Join This Site

Sunday, 30 December 2012

The Wedding Breaker : Cerpen Khas



Assalamualaikum wbt, n hyee ! 

Alhamdulillah, freshly baked from the oven. Thanks to kak Bloomin Jasmine yang mengingatkan and Izati.hehe. Honestly, many things happen in this cold winter, tarikh apa etc pn eve dah tak ingat.hehe. 

Alhamdulillah, Eve nak ucapkan thank whole loads to those yang menyokong TWB. Semuanya dari Allah, alhamdulillah bagi yang mengambil kebaikan darinya :) 

All right thanks semua :) for adding up a good meaningful moment for me as a NEW writer. =)


Lots of Lovesss~
 x Eve x 

 ---------------------------
Cerpen  Khas  : The  Wedding  Breaker

Isnin

“ Hye…. ” Tengku  Adam  tersenyum  nakal. Seksi. Pinggang  isterinya  dipeluk  dari  depan. Matanya  melekat  pada  wajah  Ariana  yang  semakin  lama  kelihatan  semakin  cantik  di  matanya. Bagaikan  ada  aura  yang  istimewa, Ariana  sangat  irresistible  lately. Soo  irresistible  sampaikan  dia  tak  tahu  kenapa  dan  apa  puncanya.

“ Abang…. Sayang  dah  naik  berat  badan…! ”

“ Abang…..Sayang  selalu  lapar…. And  I  can’t  control  it ! ”

Itu  yang  selalu  Ariana  adukan  padanya  sejak  dua  minggu  lepas. Bila  dia  minta  Ariana  buat  pregnancy  test, kata  Ariana  haidnya  masih  teratur.

“ Hyee… ” Ariana  senyum  segaris  dengan  battling  lashesnya. Menggoda. Dia  suka  menggoda  Tengku  Adam, suaminya. Godaan  yang  mampu  buatkan  Tengku  Adam  hilang  kawalan. Itu  kuasa  perempuan, Ariana  senyum  lagi. Walaupun  perempuan  fizikalnya  lemah, tapi  Tuhan  jadikan  perempuan  mampu  menundukkan  lelaki  yang  kuat, dan  ianya  selalu  terbukti  betul.

Atas  prinsip  yang  sama  terlahir  satu  istilah :

Behind  every  great  man  there  is  a  great  woman.

Hanya  perempuan  yang  hebat  yang  mampu  menjadi  companion  dan  membentuk  suami  yang  hebat  kerana  azali  lelaki  dan  perempuan  tidak  sempurna. Hanya  bila  mereka  bersama, mereka  saling  melengkapi. Menutup  apa  yang  kurang  dan  menambah  kepada  kebaikan.

“ Masak  apa  untuk  abang ? ”

Me ” Ariana  senyum  dan  Tengku  Adam  ketawa  kuat. Ariana…Ariana…tak  habis  habis  dengan  nakalnya. Suka  menduga  had  kawalannya.

I  had  love  too… ” tingkah  Tengku  Adam  tapi  Ariana  segera  menggelengkan  kepalanya. Menepuk  pinggul  suaminya  sebelum  berlalu  ke  meja  makan.

“ Sayang  dah  masak  la  abang… ”

Tudung  saji  di  buka  oleh  Ariana, terhidang  beberapa  lauk  pauk  di  hadapan  matanya.

Sayur  bakar  dengan  topping  cheese.

Salmon  bakar  gaya  Mediterranean.

Makaroni  bakar  dengan  keju.

Tengku  Adam  terdiam. Mana  masak  lemak  tempoyak  yang  biasa  Ariana  sediakan  untuk  dia ? Biasanya  Ariana  suka  makan  makanan  melayu. Pinggang  Ariana dipeluknya  sekali  lagi  dari  sisi. Menginjak  si  isteri  supaya  lebih  dekat  dengannya. Dagu  Ariana  dicuit  mesra.

“ Sayang  diet  ya ? ”

Berubah  muka  si  isteri.

“ Tak… ” nafasnya  ditarik  panjang. Bagaikan  cuba  menyedut  bau  di  situ. “ Sayang  suka  bau  cheese  ni. It  smells  sooo  good ! ” mata  isteri  bercahaya  bagai  rembulan  penuh  di  tengah  April. Tengku  Adam  terdiam  lagi. Sejak  bila  Ariana  hantu  keju ?

Ariana  mengeluh  panjang  sebelum  menyandarkan  kepalanya  pada  Tengku  Adam.

“ But…. I  feel  weird  now  abang…. It’s  like… I  can’t  stand  the smell  of  durian  anymore… I’m  sorry…I  tried  to  cook  you  masak  lemak  tempoyak…but…I  can’t  stand  the  smell…It’s  horrible ! ”

Tengku  Adam  senyum. Ariana…Ariana… Orang  suruh  cek kandungan  dia  tak  nak. Katanya  kalau  dia  mengandung  dia  pasti  tahu ! Instinct  seorang  ibu  katanya. Nampak  gayanya  instinct  seorang  ayah  lagi  kuat  dari  instinct  seorang  ibu. Tengku  Adam  senyum  lagi. Bagaikan  pasti  dengan  telahannya  itu.

“ Tak  apa, sekali  sekala  tukar  menu  apa  salahnya  kan ? ” 

Tengku  Adam  mula  duduk  di  kerusi  utama. Ariana  mencedok  lauk  pauk  ke  dalam  pinggan  suaminya. Melihat  Adam  makan  penuh  berselera. Sejak  bila  Adam  tidak  berselera  kalau  Ariana  yang  memasak ? Lagipun  biasanya  perut  Adam  lebih  sukakan  nasi  bukan  makanan  barat  begini. Gering  katanya  kalau  tak  ada  masakan  melayu, tapi  kalau  dah  tak  ada  nasi, terpaksalah  makan  dengan  banyak  baru  dapat  tenaga  yang  sama.

“ Sayang  tak  makan ? ”

Hampir  separuh  makanan  dimakannya  baru  Tengku  Adam  menyoal. Ditunggunya  Ariana  makan  tapi  sampai  ke  sudah  tidak  disentuhnya  lauk  pauk  yang  dibuat. Ariana  tunduk, nampak  serba  salah…

“ Sorry  abang….Sayang  makan  dulu  tadi… I  can’t  control  my  appetite  anymore…”

Adam  ketawa  dengan  riak  Ariana. Comel.

“ Tak  apa…. Abang  risau  je… ”

Risaukan  anak  dalam  kandungan  Ariana  sebenarnya. Risaukan  Ariana  juga.

“ Tak  apa  makan  lebih… ” pujuk  Adam  lagi. Perempuan  mengandung  memang  perlu   makan  lebih, telahnya. “ Ngaaa… abang  suap ”

Sepotong  macaroni  bakar  disuakan  ke  mulut  isteri  tercinta. Ariana  ketap  bibir  sebelum  membuka  mulut. Hati  terliur  tapi  otak  kalut  berfikir  pelbagai  benda.

Macam  mana  kalau  dia  gemuk ?

Adam  akan  cari  orang  lainkah ?

Persoalan  yang  memberatkan  jiwa  dia  simpan  dalam  hati. Tidak  mahu  mengganggu  suami  yang  sedang  makan.

Ah  slimming  centre  kan  ada, telah  Ariana  atau  dia  sepatutnya  mula  ke  gim ? Sejak  balik  dari  berbulan  madu  di  Switzerland  dan  London  dua  bulan  lepas  dia  dan  Adam  berpindah  ke  penthouse  Adam  di  tengah  kotaraya. Dekat  dengan  Panglima  Holding. Tempat  yang  menyimpan  cerita  dukanya  dulu, tapi  cerita  duka  itulah  pembuka  dan  sebab  kepada  kebahagiaannya  kini.

Katil  yang  sama.

Bilik  persalinan  yang  sama.

Adam  yang  lama  tapi  jiwa  yang  baru.

Ah, biar  lepas  semua  kenangan. Tak  ada  manusia  yang  sempurna. Adamnya  kini  jauh  lebih  sempurna  dari  dirinya  sendiri. Penuh  ilmu  di  dada. Menyayanginya  bagai  menatang  minyak  yang  penuh. Tuhan  Maha  Tahu, dan  tidak  rugi  percayakan  aturan  hidup  yang  Dia  tetapkan  untuk  mereka  berdua.

“ Macam  mana  progress  writing  sayang ? ” soal  Adam  bila  isterinya  mula  memungut  pinggan  yang  dia  makan. Licin  semua !

“ Hmm… Sayang  banyak  tidur  lately…. Coffee  pun  tak  boleh  tolong… ” Ariana  termenung  lagi. Membulat  mata  Adam. Ariana  perlu  disedarkan  yang  dia  sedang  mengandung, kalau  tak  entah  apa  yang  Ariana  akan  buat  nanti. Minum  kopi  tak  elok  untuk  anaknya  nanti.

“ No. Don’t  drink  coffee. Abang  tegah  sayang  dari  minum  kopi. ” ternganga  mulut  Ariana  dengan  reaksi  kalut  Adam. Dia  ketawa  mengekek. Pinggan  diletakkan  di  tepi, tangannya  mula  mencapai  pipi  suaminya. Mengusapnya  lembut.

“ Abang… Why  on  earth ? You’re  acting  so  strange…

Adam  telan  liur. Nampak  sangat  dia  kalut  tadi. Kedua  belah  tangan  isterinya  dicapai  dan  dikucup  mesra.

“ Sayang, I’m  your  husband  right ? ”

“ Yes… of  course  sayang ! ” melebar  senyuman  Ariana. Kali  ini  dahi  Adam  menjadi  mangsa  kucupannya. “ Why ?

You  and  I  are  a  couple  from  heaven. God  chose  us. Kalau  sayang  sakit, sedih  hati  abang  akan  tahu. We’re meant  for  each  other. Even  you don’t  tell  me  about  it, I  will simply  know  it by heart, sayang…. That’s  the  specialty  that  God  gives  us. A  husband  and  wife…”

Ariana  diam  memandang  anak  mata  suaminya. Adam  kalau  berbicara  pasti  maksudnya  dalam  dan  menusuk  kalbu.

“ And  you  my  dear  wife….is  carrying  our  baby… ”

Ariana  ketap  bibir…

Tangannya  naik  mengusap  perut  sendiri….Hati  hiba  tiba-tiba….

Terasa  cepat…sangat  cepat…ketakutan  untuk  menjadi  seorang  ibu  menerpa  sanubarinya  lagi…Sungguh  dia  takut !

Takut  untuk  mendidik  anaknya  nanti. Takut  andaikata  dia  salah  mendidik  mereka. Takut  melihat  mereka  membesar  dan  akhirnya  pergi  meninggalkan  dia  dan  Adam  berdua…Membina  alam  rumah  tangga  sendiri, keluarga  sendiri. Semua  ketakutan  itu  membelenggu  Ariana  Rose  Hussein…

Tangan  suam  Adam  terasa  di  kulit  perutnya. Mengusap  perlahan.. Anak  matanya  yang  tadinya  memandang  perut  sendiri  kini  berubah  ke  mata  suaminya. Dengan  mata  yang  sudah  berkaca, tangan  suaminya  dipegang  erat. Sama-sama  mengusap  perutnya…

Dia  diam  sejenak….

Mengamati….

Menghayati…..

Saat  itu  dia  mula  pasti, ada  nyawa  dalam  rahimnya. 

**************


Selasa

“ Congraltulation, you’re  two  months  pregnant ”

“ Alhamdulillah, Ya  Rahman ” beriya  Adam  senyum. Tidak  menyorokkan  perasaannya  langsung. Tangan  isterinya  digenggam  erat. Betul  telahannya. Sangat  betul !

“ Terima  kasih  doctor… ” Ariana  tersenyum  manis. Hati  lapang  selapang-lapangnya. Rasa  bahagia  mula  mencurah-curah  ke  dalam  jiwa. Ada  janin  dalam  dirinya. Janin  bukti  kasih  mereka  berdua. Janin  yang  dipilih  Allah  untuk  dilahirkan  oleh  dia.

