Join This Site

Tuesday, 25 December 2012

Sweetheart : Prologue ( Short Story )

Salam n Hi !


Tetiba  ada  tajuk baru  kan? Padahal  A380  tak  siap lagi.haha. A380  Eve  kena buat  study  sikit, hence akan  ambil  masa  untuk  siapkan. Nak  release  stress, Eve  karang  Sweetheart .wahhaha. Cite santai cancincau ! :p

Bye :-)


December 2010 


" Will you marry me ? " 

Muka  Fath dipandang  tak  berkelip  oleh  Ilhan. Beriya  Fath  ajak  dia  berjumpa. Baru  tadi dia  menjejakkan  kaki  kembali ke bumi  Malaysia.


Dia dah Fath sudah lama bersahabat. Sudah sepuluh  tahun. Sejak dari kolej lagi dia mengenali Fath tapi tidak pernah sekali pun mereka bercinta. 

Never.

Tapi  hakikatnya  juga,  sudah  4  tahun  mereka  tak  bersua  rupa. Hanya  facebook, instagram  dan text  message  yang  menyambung  persahabatan  mereka  dalam  tempoh  mereka tidak  bersua.

" I  thought  you  have  your  own  girl  Fath, what  happen ? " soal  Ilhan  pelik. Pelik  dengan  sikap  Fath. Fath  memang  teman  baiknya  sejak  dulu  lagi. Tiada  yang  memahami  dia  seperti  Fath  memahami  hati  kecil  Ilhan. Walaupun  persahabatan mereka  asyik  on  dan  off, tapi  setiap  kali  ada  masalah  Fath  akan  mencari  Ilhan,  dan  Ilhan  juga  akan  mencari  Fath. 

" Ilhan, dah  berapa  lama  kita  kenal ? " Fath  yang  duduk  berhadapan  dengannya  mula  bersandar  santai  pada  kerusi. Memandang  Ilhan  tepat  pada  anak  matanya. Suasana  Restoran  Kunang-Kunang  yang  agak  malap  langsung  tidak  mengganggu  mood  keduanya. Ilhan sukakan  suasana  restoran  tersebut, Fath  tahu  sangat. Sudah  sangat  memahami  Ilhan. 

" 10  years " jawab  Ilhan. Tidak  terukir  senyuman  di  bibir  Ilhan  saat  memandang  Fath. Dia  masih  keliru  dengan  permintaan  Fath  tadi.

" Kita  saling  memahami  kan ? " tebak  Fath  lagi. Raut  wajah  Ilhan  yang  tidak  pernah  gagal  membuatkan  di  ceria  dan  gembira  selama  ini  direnung  sehabis  boleh. Ilhan  yang  cantik  dan  semakin  cantik. Ilhan  yang  dulunya  rock  sekarang  sudah  ayu bertudung. Sudah  lama  mereka  tidak  bersua. Masing-masing  bawa  haluan  sendiri, dia  dengan kerja luar  alamnya  dan  Ilhan  dengan  cita-citanya  yang  tak  pernah  sudah.

" Ya  tapi.... things  change  Fath. Me , you , dah  lama  kita  tak  jumpa....I'm  just  home "

" Tapi  hati  kita  tak  pernah  berubah  kan ? Dalam  masa  empat  tahun  ni  we  keep  our  heart  close  right ? "

Ilhan  diam. Ya, dia  berkawan  dengan  Fath  dalam  tempoh  4  tahun  ini  tapi  Ilhan  sudah  banyak  berubah  bukan  dalam  tempoh  4  tahun  tapi  dalam  tempoh  10  tahun ! Fath  pun  sama. Dia  ada  cara  hidupnya  dan  Fath  dengan  cara  hidup  Fath,  hanya  bila  bercakap  soal  hati, mereka  tetap  seiring. 

