-apa  yang  menjadi  tunjang  kepalaku  berdenyut  kini,  tapi  hakikat  yang  selama  ini  duniaku  amat  kecil.

Bagaikan  si  katak  di  bawah  tempurung  walaupun  hakikatnya  aku  bijak  menggunakan  segala  peralatan  electronic  dan  segala  medium  perantaraan  di  internet  mahupun  di  telefon.
Tangan  menekan  tetikus  mencari  bahan  untuk  membunuh  masa  terluang  dan  lebih  terarah  mencari  gossip  artis. Meninjau  video  klip  terbaru. Melihat  design-design  baju  terbaru. Itu  maksud  ‘up  to date’  untuk  aku  selama  ini.

Baru  kini  aku  bagai terhenyak  dengan  hakikat  dan  kenyataan  yang  aku  sebenarnya  ketinggalan ! Banyak  ketinggalan !


**************************

Sampai  sahaja  di  universiti  topik  perbincangan  antara  aku  dan  Fido  sudah  sampai  kepada  persoalan  tentang  resolusi  negara  Islam  sedunia, tentang  pendapat  Fido  sendiri,  tapi  tidak  dapat  dipanjangkan  sementalah  waktu  tidak  mahu  menunggu. Petang  nanti  harapnya  aku  temui  Fido  lagi. Seorang  Hana  tidak  mampu  menutup  dahaganya  pada  ilmu  dan  tidak  mampu  menahan  sabar  bila  curiousity  sudah  bertamu.

Usai  Fido  pergi  kaki  aku  langkahkan  ke  bangunan  Engineering. Aku  membuat  temu  janji  dengan  Profesor  Patrick  pada  pukul  11.00  pagi. Elok  sahaja  aku  sampai  ke  pejabat  10  minit  sebelum  pukul  11.00  pagi.

Mata  tercari  bilik  Prof  Patrick. Melilau  ke  sana  ke  sini. Mahu  memasuki  ruang  pejabat, aku  tiada  access  card. Elok  sahaja  seorang  perempuan  dalam  usia  lewat  30-an  keluar  dari  pintu  pejabat  terus  aku  tanyakan  dia  di  mana  bilik  Professor  Patrick.

Ramah  dia  bawakan  aku  ke  pejabat  Prof. Pintu  yang  memerlukan  access  card  kami  masuki.

Luas.

Sibuk.

Itu  dua  perkataan  yang  membayangkan  keadaan  pejabat. Masing-masing  sibuk  mengadap  computer  masing-masing. Ruang  pejabat  berkonsep  terbuka  dengan  workbench  tersusun  dari  hujung  kiri  ke  hujung  kanan  dan  bilik  mesyuarat  berada  di  hujung  kiri, bersebelahan  dengan  bilik  Prof.

Melihatkan  mereka  yang  sedang  tekun  bekerja  mebuatkan  aku  terasa  agak  bimbang. Bimbang  kalau-kalau  aku  tidak  setanding  mereka. Tidak  se-geek  dan  se-nerd  mereka. Rata-rata  ahli  pejabat  adalah  lelaki. Itu  biasa  untuk  skop kejuruteraan  di  UK, tidak  seperti  di  Malaysia  yang  bidang  kejuruteraan  turut  dimonopoli  oleh  golongan  wanita.

Hana,  please  come  in.  Patrick  is  waiting  for  you.. ” Jan  membuka  pintu  bilik  Prof  untuk  aku. Menegur  Prof  sebelum  dia  keluar.

Aku  melangkah  dalam  hati  penuh  debar.

Fasa  baru  dalam  hidup  aku  akan  bermula….

 
 --> bersambung...



your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

85 comments:

  1. Assalmualiakum akak eve ! it such a nice story u know. started reading it yestrday. n suddenly dh ada part 17 arini. yeah. Plus, TWB pon fun n banyak bagi pengajaran. even xbyk konflik, but its cool. love it. keep it up kak eve ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt
      Tq babe ;) sbb follow my story morey

      Delete
  2. Penulis profilik.kut salah istilah.byk ilmu.terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha istilah dh btol dh kak jgn risau ;) hehe. Ilmu biasa2 je kak xbyk pn n tq dropping in ! <3

      Delete
  3. wow..lots of info here...good sharing...

    pandaiiiii fido...pla help so that hana will be ur sis in law okey??? setttt!!!!

    ReplyDelete
  4. chapter 17 kita 'belajar' tentang sejarah..hihi..but tis chapter a lot info & knowledge!..:-)

    "Remember,life is like a classroom.We learn't a lot through it and in the end God will decide who pass ang who don't."