Bila  dia  suarakan  yang  dia  takut  dia  tak  mampu  jadi  ibu  yang  baik  petang  tadi, Adam  bijak  memujuk  dengan  kata-katanya  yang  bisa  menguatkan  hati  seorang  Ariana  Rose  Hussein,  “ Tuhan  percaya  kita  mampu  jadi  ibu  dan  bapa  yang  baik  sayang… Dia  hadiahkan  kita  anak  untuk  menyelamatkan  kita  di  akhirat  kelak. When  God  believes  we  can  handle  this, we  should  be  more  than  convinced. We   should  welcome  our  baby… You  have  me  after  all, I  will  lead  you  to  be  my  best  wife,  best  mom for  our  children !

Dari  klinik  Adam  terus  ke  rumah  mommy  dan  daddynya. Menyampaikan  berita  gembira   
pada  mereka. Jeda  sekejap  Ariana  bila  masing-masing  sibuk  memeluknya. Adam  sendiri  pula  berlagak  seperti  polis  trafik, memeriksa  laluannya  takut  dia  terjatuh  nanti. Dalam  tempoh  tiga  bulan  pertama  janin  masih  lagi  tidak  kuat  bergantung  di  uterus  atau  rahim, jadi  dia  sendiri  sedar  yang  dia  perlu  berhati-hati.

Balik  ke  rumah  Adam  putuskan  supaya  mereka  kembali  berpindah  ke  rumah  mertua  mereka. Sekurang-kurangnya  ada  orang  bersama  Ariana  sepanjang  masa. Canggung  adalah  perkataan  terbaik  yang  Ariana  rasa, tapi  untuk  menyekat  kegembiraan  suaminya, itu  bukan  sikapnya.

“ Patutlah  abang  rasa  sayang  cantik  sangat  lately.... ” Adam  senyum  dan  ketawa  pada  satu  masa. Mereka  baru  siap  membersihkan  diri  setelah  berjam  di  rumah  mommy  dan  daddy. Pakaian  sudah  ditukar  ke  pakaian  tidur.

Mommy  dan  daddy  memang  sangat  gembira. Cucu  sulung, katakan… Ayah  dan  uminya  pula  dah  siap  diberitahu  oleh  Adam. Kalau  boleh  semua  orang  dia  nak  khabarkan, tapi  Ariana  sempat  berpesan  pada  umi  dan  ayahnya  supaya  dirahsiakan  terlebih  dahulu, pada  mertuanya  pun  sama. Waktu  sekarang  sebolehnya  dia  mahu  mereka  berdoa  supaya  kandungannya  sihat. Awal-awal  begini  kalau  diwar-warkan  takut  pula  dia  kalau  ada  apa-apa  yang  berlaku. Bukan  percaya  pada  mistik, tapi  logiknya  bila  belum  mencapai  usia  3  bulan, janin  masih  belum  kuat. Jika  ada  pihak  yang  ingin  berbuat  jahat  pada  janin  di  dalam  rahimnya, waktu  inilah  waktu  yang  terbaik. Tambah  pula  Adam  punyai  kekasih  lama  yang  masih  berdendam, lagi  Ariana  tidak  mahu  mengambil  risiko.

 Setelah  lama  berdiam, terluncur  satu  soalan  dari  Ariana.

“ Kenapa  abang  tahu  dulu ? ” lama  Ariana  termenung, akhirnya  terluncur  juga  soalan  tu  dari  mulutnya. Terasa  seperti  dirinya  tidak  peka.

Melihatkan  riak  muka  si  isteri  yang  agak  mendung  Adam  terus  memeluk  Ariana. Membawa  isterinya  rapat  padanya. Televisyen  yang  terpasang  di  hadapan  mereka  di  matikan  oleh  Adam. Tidak  mahu  diganggu  oleh  bunyi  tv.

Because  of  I’m  your  Imam  sayang ” kucupan  hangat  hinggap  ke  ubun-ubunnya. “ I  pay  particular   attention  to  you… ”

Ariana  senyum  kali  ini. Ikhlas  dari  hati. Ya, Adam  adalah  Imam  dia  dalam  segenap  perkara. Kini  lebih  terbukti. Makin  lebar  senyumannya.

“ Alhamdulillah… Tuhan  bagi  sayang  the  best  Imam  I  could  ever  get… ”

Tubuh  suami  dipeluknya  erat. Seerat  sayangnya  pada  Adam.

“ Dah  60  hari  kan  anak  kita  sayang ? ” abdomen  Ariana  diusap  lagi  oleh  Adam. Bagaikan  dia  dapat  rasa  ada  janin  di  dalamnya.

Ariana  angguk.

“ Sayang  nak  tahu  tak  kenapa  sayang  suka  dairy  product  and  cheese  lately ?

Muka  Adam  dipandangnya . Berteka  teki. Ariana  jongket  bahu.

“ Sebab…. Anak  kita  made  in  Switzerland ! ” lebar  senyuman  Adam. Riang.

“ Abang  kiralah  sayang, didn’t  I  tell  you ? Tuhan  suruh  kita  berusaha  ikut  sunnatullah, hukum  alam  yang  Dia  ciptakan  dan  pada  masa  yang  sama  we  know  that  every  single  thing  is  actually  come  from  Him. ”

“ My  handsome  and  brilliant  husband, I  heart  you ! So  much ! ”

“ I’m  happy  when  you  do, love. ”

Adam…owh  Adam… tiada  kata  yang  dapat  menggambarkan  betapa  Ariana  bersyukur  punyai  suami  bernama  Tengku  Adam  Kamil. Sungguh  dia  berterima  kasih  pada  Tuhan. Rupanya  selama  ini  Adam  memang  mengira  dan  memerhatikan  perubahannya  tapi  semata-mata  mahu  menjaga  hatinya  selaku  seorang  ibu  kepada  anak  mereka, Adam  berikan  dia  peluang  dan  menyorokkan  rasa  dihatinya  sendiri. Adam  berikan  dia  peluang  untuk  merasakan  kehadiran  janin  itu  sendiri  hinggalah  Adam  rasa  dia  mungkin  boleh  melakukan  perkara  yang  membahayakan  anak  mereka  barulah  Adam  mula  bersuara.

“ Kalau  nak  dikira, sekarang  ni  dah  minggu  ke  9  kan  sayang ? ”

Ariana  angguk.

Which  mean  about  63  days  or  so  kan ? ”

Ariana  angguk  lagi.

“ Sayang  ingat  hadith  4  koleksi  Imam  Nawawi ? ”

Hadith  ke  empat  dalam koleksi  hadith  40  Imam  Nawawi  diulang  tayang  dalam  minda  Ariana.

Abu 'Abd al-Rahman 'Abdullah bin Mas'ud, radiyallahu 'anhu, reported: The Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, the most truthful, the most trusted, told us :

"Verily the creation of any one of you takes place when he is assembled in his mother's womb; for forty days he is as a drop of fluid, then it becomes a clot for a similar period. Thereafter, it is a lump looking like it has been chewed for a similar period. Then an angel is sent to him, who breathes the ruh (spirit) into him. This Angel is commanded to write Four decrees: that he writes down his provision (rizq), his life span, his deeds, and whether he will be among the wretched or the blessed.

I swear by Allah - there is no God but He - one of you may perform the deeds of the people of Paradise till there is naught but an arm's length between him and it, when that which has been written will outstrip him so that he performs the deeds of the people of the Hell Fire; one of you may perform the deeds of the people of the Hell Fire, till there is naught but an arm's length between him and it, when that which has been written will overtake him so that he performs the deeds of the people of Paradise and enters therein."
[Al-Bukhari & Muslim]

Dia  angguk  lagi. Menunggu  ayat  seterusnya  dari  suaminya.

“ Kita  ada  lebih  kurang  57  hari  je  lagi  sayang  untuk  pohon  pada  Allah  supaya  letakkan  takdir  terbaik  buat  anak  kita. Terbaik  dunia  dan  akhirat…. Moga  dia  mampu  jadi  anak  yang  soleh  dan  solehah. Dijaga  hatinya  supaya  sentiasa  suci  dari  dosa… Dipermudahkan  pekerjaannya  di  dunia  dan  akhirat… Sentiasa  di  bawah  lembayung  rahmat  Allah… dan  semoga  Allah  sentiasa ingatkan  dia  tentang  janjinya  pada  Allah  sebelum  dia  dipilih  untuk  turun  ke  bumi… ”

Air  mata  Ariana  gugur  tiba-tiba. 57  hari  yang  sangat  crucial  untuk  anak  di  dalam  kandungannya. Sangat  penting  untuk  masa  depan  anaknya. Hak  seorang  anak  bukan  bermula  selepas  mereka  keluar  ke  bumi, tapi  sebelum  seorang  lelaki  memilih  seorang  wanita  untuk  menjadi  isterinya  dan  ibu  kepada  anak-anaknya  lagi.

Air  mata  sang  isteri  disapu  oleh  Adam. Dikucup  mata  isterinya  penuh  kasih. Pipi  isteri  yang  bakal  berpenat  lelah  untuk  seorang  waris.

“ Jom, kita  tidur. Nanti  kita  sama-sama  buat  persediaan  untuk  jadi  mama  dan  papa. Esok  we  will  figure  out  what  to  do  first  okay ?

Aye, aye  my  captain ! ” Ariana  buat  gaya  tabik  pada  leftenan. Leftenan  dunia  akhiratnya.

“ Ooppss  sebelum  tu  can  you  do  me  a  favour ? ” Adam  buat  muka  kesian. Muka  merayu  sungguh-sungguh. Sebelah  tangan  menggenggam  tangan  isterinya.

“ Anything, heart ”

“ Can  we  take  your  pregnancy  progress  picture ? Pleaasseeee ”

Ariana  tertawa. Wajah  suaminya  diusap  sayang. Comel.

“ Of  course  boleh, I’m  all  yours  by  the  way ”

Beberapa  keeping  gambar  diambil  oleh  Adam. Gambar  perutnya  dari  sisi. Dengan  kertas  di  tangan  tertulis : I’m  9  Weeks  Old !







Esoknya  Adam  kejutkan  dia  awal  pagi  lagi, sebelum  Subuh. Tahajud  bersama. Selepas  Subuh  berjemaah  mereka  berdua  bersarapan. Adam  memutuskan  untuk  membawa  dia  bersama  ke  pejabat. Menyelesaikan  beberapa  tugasan  sebelum  mereka  berdua  ke  kedai  buku, memilih  buku-buku  persediaan  untuk  menjadi  ibu  dan  bapa. Adam  carikan  seorang  fitness  teacher  untuk  menjaga  diet  dan  senaman  Ariana. Senaman  dan  diet  yang  betul  mampu  menjamin  tumbesaran  yang  baik  untuk  anaknya, dan  senaman  yang baik  mampu  membantu  Ariana  sewaktu  mahu  melahirkan  nanti.

Hari  yang  sama  juga  Adam  wajibkan  semua  staffnya  yang  Muslim  melakukan  solat  hajat  berjemaah  pada  waktu  Dhuha  salah  satu  waktu  yang  mustajab  doanya. Arahan  kuasa  diturunkan  serta  merta  dan  berkuat  kuasa  esok.

Over  sekali  lagi  untuk  Ariana, tapi  pada  Adam  dia  sedaya  upaya  cuba  mengelakkan  anaknya  dari  tersesat  jalan  sepertinya  dulu  dan  selaku ketua, apa  salahnya  kalau  menggalakkan  solat  sunat  berjemaah ? Kata  boss  Islam. Company  Islam.

Hujung  minggu  tu  juga  mereka  merancang  untuk  ke  rumah  mommy  dan  daddy. Kata  Adam  setakat  jauh  sikit  apa  salahnya, dia  bukannya  drive  sendiri  nanti. Bodyguardnya  si  Hilmi  dan  Dolman  pun  dah  lama  tak  melakukan  tugasan  sebagai  pemandunya  bila  dia  dan  Ariana  berkahwin. Makin  santai  mereka  berdua. Sekarang  terpaksalah  keduanya  kembali  bertugas.


**************
Minggu  ke  15

Sekeping  lagi  gambar  diambil  oleh  Adam  dengan  Ariana  memegang  sekeping  kertas  bersaiz  A4  bertulis : I’m  15  Weeks  Old !

 

Adam  senyum  sendiri  sambil  ditatap  oleh  isterinya. Di  ofis  pun  Adam  boleh  scroll  album  di  telefonnya. Album  khas  untuk  pregnancy  Ariana. Anak  sulung  mereka.