" Girlfriend  you ? " 

" I  just  clashed "

" Fath....kan you cakap  you  are  happy  with  her ! " Ilhan  sudah  penat  dengan  Fath. Kalau  dengan  si  Fath  dia  tak  mampu  untuk  bermuka-muka. Mata  Ilhan  sudah  dijulingkan  ke  atas. Fath  ketawa  melihat  mimik  muka  Ilhan  yang  dah  tak  menahan. Ilhan  selalu  macam  tu  tiap  kali  dia  clash  Ilhan  pasti  akan  turut  bersedih atau  memarahinya  sebab  membuat  tindakan  bodoh.

" Ilhan... " menahan  si  Fath  mahu  meredakan  tawa. " Memang la... but  I  just  rasa  macam...tak  masuk  you  know. So  better  now  then  later. Pasni  kalau  kawin  kan  susah, nak  bercerai  bagai. I  need  a  girl  who  understand  me  Ilhan. "

Air  tembikai  laici  disedut  oleh  Fath. Air  kegemarannya. Garfu  di  sebelah  kanan  pinggannya  dicapai  sebelum  dia  mula  mengambil  makanan  yang  terhidang  elok  di  pinggan  Ilhan. Matanya  memerhatikan  gadis  yang  sudah  sedekad  dikenalinya. Gadis  yang  sangat  ambitious  pada  pandangannya. Mereka  sekelas  sewaktu  di  kolej  dulu. Waktu  tu  dia  dan  Ilhan  sama-sama  mendapat  biasiswa  Majlis  Amanah  Rakyat  untuk  melanjutkan  pelajaran  di  luar  negara. Ilhan  adalah  gadis  yang  digilai  ramai, dan  dia  adalah  lelaki  yang  juga  digilai  ramai.

Kalau  Ilhan ada  Astrid, dia  adalah  Samuel.

Bezanya, Ilhan  anak  usahawan  biasa-biasa, dan  dia, anak  usahawan  kelas  atasan. Sehabis  daya  dia  cuba  sorokkan  yang  dia  adalah  anak  Dato'  dan  anak  jutawan, tak  ramai  yang  tahu, tapi  Ilhan  tahu  juga. Tapi ada  Ilhan  kisah ? Langsung  tak,  dan  yang  lebih  ironinya, Ilhan  pilih  teman  baiknya  sebagai  kekasih  hati. 

Kedua-dua  teman baiknya  bercinta  dengan  Ilhan !

Bila  ke  Kolej, Fath, Farish, Zack dan Arif  adalah  teman baik. Fath, Farish  dan  Arif  berada  dalam  kelas  yang  sama  dengan  Ilhan, manakala  Zack  pula  dalam  kelas  berlainan  tapi  dia  dan  Zack  sudah  lama  mengenali  antara  satu  sama  lain. Sama-sama  belajar  di  Kolej  Yayasan  Saad.

Apa  yang  buatkan  mereka  'hot  stuff '  adalah  hakikat  yang  Fath  dan  Arif  adalah dua  jejaka  yang  super  duper  handsome, dan  keempat-empat  mereka  adalah  anak  orang  kenamaan. Fath  anak  kontraktor  kelas  A, Farish  pula  anak  ahli  politik  yang  juga  berpangkat  Dato'. Zack  anak  usahawan  terkemuka  di ibu  kota,  dan  Arif  anak  seorang  yang  dikenali  ramai  di  Pantai  Timur  kerana  pangkatnya  sebagai  Ketua  Pengarah  Telekom  di  Pahang. 

Dulu  mereka  berebutkan  Ilhan. Zack  terlebih  dahulu  bercinta  dengan  Ilhan, tapi  akhirnya  putus  ditengah  jalan. Tak  sampai  2 bulan  bercinta  dan  tak  sempat  nak  keluar  date  pun. Ilhan  kata  Zack,  gadis  yang  sukar  untuk  di  fahami. Mudah-mudah  je  Ilhan  putuskan  hubungan  hanya  kerana  gurauan  Zack  tentang  hubungan  mereka  tika  itu. Ilhan  gadis  egois. 

