Join This Site

Wednesday, 19 June 2013

Abang Pilot Part 3



Salam, silakan for part 3 Abang Pilot ;) cerita yang tak tahu arah tujunya macam mana :p main tulis je ni. Sambil-sambil tunggu A380 keluar kan. Eve pun tak sure when A380 akan keluar, tunggu Encik Bos beritahu, plus baru 2 minggu Eve submit the manuscript, hehe. So when I know I will let u guys know kay :)

Evex

Part 3

Lega  rasa  dapat  mandi  dan  salin  baju. Bayang  wajah  perempuan  berbaju  putih, rambut  mengurai  panjang dengan  mata  merah  masih  terbayang  ditubir  mata. Kadang  menggigil  juga  badan  ni  bila  teringatkan  si  ponti  bermuka  hodoh  tadi. Kalau  cun  tak  adalah  aku  takut  sangat, ni  hodohnya  Ya  Allah ! Trauma  kuasa  sembilan  mak. Sebijik  macam  muka  tak  siap, rambut  pula  macam  dreadlock  yang  tak  basuh  10  tahun. Ergh~

Pintu  kamar  mandi  aku  tolak. Mata meliar  kiri  kanan. Manalah  tahu  benda  tu  ikut  sampai  ke  rumah ? Tapi  jalan  sikit  ke  katil, dah  boleh  dengar  suara  bacaan  Yaasin  yang  terpasang  dari  ruang  tamu. Aku  menyorot  senyum, sah  si  Zahid. Haha, penakut  boleh  tahan  juga  mamat  tu. Aku  pun  samalah  takutnya. Poyo  je  Lea. Pandai  sangat  kenakan  si  Zahid, habisnya  keluar  betul  si  empunya  badan. Huu seriau  mak. 


Rambut  yang  aku  basahkan  aku  biarkan  mengurai. Kaki  melangkah  ke  cermin  solek, mencari  sikat  rambut  tapi  alih-alih  ada  di  atas  meja  bacaan. Kalau  dah  bilik  lelaki  macam  ni  lah  gayanya. Nak  kata  bersepah  tak  adalah, tapi  tak  sekemas  bilik  aku.

“ Atilia… ” tersebut  juga  nama  tu…

Aku  diam  lama  di  hadapan  meja  bacaan. Sikat  yang  ada  di  tangan  kaku  begitu. Mata  tak  lepas  memandang  gambar  Zahid  dan  Atilia… bekas  kekasih  yang  buatkan  Zahid  separa  gila  sampai  sanggup  terjun  laut. Gambar-gambar  mereka  aku  angkat  tinggi.

Atilia <3 Zahid Mr  Pilot.
Kenangan terindah. First  flight  driven by sayang – May 2008.

Memang  Atilia. Atilia  yang  baru  menang  anugerah  pelakon  baru  popular  dua  bulan  lepas. Mati-mati  aku  ingat  minah  tu  single, kemain  mengaku  single  dalam  surat  khabar… Rupanya  dah  lama  berkasih  dengan  Zahid…

Kenapa  mereka  putus ?

Nafas  aku  hela  berat… Kesian… Aku  yang  memang  menjadi  penulis  novel  dapat  rasakan  penderitaan  si  Zahid. Ni  mesti  kes  dah  popular  terus  kekasih  ditinggalkan. Bijak  betul  perempuan  sekarang. Hmph, laki  pun  sama  je, ramai  je  yang  sebelum  famous  couple  dengan  orang   lain, dah  famous  sangkut  dengan  yang  lagi  hot  stuff. Lumrah, lelaki  perempuan  sama  je  dua-dua.

Gambar-gambar  yang  berada  di  tangan  aku  letakkan  kembali  pada  tempatnya. Ni  kalau  buat  modal  cerita  dalam  surat  khabar  Metro  ke  Sinar  Harian  ke, laku  juga  ni. Hati  mengekek  ketawa. Kawan wartawan  pun  aku  ada. Ah, tapi  telefon  aku  tak  bawa  pul  nak  ambil  gambar.

“ Owh  My  God ! ” kuat  aku  terjerit. Buku  nota  aku  mesti  jatuh  kat  pantai  tadi.

Tak  sempat  apa-apa  laju  je  si  Zahid  buka  pintu  bilik  dengan  muka  terkejut.

“ Kenapa  Lea ? ” cemas  muka  Zahid. Aku  pula  kaku  kat  tepi  meja. Tangan  bergerak  perlahan  mencapai  sikat  di  atas  meja. Muka  Zahid  dah  berkerut. Dia  berjalan  laju  ke  tempat  aku.