Adam  berbisik  ke  telinga  isterinya, perlahan “ Dia  dah  boleh  dengar  suara  kita  sekarang, be  careful  with  what  we  say

Ariana  senyum  dan  ketawa  perlahan. Adam…Adam… bimbang  betul  dia  kalau-kalau  anaknya  akan  terdengar  perkataan  yang  tidak  elok  nanti. Kalau  dulu  adalah  mereka  bertegang  lidah  sikit, tapi  sekarang  tahap  sabar  Adam  sangat  tinggi. Dia  tak  mahu   anaknya  mendapat  gambaran  yang  buruk  mengenai  mama  dan  papanya.

Ariana  sendiri  pun  akan  sentiasa  mengalunkan  bacaan  al-Quran, terbukti  bayi  lebih  tenang  bila  dibacakan  ayat  suci  al-Quran. Kajian  tentang  bunyi  yang  dibuat  juga  mempunyai  pendapat  yang  sama. Bunyi  mampu  mempengaruhi  tumbesaran  otak  janin.

Perut  Ariana  yang  sudah  berbonjol  sedikit  di  kucup  oleh  Adam.

“ Papa  dan  mama  sayang  awak, mama  minta  baby   jadi  anak  yang  baik…yang  soleh… We  both  love  you  so  much ! ” terasa  geli  perut  Ariana  bila  Adam  bercakap  dengan  perutnya  tapi  dia  tahankan. “ Muaahhss ” satu  kucupan  hinggap  lagi  untuk  anak  kesayangan.

Sudah  sebulan  lebih  mereka  tinggal  di  rumah  mommy  dan  daddy. Minggu  lepas  baru  dia  dan  Adam  khabarkan  pada  papa  dan  mama  tirinya  yang  Ariana  sudah  mengandung. Beriya  papa  dan  mama  datang  ke  rumah  mereka. Adik-adik  tirinya  pun  datang  sama.

“ Rose…. Kenapa  lambat  beritahu  mama ? ”

Sejak  bila  mak  tirinya  teringin  nak  ambil  tahu  hal  dia ? Pelik. Tapi  Ariana  diamkan. Buat muka  manis, tak  elok  buat  perangai  masa  mengandung.

“ Mama  dan  papa  antara  orang  yang  terawal  yang  tahu… ”

“ Dah  berapa  bulan  kak ? ” soal  Tasha  dengan  muka  teruja.

“ 3 bulan lebih… ” Adam  yang  jawab  kali  ini.

“ Owh… hati-hati  kak…baru  lagi  tu. Jangan  happy  sangat, macam-macam  boleh  jadi.”

Thud !

Terasa  jantung  kena  tikam. Ariana  diam. Ketap  bibir.

“ As  a  good  sister  you  should  pray  for  her  wellbeing . Bukan  cakap  macam  tu. ” Adam   menembak  terus.

Tasha  buat  muka  gedik. Cover  line. “ Tasha  risaukan  kakak  je  abang  Adam… ”

Pinggang  Ariana  dipeluknya  kemas. Pipi  isterinya  dicium  terus  di  hadapan  mereka.

“ Thanks  sebab  risaukan  akak ” Ariana  senyum  lagi. Emosi  ibu  mengandung  kena   stable…nanti…takut  anak  yang  keluar  jadi  rebellious, Ariana  mengingatkan  diri  sendiri.

“ Nanti  kalau  akak  nak  beli  barang  baby  ajaklah  Tasha, Tasha  boleh  temankan ”

Adam  sangsi. Sebab  Tasha  lah  Ariana  mengamuk  dengan  dia  dulu. Sekarang  dia  dah  masak  benar  dengan  apa  yang  berlaku  antara  isterinya  dan  adik  beradik  tirinya. Ariana  sudah  dipaksanya  untuk  menceritakan  semua  benda.

“ Tak  apa…Abang  Adam  boleh  temankan  Kak  Rose ” Adam  terlebih  dahulu  menjawab  bagi  pihak  Ariana. Bukan  boleh  pakai  adik  iparnya  tu. Huh, kalau  jadi  apa-apa  pada  Ariana, mahu  dia  jadi  jahat  macam  dulu. Culik  dan  pukul orang. Ariana  je  yang  dia  tersasul  sampai  ter  tutt  dulu…

Astaghfirullah  hal  ‘azim…Nauzubillah  hi  min  za  lik. Terus  Adam  beristighfar. Tak  mahu  kembali  ke  zaman  jahiliahnya.

“ Sayang, mengelamun  ye ? Dah  mengantuk ? ” suara  Adam  menyapa  telinganya. Tangan  yang  masih  dipegang  erat  oleh  Adam  dibiarkan  ditarik  hingga  ke  katil. Adam  menyuruhnya  duduk.

Ariana  patuh.

“ Tak  sangat  abang…. Awal  lagi  kan ? ”

Adam  angguk, “ Hmm mmm awal  lagi. Jom  baring, abang  nak  berbual  dengan  anak  abang ! Minggu  ni  baby  kita  officially  dah  boleh  dengar  suara  kita ! ” Adam  bernada  riang  sekali  lagi. Macam  budak-budak  dah  gayanya…

Sakan  Adam  berbual, Ariana  ambil  buku  untuk  di  baca. Kalau  tunggu  Adam  habis  bercakap  dengan  anaknya  entah  pukul  berapa  lah  dia  pun  tak  boleh  nak  menduga.

“If I was a flower growing wild and free
All I'd want is you to be my sweet honey bee.
And if I was a tree growing tall and green
All I'd want is you to shade me and be my leaves

If I was a flower growing wild and free
All I'd want is you to be my sweet honey bee.
And if I was a tree growing tall and green
All I'd want is you to shade me and be my leaves

All I want is you, will you be my bride
Take me by the hand and stand by my side
All I want is you, will you stay with me?
Hold me in your arms and sway me like the sea.”


Lagu  All  I  Want  Is  You  nyanyian  Juno  bergema  di  kamar  mereka. Lagu  nada  dering  di  telefon  Adam.

Adam  angkat  muka, mencari  mana  letak  telefonnya. Ada  di  meja  katil  di  sebelah  Ariana.

“ Sayang, tolong  angkatkan. ”

Adam  kembali  berbaring  di  peha  Ariana. Memandang  benjolan  kecil  yang  dikiran  sebagai  anaknya. Memang  anaknya  pun. Sedari  beberapa  minggu  lepas  lagi  dia  sudah  boleh  melihat  pergerakan anaknya.

Elok  sahaja  Ariana  mahu  menjawab  panggilan, panggilan  terhenti. Kemudian  bunyi  mesej  pula  yang  kedengaran.

‘ Abang  Adam, its  Tasha. Abang  sure  bosan  sebab  Kak  Rose  dah  tak  se-luscious  dulu  kan ? I’m  always  here  for  you. If  you’re  free  esok  Tasha  datang  apartment  abang…. Abang  tak  payah  lah  jual  mahal  sangat, I’m  not  asking  for  anything  by  the  way. Just  giving  you  a  sweet  substitute  for  not  that  luscious  Rose  anymore ’ - Tasha

Thud !

Terasa  jantung  ditikam  lagi  sekali.

Tasha…Tasha….

Telefon  dihulurkan  kepada  si  suami. Malas-malas  Adam  menyambut. Skrin  diperhatikan  olehnya.

Terus  Adam  bangun  menegak.

“ What…! ” Adam  terdiam. Perut  Ariana  direnungnya. Mengingatkan  diri  yang  dia  tidak  boleh  mencarut  di  depan  anaknya  sendiri.

Yes, your  adik  had  been  texting  me  for  times  sayang. Abang  tak  nak  sayang  malu, so  I  just  silenced it, but  honestly  I  don’t  like  it. ”

Ariana  peluk  tubuh. Dia  percayakan  Adam. Itu  pasti. Bibirnya  diketap. Jantung  sudah  berdegup  kencang, entah-entah  anak  di  dalam  rahimnya  pun  tahu  apa  yang  ada  dalam  hatinya  kini.

Tangan  Adam  di  capainya. Adam  yang  sudah  resah, takut  Ariana  buat  hal  macam  dulu.

“ I  trust   you  abang, and  I  will  not  let  her  ruin  our  good  time  together ”

Ariana  menadah  tangan. Meminta  telefon  Adam. Bila  telefon  berganti  tangan, Ariana  menekan-nekan  skrin  telefon.

Mesej  di  balas.


****************
“ Ding  Dong ! ”

Pintu  apartment  di  buka  oleh  Adam. Tersembur  wajah  Tasha  di  muka  pintu. Menggeletis   Tasha  mendapatkan  Adam. Terpaksa  Adam  menolaknya  ke  tepi.

“ Ouch…Abang  Adam ! I  had  been  waiting  for  this  time  like  ages ! Akhirnya  you  open  up  your  eyes, si  Ariana  Rose  isn’t  for  you  abang…I  can  satisfy  you  better… ” tanpa  segan  Tasha  sudah  beraksi  kucing  parsi. Bukan  dia  tak  biasa  beraksi  begitu  dengan  orang  lain.

Adam  tayang  muka  kosong. Dahi  sudah  berkerut.

Tangannya  ditarik  oleh  Tasha, “ Abang, here  or  in  the  bedroom ? Or you want  something  else  first ? ”

Adam  ketap  bibir.

“ Tasha !!! ” suara  Encik  Hussein  ayah  mertuanya  bergema  seisi  apartment.

“ Pangg  !!! ” satu  tamparan  hinggap  ke  pipi  putih  anaknya. Naik  turun  darah  Encik  Hussein. Mendidih  bila  melihat  aksi  berani  anaknya  sendiri.

Tasha  terpempan.

Anak  matanya  memerhatikan  dari  Adam  ke  papanya  sendiri.

Terkejut  dan  terkedu.

“ Papa…. ? ” wajah  keliru  dan  terkejut  Tasha  sangat  jelas  di  mata  semua.

“ Sanggup  kau  buat  macam  ni  Tasha ? Sanggup  kau ?! Papa  tak  ajar  kau  jadi  perempuan  murahan  macam  ni  Tasha ! Dah  berapa  kali  papa  larang  hah ? You’re  so  dead  to  me  Tasha. So  dead ! ”

“ Apa  papa  nak  buat ? ” membulat  mata  Tasha.

“ Tahulah  apa  aku  nak  buat  dengan  kau  ni. Ajar  pun  dah  tak  guna. ” dalam  hati  Encik  Hussein  sudah  merencana  mana  nak  dihantar  anaknya  yang  liar  ni. Biarlah  kalau  isterinya  mengamuk  macam  mana  sekali  pun, dia  ayah  kepada  anak-anaknya. Kalau  diberi  muka  pada  Zariah, inilah  jadinya. Sampah !

Tangan  Tasha  ditariknya  rakus. Kalau  ikutkan  hati   mahu  ditampar-tampar  muka  anaknya  sampai  ke  sudah. Biar  dia  tahu  peritnya, tapi  malu  pula  dia  dengan  Tengku  Adam. Balik  nanti  siaplah  anak  sulungnya  dengan  Zariah  ni.

Bila  Encik  Hussein  menarik  Tasha  balik. Adam  ke  bilik  tidur  dia  dan  Ariana.

“ Sayang, dah  boleh  keluar. ”

Adam  tak  mahu  Ariana  ada  di  sana  tadi. Tidak  mahu  anaknya  tahu  apa  yang  berlaku. Ariana  yang  merancang  supaya  Adam  dan  ayahnya  ke  apartment. Dia  sendiri  sudah  tak  tahan  dengan  sikap Tasha  dan  ibu  tirinya. Dia  juga  tak  mahu  kebahagiaan  dirampas  seperti  ibunya  dulu.

Tubuh  suaminya  dipeluk  kemas.

“ I  will  never  let  anyone  take  you  from  me. You  are  my  bubbly  boo…Everything  for  me  too… ” wajah  Adam  diusapnya  penuh  kasih. “ Except  God…Except  God…” Ariana  menambah.

Pelukan  dikemaskan  oleh  Adam, “ Me  too  sayang… ”

“ Nak  ke  Ritz  Carlton  tak ? Makan  lobster  macam  dulu ? Shepherd’s  pai ? ” ajak  Adam  beriya. Baru  sahaja  Ariana  nak  menjawab  Adam  sudah  tunduk  ke  perutnya. Oh, bercakap  dengan  anaknya  rupanya…

Bahu  Adam  ditepuk  lembut, Ariana  ketawa  perlahan, “ Abang… Rose  keliru  tau…Abang  asyik  cakap  dengan  baby…I’m  here  too…!