Ilhan  pula  mengadu  pada  Fath  mengenai  Zack. Ilhan  mengaku  salah,  tapi  terlalu  ego  untuk  menarik  balik  dan  membetulkan  keadaan  mereka. Habisnya, Ilhan  terus  dengan  sikap  tidak  peduli  alamnya  dan  Zack  berubah  menjadi  playboy  tegar. 

Lepas  beberapa  bulan, Ilhan  bercinta  lagi, kali  ini dengan  Arif. Farish  memang  sudah  direject awal-awal  oleh  Ilhan  atas  sebab  sikap  buaya  si  Farish. Arif  pula  lebih  decent. Lelaki  pemalu. Sangat  kacak  dan  menjadi  gilaan perempuan kolej. Saingan  hebat  pada  Fath. 

Arif  punyai  wajah  Korean  look  manakala  Fath  pula  tampil  tinggi,  kulit  kuning  langsat  dengan  rambut  keperangan. 

Tapi  hubungan  Ilhan  dengan  Arif  tidak  kekal  lama  juga, setiap  kali  Ilham  putus, dialah  yang  dicari  gadis  itu  dan  ironinya,  sewaktu  dia  bercinta  Ilhan  putus  cinta,  dan  sewaktu  Ilhan  putus  cinta, dia  sedang  bercinta. 

" Faatthhh ! " tangan  Ilhan  sudah  naik  ke  kepala. Menekan  kedua  belah  dahinya. " Why  you  put me  in  this  situation ? Its  awkward  you  know... "  

Fath  tergelak  lagi. Lucu  sangat  ke  tengok  teman  baik  sendiri  sampai  sakit  kepala ? 

Ilhan  bersandar  pada  kerusi  restoran. Mana  tak  peliknya, dalam  tempoh  empat  tahun  tak  bersua  Fath  tiba-tiba  propose

" You  tak  sayang  I ? " tanya  Fath  dalam  senyum  sumbingnya. Senyuman  lelaki  gentleman  yang  digilai  ramai, hanya  Ilhan  yang  tahu  si  gentleman  ni  macam  mana  orangnya. Fath  sendiri  yang  beritahu, dia  bosan  kalau  tak  ada  kekasih and  women  are  just  someway  to  kill  the  boredom. So  knowing  Fath  does  not  mean  dia  akan  suka  untuk  menjadikan  Fath  suaminya. 

Ilhan  mencebik geram. Pandai  betul  Fath  psiko. Memang  dia  sayangkan  Fath  dan  memang  setiap  kali  Fath  bercinta  dia  terasa  cemburu. 

" You  know  the  answer  Fath "
 
Fath  senyum  kemenangan. 

" Ilhan " panggilan  Fath  dibalas  dengan  pandangan  curious  dari  Ilhan  tapi  anak  mata  Fath  membuatkan  Ilhan  terdiam. Ada  keikhlasan  dari  mata  Fath. Kasih  sayang  yang  Ilhan  akui  memang  mencurah  antara  mereka  berdua.... 

" 9  tahun  lepas... Waktu  tu  I  tahun  pertama  kat  USA, you  ingat  apa  you  cakap  kat  I  masa  you  clashed  teruk  dengan  Zack ? "

Ilhan  diam. Mencongak  tahun-tahun  yang  telah  berlalu. 

Waktu  tu  Fath  keluar  kolej  sebab  ayahnya  mahu  dia  terus  ke  university  di  USA. Tidak  perlu  membuang  waktu  dengan  A-level  selama  dua  tahun. Fath  memang  mampu, dia  je  yang  tak  mampu. Ilhan  ke  UK  dengan  wang  ehsan  kerajaan  dari  Master  hinggalah  ke  PhD. Berbeza dengan Fath.