Gulp…

Dada  berdebar  sakan. Mesti  mamat  ni  marah  sebab  intai  barang  dia… Aduh…

“ Awak  sentuh  barang  saya  ya ??! ” suara  Zahid  dah  naik  dua  oktah. Terhenjut  badan  aku  sebab  terkejut. Mata  terpejam  dengan  sendirinya, sebab  cuak  dengan  reaksi  si  Zahid.

“ Saya  nak  ambil  sikat  je… ” aku  tunduk  perlahan. Cuak  dan  bersalah. Orang  tengah  parah  broken  hearted  sempat  aku  pasang  niat  jahat  tadi.

Gambar-gambar  yang  berterabur  di  atas  meja  dicapai  oleh  Zahid  dengan  rakus. Anak  matanya  memerhatikan  aku  dengan  tajam.

Sikat  di  tangan  aku  angkat  tinggi. Menunjukkannya  pada  Zahid.

“ I  didn’t  meant  to… ”

Dia  berdiri  berhadapan  dengan  aku. Tinggi  lampai. Sasa. Liur  aku  telan  payah. Menggoda  okay  tengok  muka  mamat  ni  marah. Ah, parah  betul  la  Lea  Natasha  ni. Boleh  pula  aku  fikir  macam  ni  dalam  keadaan  tenat  macam  ni.

“ Now  you  know  I  was  dumped  by  that  bitch  and  I’m  a  loser ! Shit, damn  it !!! ”

Terhenjut  lagi  sekali  badan  ni  bila  ditengking  kuat. Gambar-gambar  ditangannya  dihempas  ke  lantai.

“ I  didn’t   say  that… ” perlahan  suara  aku  keluar. Ingat  dalam  hati  je,  tapi  rupanya  keluar  sampai  Zahid  dengar. Mencerlung  dia  pandang  aku.

“ Perempuan, sama  je ! ”

What  the… ? Tetiba  aku  pula  yang  kena ? Isk, parah  betul  mamat  ni. Sah  tengah  PMS.

“ Apa  yang  sama ? Atilia  tu  buatkan  awak  nak  terjun  laut, saya  selamatkan  awak  dari  mati  tengah  laut. Mana  ada  sama  ?

“ Awak  nampak  saya  terjun  laut  tadi ? ”

Oppss macam  salah  cakap  je.

“ Yeah, kan  saya  yang  heret  awak  dari  laut  sampai  tepi  pantai ? Penat  tahu ? ” aku  pun  buat  emo  juga. Cover  line. Tak  pepasal  dia  tahu  aku  yang  menyamar  jadi  pontinak. Habis  lah  kena  marah, padahal  ponti  sebenar  aku  sendiri  yang  tengok..Waa..kalau  Zahid  halau  aku  keluar  gigil  juga  aku  nak  jalan  ke  chalet. Aku  terus  buat  muka  ketat, berlakon.  

“ Ni  cara  awak  treat  saya ? Hebat  sangat  ke  that  bitch  sampai  your  ego  were  tramped  like  this ? Zahid, I’m  not  judging  you. You’re  not  even  a  loser…. Atilia  yang  loser  and  she  don’t  deserve  you… ”

Sikat  di  tangan  aku  campak ke  katil. Sengaja  aku  mendengus  kuat  gaya  orang  kecewa. Kecewa  dengan  reaksi  si  Zahid. Sama-sama  buat  drama  dengan  harapan  dia  boleh  shift  fokus  dan  lupakan  yang  aku  dah  curi  tengok  gambar  dia  tadi.

Zahid  tunduk. Tampak  sebak. Dia  duduk  di  atas  katil  sambil  menekup  mukanya. Dengan  bahu  yang  bagaikan  terhinjut… Aku  telan  liur  sekali  lagi.

Dia  menangis  ke ?

Penulis  novel  cinta  macam  aku  ni  pun  bukannya  pernah  lalui  detik-detik  macam  ni. Dalam  novel  je  ayat  puitis, kat  luar  haram…Hmm…macam  mana  nak  pujuk  Zahid  ni? Aduh…Hero  dalam  novel  aku  mana  pernah  nangis  sebab  kena  tinggal  dengan  awek..Awek  nangis  sebab  kena  tinggal  dengan  hero  adalah.

Habisnya  aku  duduk  je  sebelah  Zahid  sambil  bersila  pandang  dia.
Sedih  rupanya  putus  cinta…

Aku ?

Aku  pandai  tulis  buku  cerita  cinta, tapi  aku  sendiri  tak  pernah  jatuh  cinta  walaupun  pernah  bercinta…Cinta monyet  orang  kata. Orang  lain  nak  letak  status  in  a  relationship, aku  pun  sibuklah  nak  tukar  status  sama. Bukan  cinta  pun, saja  ikut  trend.