Dagu  isterinya  dicuit  mesra. “ Loving  the  baby  means  I  respect  the  mommy.”  Kucupan  hangat  dihadiahkan  pada  isterinya. Ariana  senyum  lagi, senyuman  bahagia.

***************

Sebelum  mereka  ke  Ritz  Carlton  sempat  lagi  mereka  singgah  di  Pusat  Asuhan  Kanak-Kanak  Istimewa. Bermain  dengan  mereka  dan  bertanya  khabar  seperti  kebiasaan. Masing-masing  gembira  bila  diberitahu  mereka  akan  mendapat  adik. Azri, Raymond  dan  Fakhrul  kemain  berharap  yang  adik  mereka  ini  adalah  lelaki.

Sampai  sahaja  di  Ritz  Carlton, Adam  pesankan  makanan  yang  mereka  pernah  makan  dulu  dengan  tambahan  sepinggan  sayur  dan  dua  pinggan  buah. Naik  juling  dia  makan  sayur, tapi  untuk  anak, Ariana  turutkan…

Hak  anaknya  untuk  dapat  kesihatan  yang  baik. Untuk  membesar  dengan  baik..

“ Sayang, abang  nak  ke  restroom  kejap ” Adam  bangun  minta  diri. Ariana  angguk.

“ Okay ”

Terimbau  kembali  saat  Adam  baru  nak  berubah  dulu. Inilah  tempatnya. Tempat  yang  dia  tersalah  sentimental  dengan  Adam  bila  teringatkan  bekas  teman  rapatnya  Daniel.

“ Oho…Datin  Ariana Rose…. Sorang  je ? ” suara  perempuan  menyapa. Ariana  pandang   empunya  diri, Liyana.

“ Assalamualaikum  Liyana ” Ariana  tayang  senyum. Hati  kena  didik  jadi  baik, itu  telahan  Ariana. Tak  nak  anak  jadi  rebellious, fikirnya  lagi. Mengingatkan  diri  sendiri.

“ Waalaikummussalam  wr  wbt…. ” Liyana  pandang  Ariana  atas  bawah. Muka  tak  puas  hati. “ Heard  that  you’re  pregnant ” Liyana  tayang  muka  sombong. Dagu  naik  ke  atas. Mata  jeling  ke  bawah.

“ Alhamdulillah … ” jawab  Ariana  dengan  senyuman.

Liyana  mencebik. “ Tu  bukan  anak  pertama  Tengku  Adam. Ko  tak  payah  nak  rasa  wallaa  sangat ! Ni ” Liyana  unjurkan  pada  perutnya  sendiri. “ Perut  ni  dah  bawa  anak  Tengku  Adam.”

Ariana  terbatuk  kecil.

“ Mana  anak  tu  sekarang ? ” soal  Ariana  tenang.

Liyana  buat  muka  jengkel. Tidak  menyangka  Ariana  setenang  itu.

“ Suka  hati  aku  lah  mana  aku  letak  anak  tu. ”

“ Anak  tu  bukan  anak  Adam. I  know  everything  by  the  way… ” Ariana  senyum  lagi. Kenangan  beberapa  bulan  lepas  sewaktu di  London  menjengah  kotak  minda.

Dia  dan  Adam   berjalan  berpimpinan  tangan  seperti  pasangan  lainnya  di  England  selepas  makan  di  Malaysian  Hall. Hidangan  ikan  patin  masak  tempoyak  menjadi  santapan  putera  kesayangannya  hari  itu.

Taman  Hyde  Park  dilalui  oleh  mereka  sekali  lagi.  Daun-daun  yang  sudah  berguguran  melatari  padang  hijau  tampak  menenangkan. Pokok  yang  mula  ditumbuhi  lumut  pada  batangnya  dengan  daun  kekuningan  menyejukkan  pandangan.

“ Rose,  abang  nak  tanya  boleh ? ” soal  Adam  lembut  tatkala  mereka  menyusuri  The  Long  Water  sepanjang  Kensington  Garden  dan  Hyde  Park.

“ Hmm…yup sure ” pelik  pula  bila  Adam  bertanya  begitu.

“ Ermm…jangan  marah  atau  merajuk  kalau  abang  tanya ”

Ariana  ketawa. Ni  mesti  kisah  lama. Pastinya  Adam  takut  dia  merajuk  lagi.

“ Ye  sayang….Rose  tak  kan  merajuk  okay…Now  say  it”

“ Kenapa  sayang  berlakon  macam  tu  masa  majlis  kahwin  abang  dengan  Juwita ? ”
Ariana  terhenti. Majlis  itulah  punca  utama  perjumpaan  mereka. Punca  utama  kecelaruan  hidupnya  dulu,  dan  punca  utama  kebahagiaannya  kini.

“ Peristiwa  tu….Macam-macam  abang  tuduh  Rose  dulu  kan? ”

“ Hey….I’m  sorry  sayang… ” tubuh  isterinya  dipeluk  kemas. Jari  telunjuk  Ariana  diletakkan  di  bibir  suaminya.  Menghentikan  kata  maaf  dari  Adam. Sudah  banyak  kali  Adam  memohon  maaf,  dan  dia  sendiri  sudah  lama  memaafkan  Adam.

“ Bukan  salah  abang…salah  Rose  yang  mengfitnah  abang…but  that’s  how  it  started  right ? ”

Adam  angguk. Ada  pahit,  ada  manis,  ada  duka,  ada  derita  dan  ada  lara…tapi  bila  redha  bertempat  di  hati  pasti  kemanisan  yang  kekal  paling  lama.

“ Kenapa  Rose  buat  macam  tu ?  Dulu  abang  tanya  masa  kat  Cameron  beriya  Rose  tak  nak  jawab.  Lama  lepas  tu  abang  ingat  sebab  Juwita,  tapi  kemudiannya  si  Ramzul  tu  betul-betul  muncul  dengan  Rose. Terkejut  abang  masa  tu ”

“ Malam  abang  buat  perangai  tak  senonoh  tu  kan ? Sanggup  abang  nak  rogol  Rose  sebab  perkara  macam  tu  tau ? Sedih  tau ? Rose  ingat  abang  dah  berubah,  tiba-tiba  abang  datang  dengan  si  cantik  Sophie  tu. Dahla  buat  macam  tak  kenal,  tiba-tiba  muncul  kat  kondo  Rose ”

Ariana  dipeluknya  sekali  lagi. Mengingatkannya  sewaktu   Ariana  terjatuh  dan  kepalanya  berdarah. Hanya  Tuhan  yang  tahu  betapa  takutnya  dia  waktu  tu. Tapi  disebabkan  oleh  peristiwa  itulah  dia  berubah  yang  sebenar-benarnya  perubahan.

“ Abang  sayang  Rose  sangat-sangat…I  can’t  lose  you  sayang…Do  you  know  what  I  felt  when  you  knocked  your  head ? ”

Ariana  pandang  wajah  suaminya. Menampakkan  matanya  yang  bundar  bila  mendongak  ke  atas  begitu.

“ Waktu  tu  abang  tersangat  pasti  that  you  are  the  one  for  me. I’m  willing  to  lose  anything  for  you.  Anything ”

“ Really ? ”

Adam  angguk  seraya  tangannya  mengelus  lembut  pipi  isterinya, “ Masa  tu  abang  tak   tahu  Rose  tunangan  abang…So, malam  sebelum  hari  pertunangan  abang  telefon  daddy  supaya  batalkan  pertunangan. Abang  beritahu  daddy  yang  abang  dah  ada  pilihan  abang  sendiri  which  is  you  Ariana  Rose  Hussein  walaupun  masa  tu  abang  tengah  gila-gila  cari  Rose. Abang  gaduh  dengan  daddy  sampai  daddy  ugut  abang  untuk  tarik  balik  pewarisan  hartanya  pada  abang ”

Ariana  mengerutkan  dahinya, “ Abang  tidak  kisah  hilang  berbillion  ringgit ? ”

“ Anything  for  you  sayang. Kalau  duit  banyak  tapi  bahagia  tak  ada, what  is  this  life  for  isnt  it ? ”

Bergenang  air  mata  terharu  dikelopak  mata  Ariana,  tapi  pada  masa  yang  sama  dia  terasa  kelakar. Kelakar  sebab  punyalah  ignorantnya  Adam  dan  dia  yang  sama-sama  tidak  tahu  siapa  tunangan  mereka.

“ Sebenarnya  bang…masa  Rose  janji  dengan  Juwita  untuk  tolong  dia  masa  hari  perkahwinan  abang  dengan  dia  dulu, Rose  tak  tahu  pun  abang  ni  siapa. Juwita  bagi  gambar-gambar  abang  dengan  entah  perempuan  mana-mana,  so  Rose  cubalah  tolong  Juwita.  Kesian  dia,  kena  kahwin  dengan  playboy. Tup-tup…Rose  yang  dapat  playboy  tu… ”

“ Kenapa  tak  beritahu  abang  awal-awal  lagi ? Masa  kat  Cameron  tu ? ”

“ Abang  nak  Rose  buat  press  conference  tu ? No..No..No…ulang  balik  peristiwa  dulu  pun  Rose  tidak  akan  sesekali  buat  press  conference. Ayahkan  wakil  rakyat,  abang  tahu  kan? Dengan  pilihanraya  yang  dah  dekat,  kalau  keluar  cerita  anak  sulung  Datuk  Jusoh  buat  perangai  macam  tu,  tak  ke  rosak  nama  baik  ayah ? No  way ”

“ Nak  selamatkan  orang   lain,  Rose  sanggup  jadi  mangsa ? ” kedua  belah  pipi  isterinya  diusap  perlahan. Mata  bundar  isterinya  direnung  dalam.

Ariana  jungkit  bahu. Kadang-kadang,  bila  kasih  sayang  menjadi  tunggak,  diri  sendiri  pun  tidak  tahu  apa  yang  sanggup  dilakukan  untuk  orang  yang  disayangi. Kalau  tidak,  tak  kan  seorang  ibu  sanggup  mendermakan  matanya  untuk  kegunaan  seorang  anak,  atau  ayah  yang  menyelamatkan  anak  dari  kebakaran  tapi  diri  sendiri  maut  disambar  api ? Kalau  ibu  bapa  sanggup  berkorban  seperti  itu  kenapa  anak-anaknya  tidak ?

“ Sometimes  love  will  bring  you  to  a  place  you  will  never  imagine ” pendek  jawapan  Ariana  tapi  diakui  juga  oleh  Adam.

“ By  the  way,  my  bad  boy…what  make  you  think  I  have  something  to  do  with  Ramzul ? ”

“ Waktu  tu  banyak  sangat  hal  abang  dengan  Ramzul. Hilmi  dengan  Dolman  tu  pun  satu,  dia  dapatkan  maklumat  dari  officemate  sayang  lah. Katanya  sayang  ni  penolong  setiausaha  dan  kalau  ikut  maklumat  peribadi  sayang  yang  dalam  simpanan  pejabat,  pewaris  terdekat  sayang  adalah  papa…langsung  tidak  ada  menyebut  Datuk  Jusoh. Sayang  pula  tinggal  di  Putri  Palma  Kondo,  harga  hampir  sejuta  tu…Mana  abang  tidak  terfikir  yang  bukan-bukan…”

“ Tu  kondo  papa  la  abang…abang  ni  kan,  semua  pasal  Rose  abang  pandang  rendah  tau ! ”

Adam  ketawa. Dia  fobia  dengan  perempuan  yang  mendekatinya  dulu,  yang  jadi  mangsanya  adalah  Ariana.

“ Sorry  sayang…. I  was  blind ”

“ Memang  pun ! ”

“ Hey…amboi…” pinggang  Ariana  digeleteknya. Mengekek  Ariana  ketawa. Bila  ketawanya  semakin  bersisa  tangan  Adam  ditariknya  untuk  duduk  di  atas  padang  rumput,  di  bawah  pohon  maple. Ariana  bersandar  pada  batang  pokok  yang  lebar,  Adam  berbaring  di  ribaannya.

“ Abang…. ” panggil  Ariana  bila  Adam  mula  memejamkan  matanya.

“ Hmm ? ”

“ Kenapa  abang  gaduh  dengan  Ramzul ? Apa  Liyana  buat  pada  abang  dulu ? Dia  macam   simpan  rahsia  je…. ” 

Adam  pantas  membuka  matanya. Wajah  isterinya  yang  sedang  memandangnya  turut  diperhatikan  sebelum  dia  kembali  memejamkan  matanya.
 