" At  the  end  of  the  you  akan  kawin  dengan  your  best  friend  sebab  bagi  you  boyfriend  never  last  and  not  designed  to  understand  you  while  best  friend  last  forever.  "

Ilhan  mula  mengukir  senyum. Memang. Dulu  dia  gadis  yang  lincah. Yang  outspoken. Dia  dikenali  kerana  wajahnya, kepandaiannya  dan  penyertaannya  dalam  pentadbiran  pelajar. Jadi  dia  datang  dengan  wisdom  sebegitu, wisdom  seorang  playgirl  sejati. 

Keluhan  terkeluar  dari  mulut  Ilhan. Keluhan  yang  datang  dengan  senyuman  yang  terukir  di  bibir. Betapa Fath  ingat semua  itu. 

" Then  I  ajak  you  untuk  sama-sama  stay  single, but  you  cakap, you  tak  boleh  stay  single. Nanti  you  bosan. " meledak  tawa  Ilhan  pada  Fath. Fath  menggeleng  laju. 

" Ilhan, I  thought  you  nak  ajak  I  couple, but  then  what ? You  ajak  I  stay  single, come  on ! " 

Merah  padam  wajah  Ilhan  bila  Fath  mengakui  perasaannya  selama  ini. Cintakah  dia  pada  Fath ? Tapi  cara  hidup  mereka  sangat  berbeza. Fath  kekal  dengan  status  sosialnya  tapi  Ilhan  sudah  semakin  kronik  ciri-ciri  radikalnya. Pemikirannya. Sudah  bertahun  Ilhan  tidak  bercinta, kerana  baginya  cinta  itu  sia-sia. Buang  masa.  Tidak  Islamik  dan  hanya  untuk  lelaki  bergelar  suami.

Dulu  Fath  ada  menjadi  Imam  solat  jemaah  di  kolej, tapi  bila  Fath  ke  USA,  kawan-kawan  Fath  agak  pelik  di  mata  Ilhan, berpeluk  lelaki  dan  perempuan...party  bagai... dan Ilhan  yang  bukan  kaki  surau, yang  dengar  muzik  hard  metal, yang  pakai  gelang  stud, menjumpai  nur  Islam  bila  menjejakkan  kaki  ke  UK. 

Tapi  sejauh  mana  Ilhan  berubah, dan  sejauh  mana  Fath  berubah, mereka  tetap  mampu  memahami  hati  masing-masing....hingga  kini.

" Ilhan.... kan  you  yang  cakap...kalau  cukup  10  tahun,  kita  tak  boleh  nak  settle  down  dengan  orang  lain... we  will  marry  each  other. "

Gulp ! 

Ilhan  terdiam  lagi. Pucat  wajahnya. Pucat  kerana  malu. Itulah  Ilhan, gadis  daring  suatu  ketika  dulu. Wajah  kacak  si  Fath  Azmi  Dato  Zakaria  sudah  tidak  mampu  dipandangnya  lagi. Dia  segan  dengan  sikap  jahiliahnya  suatu  ketika  dulu.

Menjadi  sahabat  baik  Fath  Azmi  adalah  sesuatu  yang  sangat  berharga  bagi  Ilhan, tapi  untuk  menjadikan  Fath  Azmi  sebagai  suaminya, banyak  perkara  yang  perlu  difikirkan  olehnya. 

Fath  Azmi  graduan  Stanford  University, USA. Graduate  seawal  usianya  21 tahun. 

Pernah  bekerja  di  USA  selama  3  tahun  sebelum  pulang  ke  tanah  air  dan mula  bekerja  dengan  Arup  Ltd  sebagai  akauntan. 

Fath  Azmi  yang  mahu  berdikari  dan  menolak  dari  membantu  perniagaan  keluarganya. Fath  Azmi  yang  gentleman  tapi  keras  kepala  dan  mahu  berdikari. Fath  Azmi  yang  humble  tapi  nakal  dengan  caranya  dan  yang  paling  utama, Fath  Azmi  yang  sama  adalah  seorang  playboy  tegar, ignorant  tentang  agama  dan  sangat  sosial.