    ~ i like tis caption!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess many thing to learn in this life :) n God. Arrange d best way for us to learn it. Haha arab spring is currently happen so maybe cant b cathegories as sejarah but rather b called as world politics :)

      Delete
  5. Banyak ilmu dlm n3 ni..gud job eve..
    Ingat palastine je yg bergolak. Baca td ingat fido frust xleh join pegi Gaza. Dasat jugak keadaan kat syria.
    Bertambah2 markah utk fido..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha xsia sia sokong fido kan kak ayu :p
      Most arab countries tgh stabil down syria msh unresolve ... Doakn dorg :)

      Delete
  6. Izzati:

    Salam sayang kak Eve...akhirnya muncul juga part 17..thank u so much..bnyak informasi yg boleh diambil dlam entry kali nie jugak..pasal revolusi Arab..klau Hana sndiri tak tau apatah lagi saya...mmg bnyak kali ilmu yg saya perlu pelajari secara meluas ttg negara islam di luar dripada Malysia untuk dijadikan pengajaran dan ikhtibar...:)

    finally,Hana dah lepaskan Haydar dgn tenang sekali...bermulalah episod kehidupan dgn Fawwaz dan Emmel...i hope so...semoga Hana bahagia disamping insan tersayang..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslaam wbt izzati :)

      yes so many things happen out there, keeping up with global news and politic is kinds crucialpada akak la,sbb walaupun its happen in another country, it will eventually effect our life :)

      haha sempat lg promo hana n fawwaz ye ;) lol

      Delete
  7. chapter 17 kita 'belajar' tentang sejarah..hihi..but tis chapter a lot info & knowledge!..:-)

    "Remember,life is like a classroom.We learn't a lot through it and in the end God will decide who pass And who dont."

    ~i like tis caption!

    Dear Eve,thanks 4 tis chapter..dah pegi tido!..

    *Amoiiwhitelily*

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha its happening still, so bukan sejarah lagi kot amoii :p n thanks babe for reading ;)

      Delete
  8. Eve,keep up with very very informative story (like arab revolution) in your novel...it very nice and interesting to read...I'll alaways support your writing, in shaa Allah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks anon :) for ur support risau jg kot2 heavy info but kalau dah tulis masa weng mmg tak leh nak tapis jumlah informasi yg mengalir masuk dalam novel ni.lol

      Delete
  9. Replies
    1. :) ada org baru jatuh cinta dgn fido ke ? ;)

      Delete
  10. kak eve, u make all of us wondering who is the real hero. first it was haydar then jump to fawwaz and now fido? sngt excited utk next chap. way to go kak eve! very informative tak ramai writer yg bnyk knowledge mcm ni.. u are the one that i know..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha aina...there is no such thing as a hero in our life, someone hero will always be a nobody for someone else. but sure u tanya pasal hero hana kan...hmm...only time will reveal it ;) hehe.

      hmm thanks aina for the compliment, ilmu tak banyak pun dik, biasa2 je :) just keeping up with the global news.

      Delete
  11. hye kak eve . best ! u're so knowledgeable and i hope i can be like that. how did u get all of the information? did u read a lot of book or what??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye natasya :) akak biasa je, tak adalah berilmu tinggi sangat, biasa je :)

      books, yes, akak suka baca buku. but what happen around you, there are all in the news, discoveries movies/channel, talks, seminars etc. kalau awak minat pasal global politic, insyaa Allah pasti akan terarah utk cari benda2 mcm ni :)

      tQ tasya !

      Delete
  12. suka chapter nie!!unleashing a new side of fido!akhirnya,satu jawapan yg pasti(yeke?),fawwaz is the hero la kan.fido pun boleh jugak.every single word that comes from his mouth,makes me feel so small.n yes he Mr. Philosopher :D!i'm in love with fido! :3 but nnti fido akan fall in love dgn hana tak?hope not! excited for the next chapter!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tak nak hana fall for fido yeah ? wahaa. let see whats coming later :p only time will reveal hana's fate :)

      tq babe !

      Delete
  13. salam eve...ya allah terlalu bnyk info yg eve tau...mmng terasa diri ini mcm katak di bawah tempurung..huhuhu..i hope ada lg cite psl hydar sbb manusia kn bleh berubah..tp apa2 pn sy ttp xsabar nak tunggu cite seterusnya...harap2 hydar ngan fawwaz ja pilihan hana not fido..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha wah racist dgn fido! ni mesti sbb rambut dia ni.hahaha. hmm xdla banyak pn anon :) current issues je :)

      siapa yg end up dgn hana ? nantiiiiii baru tahu.hehe

      Delete
  14. Kadang2 kita alpa dgn diri kita tanpa sedar dunia sekeliling..hhuhuhu
    byk info ye kali ni..but miss fawwaz la..mn dia???
    Best...x sabar. .next2...ooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kejap je tgal fawwaz dah rindu ye :p lol
      kena serruuu sikit.hehe