“ Ramzul  tu  kawan  abang  sewaktu  di  London  School  of  Economy. Bila  abang  balik  ke  Malaysia,  he  is  the  only  friend  I  have  in  Malaysia. Jadi  abang  selalu  keluar  dengan  dia. Dia  ada  adik  nama  Liyana  tu…Masa  tu  Liyana  masih  kat  Kolej…Abang  dah  anggap  Liyana  macam  adik  sendiri ” 

Adam  terhenti  sejenak. Nafasnya  ditarik  dalam.

“ Liyana  always  contacted  me. One  day  dia  call  abang,  katanya  dia  terlanjur  dengan  this  one  guy  yang  dia  baru  jumpa  kat  The  Zouk…Masa  tu bagi   abang,  terlanjur  is  common…so  I  just  advised  her  to  take  a  chill  pill..I  mean  not  to  worry  about  it…”

“ Liar  juga  budak  tu  ye  bang ? ”

Adam  angguk. Macam  mana  Ariana  boleh  terfikir  si  Liyana  tu  baik  pun  dia  tak  pasti.

“ Then  kenapa  abang  dengan  Ramzul  pula  yang  gaduh ? ”

“ Dalam  dua  bulan  lepas  tu,  Liyana  call  abang,  katanya  ada  kecemasan  kat  rumah  dia. So  abang  pergilah. Rupanya  dia  cuba  perangkap  abang  untuk  ditangkap  basah  dengannya. She  called  some  pencegah  maksiat  and  both  of  our  families  come…tapi  abang  berkeras  not  to  marry  her. Dia  tuduh  abang  yang  buat  dia  pregnant.  I  don’t  even  touch  her ! Abang  bukan  main  terjah  je  macam  ayam  jantan  terjah  mana-mana  ayam  betina. Abang  pun  ada  taste  okay ”

Berkerut  dahi  Ariana  mendengar  cerita  Adam. Patutlah  Ramzul  marah  benar  dengan  Adam  tapi  hakikatnya  yang  berhati  hitam  adalah  Liyana. Entah  bila  perempuan  tu  nak  betulkan  keadaan. Kesian  si  Ramzul,  mati-mati  bergaduh  dengan  orang  lain  semata-mata  kerana  adiknya  yang  menipu.

“ Her  pregnancy  macam  mana ? ”

“ The  hell  I  care. Dia  gugurkan  lah  kot.  I  don’t  know ”

Tersentak  Ariana  mendengarnya. Langsung  tidak  menyangka  itu  perangai  sebenar  Liyana.  Gadis  yang  nampak  lemah  lembut.

“ Hmm… I’m  speechless…but  Alhamdulillah, my  bad  boy  was  a  bad  boy..kalau  abang  jadi  pak  sanggup...Rose  lah  yang  terlepas  suami  kacak  yang  super  romantik  ni ”  usik  Ariana  seraya  tangannya  menyentuh  hidung  Adam  yang  mancung  terletak. Adam  tersengih  lebar.

Kenangan  di  United  Kingdom  dulu  ditepis  pergi. Anak  mata  Ariana  kembali  memandang  Liyana. Si  gadis  cilik. Hebat  memutar  belit. 

“ Liyana, dah  lah  menabur  fitnah, pity  your  brother  you  know. ” muka  Liyana  mula  berubah  pucat. Anak  matanya  memandang  sangsi.

“ What  are  you  talking  about ? ”

“ You  know  what  I’m  saying  Liyana. You’re  just  like  a  well  respected  pet  sister  for  Adam..He  never  touches  you ! Adam  hormat  awak  sampai  sekarang  semata-mata  awak  adik  kepada  teman  yang  pernah  rapat  dengannya  dulu. Stop  doing  this  Liyana. You  look  awfully  stupid.”


Liyana  mencebik, “ Siapa  yang  nak  percaya  hah  perempuan ??! Dah  bertahun  abang  aku  percayakan  aku. Nasib  Adamlah  bermusuh  dengan  abang, dia  yang  tolak  cinta  aku. He  deserves  a  hell  life.

“ You’re  the  one  who  is  living  in  a  hell  life. Hati  yang  menipu  takkan  pernah  tenang  Liyana. Go  get  a  life ! ” Ariana  bangun  berdiri. Memandang  Liyana  tepat  pada  anak  mata. Liyana  yang  semakin  membara  mengangkat  tangannya  tinggi  di  udara.

Dihayun  kuat  mensasarkan  pipi  mulus  Datin  Ariana  Rose  Hussein.

“ Stop it  Liyana !!! ”

Membuntang  mata  Liyana. Ariana  juga  sama.

Adam  terkocoh-kocoh  mendekati  mereka.

Ramzul  yang  sedari  tadi  mencuri  dengar  tampil  menahan  tingkah  laku  adiknya.

Adam  tarik  Ariana  ke  dalam  pelukannya. 10  minit  takkan  pernah  selamat  lagi  baginya. No  more  public  expose  to  Ariana. Ultimate. Hilmi  dan  Dolman  akan  sentiasa  ada  dengan  mereka  nanti.

“ Abang…!!!?? ”

“ I  heard  everything. Everything  Liyana ! ”

Terkebil-kebil  Adam  memandang  keduanya. Drama  apa  pula  ni ? Tadi  adik  ipar  dengan  ayah  mertua. Drama  yang  Ariana  sendiri  karang  untuk  berlaku.

Now  what?

Wajah  Ariana  dipandangnya  penuh  tanda  tanya.

Ariana  senyum  tenang  sambil  menggeleng  agar  Adam  tenang  sahaja.

“ How  could  you  fooled  your  own  brother ? How  could you… ” terduduk  Ramzul  di  kerusinya. Kepalanya  digelengkan  beberapa  kali. Terasa bodoh. Terasa  menyesal. Sudah  banyak  benda  yang  dibuat  olehnya  semata-mata  kerana  dendam  pada  Adam, dan  turned  out, dia  ditipu  oleh  adik  sendiri !

**************

“ Too  much  for  a  day ? ” tanya  Adam  bila  mereka  dalam  perjalanan  pulang  ke  rumah. Hilman  yang  memandu  kali  ini. Selesai  makan  tengah  hari  tadi, Adam  ke  pejabat. Ariana  di  bawanya  sama. Adam  paranoid  dengan  peristiwa  tadi. Langsung  dia  tidak  menyangka  yang  dalam  masa  10  minit – anything  could  happen !

Alhamdulillah  tiada  apa-apa  yang  terjadi  pada  Ariana.

Ramzul  berlalu  pergi  dengan  Liyana  macam  tu  je. Pandang  muka  dia  pun  tidak  dibuat  oleh  Ramzul, biasanya  lelaki  tu  galak  menggasak  kesabarannya. Kali  ini  tidak. Bila  mereka  sudah  jauh, barulah  Ariana  membuka  cerita.

“ Tak  pun…banyak  drama  kan  bang ? ” Ariana  ketawa. Adam  pun  sama.

“ Macam-macam… ” Adam  mengeluh  perlahan. “ Mungkin  ni  rezeki  baby ” perut  Ariana  diusapnya.  Ariana  pandang  wajah  suaminya, bertanya  apa  maksud  Adam.

“ Rezeki  baby  untuk  lahir  dalam  keada  mama  dan  papanya  dah  tak  ada  konflik. Dah  selesai  dua  konflik  hidup  kita  sayang, rezeki  dari  Tuhan ” Adam  senyum. Ariana  turut  sama  tersengih.

Alhamdulillah…telahnya.

“ Anyway, anything  could  happen  when  you’re  not  under  my  supervision. So, lepas  ni  sayang  nak  ke  mana-mana  makesure  ada  mommy  or  daddy  and  Hilman  or  Dolman” tegas  suara  Adam. Ariana  menjulingkan  mata.

“ Abangggg….turn  out  that  I’m  your  victim  now… ” badan  suaminya  di  snuggle  manja. Merengkok  dalam  pelukan  Adam.

“ People  can  do  anything  to  you  sayang, I don’t  want  that  to  happen. Just  because  of  me, you’re  the  one  who  need  to  go  through  it. No  and  a big  no. Arahan  suami  ni… Nak  jadi  isteri  solehah  tak ? ”

Ariana  memuncungkan  mulutnya. Kepala  jatuh  ke  dada  Adam  tanda  pasrah.

“ Okay…. I  know  you’re  the  best  husband  ever.. ”

Adam  senyum  lebar. Hm, Ariana  yang  manja  dan  Ariana  yang  menenangkan  jiwanya.

Among His proofs is that He created for you spouses from among yourselves, in order to have tranquility and contentment with each other, and He placed in your hearts love and care towards your spouses. In this, there are sufficient proofs for people who think. [30:21]

“ Look  at  that  rainbow  sayang ”

Ariana  angkat  kepalanya. Mencari  pelangi  yang  dikatakan  oleh  sang  suami.

Adam  tertawa  bila  Ariana  tercari.

“ Tu ”

Jarinya  ditunjukkan  ke  satu  tempat. Cermin  pandang  belakang. Terpapar  wajah  Ariana  di  dalamnya.

“ That  is  me… not  a  rainbow ” telah  Ariana, keliru.

Tangan  Ariana  digenggamnya  kemas, You  ARE  my  rainbow. You  color  my  heart  and when  its  blend  together, it  turns  into  light. You  bring  me  back  to  my  Lord, Allah  s.w.t. The  life  under  the  guided  light… Kehidupan  yang  lebih  suci  tapi  penuh  warna  kebahagiaan… ”

Oh, my  Adam….

‘ My  little  baby, mama tak  sabar  untuk  kenalkan  baby  dengan  the  best  man  in  my  life. Your  papa… ’ – bisik  Ariana  dalam  hati. Dia  tahu  anaknya  mendengar…
 


p/s: hehe tertukar Lienda n Liyana sorry n thanks yg perasan.just edited.lol


IKLAN :-

Ada yg tanya : I must be a good wife for my husband - due to Ariana nye watak.

The answer is : not yet, but insyaaAllah. Eve tak kahwin lagilaahhh..I'm just 26 ! haha. and knowing my responsibility as a wife and as a mother, I kinda freak out. I believe in Imam-makmum konsep dalam perkahwinan. That is why Eve bawa watak Adam bertaubat sebelum dia jadi Imam pada Ariana. It is a huge RISK for me utk mengangkat seorang lelaki yang I know, kurang ilmu agamanya. Hak my anak nanti utk dapatkan ayah yang boleh bimbing mereka ke syurga. Dan hak Eve utk dapatkan seorang Imam yang boleh bimbing Eve, bukan Eve bimbing dia. But kalau ada yg dah bertunang, dah kahwin, sama2 lah berusaha utk berubah. Pintu kebaikan terbuka luas :) Tuhan tak pernah kata : sudah terlambat. Not until nyawa sampai ke halkum... =) 

p/s : I'm a science  people, so when I mentioned ovum and sperm, I mean ovum and sperm not sexual relationship. I mean seriously. and I even say uterus instead of rahim in my daily life. So peace to those whose being offended by me mentioning about ovum and sperm in TWB. but anyway, dalam Quran pun ada sebut : manusia  asalnya dari air mani yang hina :p hehe.



your LIKE is my motivation, thank you =)

249 comments:

  1. so swweeeet..target after exam baca balik novel the wedding breaker ;) happy new year sis eve

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha lju baca dik ;) good luck xm n do ur best! :D

      Delete
  2. thanx eve.. very sweet part.. tersenyum sesorang kat dalam bilik.. anywaw, hepi new year..

    ~dya~

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol seb baik dalam bilik dya ;p
      happy new year ! :)

      Delete
  3. Syg Eve ketat2........muah3..... argh!! Rindu nya kt TAK n AR...... ♡♥♡♥♡♡♥♥♡♡♥♡♡♡♡♥♡♡♡♡♡♡♥♥♥♡ a lots for u laling eve

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol kak yuhaniza :D moga terlunaslah rindu tu ;) hehe
      Thanks!