" Wan  Ilhan  Arissa  Wan  Lokman, will  you  marry  someone  who  you  claimed  to  be  your  soulmate ? And  that  person  is  me ? "

Suara  Fath  Azmi  bergema  lagi. Ilhan  angkat  muka. Memandang  teman  baiknya  itu.... 


--> bersambung.


p/s : When a best friend marry each others, what a marriage will turn out to be ? Or Will Ilhan accept Fath at the first place ? Does it feel like a gay to be married to ur own besty ?


your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

86 comments:

  1. excited tuk tahu sambungan dia....tq for the new n3

    ReplyDelete
  2. ahaks...kawen with bestfriend...nk tgk pe jadi next...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cite ni buat eve senyum hehe (wlpn tak habis tulis lagi) haha - over

      thanks aisyah ! let see what happen next

      Delete
  3. Salam, novel baru lagi, semakin mencurah-curah idea di musim sejuk ni Eve :-):-) bertambah demamlah kami di sini...menarik tak sambar nak tengok konfliknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. opss ni projek hilangkan stress je kak ayu, dont expect much yeah. but somehow thanks for reading ! ;)

      musim sejuk ni berhibernasi kak...semua org tgh celebrate christmas. lol

      Delete
  4. Replies
    1. insyaa Allah stress baca research utk A380, eve karang lagi.haha

      thanks !

      Delete
  5. Me too.. Cnt wait fr d'next entry..

    ReplyDelete
  6. kak eve saja goda I utk baca time2 exam nih..hehe.. cepat2 sambung k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tergoda ye? fokus2 hehe ;) tq anis ! and gudluck exam !

      Delete
  7. Eve...wahhh new story yer..i hv my own story jgak mngenai BFF lelaki ni...x sabar nk tunggu next entry....keep it up dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol ouch ramai yg ada experience cgini ye ;) thanks kak !

      Delete
  8. Wah.. ! I like.. i like... Ni yg makin sayang kat Eve ni. X sabar tunggu next en3.. take care ya beb. Luv u...

    ReplyDelete
  9. Eve! Hehe. This entry makes me think of my bestfriend lah, used to be. Lol. Only after he gone, I realised how much he meant to me. Tapi I still can't accept those feeling lah eve. It is just, we used to be together, and I am always being me in front of him, he accepted me the way I am. Tapi special feeling tu takde, or is it me yang tak realise eve? Haha. Dia dah tunang dah pun, and now kita bawak haluan masing-masing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch esrene...how much i love my soulmate u know, but to make ur friend as ur husband...its so complicated to make a soul math... anyway, since dia dah tunang...insyaa Allah, he is not meant for u :)

      Delete
  10. Kolej Yayasan Saad? KYS? Melaka? Hehe

    ReplyDelete
  11. wah macam citer fanfic plak. takperh takperh... kita suka sebab ia lain dari segi bentuk penyampaian cerita

    ReplyDelete
    Replies
    1. fanfic ? apa tuhh lula ? haha I lost sekejap.hehe.

      Delete
  12. Replies
    1. tQ princess :) dah siap dah entry baru. cincau.

      Delete
  13. we want more.. moreand more...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha macam buat vote jek bunyinya babe ;) tQ !

      Delete
  14. Izzati:

    Yuhoo,sis Eve..A380 tak siap lagi dah ade kisah baru..terbaikk..walaupun nie projek menghilangkan stress akak,tapi i also like this story...:)

    boleh ke Ilhan terima kawan baik dia sendiri sebagai seorang suami?..yg pasti Izzati pun ade story disebalik BFF lelaki nie..Izzati suka dia pada waktu yg salah sama sekali sbb die dah ade GF..tapi lepas die dah tahu how my feeling towards him,kami ambik pendekatan berdiam diri dan hidup mcm biasa..tapi 2 atau 3 bulan lepas tu die clash dgn makwe die..i dont know why..but,bukan sbb sayalah..smpai sekarang kitorang x call atau sms..die dah menghilang jauh..entah ingat atau tidak dekat saya..tapi saya tak kisahlah..kisah lama..x perlu dikenang..hidup dengan seadanya..