Gamaknya  ni  lah  perasaan  mamat-mamat  yang  aku  suka-suka  hati  tinggalkan  dulu ?

Kesian….

Dalam  hati  mula  terasa  bersalah  dengan  perangai  lama. Tapi  tu  dulu…cinta  sebelum  kahwin  memang  sia-sia. Sama  lah  kesnya  dengan  Zahid  ni, siapa  suruh  bercinta  sebelum  kahwin ? Kan dah  kena  tinggal.

“ Zahid…awak  lama  lagi  ke  nak  nangis ? Saya  mengantuk… ” dah  setengah  jam  si  Zahid  ni  tunduk  dengan  memangku  kepala  dengan  tangannya. Aku  pun  dah  naik  penat dok  tatap  muka  Zahid  dari  tadi. Nampak  rambut  je  lah  dah  dia  tunduk  bawah.

“ Kalau  menngantuk  tidur  je  lah. ” suara  marah  Zahid  masih  jelas  di  telinga  ni. Dia  ni  memang  terbawa-bawa  sangat  dengan  emosi. Layan  sangat  sakit  di  hati  tu. Nasib  aku  yang  prank  dia  tadi, kalau  betul-betul  ponti, sah  esok  pagi  Pulau  Perhentian  gempar  sebab  jumpa  mayat  mamat  handsome  mati  lemas.

“ Zahid ” bahu  Zahid  aku  tepuk  lembut. “ Yang  awak  sedih  sangat  ni  kenapa ? Muka  kacak…kerja  pilot…Tubuh  sasa… Ramai  awek  nak  tahu ?  Tak  payah  la  nak  rasa  loser  sangat. Apa  kata  awak  pergi  casting  jadi  model ? Fight  back  that  Atilia ? Bukan  fight  to  get  her  back, but  show  her  you're  doing  whole  lots  better  without  her ! Or  awak  cari  awek  artist  popular  lain ? Hah, Neelofa  ke ? Lagi  famous  dari  Atilia  tu. ”

Terus  si  Zahid  angkat  kepala. Lama  dia  perhatikan  aku.

“ Pandai  awak  ni  Lea…! ” terus  dia  tayang  sengih. Idea  aku  bagus  ke ? Main  cakap  je  tadi.

“ Er, part mana  yang  pandai ? Nak  tackle  Neelofa  ke  nak  jadi  model ? ”

Mestilah  nak  jadi  model, tak  kanlah  mamat  ni  nak  tackle  Neelofa ? Hans  Isaac  nak  campak  mana ? Muka  excited  Zahid  aku  pandang  dengan  riak  keliru.
 


p/s: Bab taukey cafe I cerita lepas-lepas ni kay :p hehe. and waw, terkejutnya I dengar ada orang ingat I fall in love dengan encik pilot previously. hahaha. itu kelakar. Pilot is not my taste honestly, bukan apa, selalu sangat terbang dengan stewardess hot, I'm insecure :p *joke*.Daa~ nite guys!



your LIKE is my motivation, thank you ;) and press LIKE of you want MORE too :)

61 comments:

  1. Ngeh3,,,, heeeeee best2,,, nk lagiiiiii

    ReplyDelete
  2. Countless LIKE

    ReplyDelete
  3. My Darl Eve,you jgnla rs insecure.
    Eve pun pe kurangnya,cukup pakej.pandai,berdikari,bla bla bla ....and hot (sgt pjg senarai kebaikan.jadi ganti dgn "bla bla bla" je ;) )
    -nuyrah-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe puji...kemain nuyrah ;p eve biasa2 je. encik pilot... entah eve mmg tak minat sangat ;) lol

      Delete
  4. Kak eve, cpt2 smbung part 4 ye!!! Best! -aira riea z-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi kay babe in shaa Allah soon ;)

      Delete
  5. Hi Eve..
    Best cite ni.. i like !!!
    Take gud care of yrself ya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kak ! ;) thanks and tc u too ! <3

      Delete
  6. Klaka gila!!!
    Jgn couple ngan pilot...
    Dier orng smua PlAYBOY...
    Mcm Bf kakak sya...
    Muahahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tell ur sis to dump him ! :p lol *evil eve*

      Delete
    2. Hahaha..not all pilots are player dear..(at least in my case..so far..lol)

      I asked him to got permission from my parents in order to b my special fren..Ask ur sis to bring him home..that's exactly what i did..
      mama asked him to be our imam..1st visit dh kn test..
      my heart was like pounding,hoping he'll pass..alhmadulillah, he did!!

      -jasmine-

      Delete
  7. ala...napa sikit sgt n3...tak puas!

    ReplyDelete
  8. arghhh !tengah syiok baca abis pulak...adeh !kene tunggu....oh !ada org cakap eve ada pakwe pilot eh !nothing wrong eve...hahaha...

    yeahh !baru tau nama penuh lea...awesome

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol mmg tade pakwe apatah lagi pakwe pilot,kah3 :))

      Delete
  9. Try nak sorok2 senyum pepagi nih..muehehhee...tima kasih eve...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol sorok2 nti org pelik :p hehehe tQ baca ;)

      Delete
  10. love it!
    eve,more please... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wan ;) in shaa Allah coming soon

      Delete
  11. Ala...sikitnya.......baru nak feeling2 dah habis....owh..cepa la update....huhu

    ReplyDelete
  12. Yup sikit je.. huu. Belum puas but still love it.

    ReplyDelete
  13. kak Eve nk lg!!!..hehe...kak,bila nk smbng blk sweetheart?...dh lama tnggu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweet heart ? hmmm mm tak terfikir nak sambung sweetheart.haha sbb dah habis, but nti ilhan and fath akan muncul dalam Abang Pilot ni ;)

      Delete
  14. saje bubuh cliffhanger ye..huaa..lamenya nk tggu next part..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sbb ngantuk maka saya hang kan dia.hahaha

      Delete
  15. Eve,

    i jz fall in love with a pilot..da real one..not zahid..
    og course i do feel insecure..what a mess im getting into..

    -jasmine-

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh if u do then go on babe ;) pilot pun org juga, they know their job and in shaa Allah tak adalah sampai nak jadi player. as long as u both trust each other :)

      Delete
    2. we tried since both of us super duper busy..pilot n auditor..
      i wish ur prayer will come true..leh cpt2 settle down..
      ohh, i miss london badly..especially winter!!!


      -jasmine-

      Delete
  16. A...cikit nya..tengah syok scroll g bwh tup2 dah hbs...:) more pls..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opps hehe sorry pendek tp xdla pendek sgt sbnrnya ni.lol. in shaa Allah coming soon ;)

      Delete
  17. Best rr... Nak ag eve
    -sweetheart87-

    ReplyDelete
  18. nsib baik lea x bgtau dia yg jdi ponti msa dkt laut klau x mau kne sembur... plaing bestnya part yg dia boleh tnya laki tu lama lg ke nk nges sbb dia da ngantok... ahhaha x de rse nk pujuk ... hahaha nk buat mcm mne da x reti... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu lah kalau Zahid tahu habis lah Lea.lol

      Delete
  19. cerita yang x tahu arah tuju tu, yang best... saya suka ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. haih tu lah mmg tak tahu arah tuju, kita tgok lah macam mana arahnya ni :p

      Delete
  20. Kak Eve.. .....
    Love it very very very much laaa.. hahah..
    Hotss... muehehe.. :)

    ReplyDelete
  21. tiba2 terfikir, agak2 kene tangkap basah x nanti? ye la sebelum ni kan ade abang chelet sebelah tegur..ngeh3. sori kacau story line akak :D

    p/s: kawen dengan pilot? pernah jadi satu angan2 tp xkan mungkinlah...tp kalau dah jodoh terima aje..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kat pulau tade JAKIM rasanya :p

      yeah if dah jodoh in shaa Allah yg terbaik. kalau dah jodoh nak jadi jadi je karimah :D

      Delete
  22. hahaha bestt besttt.. soo sweet lea...

    ReplyDelete
  23. Counting my days everyday....bilalah Sis Eve nak tulis next part for Abg Pilot even tho I was quite busy preparing for my exams.....I almost crying when I saw this post. Thanks Sis Eve...Love you...Hilang stress nak exam. Want it more.

    ReplyDelete
  24. kak eve, cerita abg pilot ni, akak nk jdikan novel ke?

    ReplyDelete
  25. Hi...
    suka baca ur n3. mula kenal ur blog start ngan the wedding breaker, dh jatuh cinta...amazing to know someone who is highly educated, doing her phd is the writer of all these fascinating stories. you're superb eve. selalunya kalau smpai buat phd ni mana ada masa nk tulis bagaikn...my persepsi. keep on writing, u r truely a rare gem.

    ReplyDelete
  26. Kak eve! This story buatlah novel ketiga akak. Love your story very much!!

    ReplyDelete
  27. Very2 like your story n merapu... make me feel full of experience n knowledge abt islm..thanks

    ReplyDelete