      Delete
  4. So sweet..thanks eve.. I heart that couple so very much..
    hepi new year sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks jue ;) happy new year dik :)

      Delete
  5. Replies
    1. haha dah trasa mcm makan gula2 ya? hehehe

      Delete
  6. Tqvm daling. . . Subahanallah macam tau2x je kami rindukan Adam n Ariana Tq... Tq Tq Evelyn

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tu laa mcm diseru2 jek ya, dahla tak sampai 45 days lg. haha. thanks jg kak! :)

      Delete
  7. best2....sweet sgt...luv it...^^

    ReplyDelete
  8. Bingo!..at last terjawab jgak teka teki yg dok kat kepala ms bc TWB dulu,"apa prob between Adam,Ramzul & Liyana..ms bc TWB dulu dok pelik apa yg Ramzul tu sakit ati sgt kat Adam tu kan pastu Liyana fitnah ape jer kat Adam..but now i know d answer!...HiHi

    "Bila redha bertempat di hati pasti kemanisan yang kekal paling lama."
    #true indeed..a nice quot <3

    p/s;tetiba rase nk kawen jer bila bc part Adam & Ariana..so romantic couple!..auwww
    #merenyammmm...ahakss!

    *Amoiiwhitelily*

    ReplyDelete
    Replies
    1. btw Eve,adik Ramzul tu tak silap i Liyana..but who's Lienda?a bit confuse here coz setahu i adik Ramzul tu Liyana...im wonder bila bc part Lienda tu..uhukkkss

      *Amoiiwhitelily*

      Delete
    2. haha sila kawin asma ;) hahaha. yeah liyana bukan linda. org kata dah lama tak belek TWB.lupa.haha

      Delete
  9. Woahh~~ fantastic short story psl TWB~ suke-suke-suke~~ sweet sngt~ hope dpt jumpa a man like Tengku Adam Kamil tpi versi lelaki beriman lah..hehe, love you TAK & AR, anyway for kak Eve, Happy new year~ 2013.....hope 2013 is better than others! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaa Allah hope u find a great imam for urself farra amen :)
      happy new year and may Allah bless every second that u have , amen :D

      Delete
  10. Tqvm Eve for fulfilling the promise!

    As always, you never failed me, expressing and educating via your writing. Keep it up. You've got long way to go in sharing.. Not to worry, there would be your Adam coming soon at your heart's doorstep.

    ~RozieLily~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kak rozielily.. ;) my Adam..I wonder who, but yet Allah knows better.hehe. thanks kak, hmm...i dont know where this trail lead me to, and how long it wud be...but hope it will be a good ending.amen. Thansk for reading! ;)

      Delete
  11. This is so nice and sweet.. I love it... Mmg terasa ada something yg tak terjawab dalam novel I mean like this Ramzul case.. hehehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yezza i was shocked when being told that it wasnt there and yes the compensate.hehe. thanks bella :)

      Delete
  12. OMG OMG OMG!!!!!! TWB CERPEN NI MEMANG FANTASTIC BABY!!!! BOOM SHAKALAKA!!! Huaaaaaaaa abg Adam!!! Always the best man ever!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha peminat tegar Adam ye fika ? after Haydar or before Haydar ? haha thanks babe !:D

      Delete
  13. wah...sgt suke sbb dh tau punca permusuhan Adam & Ramzul...tp skit konpius..watak adik Ramzul sbnr nyer Liyana ke Lienda? ahaks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liyana, kesian Linda tetiba dia plak jadi jahat.haha.

      Delete
  14. luv ur karya!!!!
    i feel sad when novel yg i bace da sampai ending..(have been read 100x maybe)
    i want more...
    great job evelyn
    cmbination tntng agame n science
    hope 2 get a hsbnd like adam..really cair la on how he layan ariana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss babe :))
      woah sampai 100x --wooo cool okay.hehe
      nak lagi? hakhakhak tak siap A380 kalau dok tulis pasal TAK n AR even i shud admit tulis pasal depa ni buat eve senyum memanjang.haha.
      insyaa Allah pray for the best for ur imam yeah :) amen

      Delete
  15. Izzati:

    Alhamdulillah,segala persoalan tentang kenapa RAMZUL,LIYANA & TAK akhirnya terawab sudah...tq so much sis Eve...love TAK very much...mmg die betul2 merubah dirinya menjadi seorang hamba Allah yg baik sebelum die menjadi Imam kepda Ariana..bukan mudah kak Eve nak mengarap watak TAK yg mula2 terpesong aqidahnya lalu kembali kepangkal jalan..thank to Allah sebab dah bgi ilham yg amat baik untuk kak Eve menyampaikan kisah TWB yg bnyak mengajarku erti kehidupan dan cabaran untuk melalui detik kehidupan..i dont know why?entry kali nie bgi Izzati sngat special..<3

    masa baca part tasha rasa mcm nak hempuk2 je dia..nsib baik Ariana yg baca mesej tu,terawab segala persoalan yg TAK selalu diganggu oleh die..betapa tak bersyukurnya die hidup di atas dunia smpai snggup meruntuhkan rumahtangga kakak sendiri..nasib baik Ariana sudah dididik oleh TAK supaya tenang dan bersabar...takut effect ape2 pada baby dlm proses tumbesarannya...suka sngat sikap TAK yg melindungi...rasa nak dpat Imam mcm TAK jugak..in shaa Allah~

    rasa nak nangis je bila TAK berkata:"YOU ARE MY RAINBOW.YOU COLOR MY HEART AND WHEN ITS BLEND TOGETHER,ITS TURN WHITE.YOU BRING ME BACK TO MY LORD,ALLAH S.W.T.THE LIFE UNDER THE GUIDED LIGHT..KEHIDUPAN YANG LEBIH SUCI TAPI PENUH WARNA KEBAHAGIAAN"

    Oh,my Adam...(sangat sweet kata2 TAK..mmg mereka berdua ditakdirkan untuk bersama sehingga ke syurga)

    sngat best dan bnyak ilmu yg berguna bila baca TWB..saya harap kak Eve truskan perjuangan untuk menyebarkan ilmu melalui penulisan..saya rasa tak rugi malah berbaloi rasanya bila baca TWB,A380 & Sweetheart plus hasil karya kak Eve yg akan datang...sangat selesa dan beruntung mengenali dirimu sis eve...seorang kakak yg baik dan bnyak berkongsi ilmu dan pengalaman hidup denganku..saya hargai sngat2..love u a lot sis..semoga kita dpat bersua muka dgn izin Allah...selamat bekerja/study dgn tekun...take a good care..salam sayang buatmu...

    *saya mengaku saya sebak bila menulis komen ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Eve,bila Izzati menelaah TWB yg special edition nie..ade kesilapan mana kalau tak silap...sepatutnya adik Ramzul nama die Liyana kan?taip kak Eve taip Lienda..kalau nam a Linda dlam TWB tu adalah adik angkat Ariana dgn TAK right?btw,x ada masalah lah..bestt je baca..;)

      Delete
    2. hhehe siap sebak lagi izzati ni, terharu, terharu. sangat memahami awak ni dik.lol :) sampai speechless akak. haha.and yes, liyana bukan linda! haha .kesian linda tak pepasal jadi jahat.hehehe

      thanks a lot zati, glad to know u too, insyaa Allah kalau berjodoh jumpalah kita nnti, amen :)

      Delete
  16. kak eve...lienda or liyana??
    haha..its okay..

    ReplyDelete
  17. sangat best..
    kalo boleh nak eva sambung ...
    macam mana lak adam take care adriana time
    nak bersalin dan berpantang..heheh
    adamkan suami yang romantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nak je disambung ye ;) siapkan A380 dlu..haha.thanks btw babe :)

      Delete
  18. hadoi, trbuai ngan belaian adam pd rose. He is soooo perfect. Thnks for sharing your dream with us. Sesuai ngan tagline eve. Kak ju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe comel je kak jue ni.lol thanks kak :)

      Delete
  19. nak lg..blh x??hahahah..so sweett...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha pas siap A380 (yg tak tahu siap bila.hahaha)
      tQ babe :)

      Delete
  20. tq eve..akhirnya terjawab gak persoalan antara ramzul ngn adam...
    sweet & lovely couple foreverrr.....cuma akk konpius liyana ngn lienda tu jek..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks babe ;) liyana, bukan linda.hehe

      Delete
  21. Banyak ilmu dlm ni especially the beginning of kejadian bby & penjagaan di awal kandungan...thanks for sharing. Keep up ur good work...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak sue ;) ilmu persediaan sblm kawin ni kak.haha.

      Delete
  22. tq kak eve...memang best sgt...x sabar tunggu novel ke-2 dr akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks babe, waaa tengah cari mood utk A380.haha asyik cari mood, aiyooo hato kering skrg ni.hehe susah nak menggarap.

      Delete
  23. memang superbb...TWB n u...xtau nk cakap ape..all the best,xsabar menunggu next n3 A380 13 jam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thankss anon :) doakaannn A380 ye..! *gigil nak siapkan haha

      Delete
  24. Ok...all i can say due to yr masterpieces, UTTERLY GENIUS AND FANTABULOUS!! I've got many lessons in every single word in yr masterpieces!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh tinggi melangit pujian you ni babe, i'm humbled by ur compliment. alhamdulillah babe, only when u find the benefit from my writing barulah I gained something from what I'm doing now.hehe. tQ !

      Delete
  25. Best..terbaik Tq & happy new year

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy new year Eyta! May Allah bless ur time :D thanks !

      Delete
  26. sgt best!!! sori blom sempat bace TWB sebab dah nak exam n the novel is at home with my sister....after this akan bace...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ayoo u baca ending dlu la kalau cmni.hahaha. anyway best of luck for ur exam! ;)

      Delete
  27. best best best, suka suka suka!...ur entry is always fabulous la eve...akak nk exam pn dok curi2 baca ur blog and TWB too...adeh...soooo irrisistable....hehehhe...cant wait for another episode of A380

    *kak nor*

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh kak nor pn nak exam jg ye ? best of luck kak! all d best nanti kay. insyaa Allah nnti dah puas hati eve poskan A380.hehe

      Delete
  28. Wowww superb....love it.....thank u for the cerpen khas TWB....ubat rindu la eve....rasa rasa ada sambungan x?

    Fr wny

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sambungan cerpen ke ? dah tade dah. kalau tetiba ada cerpen khas nti tu tak tahulah tu. mgkn but lepas siap A380 hehe

      tQ babe! :)

      Delete
  29. so sweet..
    akhir nye tau gak pe mslh adam n botak..

    ReplyDelete
  30. terima kasih kak eve...
    ni sepatunye ade kat bab 60-61
    best sgt... bru jelas sikit..
    sekarang dah x ter-tanye2 dah ape yg liyana tu buat..
    ade special entry lg ke?? haha..boleh jumpe ariana dan adam lg.. ^^V
    oh x lupe juga menanti A380

    ReplyDelete
    Replies
    1. its suppose to be in bab 60, bab yang Ariana recall d moments in UK :)
      oho siapkan A380 dlu, tak habis kalau nak berangan pasal Adam ngan Ariana ni.bg depa rest dlu.haha

      tQ ! :D

      Delete
  31. haha..so sweet adam n ariana..satu soalan cepumas eve, anak diaorg laki ke pompuan ehh??just curious to know,haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa ni mesti tak baca TWB ni...kalau dah baca mesti tahu anak depa tu laki ke pmpuan.keh3

      Delete
  32. Replies
    1. evelyn rose........suker sgt bila adam dan arianna dapat anak lelaki......ramai lak tu....