    x sabar nak baca entry sweetheart yg seterusnya..keep writing cik penulis..wihuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waah ramai ada kisah bff...I LIKE ! sbb nti semua org akan flashback i guess...so many things happen in life actually.sigh ~ senyum sambil flashback.hehe

      thanks zati ! :)

      Delete
  15. macam kisah my best friend with her buddies.
    dia pun agak terkejut.when him propose.
    serious sama lah ! but him dekat France,
    and my friend somewhere else.
    so cute. she also cant imgaine what's going next.
    yelah, gaduh sama2, bertekak, gelak terbahak2 sama, bercerita,
    tetiba kena kongsi rasa hati-cinta. wah !
    sungguh jodoh tu milik Allah
    dan ianya surprise.
    so, for those yg tak kahwin lagi,
    just wait the surprise !
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess! anything could happen kan... :) thats add spices in life. thanks babe :)

      Delete
  16. Not bad pon kawen dgn bestfriend sendiri tp mgkin akan agak janggal sedikit.. Best gak story ni. Gud lak eve! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ anon :) hmm i need to do a soul math calculation, or i need to wrote sweetheart while thinking of - ok ke kawin bff haha.

      thanks babe :)

      Delete
  17. story mcm ni dh biasa: friends/berkawan dr kolej, tapi masing ade BF or GF, apa2 masaalah slalu sharing, tapi x sorang pon yg berkenan ngan memasing GF/BF. akhirnye bestfriend jugak yg nk di propose - novel Sha dan Shah, Bintang saya & byk lagi yg punya tema yg sama. tema mcm ni dan kawen paksa menjadi genre kesukaan remaja sekarang so cerita sweetheart ni pasti akan mendapat perhatian pembace sekarang. Weiii ...tak rugi le Eve tulis cerita macam ni sbb ramai yg suka jiwang, tambah lagi dgn ayat cintan cintun mesti ramai yg cair dan nak lagi, romantika de armour

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh hmm entah lah jadi romantik ke hape laila.....crite ni mcm a mathematic calculation for me about heart. *ok mesti tak paham apa eve cakap.hehe.

      anyway thanks babe!

      Delete
  18. wah.suka la cita baru neh. and please eve, jgn short story. tak boleh tahan laa...hehe demand pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha short je koottt ..... tgok cane nanti :p

      Delete
  19. perghhhh...Eve ni saje jelah kan nk bagi 'demam' i tak baik2..hahah..demam A380 xkebah-kebah lg now demam Sweetheart pulak..huwwarghhhh...pasni,Eve kene standby la nk kene 'harass' ngan ktorg nnt kan..mintak nx chapters..nx chapters..hihihi

    btw,okeyy Sweetheart kisah kwen dgn kwn sendiri ek..besfren sendiri..intro dah mcm best coz chapter 1 dah ramai hero2 yg listing (so kami ni xde la unsur2 nk bgaduh berebut hero sb pilihan kan dlm sweetheart ni..hahah )...honestly,klu di bg pilihan kwen dgn kwan baik-kwn skolah/kolej mmg i jauhkan..syuhhh..syuhh..ehh,ntah lah mcm pelik jer kan nk kwen dgn kwn sendiri!..haha..but,i tunggu jugak 4 nx chapters..i pretty sure tis Sweetheart akn jadi cite yg mnarik mcm yg TWB & A380 jgak..

    i cant wait 4 nx chpters!..chaiyokk!babe.

    *Amoiiwhitelily*

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha dont harass me amoi! lol . ni cite ekspress ni babe. nak menahan diri dari post A380 sblm ia mencapai tahap kematangan.haha. over gile ayat kan.hehe. cite ni biasa je kot. cite killing time tu je.