      Delete
  15. wah! chapter kali ni banyak ilmu yg dikongsi, dan membuka mata ttg apa yg saya sendiri tak tahu. tenkiu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah thanks kak zalida :) sudi terima ilmu tu ;) risau takut heavy tp fikir2 it just a current news. so...masukkan je lah. hehe

      Delete
  16. Sangat menarik intipati n3 kali ini... Thank u eve, u just open my eyes, not only my eyes also my heart... U go girl :-) S

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah thanks lady ! :)
      sharing is caring, i shared because i cared about you- ewah ayat.haha

      Delete
  17. suka sangat entry kali niiiiii :D :D :D tulis banyak2 lg benda2 mcm ni

    ReplyDelete
  18. Huhuhu... I jz realized dat I'm sooo much like Hana.. Ignorant of politics globally but up-to-date in fashion and entertainment.. You really open up my eyes Eve.. TQVM..

    pls let Fido ends up with Hana coz they complement each others.. Fawwaz is soo typically like any others protagonists in English novels; reserved, suave, good looking, romantic and yada2 but Fido is like a fresh air, different than any other characters i came upon. he's funny yet serious, he's easy going yet a true muslim, dat's y Hana needs him to guide her..

    eheks, sorry for rambling so much.. keep up with the good writings Eve..

    -Novelaholic-

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tape like ur rambling ;)

      In real life, I wud prefer Fido to be by my side.haha. As for Hana, I dont know whats there for her. and kadang mmg we often opt for the easy option, baca bnda2 yg lbh santai n tak byk fikir like fashion n entertainment.there is one saying :

      you dont care about politics, but politics do care about you.

      eve pn baca je semua bnda, fashion, news, etc.hehe. and politics jg :)

      Delete
  19. Suka n3 ni, info yg bmanfaat sbb x pnh tau psl ni. Tq eve. Pe pun sedey utk haydar. Hurrrmmm fido,.. suka jg dia tp x nk la dia ngn hana hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhahaa bukan masanya lagi haydar jumpa hana ;) n thanks arza for reading :)

      Delete
  20. Assalamualaikum, kak Eve...Yes finally new n3...suka info dlm n3 ni...byk pengetahuan sbb farra tak pernah tahu pon. menangis la jugak time bace..hihi, ***terover** but, sadly Hana stop stalking Haydar! which means.....ala, sedihnya~~~ anyway, please continued~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohoo wah terharu ada org sampai menangis. hehe. hana shud stop doing that, she will look like a hopeless devoted admirer if she do that.haha. but one fine day they will meet again, so dont worry okay ;)

      Delete
  21. Tq Eve daling. . Fido nak pi berjihad . . Hadoiii sereyau laaa . . Hana Dah ada rasa sayang sebagai sahabat dgn Fido . . Jauh lagi pejalanan Hana. Semoga Hana tabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha fido owh fido. i <3 fido.haha!

      yes, jauh lagi perjalanan hana, btol tu kak liyana :)

      Delete
  22. Menarik....menarik.....nk haydar next chapter...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha haydar kena tunggu.wahaha. thnaks dik :)

      Delete
  23. Byk informasi...can't wait 4 the next entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks emmy ! baru kembali ke tempat sejuk ni, haha. insyaa Allah dah siap eve sambung :)

      Delete
  24. Masih setia dgn haydar huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus ;) makesure setia sampai habis ye :p haha

      Delete
  25. Wow tak tahu nak komen apa sebab terkaku...saya pun macam Hana, salah seorang dari yang senyap tak buat apa2 untuk membantu....huhuhu...setuju sangat Hana lupakan Haydar, Fido adalah pencetus revolusi diri Hana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaa Allah, Allah temukan Hana dengan setiap org tu pasti bersebab. and there is a reason why God make u read this too :) paling sikit kita dapat bantu our brothers and sisters is by spreading the news. insyaa ALlah :)

      Delete
  26. Kak Ummi suka isi cerita ini. Banyak pengajaran dan ilmu. Cara terbaik dalam menyampaikan ilmu kepada pembaca untuk itu terima kasih Eve. Ramai peminat Fido dan Fawwaz, tapi akak rasalah, hidup Haydar paling kosong dan dia memerlukan Hana untuk mencari dirinya sendiri so jangan pisahkan Haydar and Hana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kalau kak ummi suka :)
      thanks kak :)
      ceewah, ni perspektif yg agak berlainan dari yg lain. let see how things turn out to be later :)

      Delete
  27. Bila nak ssmbung bab 18 .x brp nak sbr ni.

    ReplyDelete
  28. Bila nak ssmbung bab 18 .x brp nak sbr ni.