      Delete
  33. very interesting , nice story. suka konsep imam dan makmum. triple thumbs up for this story Eve. sukeeee and thank you :)

    #Murni Tan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Murni ! :D yeah eve suka jg konsep imam n makmum in a family... thanks babe :)

      Delete
  34. big applause ! I wish my future husband macam TAK.. tak kaya macam TAK pun takpe.. hati ada banyak baik.. heee.. kak eve, you've dragged me utk berangan di awang-awangan la. nak searching my MR TAK la pulak. ok, nak pegi berangan kejap. hee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, exactly bukan soal harta sbb harta boleh tambah. yg penting potensi. nak tgok potensi kena tgok akhlak. Laki kalau rujukan dia adalah hadith dan al-Quran, insyaa Allah eloklah kehidupan kita nnti :) praying only d best for u babe :)

      Delete
  35. very nice sis! couldn't stop reading it! thanks kak banyak beri input :)

    ReplyDelete
  36. eve.... TWB is the best novel.. this short cerpen make it more juicy... syg eve & wishing u all the best. semoga eve akan dpt imam seperti adam yg handsome & super romantik.. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh i'm humbled my ur compliment kak ! ;D wide grin.hehe thanks whole loads.. ouch, sukanya bila akak doa camtu.hihihi *terasa cam nak ketawa gedik ni.haha. thankss kak! <3

      Delete
  37. Assalamualaikum
    Dear Eve, lama kita tak sembang kan..Walau dalam blog. Rasa macam tak menyempat nak ke sana ke sini. Ngee.
    Okey, akak dah baca TWB, sangat menggoda akak sebenarnya!
    Tentang jodoh si Adam dengan Ariana. Akak cuma nak kongsikan satu perkara. dalam al-Quran ada ayatNya yang berbunyi lebih kuranglah yer ' perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan vice versa'. Ayat ini sebenarnya merujuk kepada jodoh antara lelaki dan perempuan bukan hanya di peringkat awal pertemuan/jodoh. Boleh jadi ia di peringkat pertengahan ataupun penghujung. Di sepanjang jodoh itulah kita akan mengenali bahawa lelaki itu adalah yang terbaik untuk kita. Sama seperti ayat yang Dia utuskan itu.
    Macam TWB, di pertengahan dan sepanjang jalan jodoh Ariana dengan Adam itulah ketepatan ayat di atas.
    Itu je kut nak sembang dengan Eve dan semua. Okey, back to my little project!
    Assalamualaikum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt kak !

      Yee.. mmg lama. but eve pn bkan bkak sangat fb , n hows u n ur project ? laju jek saya tgok akak update blog.wallaa ~ ! cool okay.hehe.

      yepp Tuhan tahu perjalan hidup kita ;) awal perkenalan, tengah mahupun di penghujung He know it best :)

      k kak, gudluck! wsalam wr wbt

      Delete
  38. As Salam eve,
    Hyee just wanna say that what I like most about your pieces are your precision to details. As well as the maturity of the main characters . From your silent admirer n follower aka timi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt timi :D

      Glad that u dropped a comment after being a silent reader.hehe. thanks babe ! just realize my writing style when mentioned about those three qualities :D

      Delete
  39. as usual, u never fail to bring a lot of emotions in ur pieces..dlm sweet2 ttp ada input2 yg sgt berguna...

    thumbs up! :)

    ReplyDelete
  40. Sukke sambungan ini...Eve, terima kaseh!!!

    ReplyDelete
  41. kak eve..best cerita yang akak create....
    penuh ngan ilmu dan seronok untuk dibaca
    banyak yang boleh dijadikan iktibar dalam hidup...
    thank akak .....
    teruskan menulissss.....
    like akak banyak2...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks dik ;) alhamdulillah and suka bila pembaca dapat kebaikan dan penulisan tak seberapa akak tu. alhamdulillah n tQ again ;)

      Delete
  42. salam.. Eve.. n3 yg sgt2 menarik...tersentuh hati bila akak baca...penuh dgn ilmu2 yg sgt2 berguna dan boleh diambil sebagai pengajaran dan iktibar... so sweet Adam dan Ariana... really love and miss them so much...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt kak Zakiah ! :D

      saya pun rindu jg kat dorg ni kak.hehe. ;p thanks kak! <3

      Delete
  43. mmg blh kne diabetes laa cenggini!kiki..puhlis continue smpi ariana bersalin!cm comeyyy tgk adam akan lyn ariana lps dh bersalin..awww mst chewttt!double triple thumbs-up utk kak eve! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha pergh wishes and wishes. lol. akak siapkan apa yg tak siap dlu. yg tut kita tgok nti cemana.hehehe

      Delete
  44. Eve, spelling error. It's actually IRRESISTIBLE instead of IRRISISTABLE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh thanks ! lol yeah eve dah betulkan last few days. but still thanks ;) slalu tertukar d spelling for this particular word.lol

      Delete
  45. menghargai selagi kita memiliki kerna semua milikNYA.
    semoga kita sentiasa di dalam redhaNya. Best of luck to you Nak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaa Allah kak ;) or aunty ;) - May Allah bless u too, amen :)

      Delete
  46. banyaknyaaa tips ibu mengandung.really really beneficial tips for future mommy (even to those yang belum kahwin).

    and there is nothing wrong with ovum and sperm (maybe because i'm science person too?)but seriously nothing wrong with it! >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kak salmiah! yeah maybe kita sains people so we always think straight and direct kot...ohoho. eve memperkasakan pengetahuan seorang isteri ni, hehe. thanks kak! <3

      Delete
  47. My 2nd best ever, sorry ye, jatuh tmpt kedua selepas 'awak suka saya tak'. Really love this novel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks babe ;) it doesnt matter what rank what most important is what u gain out of it.hehe

      Delete
  48. Woow rndu abg adam...cerpen ni mmg terbaikk..abg adam oii cmna la leh termelalut dgn ariana smpi tettuut 2...aisehhh nakal nye abg adam kite ni ye...u r still young k.eve ltak la gmba k.eve nk tgk msti cntik org ye...pelajar sains k msti pndai tgk cra akk karang ayat pon dh tau akk ni seprg yg educated...

    ReplyDelete
  49. Woow rndu abg adam...cerpen ni mmg terbaikk..abg adam oii cmna la leh termelalut dgn ariana smpi tettuut 2...aisehhh nakal nye abg adam kite ni ye...u r still young k.eve ltak la gmba k.eve nk tgk msti cntik org ye...pelajar sains k msti pndai tgk cra akk karang ayat pon dh tau akk ni seprg yg educated...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh high expectation ni Zatiey, akak biasa je n jenis yang malas nak letak gambar muka akak.keh3. thanks babe ;) <3

      Delete
  50. rindu Adam and ariana.. nak lagi, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol ramai yg rindu they all ni.... ;p

      Delete
  51. bessstt sangaaaattt! tyvm kak eve. mcm nak request plak another seq TAK dgn AR. hehe.. hepy new year kak! may 2013 bring you endless happiness.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha i know ramai minta sequence, nti lah lepas A380 siap, but no worries, wujud lagi they all nti dalam mana2 novel akak tut.hihihi ;)

      Happy new year jg and I wish u r always under His blessing. Happy and content. always.amen :) <3

      Delete
  52. the best dek eve...tak tau nak habaq ape dah...secukup rase...seenak cita rase n sepuas puas nyer dapat baca n hayati nyer..ur always be me great writer...dek eve ur the best.. selamat tahun baru dek eve sukses selalu dlm kerjaya n what ever..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh terharunya bila akak puji byk2 cgini, thanks kak ;) selamat tahun baru jg, and thankss a lot sbb doakan saya.alhamdulillah. May Allah bless u too. and may ur heart full with contentment and happiness ;) amen

      Delete
  53. done with your TWB on my 46 b'day today. All about life. remember to appreciate while you still have your love one and Allah knows better. Maha mengetahui, lagi bijaksana yang menguasai hari pembalasan. for my love one moga ditempatkan dikalangan mereka yang beriman. Al Fatihah.

    and thank you Eve dear, your pieces inspire a mom...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah ur bday was on 1st Jan ? cool nyee ;)
      Happy belated bday kak :) u r in d same age as my mom.hihi. tetiba ingat my mom.
      I hope u'll both ( u nad ur love one) will see each others again in Jannah, the everlasting place. Amen :) May God bless.

      thanks for reading kak :)much love <3

      Delete
  54. gosh!!!!! u are really my lovely writer forever kak eve ^^ i love u always.....
    sweet kiss from ur reader..... :D
    eh? ad stu kiss lupa nak bagi dkt Abg Adam ku sayang hahahah :D
    -Song Hyun Sun-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha suker yee ? lol. lurve u too dik ;D
      thanks support akak ;) !

      Delete
  55. Salam dan Selamat Tahun Baru Eve. Semoga tahun 2013 ini lebih membahagiakan dan menceriakan mimpi-mimpi Eve dan menjadi lebih kreatif dalam berkarya. Best cerpen ni. First son made in Swiss ya...hehehe. Adakah cerpen ni part of novel sepatutnya...so sweet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt dan selamat tahun baru kak ayu ;)
      hihi, 1st son made in swiss, 2nd and 3rd rasanya kat mana ? lol
      insyaa Allah kak tQ doakan saya. Moga makbul doa akak, amen ! and for u too kak, hope 2013 is the best year for your among all ur prev years :D

      part of d cerpen is suppose to in chap 60 ;)

      thanks kak! <3

      Delete
  56. So sweet... Congratulations to Eve... A good piece of work. Love the couples: Adam & Ariana, love the writer: Eve the rose..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch thanks babe ;) mcm best plak eve d rose.hehe. thanks a lot !

      Delete
  57. TWB terbaik, tak rugi saya beli novel ni. Cerita memang terbaik......
    Tahniah Kak Eve..
    Nak sambungan boleh..?// Hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha thanks Qila ;D alhamdulillah n tQ again...nak lagi ? wah, kena siapkan A380 dlu ni.nti bru pk nak sambung ke tak.lol

      Delete
  58. for sure, your mum must be very luck bcs it's worth to give birth someone like you...i could sense you're a woman with einstein's brain right? i read yr bio in twb, wahhh you tgh ambil phd!!!! salute you;)

    ReplyDelete
  59. Love this..pretty much i can relate with the stories coz i'm married for 12 years now with 3 kids..mine was arranged marriage, didnt know my husband at all or seen him..in 3 months we got married.

    Orang kata tahun 2000 pun ada orang kahwin macam tu ke? But trust me, when you and your mom pray for the best, everything will fall into place, in shaa ALLAH.

    My other half has Adam's lovable traits. We too have matured so much so that we started do solat jemaah anak beranak except when they are in school or that we are at work. We recite Quran together after Maghrib, I still feed all my kids at dinner and teach my kids without sending them to tuition centre - every moment with the family is precious..our quality time.

    I'm truly blessed, alhamdulillah. You are in my prayer too.

    Keep up the good work my dear!

    PS: Siapa sangka novel2 yang ada di pasaran (I love hlovate's work too) banyak memberi pengajaran berguna yang melekap di hati dan menjadi titik tolak kepada sesuatu perubahan yang baik. Hlovate's "Versus" had me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Anon, saya mmg suka dgr kisah / citer pasai arrange marriage ni esp bila family tu solat berjemaah etc... selaluu bermohon agar saya juga ditakdirkan dgn pasangan dari ALLAh sebaiknya, insyaALLAH. Suka dgn kisah yang Eve paparkan disini, penuh pengajaran...

      Moga keluarga anon senantiasa dibawah payung rahmatNYA, amin!
      ~

      Delete
    2. alhamdulillah anon :) people like u inspire me to write stories as such. honestly.

      Delete
  60. dear, kan better kalau cerpen ni masuk sekali dalam novel tu, sbb kalau baca novel tu skrg ni mmg ada part-part yang tergantung jer. bila dah baca kat sini, okey segala persoalan dah terjawab. so, apa sbbnya cerpen ni tak digabungkan sekali dalam TWB?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu biarlah rahsia :) yg dah berlalu tu biar je okay ;) thanks babe!

      Delete
  61. Congrats Eve....am looking forward for ur new novel. The wedding breaker is a simple and interesting novel....

    ReplyDelete
  62. sis. seriously best sangat part ni.btw kenapa takletak dalam novel.? tak macam tergantung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa itu kita biarkan saja boleh ? hehe yg pntg dah ada kan :)
      thanks babe !

      Delete
  63. Hi eve.....
    This book is the best .... infact i have persuade my goodfriend to read it.hehehehe
    Now she sitting next to me reading your novel non stop chapter by chapter.....
    My first impression reading TWB
    'novelis ni mesti dah 30+++..... cara dia olah novelni sungguh menarik.... matang betol pemikiran dia dan full of ideas lah.'
    But then bila akhir buku akk was suprise eve baru 20++...
    Itu la org kata "don't judge the book by its cover"..... sorry yea eve... hehehe

    TWB Indeed a very good info for me yang serba khilaf ni.
    Pls keep me posted for your upcoming novel.
    Akk will definately become your die hard fan.
    All the best for you eve......

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol thanks kak ;) alhamdulillah sb terkesan :D

      Delete
  64. kak eve harap xda smbungan TWD berbentuk novel.. terseksa pulak nk tunggu nanti.. haha
    kalo buat smbungan cerpen camni ok la.. apa2 pun kak eve da best.. hehe

    saya tunggu karya akak seterusnya.. btw i admire you,kak. umur 26 dh buat phd.. u are my inspired.. xoxo. scha

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks scha :) me as ur inspiration...sigh, hehe mcm tak layak je nak dijadikan inspirasi, but thanks ! it motivates me to be better. hope u doing great with ur life too :)

      sambungan TWB ? oh no. haha

      Delete
  65. Teruskan berkarya.Tulisan yg romantik,matang dan yg penting ada pengisian ilmu.Exciting european flavour...i likeee!!Can't wait your next book, all the best sis..