      Delete
  20. more? bestfriends become a husband&wife. Teringat artis malaysia, ana rafali.. she got married with her bestfriend.
    Ilhan and Fath... Saya ingat Ilhan lelaki and Fath perempuan. Switched xD
    Okay, mereng sikit baca cerita you
    Stay writing xoxo

    ReplyDelete
  21. wah...akk tunggu yg lain but lain lak yg dek eve tempek...but best gak jln cerita neh...tk sabar nk next chap...kisah fath n ilhan...mengujakan dek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sowyyy..kene tgu skeet lagi ye kak :) abang fawwaz, si comel emmel, hana, fido dan haydar pasti akan muncul nnti. tgu tuan pereka cerita bersiap siaga dlu.hehe

      Delete
  22. Gile kalau tak suka apa yg Eve tulis . . Hehehe tqvm hilang la sikit rindu bila bukak blog Eve . . Sayang dia . . . .

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks kak noorliyana ;D alhamdulillah ada org sayang :D

      Delete
  23. Dear Eve,

    Hmmm starting to fall in love again....loves never ends...

    Luv ya eve....keep on writing.....U are one and only Eve......

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks anon :D
      baca komen u ni mcm kenal je sape...hehe.. thanks babe :)

      Delete
  24. hope this is short story, tak sanggup nak demam rindu kalau buat novel lagi....hihi

    ReplyDelete
  25. dear.....ada skt pembetulan married with each other, takde s sbb each to menunjukkan pada setiap SATU orang. Kalau ayat tu mengatakan yg dia ada banyak pilihan lain baru blh guna others, eg. There are others who would like to marry me....tu je, jgn la rasa kecik hati ke apa ye..............

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yeah thanks for pointing it out, others cant be use with each pun.its clashed meaning but as usual i am not very sensitive about spelling, grammar. so thanks again :)

      Delete
  26. Teringat plak dkt novel shah & Sha ;) Btw, cpt2 lah smbg ye kak ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ini perlu baca shah n sha but lpas eve habiskan semua buku2 yg eve kena baca kot.haha.

      Delete
  27. Omg!!!!! Kak eve DAEBAK!!!!! Citer ni bapak best giler!!!!! Tapi hero dia kurengggg la.nk yg len....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha fika, u imagine la hero lain :p hakhak. akak nak mamat rambut brown n malay tapi tak jumpa, malas2 amek je yg mana ada.keh3. thanks yeah!

      Delete
  28. Omooooo!!!
    Best tahap gaban!!!!
    Eve sambung cpt2!!!

    ReplyDelete
  29. best! best! best! btw at first i thought fath tu gurl and ilhan tu heroin. haha. weird me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually eve pn tertukar masa nak tulis tp nak jg guna nama tu sbb mmg significant names.lol

      Delete
  30. Kak eve I like your story ! Different and informative .

    ReplyDelete
  31. mesti bes ni..tak sabar nk tau kisah selanjutnya..

    ReplyDelete
  32. Best friend's wedding...huhuhuhu macam menarik jep cerita ni XD

    ReplyDelete
  33. First entry dah cukup best!!! Keep it coming Eve!

    ReplyDelete
  34. Pity me...bz2 melayan ank bercuti n nk naik sek terpaksa off kan reading mode..Dh missed train again... huhuhu..BTW Eve, menarik n bikin me tertarik nk baca more... hihihi.... CAiyok2!!

    ReplyDelete
  35. eve..cepat-cepat sambung..tak sabar nak bace sambungan cite nih :)

    ReplyDelete
  36. Sis eve. I lOve all your stories. Good job!!!!

    ReplyDelete
  37. ER...akak amik kesempatan to tell u that i miss u so muchhhhh...
    Dah x leh PM Eve dah sekarang...huhu...
    Best of luck dear!!!