    ReplyDelete
  29. Salam,Eve,
    Tq Eve.
    Suka sgt baca hasil tulisan Eve.
    TWB n A380 memang best.
    Gaya bahasanya bagus...
    Tak meleret-leret.
    Ada pengajaran and knowledge.
    Teruskan menulis.
    Memang x sabar nak tunggu episode seterusnya.
    Semalam dah dapat Novel TWB setelah 2 minggu dok cari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt thanks anon :)
      Alhamdulillah sbb u suka ;) lama jg ye nak cari...but alhamdulillah u dah jumpa :)

      Delete
  30. Salam eve...entry yg sgt2 informative...thank you for sharing..terasa sgt2 katak dibwh tempurung bilamana cerita bgaimana berlakunya revolusi di syria pon xamik tau..haishh..gud job writer!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt ctrain :)
      Thanks babe,sama2 doakan those in Syria n all over d world yeah. amen. :)

      Delete
  31. Hi eve...sooo many information...i'm impressed wif ur knowledge...huhu...
    btw sy ske kalo hana ngan fawwaz...x ske haydar..he looks a lot like adam kamil di zmn 'jahiliah' nye...tp fawwaz cm adam kamil versi islamik...hehe...
    ~~Vote 4 FAWWAZ!!!!~~~~

    **setia menunggu nxt n3**

    ReplyDelete
  32. thanks for the n3..a lot of info..sblm ni mmg tak pernah tahu pon..mmg termasuk dlm buai2 yg xpernah bersatu tu lah..hmmm

    ReplyDelete
  33. Bila.nak.buat.new.entry?sweetheart.tak.best!harap.maklum.

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum... Kak Rose cpt2 la update entry baru... Adik da xsabaq ni... Huhuhu... ;-(

    ReplyDelete
  35. Kak eve, terbuai2 with ur TWB...I always think whether such situation does happen in our live, if it does, I cld count by using fingers only....I was carried away by Adam...with his beautiful wife ariana, first class treatment, does this guy really exist now? I wonder...uwaaaa

    ReplyDelete
  36. I almost never leave a response, but i did some
    searching and wound up here "13 Jam - A380 Part 17". And I actually do have a few questions for you if
    it's allright. Could it be just me or does it give the impression like some of the remarks come across as if they are coming from brain dead people? :-P And, if you are posting at additional social sites, I'd like to keep up with
    everything fresh you have to post. Would you list of all of your
    communal sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


    My website :: www.wheelhousebikes.com

    ReplyDelete
  37. Your means of describing everything in this article is really good, all be capable of without difficulty understand
    it, Thanks a lot.

    my page: Air Max Pas Cher

    ReplyDelete
  38. Good info. Lucky me I found your blog by chance (stumbleupon).
    I have book-marked it for later!

    Review my web site ... http://www.converseshopfr.com/

    ReplyDelete
  39. Keep on working, great job!

    Feel free to surf to my web page: Cheap Jerseys

    ReplyDelete
  40. Amazing! This blog looks exactly like my old one!
    It's on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

    my website ... Abercrombie Bruxelles

    ReplyDelete
  41. I am curious to find out what blog platform you are utilizing?
    I'm having some small security problems with my latest website and I'd like to find
    something more secure. Do you have any solutions?

    my homepage - Borse Gucci Ufficiale

    ReplyDelete
  42. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start
    my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful
    job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

    my webpage; Louis Vuitton Outlet

    ReplyDelete
  43. Does your site have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd
    like to send you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

    Review my web page :: Converse

    ReplyDelete
  44. Please let me know if you're looking for a article writer for your weblog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love
    to write some content for your blog in exchange for
    a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.

    Regards!

    Check out my blog :: Louis Vuitton Outlet

    ReplyDelete
  45. I think the admin of this site is genuinely working hard for his site, because here every stuff is quality based data.


    my page - Oakley Sunglasses

    ReplyDelete
  46. Outstanding story there. What occurred after?
    Take care!

    Also visit my web-site; Michael Kors Outlet

    ReplyDelete
  47. My family always say that I am killing my time here at net,
    except I know I am getting familiarity every day
    by reading thes good content.

    Stop by my page - Authentic Evgeni Malkin Jersey

    ReplyDelete
  48. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using
    for this site? I'm getting tired of Wordpress because I've
    had problems with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

    Also visit my homepage Chaussures Foot

    ReplyDelete
  49. This is a great tip particularly to those fresh to the
    blogosphere. Short but very precise info… Thanks for sharing this one.

    A must read post!

    My site NFL Cheap Jerseys

    ReplyDelete
  50. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've
    worked hard on. Any tips?

    Also visit my web blog :: Louis Vuitton Purses

    ReplyDelete
  51. Assalam Miss Iman, I'd been following your blog since I start my study and it was a good writing indeed. Now I am reading your new novel, 13 Jam A380, just curious, there is some part of the chapter had a broken link or it is mean that the chapter/part still in progress? Thanks

    ReplyDelete