    ReplyDelete
  66. tetiba rindu kt adam & ariana laa.... tk sabar nk tggu next novel by eve ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe jumpa they all nnti dalam A380 okay ;P thanks!

      Delete
  67. Very interesting and nice story :D. Big applause to kak Eve :D. Love TWB so muchh!! Tak sabar nk tunggu novel seterusnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah thanks anon :) doakan novel ke2 tu ye :)

      Delete
  68. Love You Eve... TerBAIKKKKK...
    Memang Best sangattt...

    ReplyDelete
  69. yes puas hati,Terima Kasih dan Tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha alhamdulillah kalau dah puas hati.haha. thanks babe ;)

      Delete
  70. Salam Eve. TWB is really worth to read. =)

    I always looking for a book that contains some knowledge which not just about our religion, but also the world itself, and at the same time the story line is strong and logical. Sometimes the writer is so into the knowledge and make the story line looks bored and even sometimes, the way of writing is good but lack of reality.

    Surprisingly, you have balanced both of them in TWB and I'm so glad that I bought it. =) Eve, I sincerely say, you are a good writer~! Thumbs up~! ^^

    p/s: currently reading 13 Jam A380...really interesting and informative story line~ *bisik-bisik - saya suka Haydar lagi berbanding dengan Fawwaz~ hehe*

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam wbt lya ;)

      amboi sempat buat pesanan penaja ye pasal Haydar :p doakan A380 tu siap.lol. thanks lya for ur review, alhamdulillah when u benefit from it. its worth writing to know what u said :) thanks again babe !

      Delete
  71. I never realised that there's a continuation cerpen for TWB! This is super duper awesome sista! Regards, Shamien =D

    ReplyDelete
  72. Eve,I already read your novel..seriously, I dah terjatuh cinta dgn adamm..sweet sgt2..asyik ulang jer novel u tu..hope, one day I akan jumpa my future husband like TAK..;)

    ReplyDelete
  73. Salam Eve.akak first time baca buku TWB 1 week ago(masa birthday ke 37th)..my niece yg beli, mak saudaranya yg baca dulu.interested tengok cover novelnya.i'm a 'book worm' yg addict baca buku penulis spt christine feehan,nalini singh,ect.tak tertarik sgt nak beli buku bm.but after baca TWB(yg akak habiskan dlm beberapa jam,coz can't put it down lepas start baca mlm tu), esoknya akak ke book store tu lg, beli one copy for my private collection..malah akak suruh my sister(5 of them)baca buku ni
    TQ for writing this book..it's a pleasure to read TWB.byk ilmu agama yg akak dpt.the story is strong and make sense.i hope eve akan buat novel lain lg secepat mungkin..

    ReplyDelete
  74. wow memang bess ur cerpen ..terjawab jgak persoalan kat kepala saya selama ni..pasal TAK n ramzul..

    ReplyDelete
  75. baru dapat bace special edition ni... hehe... suka sangat-sangat..

    ReplyDelete
  76. TWB terbaik..
    EVE juga terbaik sbb reply semua commeno..

    ReplyDelete
  77. terbaik sis... suka sgt adam n ariana tu.. adam yg romantik. nak second novel sis... tahniah sis..

    ReplyDelete
  78. terjawab teka teki...thanks. evelyn rose.

    ReplyDelete
  79. bagus ader fakta sains...sains tu kan dari islam

    ReplyDelete
  80. Actually baru je beli novel TWB masa kat pesta buku last month...n baru abis baca...n this my first time reading ur blog...such a great writter....memang sgt best TWB...n this cerpen was so sweet...Allah gives u a talent and outstanding ability in writing ... because ur writing different from the others...cant wait to read ur second novel...

    ReplyDelete
  81. im really2 like this novel....good job
    somthing out of box....
    bravo eve...u are my favourite writter now...
    cerpen nie nape tade dlm novel...bru nmpak lengkap dan lg menarik...
    im just give an opinion...sorry
    jm really love adam's characters after reborn...

    ReplyDelete
  82. akhirnya habis jugak baca TWB. lain dari yg lain. interesting story :)
    add another favourite writer : evelyn rose ^^

    ReplyDelete
  83. impressive n worderful :) open my mind with this story. i think kak eve berpengetahuan tinggi n its obvious when im reading ur TWB sangat2 enjoy..really superb..lepas bce novel bru teringat yg ade cerpen TWB n now im really hope that i could find someone like Tengku Adam for my future hubby (berilmu,agama kuat, romantis)..gedik jap XD

    ReplyDelete
  84. Hero&heroin TWB ,SUPER BEST!Love ur novel kak Eve ;)

    ReplyDelete
  85. best best boleh buat novel dah.Luus :)

    ReplyDelete
  86. And even my lovely mom cried read your novel. :)

    ReplyDelete
  87. baru baca TWB..best gila!! kak eve cpat2 la siapkn 13Jam tu..ur karya is the best la..hehe luv ya =)

    ReplyDelete
  88. TWB best...bila kak nak update bab seterusnya...sy kat oversea susah nak beli TWB...jd baca online je... :(

    ReplyDelete
  89. Salam kak eve... novel yang sangat-sangat best dan ada pengajaran tersendiri. Banyak perkara nurul belajar dalam novel ni kiranya bukan semata-mata novel bacaan sahaja tetapi banyak perkara yang bermanfaat yang dapat kita contohi. Nurul ada review novel akak ni dekat blog nurul. So nurul mintak izin ye.
    http://www.inidiarinurul.com/2013/04/novel-oh-novel-hehehe.html

    ReplyDelete
  90. Subhanallah .. superbest !
    After my SPM , i must buy this novel . By hook or by crook !
    I just told my friend, Liyana that i can't stand reading malay novels due its' quotes.
    I can't read malay romantic quotes at all but I kindly love to read english romantic quotes . It's not to exceed as malay .
    When I read your cerpen , I really fallin' in love with all the quotes .
    Can't wait to read it !

    ReplyDelete
  91. tak sangka ada sweet part,,,
    saya br aje selesai membaca novel..
    terus ke prg ke blog...
    mmg best...
    x rugi membeli..
    tahniah evelyn... byk pengajaran n ilmu dlm novel ni...

    ReplyDelete
  92. im agree wif wani yadzid..juz finish reading TWB tros search blog sis eve..
    honestly TWB touch my heart n encourage me lot..
    semoga kita sama2 di bawah lindungan Allah..
    really admire u sis eve..all d best! :)

    ReplyDelete
  93. saya rasa sungguh kecewa apabila dapati Evelyn nak Nora Danish memegang watak sebagai Ariana Rose dalam filem/drama TWB.....jujurnya, sungguh lakonan Nora Danish dalam filem cinta sebelum2 ini agak 'over'. Apabila menonton filem yang diadaptasi dari novel, kadang-kala boleh merubah persepsi terhadap novel yang telah dibaca. Sedikit sebanyak disebabkan pelakon yang memegang watak utama. Saya benar2 kecewa apabila Nora Danish yang dipilih memegang watak Ariana Rose.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita nie nak di tayangkan ke.??? dekat tv???

      Delete
    2. erm...sbb masa dekat pesta buku... ada 12 novel nak jadikan drama... 1 novel suami aku ustaz nak jadikan filem.... itu yg tertulis di situ

      Delete
    3. nak Izara Aishah jadi Ariana Rose..masa baca tadi terbayang wajah Izara Aishah jadi Ariana Rose...memang sesuai sangat2, watak TAK tu bagi kat Remy Ishak atau Airel Zafrel pun ok

      Delete
  94. xtau dh berape kali dh baca novel twb

    ReplyDelete
  95. hai kak eve!sy baru tahu pasal novel the wedding breaker smlm from one of my good friend..then sy terus cari and start baca and today da abess baca!interesting plus awesome!!buku ni jual kat kedai buku or kne beli online ??sy nk beli sbb cte nye sgt best..

    ReplyDelete
  96. love this novel sngt2... manyak yg dpt memotivasi kan diri yg sngt la nakal2 neyh... xjemu even baca berulang.. =D

    ReplyDelete
  97. very informative love novel.....akak tabik spring pada evelyn.....

    ReplyDelete
  98. syok!!!..bile akak evelyn rose nak kluarkan novel baru??!...x sabr mnunggu~..ehe:D

    ReplyDelete
  99. Nuranis Fateha2 June 2013 at 18:12

    terbaeklah akak....hope next novel lgy da' bomb kuasa 4....good to know adam yg kawen ngn ariana....lpaz ape yg dorang terbuat....jatuh cinta pulk ngan adam.....hehehehe....good luck utk next novel....menunggu2 jer akak ooiiii....

    ReplyDelete
  100. Suka2....tambahan ini...Terbaik evelyn rose...

    ReplyDelete
  101. akak sya bru bli buku nie dua hari lepas...kawan sya yg sarankan....dia kata SUPERB! then sya bli baca...mmg btulll....yg saya respect dalam novel nie dia ada msukkan elemen2 islam...bukan sahaja cerita cinta sahaja..malah dapat dikongsikan ilu agama....sweettt plusss....ada cerita terbaru lgi kak...cerita nie ada kene mengena dengan hidup akak kew.??

    ReplyDelete
  102. Salam Eve..luv read TWB to the T. Akk mmg dulu2 x like baca novel melayu coz so byk drama n jiwang. Bahasa lak mcm bahasa sastera. But bcoz my ofc mate hari2 baca so terpengaruh gak. So twd the end last yr start read novel pinjam. But I start beli in april ths yr. And ur novel is the 1st malay novel yg I bought. And the best part I read ur nvl 3x in 3 days. What can I say....i just cant get enough of TAK n Ariana. I hv bn married for 18 yrs but rasa sikit sgt ilmu after reading ur book. Tks alot for bringing me joy tru ur nvl. Waiting patiently for ur new novel. Insya Allah.

    ReplyDelete
  103. love ur book TWB..xrugi bli...xmcm novel cinta lain..interesting dan ad pengajaran...can't wait for ur new novel...(^^,)

    ReplyDelete
  104. best... bila la novel 13 jam a380 siap????

    ReplyDelete
  105. x sabar nuie!!!!!!

    ReplyDelete
  106. Kak Eve novel TWB superb la... thanks kak n respect akak. bnyk info about hadis islam like it..

    ReplyDelete
  107. Assalamualaikum...TWB antara novel terbaik yang prnh sy bc...tp TWB adalah novel pertama yg sy beli...byk info berguna dlm TWB...smg Eve trus jd pnulis yg mberi manfaat kpd pbaca...smg Allah snts mberikn Eve ilham yg baik.

    ReplyDelete
  108. Seriusly.. i'm in love with this novel.. bnyk sgt pngetahuan yg sye dpt.. the bez ever novel yg sye prnh bce. Congrats.

    ReplyDelete
  109. bagus ^^

    ikut membaca tulisan amatir saya di amateurwriting.wordpress.com
    saran dan komentar sangat saya harapkan untuk meningkatkan kualitas ceritanya

    terima kasih ^^

    ReplyDelete
  110. This is so so romantic.Kak Evelyn,novel yg akak tulis nie memang bagus.I love it so much.Bestnya.Yg paling bagus di dunia xD Hhahah xP Setakat nie.Masa depan tak tau tahu.Moga2 masih best juak.

    ReplyDelete
  111. sejak jumpa blog u ... asyik senyum sorang2 kat tempat keja sebab bila ada masa g jengah blog ni.. wow cerpen ni best.. tambahan dari apa yg ada dlm novel TWB... best2... Tq so much

    ReplyDelete
  112. Saya baru je mula berjinak dengan pembacaan novel ni (to be exact, started in June 2013), and time cari what novel to read after i've finished previous novel, bumped into TWB's review... macam menarik, so, semalam (12/8), terus pergi beli & finished it in one day. And only one word can describe about the novel, AWESOME.

    watak TAK buat diri terasa beruntung sangat dapat hubby yang dapat menjadi imam yang sempurna pada mata kita. glad i found the novel ;)

    ReplyDelete