    ReplyDelete
  38. Maizatul Azlina Hj Arshad27 December 2012 at 17:04

    dear evelyn,

    Suatu permulaan yg menarik...emm pasti intipatinya akan lebih menarik..

    ReplyDelete
  39. owh, ni prolog dia...tadi bce bab 1 terus! nice starting, kak Eve! ;)

    ReplyDelete
  40. Alololo sweetnya.. Tak sabo laa Eve nak tunggu yr next book... Takut lunyai TWB akak nk tunggu A380 & Sweetheart... Cepat2 yea dik...

    ReplyDelete
  41. salam kak eve....saya dah baca novel kak eve THE WEEDING BREAKER...
    the best saya pernah baca...xde konflik yang melarat and I hope..sweetheart ni pun cmtu...by the way...gud luck ya...
    akak ....nak minta tolong kalau akak free pergi ke blog saya..najwa-syafiqah.blogspot.com.
    saya baru nak cuba bidang penulisan...sementara tunggu result Spm...
    saya berkarya...harap beri tunjuk ajar...tq..

    ReplyDelete
  42. baru baca..nak marathon ni...best friend? hikhikhik....suami sy propose sy bukan sbb kami bercinta..tp sbb dia kata saya bestfriend dia....sampai skrg dia perkenalkan sy pd kenalan2 dia sbg 'my gf, my bf n my sahabat'...dan sy cuba kekalkan rs gf, bf n sahabat tu lbh dari rasa isteri spy dia sentiasa rasa senang n terbuka dgn saya....like..like..like..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same here... baru ada feel dapat hidup bersama selamanya kan..kan....
      seronok .. kadang2 bergaduh pun, senang je nak settlekan .. as s fren, kita tegur dia cara kita .. best...

      Delete
  43. sy xbleh la..segan plak bila best friend jd husband...uwarghhhh

    ReplyDelete
  44. love is in the air !! then i realized my love story is just a fairy tales .....

    ReplyDelete
  45. sis, Sweetheart ni nak buat novel ke nanti ?

    ReplyDelete
  46. I have read A380. Fall in love with Fawwaz Husaini. Pretty disappointed he doesn't end up with Hana though... :(
    Will Sweetheart really materialise sis?

    ReplyDelete
  47. saya ada nak perkenalkan satu program dari US. .yang boleh membuat pendapatan sampingan. .Free register, tiada apa2 bayaran dikenakan. .tiada tipu muslihat ( Kalau tipu pun bukan kita rugi apa2 pun). .Tak perlu cari orang. .Tak perlu jual barang, dan Kerja sikit2 je. .saya baru 8 jam join dah us$245. Syaratkelayakan:Anda ada facebook dan tau computer sikit2. Anda hanya perlu open link di bawah dan register sebagai member. Lepas register terus dapat upah USD25, bersamaan RM80.00 lah lebih kurang .Dah tu, anda akan dapat link anda sendiri..pastu apa lagi? Copy link anda, atau copy terus semua ayat saya ni, and paste kat facebook atau apa2 saja yg anda tahu,mcm email,tweeter dan sebagainya. .Setiap orang yang open link anda, anda akan menerima ganjaran sebanyak USD10 atau RM30 lah lebih kurang. Mudah kan!!! Duit anda boleh pilih, samaada duit masuk account terus, atau cek (akan di pos terus ke rumah.)http://www.theweeklypay.com/index.php?share=359926

    ReplyDelete
  48. Wahh akhirnya jumpa blog kak eve! I love youuuuu! nak stalk puas2! hehe <3

    ReplyDelete
  49. ada masa singgah lah blog saya, chibihuria380.blogspot.com .. saya ada tulis short story :) ty

    ReplyDelete
  50. wahh...akhirnya terjumpa jugak blog akak. selama ni baca novel aje...heheh

    akak, saya suka novel A380 tu..best sgt

    keep making wonderful story :D

    ReplyDelete
  51. Love your novel so much..jauh permikiran awak dlm bidang novel ni.great job

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete